IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 17>
Автор
Порака
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:06

ClapClapClapClapClapClapClapClapClapClapClapClapClapClapClapClapClapClap

odlicno,toa sto ne go znaes ili nemoze umot da go svati,

neznaci deka nepostoi,
a i dokazuvanjeto na
neshtoto sto go gledas i custvuvas
neznachi i deka postoi...

nekoj bese rekol
,,koj ja svatil vselenata, svatil se*,,
taka li beseConfused

Кон врв
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:07
Originally posted by sard sard напиша:

Originally posted by coolio coolio напиша:

sve ima pocetok, i sve ima i kraj, kako si stignal do bezkonecnost ke stignes i na pocetok, ti dur ibrois do tolku mozda nema da si ziv,
i nemoj da sporeduvas 3 nesta vo 1 posto 1 = 1,  a  3 =3.
Gospod e 1, nema nitu sin, nitu kerka, toj e sam i nema ortaci.

Ако веруваш дека се има свој почеток и свој крај тогаш ти и не веруваш во Бога.

Но еве ти и научни теории дали се има свој почеток и свој крај. Прочитај го многу е поучно.

„Е, сега прашањето што ни доаѓа на ум на сите нас во некој миг е: што би се случило кога би отпатувале до работ на вселената и кога, како да станува збор за вистински раб, би ја протнале главата зад завесата? Каде ќе биде вашата глава кога веќе нема да биде во вселената? Што ќе најдете од другата страна? За жал, одговорот е дека никогаш не можете да стигнете до крајот на вселената. Не затоа што е потребно премногу долго време за да се стигне дотаму – иако, се разбира би било потребно многу време – туку затоа што, дури и да патувате постојано кон надворешноста по права линија, бесконечно и решително, никогаш нема да стигнете до крајната граница. Наместо тоа, ќе се вратите на истото место од каде што сте тргнале (а претпоставуваме дека во тој миг најверојатно ќе се обесхрабрите и ќе се откажете од потфатот). Тоа се должи на фактот дека вселената е закривена, на начин што не можеме точно да си го замислиме, во согласност со Ајнштајновата теорија за релативитетот (до која ќе стигнеме кога ќе дојде време).
Засега е доволно да знаеме дека не се рееме во некаков простран меур што постојано се шири. Повеќе би можело да се рече дека вселената е закривена на начин што и овозможува да биде безгранична, но ограничена. Не може да се рече дури и дека вселената се шири во вистинска смисла на зборот зашто, како што забележал физичарот и добитник на Нобеловата награда Стивен Вајнберг, „сончевите системи и галаксиите не се шират, и вселената сама по себе не се шири“. Поточно би било ако се рече дека галаксиите се оддалечуваат една од друга. Сиве овие работи претставуваат вистинско искушение за интуицијата. Или, како што вели биологот Џ.Б.С.
Халдан во својата прочуена забелешка: „Вселената не само што е почудна отколку што претпоставуваме ние; таа е почудна отколку што ние можеме да претпоставиме“.

Споредбата што обично се користи за да се објасни закривеноста на вселената бара од нас да се обидеме да замислиме дека на Земјата е донесено едно суштество од некоја вселена со рамни површни, кое никогаш не видело фера. Без оглед на тоа колку далеку ќе талка по површината на планетата, тоа никогаш нема да го најде крајот. Може евентуално да се врати на местото од каде што тргнало и се разбира дека ќе биде збунето до крајност и нема да може да објасни како се случило тоа. Е, па , ние сме во истата позиција во однос на вселената како нашиот збунет вонземјанин од рамната вселена, само што нас не тревожат поголеми димензии.

Како што нема место каде што можете да го најдете крајот на вселената, исто така нема ни место каде што можете да застанете и да речете: „Овде почнало се. Ова е најцентралниот дел од сето тоа.“ Сите ние сме во центарот на сето тоа. Всушност, тоа не го знаеме со сигурност.“

Превземено од фељтон во денешниот број на весникот „Време“.
spored islmot zabraneto mi e da ja predviduvam idninata za utre sto ke bide, samo Allah znae sto ke bide utre, inace eden stolb od islamot e veruvanjena sudeniot den, no vie ziveete denes za utre, se plasite od smrta iako znaete deka nekoj den ke umrete, ako nekoj vi spomne smrt lele odma mu vikas menjaj tema ,vo k*r`anot ima eden citat koj vika, na vas(na nevernicite) i 1000 god zivot  da vi dadev ke vi bese malku , tolku mnogu sto se plasite od vistinata, duri ja izbegavate

Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:07
Напротив, има факти дека Бог е Три а Едно, ама вас не ви се слуша. Нема проблем, терајте си во слепило и понатаму...

Инаку вие сакате да искривите две работи: прво, го правите Господ НЕМОЌЕН, бидејќи велите не може да е три, и не може да биде човек. Епа ако е БОГ, тогаш МОЖЕ, ако посака, да биде три, и да биде човек.

И второ, си земате само стихови од БИблијата кои ви одговоараат, кои и ОНАКА НЕ ГИ РАЗБИРАТЕ, а ги запоставувате сите што не ви одговараат. Епа не може така друже. Не сме во градинка веќе... Овде мора да има логика, конзистентност (постојаност!) и содржина која ќе издржи критика. А вашево бирање на работи што ви се свиѓаат и не ви се свиѓаат од Библијата е СКРОЗ без логика и без никаков ред...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:13
Originally posted by аџија аџија напиша:

Напротив, има факти дека Бог е Три а Едно, ама вас не ви се слуша. Нема проблем, терајте си во слепило и понатаму...

Инаку вие сакате да искривите две работи: прво, го правите Господ НЕМОЌЕН, бидејќи велите не може да е три, и не може да биде човек. Епа ако е БОГ, тогаш МОЖЕ, ако посака, да биде три, и да биде човек.

И второ, си земате само стихови од БИблијата кои ви одговоараат, кои и ОНАКА НЕ ГИ РАЗБИРАТЕ, а ги запоставувате сите што не ви одговараат. Епа не може така друже. Не сме во градинка веќе... Овде мора да има логика, конзистентност (постојаност!) и содржина која ќе издржи критика. А вашево бирање на работи што ви се свиѓаат и не ви се свиѓаат од Библијата е СКРОЗ без логика и без никаков ред...

koi se tie fakti ? ne postojat takvi fakti ti e se vo tvojo um, koj ti e vmetnat,fakt e deka gospod e semoken, i deka e1 , i deka nema ortaci, vi go napravivte i covek, i gospod, i tatko i svet duh , ako pocnete detalno da gi realizirate rabotite od biblijata ednostavno ke vi bida jasno deka totalno nema smisla, inace Ku`ranot e unikat nema nikakva izmena od koga e simnat, no biblijata ima verzii , miljon verzii , ipak ne se bozji zborovi vo sekoj citat pisuva : JOHN SAYS : i citatot ... demek ne rekol gospod tuku JOHN slusnal pa go npisal toa sto demek isus go rekol..ima miljon argumenti i dokazi , koi se izmeneti a vie ste tie sto ste zazlepeni za zal.. se nadevam deka ke imate iskrena molitva Allah da vi go pokaze vstinskiot prav pat. pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:18
Ајде те молам без пароли. Научно е докажано дека нема верзии од Библијата, затоа не продавај се што те учеле во Саудиска Арабија како факт, кога е лага.

Второ, зошто да не им верувам на Мојсеј, Исус Навин, Давид, Соломон, Самуил, Амос, Малахија, Еремија, Исаија, Јован, Марко, Матеј, Лука, Павле, Петар, Јаков, итн., а да му верувам на ЕДЕН кој одел спротивно на сите нивни пишувања? Која логика има да верувам во еден лажго, наспроти 16 века на Божји слуги кои учеле нешто друго????

Нема логика, ќе се сложиш... Затоа не можат измислиците на Мохамед, да се мерат со Библијата.
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:18
Originally posted by coolio coolio напиша:

spored islmot zabraneto mi e da ja predviduvam idninata za utre sto ke bide, samo Allah znae sto ke bide utre, inace eden stolb od islamot e veruvanjena sudeniot den, no vie ziveete denes za utre, se plasite od smrta iako znaete deka nekoj den ke umrete, ako nekoj vi spomne smrt lele odma mu vikas menjaj tema ,vo k*r`anot ima eden citat koj vika, na vas(na nevernicite) i 1000 god zivot  da vi dadev ke vi bese malku , tolku mnogu sto se plasite od vistinata, duri ja izbegavate

Зборуваш како да не знаеш дека учењето за Судниот ден го има и во христијанството (што значи и пред пишувањето на Qur'an-от), јудаизмот, а и во други верувања.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:23
Исто така не знае, дека смртта е победена ЕДИНСТВЕНО во христијанството. Единствено Христос беше од таа страна, дојде на оваа, и пак отиде на таа, и пак се врати, и пак отиде од таа страна...

Епа на кого ќе му веруваш: на некој што нема сила да оди и таму и ваму, или некој за кој владее со овој и идниот живот?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:29

Ајде те молам без пароли. Научно е докажано дека нема верзии од Библијата, затоа не продавај се што те учеле во Саудиска Арабија како факт, кога е лага.

Второ, зошто да не им верувам на Мојсеј, Исус Навин, Давид, Соломон, Самуил, Амос, Малахија, Еремија, Исаија, Јован, Марко, Матеј, Лука, Павле, Петар, Јаков, итн., а да му верувам на ЕДЕН кој одел спротивно на сите нивни пишувања? Која логика има да верувам во еден лажго, наспроти 16 века на Божји слуги кои учеле нешто друго????

Нема логика, ќе се сложиш... Затоа не можат измислиците на Мохамед, да се мерат со Библијата.
vidi ti veruvas vo site drugi pratenici bozji, a ne veruvas deka muhamed a.s e pratenik bozji, spored islamot nie zadolzitelno da veruvame vo site bozji pratenici deka se obidele da go kazuvaat istoto a ne sprotivnoto sto go kazuvas ti, idi vo knizarnica i kupi nova biblija i sporedi ja so starata sto ja imas doma i ke njajdes miljon promeni ako sakas i ke ti dokazam licno, isus ne e gospod, ako bese zosto togas se molel na gospod?
i znaes kako se molel , kako sto denesnite muslimani se molat, na kolena, no ne e toa vazno za tebe, posto tvoeto srce e zatvoreno ,a krstot posebno vi e pogresen simbol , vidi sto pisuva vo biblijata za nego :

21:22 And if a man have committed a sin worthy of death, and he be to be put to death, and thou hang him on a tree:

21:23 His body shall not remain all night upon the tree, but thou shalt in any wise bury him that day; (for he that is hanged is accursed of God;) that thy land be not defiled, which the LORD thy God giveth thee for an inheritance.

se nadevam deka nema potreba od prevod , inace ZS IMA STAR I NOV ZAVET ! toa ne mi e jasno i red drugi verzii da napomenam nekolku:

ima od kral ricards  verzija na biblijata, ima od kralot james itn..

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:34
Епа тука е проблемот: вие НЕ ИМ ВЕРУВАТЕ на сите Божји пратеници, туку ме верувате само на еден самонаречен пророк.... Затоа ги отфрлите пишувањата на Мојсеј, Исус Навин, Давид, Соломон, Еремија, Матеј, Марко, Лука, Павле, Јован, итн., да не ги редам, а го прифативте само тоа што го рекол Мохамед. Па кој е тој Мохамед да вреди повеќе од сведоштвото не само на еден, туку на СИТЕ што биле пред него? Не може тоа така друже, ете затоа веродостојноста на Коранот е многу многу мала... Измислица на еден човек.

И те молам, без лаги за Библијата, повеќе знам од тебе, затоа не зборувај за да не ти се смеат... Библијата е уникат, сочувана лично од Господа и неговите верни, да биде иста како што била отсекогаш. Тоа е и научно докажано, со сите древни ракописи што се досега пронајдени.

Затоа м’чи...Big%20smile

Изменето од аџија - 19.Февруари.2007 во 23:35
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:35

Исто така не знае, дека смртта е победена ЕДИНСТВЕНО во христијанството. Единствено Христос беше од таа страна, дојде на оваа, и пак отиде на таа, и пак се врати, и пак отиде од таа страна...

Епа на кого ќе му веруваш: на некој што нема сила да оди и таму и ваму, или некој за кој владее со овој и идниот живот?
 nema covek sto ja pobedil smrta, nitu pak isus ,da isus bese toj sto otide tamu vamu ali so cija pomos? kaz mi koi zborovi gi kaza ?
sepak vo imeto na gospod!  sepak duri i toj mrtviot sto go ozivi go ozivi vo imet na gospod ,zosto vo imet na gospod neli e toj gospod? ne ti e jasno !
mozda ne svakas... pa pisuva vo biblijta mozes da procitas
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:36

coolio>>and site ostanati, pred da pocnete da komentirate razgledajte go podforumot, procitajte pa togas prashuvajte, ova na nisto ne lici po trista pati edna ista rabota da se objasnuva, odi na temata Sveto Troistvo i citaj so se citati od Biblija i k*ranot kade pisuva za Svetoto Troistvo.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:37
Мене ми е совршено јасно, тебе не ти јасно... Тој што самиот ќе се воскресне е Господ, ништо друго...

Инаку како Исус ќе каже Јас и Отецот сме ЕДНО!!! ЕДНО. Не две! Не, тој е горе јас сум негов слуга! ТУКУ ЕДНО!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:41

Епа тука е проблемот: вие НЕ ИМ ВЕРУВАТЕ на сите Божји пратеници, туку ме верувате само на еден самонаречен пророк.... Затоа ги отфрлите пишувањата на Мојсеј, Исус Навин, Давид, Соломон, Еремија, Матеј, Марко, Лука, Павле, Јован, итн., да не ги редам, а го прифативте само тоа што го рекол Мохамед. Па кој е тој Мохамед да вреди повеќе од сведоштвото не само на еден, туку на СИТЕ што биле пред него? Не може тоа така друже, ете затоа веродостојноста на Коранот е многу многу мала... Измислица на еден човек.

И те молам, без лаги за Библијата, повеќе знам од тебе, затоа не зборувај за да не ти се смеат... Библијата е уникат, сочувана лично од Господа и неговите верни, да биде иста како што била отсекогаш. Тоа е и научно докажано, со сите древни ракописи што се досега пронајдени.

Затоа м’чи...Big%20smile
nasite veruvnja se deka veruvame vo site bozji pratenici pred muhamed a.s ali muhamed e posledniot pratenik, pecat na site profeti i bozji pratenici , nema da ima posle nego, inace jas ti rekov deka mozam da ti dokazam za toa, cim mozam da ti dokazam znaci deka ne te lazam, a mozda ti si lazgoto sto ne gi primas faktite koi se vistiniti.. vistinata boli sekogas ne sakam da ti nanesam poveke bolki ...

vo site dueli sto se napraveni do sega vo bilo koja zemja pomegu hrisijani i muslimani, znaci muslimanite imaat mnogu pocvrsti argumenti vo vrska so religijata i toa e dokazano so site nauki isvetot raboti po prirodata na Ku`ranot i toa edokazano i ne sakam da ti zboram poveke nisto za toa..

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 23:43
Вие не верувате, и тоа е вистината. Да им верувавте, немаше да ги отфрлите СИТЕ НИВНИ пишувања, и да му верувате само на тоа што Мохамед го кажал (може да се каже ИЗЛАЖАЛ) за нив.

Не може еден човек, кој е ДОКАЖАНО дека имал психички проблеми, да биде поголем авторитет и повеќе да му се верува од сите други Божји пратеници.

Ете затоа никогаш нема да ги отфрлам сите Божји пророци, за да му верувам на ЕДЕН лажго.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.