![]() |
|
Панакота |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Автор | ||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 05.Октомври.2019 во 12:26 |
|||||||
Чоколадна панакотаПанакота е класичен италијански десерт и слатко кремасто задоволство за вашата уста. За да уживате во неговиот богат вкус и нежна структура, потребно е да си издвоите само 15-ина минути од вашето време. Единствената „лоша“ стана на овој популарен десерт е што за да го вкусите, морате да почекате неколку часа, со цел да се згусне и да го добие примамливиот изглед и свилената текстура. Чоколадната панакота е одличен завршеток на елегантен оброк и идеален партнер на послуженото кафе за пријателките. Пробајте го и сигурно ќе посакате репете. ![]() СОСТОЈКИ
ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВУВАЊЕ
![]() Изменето од Valerija - 05.Октомври.2019 во 12:58 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Чоколадна панакота торта (без печење, без миксер)
Лесна, летна, прецизна, чоколадна, торта која не се пече, а за нејзина подготовка не ви треба ниту миксер. Како сме во летниве горештини, а имаме и едно летно дете, односно роденден на средниот син Виктор, тортава беше вистинско роденденско уживање. Уживајте и вие во чоколаднава панакота! Подготовка 1. Пишкотите ги редиме во тавче со обрач кое сме го премачкале со малку путер колку да се залепат пишкотите. На обрачот местиме најлонска фолија или хартија за печење. 2. Желатинот го прелеваме со 20-30 мл вода и го оставаме да набабри. За белиот крем ја ставаме слатката павлака заедно со белото чоколадо и ванила екстрактот да се топлат на оган ( да не се случи да врие). Кога ќе се растопи чоколадото, и со постојано мешање се изедначи кремот го тргаме на страна и го ставаме желатинот. Со рачната маталка матиме до соединување. На крајот ја додаваме киселата павлака, соединуваме, малку го ладиме кремот (кој е во течна состојба слична на јогурт), сосема кратко и го истураме врз пишкотите, во калапот за торта бр. 22. 3. Го ставаме во фрижидер најмалку 1 час, а може ако сакате побрзо да биде да ја ставите и во замрзнувач. 4. Потоа го правите кафеавиот фил на идентичен начин, па и него го ставате врз белиот крем кој веќе ни е стегнат. Ја оставате во фрижидер за да се стегне неколку часа. Го вадите обрачот и ја отстранувате најлонската фолија. 5. Потоа ја украсувате по желба. Јас изматив слатка павлака и ја премачкав тортата па наредив чоколадни топчиња и чоколадни плочки на неа. Забелешка Најдобро е да се прави навечер, за утредента да ви биде подготвена и да ви остане само украсувањето. Се ставаат по три полни лажици слатка павлака или околу 180-200 гр ако мерите со вага. Додека го ставате белиот крем во калапот кој е во течна состојба може да ви се случи „раздвижување на пишкотите“, само нежно притиснете ги тие ќе се залепат за тавчето и веднаш во фрижидер. За да ви биде побрзо ладењето на белиот крем ставете го калапот во замрзнувач. Ако ја правите во тавче бр. 26 потребно е дупло да ги зголемите состојките. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Чоколадна панакота Состојки 300мл млечна слатка павлака 200мл чоколадно млеко 50гр шеќер 150гр чоколадо за готвење 10гр желатин плусСе ставаат слатката павлака, чоколадното млеко(може и обично млеко, но додадете плус шеќер), шеќерот(по вкус) и чоколадото на оган да зовријат. На страна во меѓувреме кесичката желатин да се кисне во 50мл вода околу 10мин. Откако убаво ќе се стопи чоколадото се тргаат на страна и му се додава желатинот и се меша додека не се стопи. Веднаш смесата се става во калапи. Прво да стојат на собна температура, а потоа во фрижидер 3-4 саати. Се вадат од калапите и се сервираат со овошен џем. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Кафе панакота Состојки 50 гр шеќер 3 лажички инстант кафе 250 гр млеко 250 гр млечна слатка павлака 1 кесичка желатин 3 лажици ладна водаЖелатинот ставете го во еден мал сад и прелијте го со водата. Оставете го 10 минути да набабри. Во меѓувреме ставете ги во тенџерче млекото, слатката павлака и шеќерот да се стоплат, но не да вријат. Тргнете ги од огнот па додадете го кафето и промешајте да се растопи. На крај ставете го и набабрениот желатин и пак промешајте. Смесата поделете ја во чаши или модли и оставете да се олади на собна температура. Потоа преместете ги во фрижидер да се стегнат. Пред сервирање поминете со тенко ноже по рабовите на панакотата за да ја разделите од чашата и превртете ја на чинија. Пријатен апетит! Количеството на кафе може да го зголемите или намалите по желба на консументите. Нам вака најмногу ни одговара. