![]() |
|
ВТОР ПОГЛЕД II |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 101102103104105> |
Автор | |
GEMINI ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ge Niko
Mislam deka rakata (prstite) najdobro da gi manes i mesto niv da kloniras pozadina |
|
http://www.youtube.com Chesma Sharena
|
|
![]() |
|
GEMINI ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
So se odnesuva za fotkata kade se prodavat lokumades kropot ne mi se dopaga, nekako mi ja gubi "dlabocinata" na fotografijata. Za korekcijata na izgorenite belini se soglasuvam.
|
|
http://www.youtube.com Chesma Sharena
|
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Original:
![]() Manastirot ne e niveliran. Optichka iluzija e deka sredinata na objektot se naogja nekade po prvata kupola gledano od levo (crvenata linija), pa koregiranjeto so stavanje na nejzinata vertikala pod 90 stepeni vo odnos na horizontot ne e korektno. Manastirot taka pagja na desno. Razlikata na aglite od levata i desnata strana pokazhana e so razlikata megju liniite so zelena i sina boja. Poradi malata visina na zidot od levata strana razlikata mozhebi ne pagja tolku vo ochi, no ako i dvete strani bea podednakvo visoki, togash toa kje beshe mnogu lesno voochlivo. Vistinskata sredina na objektot fotografiran od ovoj agol se naogja nekade kaj prviot prozor (odbelezhano so crvena linija) : ![]() Ako se nivelira tamu, togash horizontot kje dojde kako shto treba i manastirot e centriran, se razbira bez gibanje vo perspektivata. I ako se poraboti na perspektivata: ![]() Site korekcii se praveni na brzina kolku da se posochi poentata, pa ne zamerajte shto ne se sovrsheni. Изменето од Zoran K - 28.Мај.2011 во 20:33 |
|
![]() |
|
procokal ![]() Група ![]() Регистриран: 20.Февруари.2011 Статус: Офлајн Поени: 91 |
Distorzijata kaj ostanatiot del e seushte prisutna (pr objektot levo itn...) i sega deluva neprirodno t.e kako manastirot da e paste-nat od druga slika.
Btw, ne ja zemaj zdravo za gotovo ispravenosta na dzidovite. Rechisi nikogash ne e prav agol. Duri i da e blizu do 90 stepeni, agolot (pomalce ili povekje) ne deluva sekogash kako takov. Tuka se vo igra dosta paralaktichki detali koi okoto gi registrira kako celina i bilo kakvo parcijalno narushuvanje (parcijalna "korekcija") ja narushuva ramnotezhata i izgleda neprirodno. Inache poshtovam igranje so distorzija, perspektivi (duri i parcijalni) itn za se dobie nekoj dobar(ova subjektivno), makar i ne mn izrazen nadrealen shmek. Ostanatite obidi za neglobalno "koregiranje/ispravanje" sekogash ja pravat slikata neprirodna na neprivlechen nachin. Barem taka moeto oko gleda :) Изменето од procokal - 28.Мај.2011 во 23:57 |
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Problemot e shto onaa novogradba pred originalniot vlez na manastirot e bezvezno dizajnirana, izgradena i neprirodno zalepena za originalnata gradba.
Bez nea manastirot stoi odlichno kako shto e prvichno fotografiran, no so nea... s'e se rasipuva i bara drugo niveliranje. Problemot e sto taa prostorija e sestaven del od manastirot i ne mozhe da se ignorira za da se pokazhe samo manastirot kako shto treba. Gledame deka toj priod ne funkcionira i vodi kon iskrivuvanje na horizontot i rushenje na objektot kon desnata strana. A toa e zatoa shto agolot od levata strana e mnogu pogolem od agolot na desnata. Koga tie dva agli kje se izednachat gradbata se nivelira. Normalno e deka i togash kje ima isvesno iskrivuvanje poradi nekoregiranata perspektiva vo visochinata, no toa sega kje bide ramnomerno raspredeleno i na dvete strani. Vistinskoto reshenie za fotografiranje na vakvite objekti e koristenje na shift objektiv ili pokompleksno i podetalno softversko koregiranje (ilustrativno pokazhano so posledniot primer) vo post koe sepak najverojatno kje ostavi prostor za izvesni zabeleshki. Изменето од Zoran K - 29.Мај.2011 во 01:46 |
|
![]() |
|
ivan.dzikovski ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член ![]() ![]() Регистриран: 05.Јануари.2011 Статус: Офлајн Поени: 12 |
Original:
![]() Moj pogled: ![]() Samo e napraven krop. |
|
![]() |
|
![]() |
|
ptr ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 10.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 24 |
Морам да се согласам со Зоран. Без љутиш, Иван
![]() Мислам дека без бумбарот се губи потполно слислата на ова фото. Кропот на Зоран одлично функционира. Да не речам, ми го зеде зборот од уста ![]() Поздрав. Изменето од ptr - 08.Август.2011 во 21:15 |
|
![]() |
|
ivan.dzikovski ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член ![]() ![]() Регистриран: 05.Јануари.2011 Статус: Офлајн Поени: 12 |
Nema zasto da se ljutam, sekoj si ima pravo na svoe mislenje, jas ja probav i taa varijanta, no sepak si ostanuvam na moeto mislenje, poveke mi se dopaga formata na cveketo od desno. Pozdrav.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
metomax ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група ![]() ![]() Регистриран: 19.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 89 |
malku posimetricna :)))
http://imageshack.us/f/13/bigtn679114thisisameric.jpg/ Изменето од metomax - 15.Август.2011 во 00:32 |
|
http://metomax.110mb.com/
|
|
![]() |
|
![]() masivna zgrada (Department of Commerce), luksuzen avtomobil i patriotizam (znameto). Toa e Amerika. Barem da go ostaveshe avtmobilot, onaka simterichen... ![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 101102103104105> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |