IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонија и ЕУ...и кога конечно во ЕУ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонија и ЕУ...и кога конечно во ЕУ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 77>
Прашање: Дали ни е потребна ЕУ
Одговор Гласови Статистика
32 [35,16%]
45 [49,45%]
3 [3,30%]
11 [12,09%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 02:45
Една работа не разбирам од тебе Мириам еве пишуваш дека не си во Македонија но постојано пишуваш и дека не се занимаваш со "рекла казала" принципот кој постојано го префрлаш на други.Како ти се молам објасни ми ти ги доживуваш искуствата на Македонците во независна и слободна,економски и политички ослабнатата Македонија,те молам објасни ми како ти сакаш да им помогнеш на Македонците кога у моментот освен со "рекла казала" на друг начин не ни знаеш да помогнеш кога слепо веруваш во тоа што ти се пласира.Дали треба да бараме заеми и да даваме други да не експлоатираат а ти кога ке се вратиш само да ни префрлаш што ние сме направиле од "твојата" дедовина,дали треба сите оние работници во Македонија да почнат да живеат во сламени куќички за да ти се прошеташ низ неколку земји без да поминеш низ 300 процедури.Па кажи Мириам бидејки гледам дека си Македонец а ние Македонците на тебе како на брат ке ти помогнеме,ке паднеме на колена и ке молиме и плачеме секаде само за да тебе кога се вратиш ти биде што е можно поудобно и без разлика како им е на сите оние работници и нивните семејства кои потенцијално ке работат за некој капиталист од ЕУ на кој му е гајле затоа зошто јас и ти сме Македонци,но овој пат не Македонци со црвена и жолта боја туку Македонци со боја на Евро.И конечно тоа ли сакаш ние да бидеме во твоите очи,кажи ако треба за твој кеиф ние и у Евро ке се претвориме само молим те немој случајно да се замараш кога ке дојдеш овде впрочем гледам каде ја цениш работата и на која држава и го плаќаш трудот па можеби и подобро за тебе е да останеш надвор од Македонија,можеби од таму и ке успееш да придонесеш нешто за Македонија нелиWink
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 09:42
тезата се уште стои неодговорена...

Која е алтернативата?

јас освен милевиќева србија, не гледам вие да нудите реални алтернативни решенија, што ќе донесат ем просперитет, ем ќе ја одржат македонската сувереност...
Кон врв
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 09:50
Не ги прочитав сите 13 страници, ама видов на прва дека Galimatijas спомнал дека НИКОЈ НИШТО не ти ПОКЛОНУВА, а тука уште има некои што веруваат дека ЕЗ ќе ни помогне, ќе не обогати па уште и култивираLOLLOLLOL

Економската состојба треба сами да си ја подобриме, ојакниме итн., сами да се справиме со трулежот во државата, е после нема да има проблем за визи па и за влез во ЕЗ... Што се однесува за нецаринењето на увозна и извозна стока, ако извезуваме квалитетна и ефтина стока, царината ќе биде најмал проблем, а за внесувањето и подобро странската да е поскапа за да има потрошувачка на домашната стока...

КОРИСТЕТЕ МАКЕДОНСКИ ПРОИЗВОДИBig%20smileWink
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 13:15
Originally posted by аџија аџија напиша:

тезата се уште стои неодговорена...

Која е алтернативата?

јас освен милевиќева србија, не гледам вие да нудите реални алтернативни решенија, што ќе донесат ем просперитет, ем ќе ја одржат македонската сувереност...

Има млади и енергични луќе кои имаат решение, ама се во свое време. Не е убаво да очајуваш и во таква ситуација да донесуваш важни одлуки, како например за стратешката фатаморгана за влез во ЕУ.
Само малку верба лично во себе, и потоа еден во друг, и се ќе биде во ред.
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
Miriam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Април.2007
Локација: United States
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miriam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 13:52
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Една работа не разбирам од тебе Мириам еве пишуваш дека не си во Македонија ...
...држава и го плаќаш трудот па можеби и подобро за тебе е да останеш надвор од Македонија,можеби од таму и ке успееш да придонесеш нешто за Македонија нелиWink

Па Буги не сум моментално во Македонија, ама не значи дека така било отсекогаш и така ќе биде во иднина. Сум била во други држави заради образование, што за мене не се само дипломите што веќе ги добив, туку и животно и практично искуство. Затоа планирам, дај боже, да поработам неколку години во Америка, неколку години во некоја друга земја, за да можам да видам како е на друго место и кога еден ден ќе се вратам да бидам малку пореалистична и попродуктивна.

Не сум заминала од Мк заради тоа што не ми се допаѓало.  Дури и да сум била родена во друга, многу побогата и посредена земја, пак би заминала на факултет и на постдипломски на друго место, заради искуството и самостојноста. 

Не мислам дека би било поголем придонес за Мк ако седам дома и немам работа... што всушност и се случи откако се вратив од студии. Сакав да си најдам сама работа, а не да ми бараат родителите врски, и затоа си седев дома половина година. А не сум била пребирлива, сум аплицирала дури и за телефонски оператор и секретарка. На крај се откажав од идеализам, демек ми фатија врски, заради тоа што ми требаа пари за апликации на постдипломски и не сакав да барам од моите.

Долгорочно, би дала придонес. Многу е погрешно мислењето "седи си тука ако си патриот." Основа на капитализмот (кон што нели ние се стремиме) е секој да се грижи за своите интереси, така полесно ќе се остварат и колективните:

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest." - Адам Смит

Originally posted by Boogie Boogie напиша:

за да ти се прошеташ низ неколку земји без да поминеш низ 300 процедури. ...