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Панакота со праски Состојки Крем од праски 4 праски 100 гр шеќер 1 лажица мед 10 гр желатин Панакота 400 мл слатка павлака 200 мл млеко 2 лажици мед 50 гр шеќер во прав 2 ванили 10 гр желатинЛесен, вкусен и освежителен десерт. Прво направете го кремот со праски. Ставете го желатинот во малку вода да набубри. Праските исчистете ги, излупете ги и ставете ги во блендер. Додајте го и шеќерот и медот и измиксајте ја смесата. Набубрениот желатин загрејте го да се стопи (јас тоа го правам во микробранова неколку секунди) и додајте го во смесата. Убаво измешејте и распоредете во 6 чаши. Ставете ги во фрижидер да се стегне. За панакотата, најпрво желатинот ставете го во вода да набубри, па на тивок оган загрејте ја павлаката, заедно со млекото, шеќерот, медот и ванилите. Треба само малку, да се смлачи, па додајте го и стопениот желатин, промешајте убаво и ставете го одозгора врз кремот од праски, кој е веќе изладен, здрвен. Вратете ги чашите во фрижидерот, убаво да се излади. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Панакота со јагоди Состојки 200мл млеко 200мл слатка павлака 50гр шеќер 1 пакетче ванилин шеќер 1 пакетче желатин 500гр јагоди 150гр шеќер 1 пакетче желатинВо сад на страна ставете го желатинот и потопете го со 5 лажици вода и оставете го да набори. Млекото, слатката павлака, шеќерот и ванилиниот шеќер ставите ги на оган само колку да се затопли смесата, потоа тргните го тенгерето и во него ставете го набобрениот желатин. Смесата истурeте ја во чаши, а нив ставете ги во фрижидер да остојат 2 часа. Откако ќе поминат тие 2 часа и белиот дел ќе биди убаво стегнат се приготвува делот од јагоди. Повторно желатинот пригответе го на истиот начин. Јагодите изблендиратеј ги и заедно со шеќерот ставете ги на оган колку да се затопли смесата и на крај додајте го набобрениот желатин. Ова смеса се истура врз белата смеса и повторно се остава во фрижидер уште 2 часа. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Панакота со прелив од малини Состојки 1 л. слатка павлака 1 л. млеко 50 гр. шеќер во прав 1 стапче ванила 2 пакетчиња желатин 50 мл. вода1. Во сад се ставаат 50 мл. ладна вода и 2 пакетчиња желатин и се оставаат 10-тина минути. 2. Во тенџере на тивок оган се става 1 л. слатка павлака и кога добро ќе се загрее се додаваат 1 л. млеко, 50 гр. шеќер во прав и 1 стапче ванила и се меша постојано додека смесата не се доведе до точка пред вриење. 3. Се трга од оган и се додава желатинот со постојано мешање. 4. Смесата се распоредува во модли и се остава 1 час на собна температура а потоа се става во фрижидер. Најдобро е да отстои во фрижидер 6-8 часа. 5. Пред сервирање модлите се ставаат неколку секунди во топла вода за полесно да се извади панакотата. * Јас панакотата ја послужив со овошен сос од малини. Замрзнатите малини се ставаат во тенџере со малку вода и шеќер и се оставаат да провријат кратко. Во посебен сад се меша густин со малку вода и се додава во сосот од малини. Се меша додека сосот не почне да се згуснува. * Од оваа количина на состојки излегоа околу 25 панакоти (во калапи со различна големина и форма). |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Брза панакота со прелив од сок од вишни Состојки 500мл слатка павлака 70-100 гр шеќер 1 ванила- стапче ванила 1 кесе желатин 3 лажици ладна вода или 45 мл 2 лажици афион 100мл сок од вишни за растворање 4-6 кандирани вишниВо сад ја налеваме слатката павлака. Го додаваме стапчето ванила, расечената мешунка. Или може да се стави ванила шеќер. Го додаваме и кристал шеќерот. Оставаме така да одстои 30 минути. Сега го ставаме желатинот во садче со ладна вода, за да набабри. Потоа ја вадиме мешунката ванила и ја загреваме слатката павлака до вирење. Тргаме на страна Го додаваме набабрениот желатин. промешуваме, за да се растопи желатинот во топлата смеса. Го додаваме и немелениот афион. Промешуваме. Мали модли или модли по желба куглоф, правоаголна тава....тенко ја премачкуваме со масло. Ја истураме подготвената смеса. Оставаме во фрижидер од 2-3 часа. Потоа ја превртуваме панакотата од садовите, ја декорираме со сируп од вишни, кандирани вишни...и послужуваме. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Златна панакота Златната панакота е инспирирана од златното млеко, кое е докажано здрав пијалак.