IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Решение за сите светски "проблеми"
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Решение за сите светски "проблеми"

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213>
Автор
Порака
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2011 во 23:32
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Здраво Pica pica,

Во врска со твоeтo прашање… Ако ти сметаш дека треба да се збрани цитирање на Библијата освен "за доволно добрите"? Можеби можеш тоа да му го предложиш на администраторот, па нека воведат правило на форумот и нека забранат цитирање на Библијата.

Слична практика е веќе позната од историјата.

Поздрав до тебе,

Генерално на темата,

Јас сметам дека решениата за светските проблеме може да се најдат во Библијата, но е потребна време.

И се додека (сеуште) не ми е забранено да ја цитирам и промовирам Библијата и мојот Господ Исус Христос Живиот, јас ќе продолжам да го правам тоа.

Така на пример можните решениа што ги гледам, се верност кон Господ Бог Исус Христос и немање страв од луѓето насилници.
Се разбира Вечниот живот преку името на Исус останвуа релевантно решение за смртта.

Поздрав,

Niko777,
Верата е интимна работа на секој човек,можеби еден од проблемите во светот е тоа што верата ја направија како ланец ресторани во кои служат брендина храна препознатлива по нејзиниот вкус.
Се појавија толку многу ресторани кои нудат најразновидна духовна храна со што во трка за зголемување на бројот на своите муштерии почнаа да "продаваат" и бајата храна со што ги трујат луѓето.

Niko777,копни си во твојата земја(тело) насади своја нива,обезбеди си сам храна(искуство-доживеј го нештото),а најнапред ископај длабок бунар за да можеш сам да ја наводнуваш нивата,пиј вода од својот извор и немој да дозволиш да се разлева водата по улици.

Тогаш твојата вера ќе ти биде како жена,само твоја и нема да ја нудиш по улица на минувачи како блудница.

Поздрав

Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2011 во 01:33
Здраво Pica pica,

Jас гледам решение за светските проблеми не во егоизмот туку во љубовта кон ближниот, но со почит кон слободната воља која е од Господ гарантирана.

Инаку имам разбирање за твеото мислење, дека многу религии се како "пазари", и не се противам на тоа. Имам и јас пишувано за таа тема.
Но јас ќе се ограничам на мојата Вера во Исус кој е Христос Единородениот, Воскреснатиот Месија преку Библјата како Божјиот Збор.

Мојата Христијанска Библиска вера се состои од 2 компоненти 1) интимна, и 2) јавна/колективна:

1) интимна - тоа е личната молитва помеѓу верникот и Господ (ќе нагласам ГОСПОД, а НЕ други луѓе без разлика на нивното образование)

2) јавна/колективна - љубовта кон ближниот значи интеркција, т.е. ако кога некој верник ќе дознае каде го има Вечниот Живот и каде може да се добие благонаклонатоста од Господ Бог, тогаш тој сака оваа Добра Вест ја подели за што повеќе други луѓе за и тие да ја добијат истата таа шанса за победа над смртта.

п.с. јас не очекувам "сите" да ја прифатат Доброта Вест од Библјата, бидејќи тоа не би било во согласност со Исусовите зборови дека *мнозинството одат кон пропаст*, но можам да им понудам, па тие сами да одлучат дали "ќе ја одбиат поканата".

Исус им рече 13„Влезот во Божјото царство е низ тесна врата, а мнозинството луѓе одат по широкиот и лесен пат кој води во пропаст! 14А мала е вратата и тесен е патот што водат во вечен живот, и мал број луѓе го наоѓаат. “ (Матеј 7, Macedonian New Testament (MNT))

(http://www.biblegateway.com/ Macedonian New Testament (MNT))
(1) јавна/колективна:
15Потоа (Исус) им рече:
   „Одете по целиот свет и проповедајте им ја Радосната вест на сите луѓе! 16Секој што ќе поверува и ќе се крсти - ќе биде спасен. А секој што ќе одбие да поверува - ќе биде осуден. (Марко 16)

(2) интимна:

Исус им рече 5„А кога се молите, не постапувајте како лицемерите, кои сакаат да бидат забележани од другите кога се молат по синагогите[d] и по плоштадите. Ве уверувам дека друга награда за нив ќе нема! 6А ти, кога ќе се молиш, влези во својата соба, затвори ја вратата и помоли Му се на твојот невидлив небесен Татко, Кој го гледа тоа што е тајно и ќе те награди јавно. (Матеј 6)

Па затоа не гледам потреба да ми забрануваш или подсмеваш кога постирам цитати од Библијата. Се разбира уште сега ти кажувам дека твоите навреди не ми сметаат, простувам се.
А ако мислиш дека сум ги одбрал погрешните цитати, повели цитирај и ти од Библијата па ќе дискутираме. Но очекувај дека ќе дискутирам на Библиски теми, или од Библиски аспект. Фала однапред за разбирањето.

Поздрав,
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 10:53
За решение на светските проблеми на човештвото му е потребна Божја Помош од Господ Бог.
За жал многумина мислат дека е Господ Бог во Библјата е крволочен убиец, а Тој е всушност Праведен Судија милостив и спремен да прости на оној кој се кае:

(ПРОРОК ЕЗЕКИEЛ Гл 33) 1 Ми дојде Господово слово:… 10 Човечки сине, речи му на Израелевиот дом. ‘Вие зборувате: „Нашите престапи и гревови нè притискаат и пропаѓаме заради нив. И уште да живееме?”‘

11 Одговори им: ‘Животот Ми Мој - говори Господ Бог - Мене не Ми е до смртта на безбожникот, туку да се одврати од својот лош пат и да живее! И така, обратете се од својот лош пат! Зошто да умрете, Израелев дому!’

12 Човечки сине, речи им на синовите на својот народ: ‘Праведникот нема да го избави неговата праведност во денот кога ќе согреши, ниту безбожникот ќе страда заради својата безбожност во денот кога ќе се одврати од неа, како што ни праведникот не ќе може да остане во живот во денот кога ќе согреши.’
13 Ако му речам на праведникот: ‘Ќе живееш!’ а тој почне да се надева во својата праведност и почне да прави неправда, ќе ја заборавам сета негова праведност, и тој ќе умре заради неправдата што ја направи!

14 Ако му речам на безбожникот: ‘Ќе умреш!’ а тој се одврати од својот грев и почне да прави по законот и правдата;
15 го враќа залогот, го плаќа ограбеното, не правејќи беззаконија - ќе живее, нема да умре!

16 И сите гревови што ги имаше направено ќе му бидат заборавени. Работи според законот и правдата, ќе живее!

17 Но синовите на твојот народ говорат: ‘Господовиот пат не е праведен!’ Нивниот пат не е праведен!
18 Ако праведникот се одврати од својата правда и почне да прави неправда, тој ќе умре заради тоа.
19 А ако безбожникот се одврати од својата безбожност и почне да работи според законот и правдата, тој ќе живее заради тоа.

20 А вие велите: ‘Господовиот пат не е праведен!’ На секој од вас ќе ви судам според неговите патишта, Израелев дому!”

Поздрав,
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 17:56

15Потоа (Исус) им рече:
   „Одете по целиот свет и проповедајте им ја Радосната вест на сите луѓе! 16Секој што ќе поверува и ќе се крсти - ќе биде спасен. А секој што ќе одбие да поверува - ќе биде осуден. (Марко 16)

Ovoj stih e postojano citiran od hristijanite... a bidejkji i ti go pravish toa, bi te prashal:

- Komu mu go veli toa Isus ?

Изменето од Messenger - 18.Декември.2011 во 17:56
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 17:59
На јеховини сведоци!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 18:14
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 18:28

Здраво Pica pica,

Jас гледам решение за светските проблеми не во егоизмот туку во љубовта кон ближниот, но со почит кон слободната воља која е од Господ гарантирана.

2 Срцето на мудрецот е на десната страна, а на глупецот на левата.

Инаку имам разбирање за твеото мислење, дека многу религии се како "пазари", и не се противам на тоа. Имам и јас пишувано за таа тема.
Но јас ќе се ограничам на мојата Вера во Исус кој е Христос Единородениот, Воскреснатиот Месија преку Библјата како Божјиот Збор.

Мојата Христијанска Библиска вера се состои од 2 компоненти 1) интимна, и 2) јавна/колективна:

1) интимна - тоа е личната молитва помеѓу верникот и Господ (ќе нагласам ГОСПОД, а НЕ други луѓе без разлика на нивното образование)

2) јавна/колективна - љубовта кон ближниот значи интеркција, т.е. ако кога некој верник ќе дознае каде го има Вечниот Живот и каде може да се добие благонаклонатоста од Господ Бог, тогаш тој сака оваа Добра Вест ја подели за што повеќе други луѓе за и тие да ја добијат истата таа шанса за победа над смртта.

Пословици: 12:11 Кој ја обработува својата земја, наситен е со леб, а кој трча по суетата, неразумен е.

п.с. јас не очекувам "сите" да ја прифатат Доброта Вест од Библјата, бидејќи тоа не би било во согласност со Исусовите зборови дека *мнозинството одат кон пропаст*, но можам да им понудам, па тие сами да одлучат дали "ќе ја одбиат поканата".

Па затоа не гледам потреба да ми забрануваш или подсмеваш кога постирам цитати од Библијата. Се разбира уште сега ти кажувам дека твоите навреди не ми сметаат, простувам се.
А ако мислиш дека сум ги одбрал погрешните цитати, повели цитирај и ти од Библијата па ќе дискутираме. Но очекувај дека ќе дискутирам на Библиски теми, или од Библиски аспект. Фала однапред за разбирањето.

Поздрав,

7 Сите реки течат во морето, и морето не се преполнува; од каде што течат реките, таму се враќаат за да го почнат повторно својот тек.
8 Сè е мачно. Никој не може да рече дека очите се нагледаа до насита и дека ушите се наслушале достатно.
9 Што било, пак ќе биде, и што се правело, пак ќе се прави, и нема ништо ново под сонцето.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 18:39
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 20:18
Pica pica, posochuvash prekrasni stihovi, no zamolen si ponatamu da posochuvash i od kade se zemeni.

So tvoja dozvola kje gi povtoram tvoite citati so nivnite izvori:

2 Срцето на мудрецот е на десната страна, а на глупецот на левата.
ПРОПОВЕДНИК, Глава  10                                           

7 Сите реки течат во морето, и морето не се преполнува; од каде што течат реките, таму се враќаат за да го почнат повторно својот тек.

8 С'e е мачно. Никој не може да рече дека очите се нагледаа до насита и дека ушите се наслушале достатно.

9 Што било, пак ќе биде, и што се правело, пак ќе се прави, и нема ништо ново под сонцето.

ПРОПОВЕДНИК, Глава  1

Изменето од Messenger - 18.Декември.2011 во 20:20
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 20:34
Здраво Pica Pica, Messenger,

јас останувам на тоа дека Господ Бог Исус Христос може да понуди решение за проблемите на овој свет за оние кои се послушни на Божјите заповеди.

Токму што е во согласност со крајниот заклучок/завршниот збор наведен во "Проповедникот", Библиската книга што гледам ја цитирате.

Јас лично давам сведоштво и исповедам за Исус дека е Христос Син Божји, Верувам спореде Библијата, и се поучувам од Библијата, и го делам наученото со луѓето, бидејќи Бог ќе изведе сите дела на суд, и сакам што е можно помалку луѓе да бидат осудени, а што е можно повеќе да најдат спас.

(http://mkbible.net/)

15 Ако некој исповеда дека Исус е Син Божји, Бог останува во него и тој во Бога. (1во ЈОВАН Гл 4)

13 Да го чуеме завршниот збор за сè:Бој се од Бога, исполнувај ги Неговите заповеди, зашто во тоа е сè за човекот. ” 14 Зашто сите скриени дела, било добри или зли, Бог ќе ги изведе на суд.(ПРОПОВЕДНИК Глава 12)

17 ...против оние, кои ги пазат Божјите заповеди и го имаат Исусовото сведоштво. (ОТКРОВЕНИЕ Гл 12)

16 Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,
17 за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело. (2ро ТИМОТЕЈ Гл 3)

информативно, ова се стиховите цитирани претходно, сега со референца:

