IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Исус се плашеше од смртта?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Исус се плашеше од смртта?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Дали Исус се плашеше од смртта?
    Испратена: 09.Март.2011 во 01:44

Дали Исус Христос се плашеше од смртта?

Според сведоштвото, Исус Христос пред да биде уапсен, осуден и отепан, се потел како со капки крв? (Лука 22:44)

Дали во градината Гетсиманија Исус имаше страв од смртта, или пак можеби од нешто друго?

Јас мислам дека Исус не се плашеше од смртта, туку од нешто друго!

Поздрав до сите

п.с. Имав некаде читано или слушнато (не се сеќавам веќе точно) дека современата психијатрија исто така познава такви феномени, каде во психолошки борби дури на соматско ниво може да се забележи една одредена концентрација на крв во потта.

Дали имате и вие вакво сознание? И ако да, тогаш дали би сте можеле да посочите одреден извор?

Изменето од spiros - 09.Март.2011 во 02:07
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 05:22
Ne znam dali se plashel od smrtta ili ne... pretpostavuvam deka ne se plashel, barem spored onoa shto znam za nego...

Inaku, shto mislish pod onoa "Јас мислам дека Исус не се плашеше од смртта, туку од нешто друго!" Znaesh, so zagatki ne stigame daleku vo diskusiite.

Kazhi shto mislish za da mozhat da sledat repliki i eventualno da se razvie diskusija.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2011 во 20:08
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne znam dali se plashel od smrtta ili ne... pretpostavuvam deka ne se plashel, barem spored onoa shto znam za nego...

Inaku, shto mislish pod onoa "Јас мислам дека Исус не се плашеше од смртта, туку од нешто друго!"
Znaesh, so zagatki ne stigame daleku vo diskusiite.

Kazhi shto mislish za da mozhat da sledat repliki i eventualno da se razvie diskusija.
не ми се лутете ако лошо сум го разбрал човекот, ама мислам дека доколку се плашел од нешто, тоа би било од тоа дека светот погрешно ќе го разбере, толкува и претставува неговот дело или пак дека истото ќе биде злоупотребувано
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2011 во 20:15
Isus voopshtio ne se plashel od toa koj kako kje go razbere. Toj im govorel na lugjeto i na koj mu bilo dadeno da go razbere go razbiral, a na koj ne mu bilo dadeno - ne go razbiral. Taka bilo togash, taka e i den denes.

Toj znael deka nema da go razbiraat site lugje, zatoa porachuval deka sekoj zbor ne e sechii ushi, zatoa govorel vo paraboli i napomenuval deka koj ima ushi kje chue, duri znael deka i negoviot uchenik kje go prodade na farizeite, pa zatoa veli deka ne se moli za site vo Svetov, tuku za onie koi go razbiraat.

Изменето од Messenger - 10.Март.2011 во 23:29
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2011 во 14:16

Isus najverojatno, razmisluval za smrtta(kako i sekoj chovek), no ne veruvam deka se plashel od bilo shto - osobeno koga se spoznal SEBE.

Veruvam deka otkako Isus ja osoznal negovata vistinskata priroda, sekakov strav, prestanal da postoi!-(i da go imal od neshto.)

Toj, ne mozhel da se plashi od smrtta, zashto uvidel deka smrtta i ne postoi...
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2011 во 15:46
Mozhda bil vo ischekuvanje , pa se vozbudil загриженост
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2011 во 00:03
Согласно писанијата во Светото Писмо, јасен е одговорот на ова прашање ако се земе в предвид дека Христос говорел јасно за своето воскресение, за тоа дека треба да пострада и слично.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2011 во 19:41

ISUS ne se plasese za svojata smrt, tuku sakase dokolku e vozmozno da ne umre na toj nacin da bide raspnat kako bogohulnik, za da ne mu nanese sram na Otecot i na Negovoto sveto Ime.

Toa bese Negovata borba vo Getsimanskata gradina.

Изменето од KINGDAVID - 14.Март.2011 во 19:43
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2011 во 19:44

ne.....toj sto veruva vo sebe ne se plasi

vivi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 12:00
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Isus najverojatno, razmisluval za smrtta(kako i sekoj chovek), no ne veruvam deka se plashel od bilo shto - osobeno koga se spoznal SEBE.

Veruvam deka otkako Isus ja osoznal negovata vistinskata priroda, sekakov strav, prestanal da postoi!-(i da go imal od neshto.)

Toj, ne mozhel da se plashi od smrtta, zashto uvidel deka smrtta i ne postoi...

Значи сакаш да кажеш дека според одредено правило така функционира просветлувањето ... што не велам дека е абсолутна невистина, нити абсолутна вистина.

Но, дали вие можете (?) во вашите човечки учења (догми) и правила, да увидите дека има еден Совршен Исклучок, Кој е над секое човечко или ангелско правило и Кој бил за самиот себеси свестен пред Неговата ( и секоја друга) инкарнација - значи преперсонал -, бил потполно Свестен во текот на целата своја инкарнација - персонал - , исто како што потполно бил и е' свестен и после Неговото земјино (материјално) егзистирање - трансперсонал - ?!

Во градината Гетсимани беше еден од најкритичните моменти (ако не најкритичниот) во земјиниот Исусов Живот (но и воопшто во времето) и постоеше (барем теоретска) можност Исус поинаку да постапи, од што постапи!

Тоа големо искушение беше една од причините!

Изменето од spiros - 19.Март.2011 во 12:02
in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 16:31
Toa shto veli Isus vazhi za SITE nas... rabotata e sho SITE ne se svesni, nitu kje bidat svesni za TOA.

I ne zboruvame za doznavanje na ono aho govori toj, tuku za osoznavanje na istoto shto e neshto sosem drugo.

Zatoa toj, ako i Buda, kako i site drugi prosvetleni lugje, veli "ne veruvaj vo onoa shto go govoram, tuku prakticiraj go toa i vidi kako deluva na tebe i na site drugi okolu nas, pa ako vidish deka e dobro togash zhivej na toj nachin, a ako mislish deka ne e dobro za tebe togash teraj si kako shto sakash oti imash sloboden izbor po koj pat kje odish i nikoj ne mozhe da te prisili na nishto."

Zatoa, isto taka, velat deka sekoj zbor ne e za sechii ushi. Koga go velat toa ne mislat deka nekoi zborenja se tajni koi moraat da se krijat , tuku deka site zborovi ne se za muebetenja kako za na pazar, tuku se fundamentalni upatstva za praktichno zhiveenje.

SEKOE zhiveenje ne e za SEKOGO. Ova treba da bide jasno, iako na prv pogled mozhebi zvuchi negativno, elitistichki, diskriminatorno... no toa e fakt koj postojano bil posochuvan so maksimata deka biserite ne se frlaat pred onie koi ne znaat i ne mozhat da gi vrednuvaat i da gi nosat.

Ne se raboti samo za nauchuvanje deka neshto e vredno tuku toa treba da se osozane i sekojdnevno aktivno da se zhivee. Skoro site lugje uchat vrednosti, site mudrosti se dostapni sekomu, mnogumina zavrshuvaat najvisoki shkoli, mnogumina odat sekoja nedela vo crkvi, se molat po tri, pet, ili povekje pati i pravat sekakvi mozhni formalni akti na dokazhuvanje deka doznale neshto, no ne go zhiveat sekoj moment, ne go zhiveat ednoto edinstveno i vechno SEGA onaka kako shto nauchile deka treba da bide.

Takvite lugje ne osoznale nishto.

Doznale, no ne osoznale. Zhiveat vo svoite pretpostavki i fantazii onoa shto treba vo praktika da go zhiveat sekoj moment povtoruvajkji kako papagali citati od pisanija i ukraseni so velikolepni zborovi na vosh*tuvanje naucheni od prethodnicite kako niv.

Ponekogash, tuka i tamu, kje ja zabelezhat svojata unikatnost, kje ja pochuvatvuvaat srcevinata na svojata bozhenstvenbost onakva KAKVA E, a ne onakva KAKVA SHTO SI JA ZAMISLUVAAT spored interpretaciite shto gi nasledile i adoptirale od minatoto, no toa se samo momentalni blesoci koi nabrzo gi napushtaat nebare se paradoksi shto ne ja potvrduvaat Vistinata na postoenjeto, a ja negiraat usvoenata iluzija na zhivotnata drama.

Zatoa Isus veli deka portata koja vodi do Carstvoto Bozhje e tesna, deka malkumina kje minat niz nea, deka negovite zborovi (chitaj "soznanie") ne se za sekogo i deka toj ne se moli za site, tuku samo za onie koi praktichno go sledat negovoto uchenje.

A TOA govorenje, TOA soznanie, TAA svest e vechna transpersonalnost koja postoela pred materijalniot Isus, pred materijalniot Buda i kje postoi zasekogash dopirnata od po nekoe Bozhjeto chedo.

TOA e onoa shto Isus veli deka postoel pred Adama, deka postoel kako Edno Edinstveno Neddelivo Sebstvo so svojot Otec, toa e ono shto veli deka se moli site da stanat Edno kako shto stanal i toj so Boga.

Osoznavanjeto na taa Vistina e vrakjnajeto na izgubeniot sin nazad kaj svojot tatko, toa e vrakjanjeto na Adam nazad vo Edemskata gradina, toa e minuvanjeto niz tesnata porta koja vodi co Carstvoto Bozhje.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 09:24

...

A *TOA govorenje, *TOA soznanie, *TAA svest e vechna transpersonalnost koja postoela pred materijalniot Isus, pred materijalniot Buda i kje postoi zasekogash dopirnata od po nekoe Bozhjeto chedo.

...

*TOA Слово БОЖЈЕ, *TOA Чудо БОЖЈЕ, ТАА Мудрост БОЖЈА Која што е пред Небото и земјата и се' што е во ними, Единствениот Вистински и Совршен БОГ - место земја, семе, или билокаква поинаква творба за спасение на сите -Го/Ја отелотвори во Исус Христос!

Во Него е Совршеното Јудејство, Совршено Христијанство, Совршен Ислам, Совршена Духовна Будност (Совршениот Будизам), Совршениот Капитализам, Совршениот Комунизам, Совршениот Хуманизам, ... и многу, многу повеќе од тоа, бидејќи Совршениот БОГ - за разлика од многу други обожавани “просветлени“ - е лично во Него!

За Совршената Вистина да се отворат сите срца, уши, очи, ... секое срце да Ја познае, секој јазик да Ја признае, секоја рака и нога Волјата БОЖЈА да ја врши и само за Неа да знае!

Амин!

...
TOA e onoa shto Isus veli deka postoel pred Adama, deka postoel kako Edno Edinstveno Neddelivo Sebstvo so svojot Otec, toa e ono shto veli deka se moli site da stanat Edno kako shto stanal i toj so Boga.

Osoznavanjeto na taa Vistina e vrakjnajeto na izgubeniot sin nazad kaj svojot tatko, toa e vrakjanjeto na Adam nazad vo Edemskata gradina, toa e minuvanjeto niz tesnata porta koja vodi co Carstvoto Bozhje.
...

Онаа Мудрост БОЖЈА, Она Слово БОЖЈЕ, Она Вечно Евангелие БОЖЈЕ - за разлика од сите други - била/било секогаш во Единство со Единствениот Вистински БОГ и секогаш ќе биде во Единство со Единствениот вистински БОГ!

Тоа - за разлика од сите други - е Уникатноста на Словото БОЖЈЕ, за Која што надувениот неверен свет се'уште нема нити уши, нити очи, нити срце!

Тоа Вечно СЛОВО БОЖЈЕ - за спасение на сите - СОВРШЕНИОТ БОГ Го отелотвори во Човек (Исус) од Крв и Месо (како што сме ние сите само без никаков грев) и кој што потполно и понижно сочувствува (во практично вкусување) со нашите болки и стравови!

Никој не е како Исус БОЖЈИ! Никој!

Совршениот БОГ да те благослови тебе, сите луѓе и битија

Во Името и Срцето Исусово

Амин!

Изменето од spiros - 20.Март.2011 во 09:36
in Time & Eternity!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 22:57
Nikoj ne se plashi od smrtta, taa e ubava...

SMRT
Utrata se mijat vo prozorcite
krsh koj patuva daleku
so tebe me snemuva
dojde najubava
dojde ladna kako led
vo zoltilo na svecata
ubavinata ja kriesh
plamtish vo leden plamen
te vikaat smrt
no jas jas te vikam najmila
te baram da mi ja zemes dushata
da ja sokriesh daleku od mene
da ne ja najdam nikogash
ne se plasham da vlezam vo
pregratkite tvoi crni
placot i lelekot
zameni gi so pesna
solzite zameni gi
so dozd i odime
tancuvaj so mene na mojata
posmrtna postela
gola i ubava
kako posledniot zdiv
koj go zakovav vo
ocite na majka mi
tatko mi
koga se rodiv mrtov
znaev deka me cekash
na krajot sepaak ostanuvash samo
ti ubavice prekrasna
mrtov sum no tolku ziv
sokrien vo beznadieto na pekolot
go baram denot vo koj
se prestana
prestanav da postojam jas
i dojde ti
na mojot prv rodenden
me zema vo crnila teshki
dushata vo katran mi ja
vturna i te snema
odtogash te baram
po ratishta razni
iljadnici k*rshumi
na nieden moeto ime
te barav po celiot svet
ludo zabavuvajci se dlaboko vo srceto
znaev deka i togash dodeka
cekorev po plamenot
ti beshe do mene
go secavav tvojot zdiv
tancuvav po mrtvitge tela
na neprijatelot so tebe
i togash koga ne te gledav
vo ocite na zaginatite
znaev deka si tuka
i sega ajde
ponesi me onamu kade
sto samo jas i ti znaeme
onamu kaj sto zestinata
e moja
uste sega doeka vo racete svecata mi
gori
uste eden posleden tanc ....

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 23:45

Темпо, му благодарам на Живиот БОГ што си жив и Го молам да исчезне правењето попаметен од отелотворението на Мудроста Негова (Исус), Кој засигурно така не ја обожаваше (или глорифицираше) смрта, како што тоа го прават кривоверниците!

Ти посакувам здравје и живот. Вечен Живот!

in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.