За мене дури ЕУ во врска со виза воопшто не се однесува, за Америка пак ќе ми треба. Зборувам за сите што сакаат да отидат на научна конференција, да видат роднина, да прошетаат, да поработат, и после да се вратат знаејќи дека Мк не е центар на вселената.

Try again. Fail again. Fail better.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miriam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 13:55
Originally posted by sensei sensei напиша:

ама се во свое време. Не е убаво да очајуваш и во таква ситуација да донесуваш важни одлуки, како например за стратешката фатаморгана за влез во ЕУ.
Само малку верба лично во себе, и потоа еден во друг, и се ќе биде во ред.

А кога, еве веќе повеќе од 15 години чекаме...

А верба во себе имаме дури и повеќе, можеби е време да се погледнеме малку покритички и да видиме што ни фали, место да патиме од вечниот комплекс дека сите сакаат да не искористат.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 14:11
Originally posted by Miriam Miriam напиша:

место да патиме од вечниот комплекс дека сите сакаат да не искористат.

Со ова „вечниот комплекс“ постигна ептен драматуршки ефект. Јас прв пат слушам за такво нешто, а уште помалку за некоја „вечност“.

Може ти ќе го овековечиш, и ќе го крстат во книгите по тебе LOL „Мириамовиот комплекс“ Wink
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miriam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 14:34

Со ова „вечниот комплекс“ постигна ептен драматуршки ефект. Јас прв пат слушам за такво нешто, а уште помалку за некоја „вечност“.

Може ти ќе го овековечиш, и ќе го крстат во книгите по тебе LOL „Мириамовиот комплекс“ Wink

Не сум имала цел да постигнам драматуршки ефект. Но факт е дека историски, често пати кога Македонија не знаела/не можела да ги изигра правилно картите, ги обвинувала другите дека ја искористуваат. Не велам дека не била искористувана, ама зошто не го искористиле Монако, на пример, или вашиот омилен пример, Швајцарија.

И не сакам да се крсти ништо по мене.  Како што стои во цитатот во мојот претходен пост, си гледам да ги искористам сите можности што ги имам,  за да успеам и да можам после да придонесам, а не да се правдам дека околностите биле такви или некој ме искористува.  Истата филозофија важи и за Мк - треба да ги искористи сите материјални (ЕУ фондови) и нематеријални (модел на развој, легислатива, образование итн.) ресурси од ЕУ, затоа што ако остане сама и изолирана ќе си тапка во место или ќе оди надолу. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miriam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 14:50

Не сум имала цел да постигнам драматуршки ефект. Но факт е дека историски, често пати кога Македонија не знаела/не можела да ги изигра правилно картите, ги обвинувала другите дека ја искористуваат. Не велам дека не била искористувана, ама зошто не го искористиле Монако, на пример, или вашиот омилен пример, Швајцарија.

И не сакам да се крсти ништо по мене.  Како што стои во цитатот во мојот претходен пост, си гледам да ги искористам сите можности што ги имам,  за да успеам и да можам после да придонесам, а не да се правдам дека околностите биле такви или некој ме искористува.  Истата филозофија важи и за Мк - треба да ги искористи сите материјални (ЕУ фондови) и нематеријални (модел на развој, легислатива, образование итн.) ресурси од ЕУ, затоа што ако остане сама и изолирана ќе си тапка во место или ќе оди надолу. 
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 14:56

А верба во себе имаме дури и повеќе, можеби е време да се погледнеме малку покритички и да видиме што ни фали, место да патиме од вечниот комплекс дека сите сакаат да не искористат.

мислам дека со комплексот ЕПТЕН го погоди нервот... Затоа цело време и ја давам паралелата со Милошевиќева србија, во која владееше синтагмата „сви су против нас“... и од таквата парола, се гледа каде отиде државата...

Не драги мои, никој не е против Македонија, освен самите македонци, кои од простатлук и незнаење порадо ќе работат за локалниот тутунски комбинат, кој никогаш не им дал плата, отколку за ПрицеВатер, или за Кока-Кола, или за Најк, се заради „големиот“ примитивен патриотизам, ГАЗДАТА да бил македонец. Што ми гајле, нека биде и марсовец ако сака газдата, ама јас место југо, да возам барем волксваген, и да јадам што сакам, а не што МОРАМ...

Ама кај некои комплексот, тешко се лечи, дури ми се чини потребни се тешки лекарства...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 15:15

Не велам дека не била искористувана

Aha, togas dobro.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miriam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 15:17

Не велам дека не била искористувана

Aha, togas dobro.

Ама самата дозволила да биде искористена и одговорноста е нејзина.

Изменето од Miriam - 23.Мај.2007 во 15:18
Кон врв
Nee*amAnderskor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2005
Локација: Canada
Поени: 291
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nee*amAnderskor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 15:50

Big%20smile ..... ne mozam da veruvam, se zakarale bez mene .....

MK e polna so (za srekja) ne tolku uspesni klonovi na Slobodam Milosevic. Posebno DPMNE cvrsto stoi na patot sto go zacrta VOZDOT i raboti na sozdavanje na uspesen klon. Brat Ljube go abortiraa vo treti mesec zaradi nevnimanie, no ima uste mnogu kandidati.

Najinteresna e sporedbata Makedonija - Svajcarija. Po sto se slicni? Po toa sto ne se clenki na EU??? Lugje, toj sto misli taka stvarno e odlepen.Big%20smile

No Reason to Lie: обичам БЪЛГАРКИ!
Кон врв
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 15:57
Originally posted by Nee*amAnderskor Nee*amAnderskor напиша:

Najinteresna e sporedbata Makedonija - Svajcarija. Po sto se slicni? Po toa sto ne se clenki na EU??? Lugje, toj sto misli taka stvarno e odlepen.Big%20smile

И по дупките... Кај едните во законите а кај другите во сирењетоLOL

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 77>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.