8 Сè е мачно. Никој не може да рече дека очите се нагледаа до насита и дека ушите се наслушале достатно.
9 Што било, пак ќе биде, и што се правело, пак ќе се прави, и нема ништо ново под сонцето. (ПРОПОВЕДНИК Гл 1)

2 Срцето на мудрецот е на десната страна, а на глупецот на левата. (ПРОПОВЕДНИК Гл 10)

Поздрав,
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 20:59
Niko777, jas bi te zamolil da ogovorish na moeto prashanje:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

15Потоа (Исус) им рече:

Ovoj stih e postojano citiran od hristijanite... a bidejkji i ti go pravish toa, bi te prashal:

- Komu mu go veli toa Isus ?

Inaku, so ovaa izjava navistina potpolno me iznenadi:

Јас лично давам сведоштво и исповедам за Исус дека е Христос Син Божји

Ti lichno davash svedoshtvo deka Isus e Hristos Sin Bozhji ???

Ti svedochish za toa ???

Dali znaesh shto znachi zborot "svedok" ?

2 ”Суета над суетите, вели Проповедникот, суета над суетите, с'e е суета!”
ПРОПОВЕДНИК, Глава  

Изменето од Messenger - 18.Декември.2011 во 21:37
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 21:50
Здраво Messenger,

имаш 2 одговори 1) и 2):

1) Изјавата на Исус во Марко 16 е на неговите Апостоли, а истотака и изјавата на Исус во Матеј 28:19 е кон неговите Апостоли, и во таа изјава Исус наредува "учениците во сите народи" да го пазат тоа што Исус им го заповедал на своите Апостоли.
Значи ако Исус им заповедал да проповедаат, тогаш и учениците треба тоа да го *пазат* т.е. да проповедаат.

А исто така Откровение 1:5-6 кажува дека Исус "нè направи свештеници" види подолу "...и нè направи цареви и свештеници на Бога, и на Својот Татко..."

Значи проповедањето е задача на СЕКОЈ Верник во Сите Цркви.

18 Тогаш Исус им се приближи и [им рече: „Дадена Ми е сета власт на небото и на земјата.
19 Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал! (МАТЕЈ Гл 28)

5 и од Исуса Христа, Кој е верен Сведок, Првороден од мртвите и Владетел на земните цареви, Нему, Кој нè љуби и Кој нè изми од нашите гревови во Својата крв,
6 и нè направи цареви и свештеници на Бога, и на Својот Татко - Нему слава и моќ во вечни векови, амин!

Здраво Messenger,

2) да, останувам на тоа дека Господ Бог Исус Христос може да понуди решение за светските проблемите за оние кои се послушни на Божјите заповеди.

и, да, сведочам дека Исус е мојот Господ Бог, јас сум Негов верник, тоа е мој личен избор, и сите мои молитви Му се Нему насочени.

Верувам во Исус Христос како Господ преку Библијата како доказ, преку тоа што е таму запишано.
и го исповедам тоа со мојата уста- во овој случај со постирање на форумов, наместо акустично.

Забрането ми е да посведочам кое е името на мојот Бог ?

ова е ВероИСПОВЕД.

(http://mkbible.net/)

9 Зашто, ако со твојата уста исповедаш, дека Исус е Господ и ако во твоето срце поверуваш, дека Бог Го воскреснал од мртвите, ќе бидеш спасен.
10 Зашто со срцето се верува за праведност, а со устата се исповедува за спасение, (РИМЈАНИТЕ Гл 10)

15 туку осветувајте Го во своите срца Христа како Господа, секогаш подготвени за одговор на секого, кој ја бара причината на надежта, која е во вас, ... (1ВО ПЕТАР Гл 3)

17 ...против оние, кои ги пазат Божјите заповеди и го имаат Исусовото сведоштво. (ОТКРОВЕНИЕ Гл 12)

30 И многу други чуда направи Исус пред учениците, кои не се запишани во книгава;
31 а овие се запишани, за да верувате дека Исус е Христос, Божји Син, и верувајќи да имате живот во Негово име. (ЈОВАН Гл 20)