Дали некогаш сте помислиле дека можете да направите панакота која ќе биде и слатка и здрава во исто време? Златната панакота е инспирирана од златното млеко, кое е докажано здрав пијалак. Основата се прави од слатка павлака, млеко, шеќер и желатин. Во преливот има мед, К*ркума, ѓумбир, мускатно оревче и цимет. Потребни состојки: 250 мл млеко Подготовка: Млекото ставете го во мал сад, а во него истурете го желатинот и причекајте пет минути за да омекне. К*ркумата најпрво растворете ја со лажица слатка павлака па измешајте со остатокот и додадете ги солта и медот. Мешајте на слаба температура, додека медот се стопи, но внимавајте да не зоврие смесата. Потоа измешајте го млекото со желатинот и тргнете од рингла. Префрлете ја смесата во чист сад кој ќе го ставите во друг сад, со ладна вода и мраз. Мешајте додека се лади. Изладената, но уште течна смеса ставете ја во чаши и ставете ја да се излади во фрижидер неколку часа. Подгответе прелив од мед, К*ркума, цимет и ѓумбир и прелијте врз панакотата. Изменето од Valerija - 05.Октомври.2019 во 12:48 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Рецепт за ирска панакота< width="300" height="250" border="0" marginwidth="0" marginheight="0" ="0" ="0" allowtransparency="true" scrolling="no" allowfullscreen="true" id="aswift_1" name="aswift_1" style="-sizing: inherit; left: 0px; : ; top: 0px; border-width: 0px; border-style: initial; width: 300px; height: 250px;"> Обожавате да испробувате нови десерти? Тогаш овој рецепт дефинитивно е за вас! Потребни состојки:
Начин на подготовка: Инстант кафето измешајте го со една лажичка врела вода. Желатинот подгответе го така како што пишува на пакувањето, па оставете го да постои од пет до десет минути, доека го подготвите остантото. Слатката павлака со шеќерот загрејте ја до точка на вриење. Во оваа смеса дојдате го кафето и желатинот, па мешајте додека сето не се стопи. Во тоа додајте го виските. Смесата ставете ја во подготвени калапи или пак ставете ја во еден поголем калап и оставете да се олади во фрижиер преку ноќта. Изменето од Valerija - 05.Октомври.2019 во 12:58 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Состојки 1/2 л. слатка павлака 1 стапче ванила 1 пакетче желатин 100 гр. шеќер во прав Прелив* 200 гр. јагоди или малини 4-5 лажици шеќер во правСпецијалитет на Италијанската покраина Пиедмонта и во превод значи сварена крема или сварена павлака. 1. Се става слатката павлака (која мора да е од животинско потекло) а не слатка павлака со растителна маснотија и шеќерот во сад за варење и се загрева на тивко до пред вриење(не смее да зоврие) 2. Се додава ванилата и се меша со жица за матење. 3. Се додава желатинот и се добро заедно се измешува. 4. Смесата се истура во плиток сад исплакнет со вода или во мали калапчиња за пудинг или суфле. 5. Прелив* Јагодите или малините се варат малку со шеќерот и малку се гмечат. 6. Панакотата се става во фрижидер и се остава добро да се стегне и да се олади па пред сервирање се полива со преливот.Преливот може да биде најразличен со јагоди,малини,портокали и кајсии..Во смесата по желба може да се додаде и чоколадо за готвење,рум и сл. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Состојки За дел со црно чоколадо 150 мл слатка павлака 2 лажици полни кисела павлака 50 гр црно чоколадо 2 лажици ликер од чоколадо 5 гр желатин За дел со бело чоколадо 150 мл слатка павлака 2 лажици полни кисела павлака 50 гр бело чоколадо 5 гр желатин на врв на лажичка зелена боја 1-2 лажички ментол екстракт За подлога 6-8 пишкоти За фил 100 мл слатка павлака 50 гр бело чоколадоПодготовка Желатинот (10 гр) го прелеваме со вода (околу 50 мл) и го оставаме да набабри. Потоа набабрениот желатин го делиме на два дела, еден за кафеавиот, а еден дел за бело- зелениот дел. 1. За првиот дел ја ставаме слатката павлака заедно со чоколадото да се загрее до вриење (да не врие), а во исто време мешаме да се растопи чоколадото. Го тргаме на страна и го растопуваме желатинот во него. На крајот ја додаваме киселата павлака и ликерот од чоколадо, мешаме до изедначување на смесата. Оставаме на страна малку да се згусне и подизлади. 2. За вториот дел исто така, слатката павлака и белото чоколадо ги мешаме додека да се растопи чоколадото. Потоа го ставаме желатинот, го растопуваме со мешање и на крај ја додаваме киселата павлака. Мешаме до соединување. Откако малку ќе подизлади смесата ставаме боја која претходно сме ја растопиле во неколку капки вода и ставаме ментол екстракт. Со лажица само правиме две три размешувања, како би се направил мраморен изглед на смесата. Ова може да го направиме и кога ќе го ставиме белиот дел во калапот во кој ќе го правиме ролатот. 3. Силиконскиот калап го намрсуваме со путер и нежно лажица по лажица ја истураме зелено-белата смеса. Го ставаме во фрижидер да се стегне малку, па врз неа го истураме чоколадниот кафеав дел. 4. Најгоре ги редиме пишкотите, нежно и рамномерно, за да кога ќе го превртиме ни дојдат како подлога. Калапот го ставаме во фрижидер да се стегнат слоевите, најмалку 3 часа. 5. За фил ја матиме слатката павлака и го растопуваме чоколадото, па ги соединуваме со матење. Го ставаме филот во шприц и филуваме по вкус и желба. Наросуваме какао. Забелешка Отакако ќе се растопат чоколадните делови добро е да се подизладат и згуснат малку пред да ги ставиме во калап бидејќи се во течна состојба, за да добиеме слоевит ролат. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Состојки 600 мл слатка павлака 160 мл млеко 140 мл шеќер во прав 180 гр бело чоколадо 10 гр желатин 3 лажици вода За прелив 4 лажички инстант кафе без кофеин 4-5 лажици шеќерСлатката павлака, шеќерот и млекото ги ставаме на тивко да почнат да вријат со постојано мешање. Го додаваме белото чоколадо да се растопи. Мешаме и го додаваме желатинот кој сме го раствориле со вода. Со постојано мешање ја изедначуваме густината на кремот. Кремата ја ставаме во чаши или во силиконски калапчиња. Оставаме минимум 6 часа да се стегне. Кафето со шеќерот треба убаво да провријат и пана котата ја преливаме кога ќе ја сервираме, а може и претходно. Пана котата од калапчињата ја извадив во идеална форма, но дури наредниот ден. И после 6 часа беше стегната, ама ми остануваше по ѕидовите на силиконот. Кога е во чаша може да се сервира по најмалку шест часа. Мене со оваа доза ми излегоа 15 форми од силиконски калап со средна големина на форми. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() Состојки 1 правоаголна кора за торта винчини 1 ролат Џамбо Винчини 200 гр шеќер во прав 1 л слатка павлака 100 мл млеко 200 гр млечно бело чоколадо 15 гр желатин ментол или ванила екстракт по вкус сина течна прехрамбена бојаЕдноставна и брза подготовка. Само знаете дека кога правиме пана кота потребно ни е време за да се стегне кремот, значи имаме чекање, а потоа се разбира уживање. Подготовка За оваа панакота торта ни се потребни правоаголните кори на винчини, од кои ќе искористиме само една кора. 1. Во квадратен калап со обрач ставаме кора која претходно сме ја исекле по димензиите на калапот. 2. Винчини ролатот го сечеме на кришки со дебелина од околу 1 см. Ги редиме по рабовите на калапот. 3. Желатинот го ставаме во околу 50 мл вода да се растопи. 4. Во 700 мл слатка павлака го ставаме млекото и шеќерот и ги загреваме до вриење. 5. Откако ќе почнат да вријат го тргаме тенџерето од рингла и ги ставаме чоколадото и желатинот да се растопат, со постојано мешање. 6. Ги додаваме екстрактот и бојата па повторно промешуваме. Оставаме да се лади. 7. Кога ќе почне да се стегнува панакота кремот, го истураме врз кората. Ја ставаме во ладилник убаво да се стегне. Јас обично ја правам навечер и ја оставам преку ноќ. 8. Утредента го матиме остатокот од слатката павлака, ја премачкуваме и ја наросуваме со син шеќер кристал и сини топчиња. Забелешка Ментол екстрактот дали воопшто ќе го ставите, неколку капки или цел екстракт, оставам на ваш избор и вкус. Панакота кремот е течен, па треба да го причекате да се излади за да полека почне да се стегнува. Јас направив грешка, почнав да го ставам врз кората изладен, сепак уште течен, па како калапот не ми дихтуваше убаво, почна да истекува од страните, а и ролатите ми се обоија во сино(иако не е тоа толку страшно, колку што е моментот на истекување). Кога видов веднаш ја вратив во тенџере и ја почекав да почне да се стега, па потоа ја ставив врз кората. Ова е моето искуство...ако имате цврст калап кој не пропушта течност, ставајте ја и течна, боењето на ролатитет е баш интересно.... Кога ја обмислив тортата идеата беше да биде коцка мраз, ама бидејќи калапот кој го имам е баш голем, некако не ми успеа замислата со оваа доза на продукти за пана кота кремот....Како и да е тортата е вкусна и штосна. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |