|
Правилно изговарање |
Внеси реплика | страница <1 8910 |
Автор | |
FILIP
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 370 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас имам една книга СТАРА од Блаже Конески и Крум Тошев, МАКЕДОНСКИ ПРАВОПИС со правописен речник, книгата е супер и е од 1950година има околу 180 страници. Сеуште не сум ја прочитал но сега за сега мислам дека доволно знам, само нешто ме буни... во денешно време се исфрлени тие зборови како: ами, туку... што ги употребувал Блаже Конески а и не ми е јасно, како некои може да викаат ДОБРО вечер кога вечер е во женски род... што значи треба да биде ДОБРА ВЕЧЕР !!! нели сум во право за ова последното???
|
|
Правдата е релативна работа, но ВИСТИНАТА е една
|
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
се сеќавам дека пред некое време и јас бев во слична недоумица,
па се консултирав со еден професор по македонски јазик, неговото објаснување беше дека постојат именки кои имаат два рода на пр, песокот - песокта денот - дента па и едното и другото е точно |
|
doriangray
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, кај некои именки има колебање во родот, меѓутоа кај именката вечер нема. Сепак, македонскиот говор ги прифатил и едното и другото, со таа разлика што неконгруентните добро и вечер се пишуваат слеано, а конгруентните добра и вечер разделено. Значи може: добровечер и добра вечер. |
|
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|
Внеси реплика | страница <1 8910 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |