|
Дали вреди да се биде добар? |
Внеси реплика | страница <1 103104105106107 118> |
Автор | |
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И тоа тешка
|
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...pa i ne bash - samo na povisoko nivo
|
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Продавање ветар и магла бе Viktorija123
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Toa e - kako prosekot gi definira vrednostite. Изменето од Messenger - 28.Септември.2011 во 20:26 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Poveke kako argeta pasteta bez edna bukva vo naslovot...sepak ja mackame na leb...
|
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Абе вреди се' што ти е убаво на душичката
и ако си просечен, ако ти е ќеф така - вреди и ако се праиш нон стоп к*рац и пол, ако ти е така таман - и тоа вреди |
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
pHp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пак би го свел тоа "дали вреди да си добар" на индивидуалната перцепција на личноста. Ако сметаме дека дадено дело е добро, тогаш и дејствуваме според сопственото убедување. Не постојат лоши луѓе, туку дејствија кои се морално оправдани или не.Но, кој може пак да одреди што е добро, а што лошо? Сметам дека сите луѓе дејствуваат според своите асимилати и сметаат дека прават добро. Доколку некому му правиш добро, не мора нужно да значи дека другата особа тоа го смета за добро. Симплифициран пример од реалниот живот. Еден заеднички пријател, остана без неговата девојката која патем си најде друг дечко. Пријателов наш со сите сили се трудеше да ја врати. Некои луѓе се обидуваа да го одвратат од идејата, други да му помогнат да ја врати. Во една фаза, човеков сметаше дека сите кои му помагаат да ја врати се "добри", а сите останати "лоши". Кога пријателов сфати дека не е вредно да се бори за девојката (по негово лично видување), тогаш сите кои му помагаа да ја врати одеднаш станаа "лоши", a сите други "добри". Во овој банален пример може да се види дека поентата е да се надмине дуалистичкото гледање на работите, кое секогаш функционира во две насоки. Човек треба да се фокусира само на она што вреди, а се што е невредно и по лично спознание ниско и бескорисно, да се отфрли.
|
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Odlichna procenka |
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
pHp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo kvantnata supa na Svetov ne postoi "dobro" i "losho". Toa se kriterijumi spored nashiot mejkup za dadeniot moment, spored nash*te poimi za onoa shto e "dobro" i "losho" vo odnos na nash*te interesi, zhelbi, moralni normi, znaenje, tradicija, domashno vospituvanje, vera ...
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se dodeka nasite pametni i nacitani mozocinja zboruvaat vo vtoro lice mnozina ke citame...
1.Evangelija,veri i totemi na obozuvanje 2.Zelbi 3.Ocekuvanja 4.Potpolno unisten smisol za licen stav E pettoto e najtazno....IZGUBENA DUSA |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
saguaro
Сениор Регистриран: 25.Август.2011 Статус: Офлајн Поени: 482 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вчера приквечер ми заѕвони некој постар чичко на домофон: „Овде Јонче пријател од Ресен, на Гоце од Собрание пријателот. Отворете ми!“
Не можев воопшто да препознаам за кого станува збор, но не е прв пат да не можам да се сетам на некого. Човекот се качи до горе, му отворив врата. Изгледаше весел што ме гледа, а јас никако да се сетам кој е тоа (?!). „Ќерко помогни ми, немам пари за автобуска карта до Ресен. Дај ми 350 денари, утре ќе ти ги вратам“. Човекот изгледаше така бедно, па се реков кога веќе смогнал храброст да ми ѕвони на врата, ќе му дадам пари. Маж ми гледаше и не можеше да верува И сега: добра ли сум или сум супер глупава? |
|
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako 'dobroto' ti proizleguva od tvojot moralen sud,a ne od tebe, ondak ne e dobro, povekje e...mehanika...:/
|
|
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zatoa.. prvo covek treba da se dobar so sebe, da bide toa dobro avtenticno a ne zatoa sto mora. Toa dobro da bide od srce, da go iskusil sopstvenoto dobro i da osoznae deka nudi nesto navisitna kvalitetno.
Se sto ni e dadeno od covek koj istoto ne si go dava na sebesi kako moze da znae dali ni dava nesto dobro ili ne? A i da go istestira na sebesi toa pozelno e da se proveri kaj drugiot dali toa e za nego dobro ili ne. Kolku sme slicni tolku sme i razlicni od eden drugo pogled. Ako mene mi e vkusno da jadam kubeti a pritoa i da pijam jacobs istovremeno, dali tebe ke ti e vkusno toa? Sigurno ne. Lugeto koi davaat nesto sto ne si go davaat prvo na sebesi imaat potreba istoto da go dobijat od nekoj drug ili barem potvrda deka go zasluzuvaat toa.. t.e. deka zasluzuvame dobro. Na site ponekogas ni treba taa potvrda. Jas licno seuste ja baram |
|
Внеси реплика | страница <1 103104105106107 118> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |