![]() |
|
Прекин на негативниот себе-разговор |
Внеси реплика ![]() |
страница 123> |
Автор | |
pHp ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:24 |
Само 10% од нашиот ум е свесен додека 90% е несвесен. Свесниот ум е нашиот аналитички, рационален и логички ум и се вели дека се одржува во нашата привремена меморија. Несвесниот ум, од друга страна е ирационален, тоа е местото каде што ние ги формираме нашите навики и нашите верувања. Несвесниот ум е местото каде што го чуваме се она што некогаш сме го научиле, каде што ги чуваме нашите сеќавања и сите наши искуства од минатото. Исто така, тоа е доменот на нашите емоции. Сите однесувања се сметаат за несвесни и сите учења и промени се случуваат на несвесното ниво.
Несвесниот ум е исто како робот, прифаќа се што се вели, буквално и лично. Клучен факт за несвесниот ум е тоа што не обработува негативи. Затоа што не го слуша или не го процесира зборот "не". Како работи? Еве еден пример. Ако ви велам: "Не мислам на зелен слон со црвени дамки, не мислам на зелен слон со црвени дамки", ќе треба да се замисли зелен слон со црвени дамки, со цел потоа да се избришете сликата. Размислете за овој пример. Му велите на 5-годишно дете, "Не го допирајте шпоретот, тоа е жешко." И што прави 5-годишното дете? Љубопитено е и посегнува да ја допре жешката печка. Зошто? Затоа што сме му ја ставиле таа идеја во умот ![]() Негативна сигнализација! Го слушате ли јазикот кој луѓето го користат? Кога слушате навистина внимателно, зборовите што се користат ни кажуваат многу за нивниот свет. Можеби веќе сте слушнале некои од овие негативни фрази: - Работата ме замара. - Нема шанси да ме примат на факултет. - Ќе изгубиме во фудбал. - Не можам да ја "сварам" колешката. - Ме боли стомак. - Не сум расположен. Звучи познато? И погодете што? Ќе добиете токму она што го мислите. Ако не сакате да изгубите во фудбал или да не ве боли стомак, тогаш не го користете тој јазик. Слушајте внимателно и обратете поголемо внимание на зборовите што се користат. Што навистина ви кажува вашиот несвесниот ум да направите? ПРАКСА, ПРАКСА, ПРАКСА! Кога некој ќе ве праша "Како се чуствувате денес", наместо да кажете "не е лошо", велете "фантастично" или "неверојатно." Веднаш ќе почнете да се чувствувате одлично, дури и ако не ви е добро. Кога некој вели "благодарам", наместо да кажете "нема проблем", кажете "во секое време." Размислете, а потоа вербализирајте го она што сакате да го постигнете. Вашите зборови се како подароци. Кога ќе се фатите себеси велејќи нешто негативно, заменето го веднаш со нешто позитивно. На пример. "Не ми е добро денес", проследете го со "Би сакал да се чувствувам подобро." Елиминирајте ги зборовите "треба" и "треба да се" од себе-разговорот. Овие зборови значат обврска, а со тоа се гради незадоволство со текот на времето. Избегнувајте користење на зборот "се обиде/обидувам", подразбира потенцијал неуспех. Пробајте, само со пракса. Мене ми оди сосема добро сега за сега ![]() |
|
![]() |
|
vivi1 ![]() Сениор ![]() ![]() Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
aaa ne citam poveke od dva reda post |
|
vivi
|
|
![]() |
|
pHp ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Одма негативизам. Наместо "не читам", кажи "Ќе посветам поголемо внимание на ова подоцна"
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
vivi1 ![]() Сениор ![]() ![]() Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
ne citam
![]() |
|
vivi
|
|
![]() |
|
Фуј фуј фуј од тука. Иш vivi1, иш
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
prvo daj sokce..da razbieme maler...na temava
![]() |
|
vivi
|
|
![]() |
|
viktorija123 ![]() Сениор ![]() ![]() Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Ona "Bi sakal,a da se chuvstvuvam podobro" jas bi go zamenila so - "Se chustvuvam odlichno". Ne podocna, utre, dogodina... ![]() ![]() |
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
![]() |
|
eve nekoj cita se pored....
![]() |
|
vivi
|
|
![]() |
|
viktorija123 ![]() Сениор ![]() ![]() Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
![]() |
|
|
|
![]() |
|
МаааАААААааамооооООО! Оваа viv1 ме зАа-ка-ЧааАААА!
![]() |
|
![]() |
|
pajser ![]() Сениор ![]() ![]() kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13948 |
![]() mene/>tebe ., ti e super ., nishto ne ti kazhale ![]() |
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Toa e stara tajna za koja sekogash govorele prosvetlenite i misticite... pa i mudrite.
"Nie sme onoa shto mislime" Zatoa se veli - "smeni se sebe si ako sakash da go smenish svetot". Isto taka, posledica od ova e slednata maskima - "nemoj mnogu toa a go mislish/posakuvash bidejkji mozhe navistina da ti se sluchi". I zatoa apsolutno tochno e onoa shto go veli pHp vo svojot pocheten komentar. Toa e istata onaa "Tajna" koja mozhete da ja prochitate vo istoimenata kniga i film. Toa e "Zakonot za atrakcija". Toa e onoa sho ne pravi sokreatori na Kreatorot. Toa e onoa shto vo Biblijata e napishano deka Bog go sozdal chovekot spored Svojot lik. . Изменето од Messenger - 26.Ноември.2011 во 15:21 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Ние не сме мисла.. и кога се раѓаме не се раѓаме со мисла... има нешто пред мислата
![]() |
|
![]() |
|
Zarem ne e i ova edna misla?
![]() |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |