IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Прекин на негативниот себе-разговор
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Прекин на негативниот себе-разговор

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Статус: Офлајн
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Прекин на негативниот себе-разговор
    Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:24
Само 10% од нашиот ум е свесен додека 90% е несвесен. Свесниот ум е нашиот аналитички, рационален и логички ум и се вели дека се одржува во нашата привремена меморија. Несвесниот ум, од друга страна е ирационален, тоа е местото каде што ние ги формираме нашите навики и нашите верувања. Несвесниот ум е местото каде што го чуваме се она што некогаш сме го научиле, каде што ги чуваме нашите сеќавања и сите наши искуства од минатото. Исто така, тоа е доменот на нашите емоции. Сите однесувања се сметаат за несвесни и сите учења и промени се случуваат на несвесното ниво.
Несвесниот ум е исто како робот, прифаќа се што се вели, буквално и лично.
Клучен факт за несвесниот ум е тоа што не обработува негативи. Затоа што не го слуша или не го процесира зборот "не".

Како работи?
Еве еден пример. Ако ви велам: "Не мислам на зелен слон со црвени дамки, не мислам на зелен слон со црвени дамки", ќе треба да се замисли зелен слон со црвени дамки, со цел потоа да се избришете сликата.

Размислете за овој пример. Му велите на 5-годишно дете, "Не го допирајте шпоретот, тоа е жешко." И што прави 5-годишното дете? Љубопитено е и посегнува да ја допре жешката печка. Зошто? Затоа што сме му ја ставиле таа идеја во умот

Негативна сигнализација!

Го слушате ли јазикот кој луѓето го користат? Кога слушате навистина внимателно, зборовите што се користат ни кажуваат многу за нивниот свет. Можеби веќе сте слушнале некои од овие негативни фрази:

- Работата ме замара.
- Нема шанси да ме примат на факултет.
- Ќе изгубиме во фудбал.
- Не можам да ја "сварам" колешката.
- Ме боли стомак.
- Не сум расположен.    

Звучи познато? И погодете што? Ќе добиете токму она што го мислите. Ако не сакате да изгубите во фудбал или да не ве боли стомак, тогаш не го користете тој јазик. Слушајте внимателно и обратете поголемо внимание на зборовите што се користат. Што навистина ви кажува вашиот несвесниот ум да направите?

ПРАКСА, ПРАКСА, ПРАКСА!

Кога некој ќе ве праша "Како се чуствувате денес", наместо да кажете "не е лошо", велете "фантастично" или "неверојатно." Веднаш ќе почнете да се чувствувате одлично, дури и ако не ви е добро. Кога некој вели "благодарам", наместо да кажете "нема проблем", кажете "во секое време." Размислете, а потоа вербализирајте го она што сакате да го постигнете. Вашите зборови се како подароци.
Кога ќе се фатите себеси велејќи нешто негативно, заменето го веднаш со нешто позитивно. На пример. "Не ми е добро денес", проследете го со "Би сакал да се чувствувам подобро."
Елиминирајте ги зборовите "треба" и "треба да се" од себе-разговорот. Овие зборови значат обврска, а со тоа се гради незадоволство со текот на времето.
Избегнувајте користење на зборот "се обиде/обидувам", подразбира потенцијал неуспех.
Пробајте, само со пракса. Мене ми оди сосема добро сега за сега
Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:27

aaa ne citam poveke od dva reda postгазење од смеење

vivi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:31
Одма негативизам. Наместо "не читам", кажи "Ќе посветам поголемо внимание на ова подоцна"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:32
ne citam кул
vivi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:33
Фуј фуј фуј од тука. Иш vivi1, иш
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:34
prvo daj sokce..da razbieme maler...na temavaгазење од смеење
vivi
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:36

Ona "Bi sakal,a da se chuvstvuvam podobro" jas bi go zamenila so - "Se chustvuvam odlichno". Ne podocna, utre, dogodina...
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:37
eve nekoj cita se pored....трепкање
vivi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:38
ne sekogash... i ne od sekogo...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2011 во 15:46
МаааАААААааамооооООО! Оваа viv1 ме зАа-ка-ЧааАААА!
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13948
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2011 во 17:45
Originally posted by pHp pHp напиша:

МаааАААААааамооооООО! Оваа viv1 ме зАа-ка-ЧааАААА!

газење од смеење aj ne se zhali .,  seushte neznaesh  ako vivi i viki te dofatat.,.........navistina ke ti treba toa.,

mene/>tebe  ., ti e super .,   nishto ne ti kazhaleсмеење   
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2011 во 15:17
Toa e stara tajna za koja sekogash govorele prosvetlenite i misticite... pa i mudrite.

"Nie sme onoa shto mislime"

Zatoa se veli - "smeni se sebe si ako sakash da go smenish svetot".

Isto taka, posledica od ova e slednata maskima - "nemoj mnogu toa a go mislish/posakuvash bidejkji mozhe navistina da ti se sluchi".

I zatoa apsolutno tochno e onoa shto go veli pHp vo svojot pocheten komentar. Toa e istata onaa "Tajna" koja mozhete da ja prochitate vo istoimenata kniga i film.

Toa e "Zakonot za atrakcija".

Toa e onoa sho ne pravi sokreatori na Kreatorot.

Toa e onoa shto vo Biblijata e napishano deka Bog go sozdal chovekot spored Svojot lik.

.

Изменето од Messenger - 26.Ноември.2011 во 15:21
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2011 во 15:24
Ние не сме мисла.. и кога се раѓаме не се раѓаме со мисла... има нешто пред мислатанамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2011 во 15:34
Zarem ne e i ova edna misla?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,484 секунди.