IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 30>
Автор
Порака
bingo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 2522
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bingo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 17:51
Originally posted by емил емил напиша:

РИБИНА ТАВА СО ДОМАТ

<FONT face=Tahoma>Потребно: 400 гр. макарони, 200 гр. пире од домати, сол, црн пипер,, мајчина душица, две чешниња лук, 20 филети солена риба од конзерва, 4 свежи домати, 150 гр. сирење, 2 лажици масло, 2 лажици копар и 3 лажици рендан кашкавал


<FONT face=Tahoma>Сварете ги макароните. Измешајте го пирето од домати со маслото и мајчината душица. Излупете го, исечкајте го и изгмечете го лукот и измешајте го со доматите. Сето ова посолете го и додајте црн пипер. Со овој сос зачинете ги сварените и исцедени макарони и сипете ги во тава. Сирењето исечете го на парчиња и наредете ги над макароните. Измиените домати, исто така, исечете ги тенко правилно распоредете ги над сирењето. Добро измиените филети од солената конзервирана риба наредете ги накосо во вид на решетки (види фотос). Потоа ситно исечкајте го копарот и посипете ги доматите. На крај врз сето тоа изрендајте го кашкавалот и потпечете го во добро загреана рерна.


ех бе кувариште едно апетит ми отвори
Кон врв
mimicria Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
magnet za defekti

Регистриран: 27.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3444
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mimicria Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 14:02
PLESKAVICI OD TIKVICKI
 
Se ljupat tikvickite i se rendaat, se dodava magdonos seckan, biber, sol, lukce, jajce i brasno (prezla) po zelba. Se pravi smesa kako za pleskavici od meso (po gustina), se oblikuvaat kako pleskavici i se przat.
 
Mnogu se dobri so kiselo mleko ili salata od patlidjani.
 
P.S. izrendanite tikvicki obavezno da se iscedat, nadobro e so raka da se istiskaat da im izleze celata tecnost.
 


Изменето од mimicria - 17.Мај.2010 во 13:00
Dajem ti verse i note, sve moje sarene perle na dar, jos te mogu pjesmom kupiti, lukavo i slatkorjecivo, jos uvjek mogu ti podvaliti ljubav...
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2010 во 15:13

Рижото со сирење и печурки

Потребни Состојки:
- 300гр. ориз
- 200гр. шампињони
- 1 чешне лук
- 1 луто пиперче
- 1 китка магдонос
- 1 мал црвен кромид
- путер
- 1 чаша  бело вино
- 1 коцка за супа
- 50гр. горгонзола (или некое друго мувлосано сирење)
- 3 лажици маслиново масло
- 20гр. пињоли
- сол

Подготовка:
1. Исецкајте ги шампињоните и динстајте ги околу 7 минути на малку масло со сецкан лук и луто пиперче исечено на кругови, па посолете и наросете го со сецкан магдонос.

2. Во друг сад пропржете го оризот со 25гр. истопен путер и исецкан црвен кромид. Залејте го со вино, додадете врела супа и варете околу 15 минути постепено додавајќи ја супата.

3. Тргнете го од оган, додадете го оризот, малку путер и 25гр. изронета горгонзола, печурки со зеленчук и оставете да отстои околу 5 минути. Потоа додадете ја преостанатата горгонзола со печените пињоли.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2010 во 16:44

КОМПИРИ СО ЏИГЕР

Потребни Состојки:
Килограм компири,
250 телешки или јунешки дроб,
главица кромид,
црн пипер,
едно јајце,
млеко, маст, сол.

Подготовка:
Излупете ги компирите, измијте ги, обарете ги и внимавајте да не се преварат. Извадете ги, исечете ги на половина и со лажичка издлабете ги. Извадената средина изгмечете ја со вилушка или пропасирајте ја. Дробот измијте го и сомлете го на машина за месо. Кромидот исечкајте го ситно и испржете го, додајте го мелениот дроб и иситнетиот компир пропржете го малку а потоа ставете црн пипер, сол и ставете го јајцето. Се убаво измешајте и полнете ги вдлабнатините на компирите, наредете ги во подмачкана тава, налејте го со млеко и така компирите ќе бидат облеани и попрскајте ги со растопена маст. Печете ги во рерна се додека да се вцрват.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2010 во 04:19

Гурмански варен компир 

Потребни состојки:

  • малку   Мешан зачин
  • 100 милилитри Масло
  • 1000 грама Компир
 
Излупете ги компирите и исечете ги на покрупни парчиња.

Ставете ги во вода и оставете ги да зовријат.

Варете уште 5-7 мин.

Проверувајте со вилушка дали компирот е сварен.

Откако ке го утврдите ова, исцедете го вишокот вода од тенџерето и вратете го на оган.

Посипете малку масло за готвење и промешајте потоа додадете го зачинот и промешајте.

Послужете со било кој тип на месо, може да се додаде и една лажица мајонез за оние кои варениот компир го сметат за сув.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2010 во 08:50
Ќофтиња од тиквички (ај да ви ставам слика оти можеби некој и не знае што се тиквичкиголема%20насмевка
http://3.bp.blogspot.com/_V6ZwJoORbDY/S5KQ5WUFVeI/AAAAAAAAFs0/RRgFU_GxvKw/s400/%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5.jpg
Се лупат тиквичките, се рендаат  и се ставаат во цедалка да се исцеди водата-обилуваат со течностизненадување За да се измесат убаво ќофтињата треба од ренданата смеса убаво да се истисне течноста- може со рака, може и низ газа.
Потоа се додава 1 јајце, сол, вегета и презла (може-а не мора да се додаде и други работи). Се меси -додава презла  до оној степен кога смесата се собира сама-не лепи на рацете и може убаво да се формираат ќофтенца.-отприлика вака

Кюфтенца%20от%20тиквички,%20тофу%20и%20ядки  Се пржат на врел зејтин. Наредени во чиија за сервирање јас ги посипувам со смеса слична како таратурот-ама од павлака.

Ако ве мрзи да рендате истиот вкус се добива и ако ги пржите лентите од тиквички и посипете ги со истиот преливголема%20насмевка



Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2010 во 06:20

Динстан целер

Потребно:

* 600 г корен од целер
* 100 г кромид
* 50 мл маслиново масло
* 1 лажица зачинал
* 1 лажичка сува мајчина душица
* 2 чешниња лук
* бибер
* 3 лажици бело вино

Приготвување: излупениот корен од целер исечете го на тенки парчиња, а кромидот ситно исечкајте го. Во загреаното маслиново масло пропржете го кромидот, па додадете ги целерот, зачиналот и мајчината душица. Сето тоа динстајте го на тивок оган повремено сипајќи вода, додека не омекне целерот. На крај додадете ги истолчениот лук, биберот, виното и уште малку динстајте го сето тоа.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 13:01

Ќофте од карфиол

Потребно:

* 1 помала главица карфиол
* 2 раце ориз
* лебни трошки
* сол
* масло за пржење

Приготвување: исчистениот карфиол и оризот посебно сварете ги. Оставете ги малку да се подизладат. Карфиолот ситно исечкајте го и измешајте го со оризот. Во зависност од густината додадете лебни трошки за да добиете компактна смеса. Посолете по вкус. Со влажни раце од смесата обликувајте ќофтиња. Загрејте го маслото, па на тивок оган пржете ги ќофтињата

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2010 во 12:39

Ориз со вино

Потребно:

* 4 лажици масло
* 300 г ориз
* 1 лажица зачинал
* 500 мл врела вода
* 50 мл бело вино
* рендан пармезан

Приготвување: во загреаното масло кратко пропржете го оризот. Посипете го со зачиналот и прелијте го со врелата вода. Оризот варете го 10-15 минути на тивок оган во полупокриено тенџере. Пред крај на варењето сипајте го виното. Пред да го послужете оризот како самостоен оброк, посипете го со ренданиот пармезан.

Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2010 во 04:23

Галичко Мезе


600 гр. свински бифтек
1 јагнешка или свинска кошулка
120 гр. галичко овчо сирење
1 сува црвена пиперка
100 гр. домати
100 гр. кромид
40 гр. шунка
100 гp. масло
30 гр. путер
200 гр. компири
100 гр. моркови
50 гр. печурки
магдонос
црн пипер
буковец

Месото исечкајте го на 8 парчиња, посолете тo и истoлчете тo, а потоа испржете го на масло. Кога месото ќе се ислржи, извадете го и редете го вo земјана тава: Над секое ларче ставете шункова салама, претхoдно пролржена на масло, а врз саламата рендано галичко сирење, а врз сето тоа ставете буковец и најодозгора украсете ги со магдонос. Така украсеното јадење прекријте го со јатнешката кошулка и ставете го во рерна да се пече 10-15 минути. Се сервира со вариво кое се прави вака: Се чистат комлирите и исечкајте ги на покрупни парчиња, па потoа варете ги во солена вода. Исто така варете ги и морковите. Откако ќе се сварат пропржете ти на масло, додајте гo путерот и печурките. Зачинете по вкус и служете со приготвеното месо. Украсете гo јадењето сo магдонoс, исечкан домат и суви пиперки.


**е слика нема...ама да знае некој да ми лаже дали е вака рецептот...некоја галичка снааразмислувањесреќа***

Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 04:57
Сукијаки - говедски стек на јапонски начин


Суки значи плуг, јак и печен. Според стара приказна ова јадење настанало во Јапонија пред повеќе векови, во времето кога будистичката вера им забранувала на своите верници да јадат говедско месо. Тоа го натерало еден селанец да отиде во шумата и кришум да убие и испече вол, а наместо скара употребил дел од својот плуг. Оттаму доаѓа и името сукијаки - печен на плуг.

8-10 многу тенко сечени говедски стекови
1 поголем црвен кромид сечен на кругови
2 целера исечени на листови
200 г сварен и исцеден спанаќ
1/4 филџан шампињони сечени на листови
2 лажици тенки јуфки
1 1/2 лажица шеќер
1/4 филџан соја сос

Загрејте ја претходно намастената тава. Ставете ги стековите и нагло пропржете ги од двете страни додека не заруменат. Додадете ги останатите состојки и пржете на силен оган 3 минути. Намалете ја температурата и допржете ги уште 7 минути повремено мешајќи. Готовиот зеленчук треба да биде крцкав.

Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 04:59
Запечени макарони со сирење и печурки


Време на приготвување: 50  минути


Потребни состојки
* 400 г тестенини (мали полжави)
* 40 мл маслиново масло
* 300 г печурки
* 1 лажица вегета
* 600 мл млеко
* 30 г брашно
* 1 лажица сенф
* 170 г сирење гауда
* 25 г пармезан сирење
* сол
* бибер
Начин на подготовка

Сварете ги тестенините во солена води процедете ги.

На масло во тава пропржете ги исечените печурки. Посипете ги со брашно и промешајте. Лесно додадете го млекото, промешајте и оставете да и се вари околу 5 минути.
На сосот додадете ја Вегета, сенфот, солта, биберот и ренданото сирење и мешајте 1-2 минути, додека сосот не стане густ.

Ставете ги тестенините во тавиа прелијте ги со сосот, посипете ги со рендан пармезан и печете ги во претходно загреана да се печат околу дваесетина минути.


****A да не знае некој како беа тие макароните со сланинамолитвамолитвамолитвамолитва****

Изменето од ФорумскаБаба - 26.Јули.2010 во 05:01
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2010 во 12:29

Паштета од павлака и сирење

Потребно:

* 400 г младо кравјо сирење
* 200 г кисела павлака
* 1 лажичка сол
* 1/4 лажичка бибер
* 30 г рен од тегла
* магдонос
* 1 варено јајце

Приготвување: младото кравјо сирење пенесто изматете го, додадете ги во него павлаката, ренот, солта и биберот, па сето тоа добро измешајте го. Магдоносот ситно исечкајте го и додадете го во смесата. Тврдо вареното јајце исечете го на коцкички и посипете го врз смесата од сирење. Смесата од сирење послужете ја со интегрален леб.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јули.2010 во 12:39

Домашна тарана

За да направите домашна тарана потребни ви се:

* 140 г брашно
* 1 јајце
* сол
Замесете мошне тврдо тесто од сите состојки, без да додадете вода. Побрашнете го рендето од најситните дупчиња и подготвеното тесто рендајте го. Ќе добиете мали трошки. Трошките раширете ги на побрашнета површина и оставете ги да се потсушат. Сипајте ги директно во супата и варете ги, исто како и фидето.


Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,236 секунди.