|
Дали вреди да се биде добар? |
Внеси реплика | страница <1 102103104105106 118> |
Автор | |
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Има еден тип на добрина што навистина не ја разбирам. Има типови на луѓе кои несвесно ловат луѓе во лоша состојба и им помагаат. Ќе им наместат топол кревет, ќе поделат две кришки леб, неколку топли прегратки за сето тоа после низ нос да биде извадено како должиш нешто. Ако не си во состојба да се раздолжиш следат телефонски и те та тет разговори со другите како ги имаш зезнато.. они се ти дале а ти си го свртел грбот итн.
Каква е оваа добрина? Зарем заради нечија добрина треба да им робувам на уцените поради добрината? Колку се фаќате на оваа јадичка? Јас не се фаќам повеќе. Ако можам и сум во состојба да ти помогнам, зашто да не го направам тоа? Мене лично ми е поубаво кога некој од срце ќе направи нешто за мене, а не зашто ми должи. Мислам - глупости! |
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Доколку стварно вреди да се биди добар зошто тогаш Господ толку ги става во искушение добрите ?
|
|
|
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Називот на темата (Дали вреди да се биде добар?) имплицира на тоа дека за да се биде добар треба нешто да ни се врати. Оној што бара за неговата ,,добрина,, материјална или некаква друга сатисфакција со сигурност не е добар. Нема ,,пазарење,, со добрината - или си добар или не си добар и крај.
|
|
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne gi stava gospod vo iskusenie dobrite ,bas naprotiv onoj drugion .....
Neli bese ...."Oce nash....i ne ne vovedi vo iskushenie No izbavine ne od lukaviot ...." A shto se odnesuva do temava , mislam dobrite luge se dobri samo poradi sebe ,dobriot covek so napravenata dobrina se cuvstvuva po ubavo i po spokojno ,faktot deka nekomu si mu napravil dobro e prekrasno cuvstvo ...tocno deka na obrinata mnogu luge i vrakaat so loso i ne znaat da ja cenat ,no dobrinata treba da se dava od dusa bez ocekuvanje da bide vozvratena... Изменето од Kastro - 23.Септември.2011 во 20:26 |
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
ekszi88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
NE VREDI!
|
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zarem treba da VREDI... Toj shto misli deka VREDI... i ne e DOBAR. Toj shto e DOBAR, NE BARA da VREDI... Изменето од viktorija123 - 24.Септември.2011 во 08:31 |
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
ekszi88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Priznavam deka vcera piev vince i deka ova e napisano pogore vo afekt i kako posledica na mnogu razocaruvanje... vredi da se bide dobar ami kon sebe... Ne da im se ugoduva na drugite gazejki se sebe.
|
|
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13926 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da dobar., i toa bezuslovuvanje., koga davash del od sebe ne baraj nishto za vozvrat ,. napravi go toa za svoe zadovolstvo
|
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
ekszi88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Читам убаво Пајси... ама сега ја сфаќам експресијата на твоите емоции,, сфаќам колку го чувствуваш ова... хмммм, или мене ми се обраќаш вака на еден од претходните постови?
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ljubovta i dobrinata ne se komoditeti za da se trguva so niv i da se procenuva dali vredi da se dadat ili ne...
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
ekszi88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што знам дали е баш така... Единствено нешто што го знам е дека не вреди да се оди против себе
|
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas mislam deka e bash taka...
Eve, koga sum dobra so decata i soprugot,svekrvata,majka mi ne velam - "Eve jas tolku mnogu se trudam a Vie taka mi vrakjate?" Изменето од viktorija123 - 24.Септември.2011 во 15:32 |
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако не вреди да се биде добар, тогаш вреди да се биде лош. Но, што би се случило кога сите би биле лоши? Ќе исчезне доброто. А што ќе се случи ако сите бидат добри? Ќе исчезне лошото.
Ако исчезне доброто, тогаш нема да има течение, нема да има адекватен проток на настани кои се добри и со тоа лошото како едноличност ќе се престори во добро. И обратно, ако исчезне лошото, доброто како едноличност ќе се престори во лошо. Симплифицирано, ако во еден свет од 100 луѓе, 99 се луди, тогаш тој едниот кој е нормален е по дефиниција луд, стран во таа средина, т.е. - лош. Така, вреди да се биде добар, но во оние ситуации и настани во кои личноста има свесност за добрината и обратно. Едноставно не може постојано да се биде добар, поради потребата да се биде лош. Исполнувањето на лошите пулзии се "гориво" за доброто во човекот. Изменето од pHp - 27.Септември.2011 во 15:47 |
|
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E ova ti e filozofija
|
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
Внеси реплика | страница <1 102103104105106 118> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |