IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Дали вреди да се биде добар?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали вреди да се биде добар?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 102103104105106 118>
Автор
Порака
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 12:07
Има еден тип на добрина што навистина не ја разбирам. Има типови на луѓе кои несвесно ловат луѓе во лоша состојба и им помагаат. Ќе им наместат топол кревет, ќе поделат две кришки леб, неколку топли прегратки за сето тоа после низ нос да биде извадено како должиш нешто. Ако не си во состојба да се раздолжиш следат телефонски и те та тет разговори со другите како ги имаш зезнато.. они се ти дале а ти си го свртел грбот итн.

Каква е оваа добрина? Зарем заради нечија добрина треба да им робувам на уцените поради добрината? Колку се фаќате на оваа јадичка? Јас не се фаќам повеќе. Ако можам и сум во состојба да ти помогнам, зашто да не го направам тоа?

Мене лично ми е поубаво кога некој од срце ќе направи нешто за мене, а не зашто ми должи. Мислам - глупости!
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 20:06
Доколку стварно вреди да се биди добар зошто тогаш Господ толку ги става во искушение добрите ?збунетост
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 20:18
Називот на темата (Дали вреди да се биде добар?) имплицира на тоа дека за да се биде добар треба нешто да ни се врати. Оној што бара за неговата ,,добрина,, материјална или некаква друга сатисфакција со сигурност не е добар. Нема ,,пазарење,, со добрината - или си добар или не си добар и крај.
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 20:19
Ne gi stava gospod vo iskusenie dobrite ,bas naprotiv onoj drugion .....
Neli bese ...."Oce nash....i ne ne vovedi vo iskushenie No izbavine ne od lukaviot ...."

A shto se odnesuva do temava , mislam dobrite luge se dobri samo poradi sebe ,dobriot covek so napravenata dobrina se cuvstvuva po ubavo i po spokojno ,faktot deka nekomu si mu napravil dobro e prekrasno cuvstvo ...tocno deka na obrinata mnogu luge i vrakaat so loso i ne znaat da ja cenat ,no dobrinata treba da se dava od dusa bez ocekuvanje da bide vozvratena...

Изменето од Kastro - 23.Септември.2011 во 20:26
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 01:41
NE VREDI!
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 08:30

Zarem treba da VREDI... Toj shto misli deka VREDI... i ne e DOBAR. Toj shto e DOBAR, NE BARA da VREDI...

Изменето од viktorija123 - 24.Септември.2011 во 08:31
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 10:25
Priznavam deka vcera piev vince i deka ova e napisano pogore vo afekt i kako posledica na mnogu razocaruvanje... vredi da se bide dobar ami kon sebe... Ne da im se ugoduva na drugite gazejki se sebe.
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13926
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 10:47
 da dobar., i toa bezuslovuvanje., koga davash del od sebe ne baraj nishto za vozvrat ,. napravi go toa za svoe zadovolstvo
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 10:51
Читам убаво Пајси... ама сега ја сфаќам експресијата на твоите емоции,, сфаќам колку го чувствуваш ова... хмммм, или мене ми се обраќаш вака на еден од претходните постови?
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 13:07
Ljubovta i dobrinata ne se komoditeti za da se trguva so niv i da se procenuva dali vredi da se dadat ili ne...

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 13:12
Што знам дали е баш така... Единствено нешто што го знам е дека не вреди да се оди против себе
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 15:31
Jas mislam deka e bash taka...

Eve, koga sum dobra so decata i soprugot,svekrvata,majka mi ne velam - "Eve jas tolku mnogu se trudam a Vie taka mi vrakjate?"

Изменето од viktorija123 - 24.Септември.2011 во 15:32
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2011 во 15:45
Ако не вреди да се биде добар, тогаш вреди да се биде лош. Но, што би се случило кога сите би биле лоши? Ќе исчезне доброто. А што ќе се случи ако сите бидат добри? Ќе исчезне лошото.
Ако исчезне доброто, тогаш нема да има течение, нема да има адекватен проток на настани кои се добри и со тоа лошото како едноличност ќе се престори во добро. И обратно, ако исчезне лошото, доброто како едноличност ќе се престори во лошо. Симплифицирано, ако во еден свет од 100 луѓе, 99 се луди, тогаш тој едниот кој е нормален е по дефиниција луд, стран во таа средина, т.е. - лош.

Така, вреди да се биде добар, но во оние ситуации и настани во кои личноста има свесност за добрината и обратно. Едноставно не може постојано да се биде добар, поради потребата да се биде лош. Исполнувањето на лошите пулзии се "гориво" за доброто во човекот.

Изменето од pHp - 27.Септември.2011 во 15:47
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2011 во 16:56
E ova ti e filozofija
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 102103104105106 118>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.