IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Дали вреди да се биде добар?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали вреди да се биде добар?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 103104105106107 118>
Автор
Порака
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Статус: Офлајн
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2011 во 11:25
И тоа тешка
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2011 во 14:02
...pa i ne bash - samo na povisoko nivo
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2011 во 14:06
Продавање ветар и магла бе Viktorija123
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2011 во 20:22
Originally posted by pHp pHp напиша:

Но, што би се случило кога сите би биле лоши?

... со тоа лошото како едноличност ќе се престори во добро.

Симплифицирано, ако во еден свет од 100 луѓе, 99 се луди, тогаш тој едниот кој е нормален е по дефиниција луд, стран во таа средина, т.е. - лош.

Toa e - kako prosekot gi definira vrednostite.

Изменето од Messenger - 28.Септември.2011 во 20:26
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2011 во 20:28
Poveke kako argeta pasteta bez edna bukva vo naslovot...sepak ja mackame na leb...
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2011 во 20:36
Абе вреди се' што ти е убаво на душичката
и ако си  просечен, ако ти е ќеф така - вреди
и ако се праиш нон стоп к*рац и пол, ако ти е така таман - и тоа вредиголема%20насмевка
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2011 во 12:24
Пак би го свел тоа "дали вреди да си добар" на индивидуалната перцепција на личноста. Ако сметаме дека дадено дело е добро, тогаш и дејствуваме според сопственото убедување. Не постојат лоши луѓе, туку дејствија кои се морално оправдани или не.Но, кој може пак да одреди што е добро, а што лошо? Сметам дека сите луѓе дејствуваат според своите асимилати и сметаат дека прават добро. Доколку некому му правиш добро, не мора нужно да значи дека другата особа тоа го смета за добро. Симплифициран пример од реалниот живот. Еден заеднички пријател, остана без неговата девојката која патем си најде друг дечко. Пријателов наш со сите сили се трудеше да ја врати. Некои луѓе се обидуваа да го одвратат од идејата, други да му помогнат да ја врати. Во една фаза, човеков сметаше дека сите кои му помагаат да ја врати се "добри", а сите останати "лоши". Кога пријателов сфати дека не е вредно да се бори за девојката (по негово лично видување), тогаш сите кои му помагаа да ја врати одеднаш станаа "лоши", a сите други "добри". Во овој банален пример може да се види дека поентата е да се надмине дуалистичкото гледање на работите, кое секогаш функционира во две насоки. Човек треба да се фокусира само на она што вреди, а се што е невредно и по лично спознание ниско и бескорисно, да се отфрли.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2011 во 11:24
Originally posted by pHp pHp напиша:

Продавање ветар и магла бе Viktorija123

Odlichna procenka   
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2011 во 11:33
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2011 во 22:10
Vo kvantnata supa na Svetov ne postoi "dobro" i "losho". Toa se kriterijumi spored nashiot mejkup za dadeniot moment, spored nash*te poimi za onoa shto e "dobro" i "losho" vo odnos na nash*te interesi, zhelbi, moralni normi, znaenje, tradicija, domashno vospituvanje, vera ...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2011 во 22:15
Se dodeka nasite pametni i nacitani mozocinja zboruvaat vo vtoro lice mnozina ke citame...

1.Evangelija,veri i totemi na obozuvanje
2.Zelbi
3.Ocekuvanja
4.Potpolno unisten smisol za licen stav

E pettoto e najtazno....IZGUBENA DUSA
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
saguaro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Август.2011
Поени: 482
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај saguaro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2011 во 22:33
Вчера приквечер ми заѕвони некој постар чичко на домофон: „Овде Јонче пријател од Ресен, на Гоце од Собрание пријателот. Отворете ми!“
Не можев воопшто да препознаам за кого станува збор, но не е прв пат да не можам да се сетам на некого. Човекот се качи до горе, му отворив врата. Изгледаше весел што ме гледа, а јас никако да се сетам кој е тоа (?!).
„Ќерко помогни ми, немам пари за автобуска карта до Ресен. Дај ми 350 денари, утре ќе ти ги вратам“. Човекот изгледаше така бедно, па се реков кога веќе смогнал храброст да ми ѕвони на врата, ќе му дадам пари.
Маж ми гледаше и не можеше да верува

И сега: добра ли сум или сум супер глупава?
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 11:53
Ako 'dobroto' ti proizleguva od tvojot moralen sud,a ne od tebe, ondak ne e dobro, povekje e...mehanika...:/
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 12:04
Zatoa.. prvo covek treba da se dobar so sebe, da bide toa dobro avtenticno a ne zatoa sto mora. Toa dobro da bide od srce, da go iskusil sopstvenoto dobro i da osoznae deka nudi nesto navisitna kvalitetno.

Se sto ni e dadeno od covek koj istoto ne si go dava na sebesi kako moze da znae dali ni dava nesto dobro ili ne? A i da go istestira na sebesi toa pozelno e da se proveri kaj drugiot dali toa e za nego dobro ili ne. Kolku sme slicni tolku sme i razlicni od eden drugo pogled. Ako mene mi e vkusno da jadam kubeti a pritoa i da pijam jacobs istovremeno, dali tebe ke ti e vkusno toa? Sigurno ne. Lugeto koi davaat nesto sto ne si go davaat prvo na sebesi imaat potreba istoto da go dobijat od nekoj drug ili barem potvrda deka go zasluzuvaat toa.. t.e. deka zasluzuvame dobro. Na site ponekogas ni treba taa potvrda. Jas licno seuste ja baram
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 103104105106107 118>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.