Поздрав,

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 22:01
Niko777,
Дали е тешко да се биде само човек
Затоа земи едно пенкало и прецртувај го секој стих што ќе го надминеш,така прави додека не ја прешкрташ цела библија,за да се појави ново небо и нова земја, во спровтивно старото нема никогаш да помине.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 23:16

Здраво Messenger,

имаш 2 одговори 1) и 2):

1) Изјавата на Исус во Марко 16 е на неговите Апостоли, а истотака и изјавата на Исус во Матеј 28:19 е кон неговите Апостоли, и во таа изјава Исус наредува "учениците во сите народи" да го пазат тоа што Исус им го заповедал на своите Апостоли.
Значи ако Исус им заповедал да проповедаат, тогаш и учениците треба тоа да го *пазат* т.е. да проповедаат.

E, da simi zhiv i zdrav!

Citatot od Isus se odnesuva na apostolite, a ne na Mesenger, Niko777, Petko, Stanko, Sv. Ovoj, Sv. Onoj, katolikot Toj, pravoslavnata Taa i t.n.

Znachi citatot ne smee da se otugji od onie na koi im e posveten i da se prenasochi kon sebe. Osven na svoite apostoli Isus na nikoj drug ne mu dal avtoritet da go propoveda onoa shto toj 3 godini gi uchel apostoilite. Site onie koi go prisvojuvaat toj citat za sebe pravat blasfemija, go mamat svetot i toa go pravat od sueta !

Значи проповедањето е задача на СЕКОЈ Верник во Сите Цркви.

Vo kontekstot na nashata diskusija toa ne e verno!

Citatot na Isus ne znachi toa ! Citiraj zborovi od Isus kade shto toj veli neshto takvo.

Nadvor od kontestot na nashava diskusija, sekoj vernik od bilo koja vera mozhe da si ja propoveda svojata vera, no toa nema vrska so Isus i negovite zborovi upateni samo do apostolite. Sekoj vernik vo toj sluchaj si e svedok samiot na sebe.

Ne go kidnapiraj Isus za tvoite lichni veruvanja, ubeduvanja i za zadovoluvanje na svojata sueta.

Isus tebe ne ti dal nikakva avtorizacija za shirenje na negovoto uchenje !

да, сведочам дека Исус е мојот Господ Бог, јас сум Негов верник, тоа е мој личен избор, и сите мои молитви Му се Нему насочени.

Верувам во Исус Христос како Господ преку Библијата како доказ, преку тоа што е таму запишано.
и го исповедам тоа со мојата уста- во овој случај со постирање на форумов, наместо акустично.

Забрането ми е да посведочам кое е името на мојот Бог ?

Niko777, ova se razlikuva prijatele od onoa shto go kazha prethodno. Gi menuvash svoite izjavi i gi izvrtuvash zborovite.

Ti tvrdeshe:

Јас лично давам сведоштво и исповедам за Исус дека е Христос Син Божји

Edna rabota e ti lichno da svedochish i da ispovedash za Isus bilo shto, a drugo e ti da svedochish deka si odbral Isus da bide tvoj bog, a ti negov vernik.    Sigurno deka ne e zabraneto da si svedochish za tvoite veruvanja, ubeduvanja i bogovi.

Za toa mozhesh da svedochish kolku sakash, toa e tvoja lichna rabota. I so istoto pravo mozhesh da ja zemash Biblijata kako dokaz za onoa shto pishuva vo Biblijata kako shto, na primer, nekoj musliman go zema za dokaz K'uranot za onoa shto pishuva vo K'uranot... se razbira, spored negovoto lichno veruvanje za onoa shto pishuva tamu.

No za prvoto nemash pravo da tvrdish neshto takvo bidejkji ti nikogash ne si bil ochevidec na nishto od onoa shto pravel, govorel i pouchuval Isus. Ti samo znaesh od onoa shto si chital ili slushnal od nekoi drugi lugje i mozhesh samo da gi prenesuvash tie neshta, vkluchuvajkji gi i svoite veruvanja dokolku imash takvi.

2 ”Суета над суетите, вели Проповедникот, суета над суетите, с'e е суета!”
ПРОПОВЕДНИК, Глава  

Изменето од Messenger - 19.Декември.2011 во 00:03
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.