|
Дали филмовите носат правилна поука? |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
Dogi
Сениор Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 26.Август.2010 во 20:26 |
Дали филмовите во кои на обични криминалци им се дава некоја димензија на позитивни јунаци за кои цела публика навива, се штетни за младите?
Најобичен пример е филмот „Италијанска Работа“, во која ограбувачите на банката се главни ликови, за кои, сите од публиката навиваат!? Дали тешката филозофија, која режисерите ја вметнуваат во таквите филмови е лесно разбирлива? |
|
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...valjda ne sekogash ,..
,...samo,..da ti priznam,..jas navivam za tukashnive hrabri lopovi na poshti , banki,...i sl... ...ne za drugo,...tuku zatoa shto toa se vo nekoja ruka,...hrabri lugje ,..koishto se reshile na takov chekor za toa shto se takvi,.. kukavici sigurno ne pljachkaat takvi stvari,.. ...za ralika od ovie ,..drzavnive pljachkashi,. ...koishto k*rvinski i kukavichki se posluzuvaat so toa shto ,..ne im pripagja! |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа што популацијата која гледа филмови, каде што негативен лик е во главна улога, лик кој ограбува, убива итн., а воедно и го обожава истиот негативен лик (навива за него), не мора да значи дека филмот би не поттикнал на насилство, или би создал симпатии кој насилството. Она што треба да се разбере е дека филмовите не се реалност, дека се` што гледаме и замислена приказна од страна на еден човек:режисерот. Нема ништо необично ако го засакаме главниот лик во филмот, па макар и да е негативец. Затоа филмовите се снимани за да бидат прифатени од пошироката популација, а ќе бидат прифатени, доколку го содржат она што луѓето посакуваат да го видат. Но, сепак тоа се гледа на филм, е нереалност и така треба да остане. Тоа што го имам забележано е дека несомнено во секој филм се крие поука, која се открива ако го разбереме филмот кој го гледаме. |
|
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
убаво го кажа ова, во секој филм се „крие“ поука.
проблемот е дали сите, посебно помладите генерации, знаат да ја протолкуваат правилно замислата на режисерот!? |
|
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
teska filozofija....abe ajde
nivnata filozofija se samo parite |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
scenaristot prodava screenplay,flimskite studija(evreite) keshiraat...i tuka se zatvora krugot.
|
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
shto be ?!...nema pouki?
pa, kaj im e pametot? ...aha,...vo parite jasno ! ako nekoj saka neshto da poracha ,.toa se filmskite kukji i...producenti,.. ..reziserite ,..se posledni vo alkata shto ,..moze da porachuva, ..osven ako tie ne se i ,.kompletni avtori na filmot,.. ..ama i togash mislite mu e toa ,..kako desetpati vishe zaraboti, od toa shto go vlozil ....a ne da porachuva neshto,... ..porakata od eden film ja vadat samo...filmskite kritichari,. .pa, otkako ke vidat reziserite shto tie mislat za filmot,.. ..istoto i oni i go "porachuvaat" na ,...publikata.. |
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Filmovite se del od umetnosta, a taa kako takva ne mora da nosi nikakva pouka.
Ne znam za nekakvo pravilo koe veli deka filmovite moraat da se pravat so pouka. Sekako deka trebaat da imaat nekoja ideja, a za pouka... najchesto se praveni da razonodat i da mu mine vremeto na gledachot, nekoi nosat pouka (sega, prashanje kakva i spored koi merila), a za mene najdobrite se onie koi go teraat gledachot na razmiluvanje bez da mu naturat definitiven pouchen epilog. Poukata, dokolku filmot ja implicira, dobro e da se dosegne so lichno kontepliranje na gledachot okolu filmot, a ne da se ponudi na posluzhavnik kako shto se praveshe vo soc-realizmot. Inaku ima povekje filmovi koi se odlichna umetnichka prezentacija na (ne)vrednostite na modernoto opshtetsvo kako i na chovechkite vrednosti, duh i mentalitet, no tokmu poradi toj umentichko-krativen pristap chesto ne se razbrani kako shto treba. Prvi shto mi doagjaat na um se filmovite "Natural Born Killers" i "Clockwork Orange" . Изменето од Messenger - 26.Август.2010 во 22:40 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Секој човек, како сопствена независна индивидуална единка во овој свет има свои размислувања и гледишта за светот во кој живее. Замислата која ја има режисерот како креатор на филмот, не мора да значи дека сите ние мора да ја доживееме како што тој ја доживува. Филмот секој човек различно го доживува од останатите, во зависност од тоа каков е неговиот начин на живеење. |
|
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
се мислев дали погрешив што ја ставив темава во филозофија, но изгледа добро сум направил, отвара многу различни гледања на повеќе проблеми.
крајниот проблем е цензурата, но која е нејзината филозофија? која е филозофијата на цензорот? дали може да биде објективен или субјективноста игра голема улога? |
|
Јас сум мајстор!
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobri prashanja.
Shto e cenzura? Toa e prisilno nametnuvanje na moralnite i opshtestvenite normi i zakoni vrz chovekovoto slobodno razmisluvanje i kreativnost. Koja e nejzinata filozofija? Zashtita na momentalnite opshtestveni normi na vreruvanje i vrednuvanje. Koja e filozofijata na cenzorot? Toj nema svoja filozofija ili ako ja ima ne ja praktikuva bidejki e potpolno irelevantna za negovata sluzhba. Sluzhbata mu e da gi sledi propishanite momentalni opshtestveni normi na vreruvanje i vrednuvanje. Dali mozhe cenzorot da bide objektiven ili ne? Toj mora da odluchi koi neshta se za cenzuriranje. Toa samoto po sebe implicira subjektivnost. No ako vekje govorime za objektivnost vo negovata rabota togash govorime samo za objektivnost vo odnos na onoa shto mu e nalozheno da go koisti kako urnek vo svojata rabota - zashtita na momentalnite opshtestveni normi na vreruvanje i vrednuvanje. Spored toa, objektivnost vo nekoja apsolutna vrednost na zborot ne postoi. Taa sekogash e relativna vo odnos na neshto. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Od filmovite, posebno od Holivudskata produkcija ,tesko moze da se nauci nesto korisno. Vo povekjeto filmovi preovladuva nasilstvo, kriminal, ubistva, nemoralnost. Tesko na mladite ako ucat pouki od filmovite ! Ima i korisni filmovi, no mnogu malku se. Filmovite sepak se zabava, a ne se za pouka .... |
|
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa, normalno!
filmovi se gledaat samo radi zabava ,...a ne za neshto da nauchish ili da bidesh pouchen od niv! ...samo kriticharite gi gledaa ...so drugi ochi ! |
|
|
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
денес воопшто не мораш да гледаш што ти се сервира. можеш да гледаш што сакаш. ако некој филм не ти нуди никакви вредности ниту забава, прекрати го на втората минута. каква поука ќе извлечеш не зависи само од филмот туку уште повеќе од твојата личност - што ќе одбереш да гледаш и што си способен да `видиш`.
правилна поука може да ти понуди и мајка ти, па да не ја прифатиш или разбереш. |
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |