IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Родителите знаат подобро од мене?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Родителите знаат подобро од мене?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Прашање: Dali roditelite znaat shto im e podobro na decata?
Одговор Гласови Статистика
3 [25,00%]
9 [75,00%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Родителите знаат подобро од мене?
    Испратена: 14.Ноември.2009 во 00:15
Sekoj od nas vo zhivotot se sretnal so porakata:

"Jas sum ti tatko (majka) i znam sto e podobro za tebe!"

Istovremeno, sigurno sekoj od vas si pomislil: "Ama jas tochno znam sto mi e sega podobro i onoa shto mi go velish ti sigruno ne e toa."

Skoro na sekoj vtor chekor, koga kje ste poskale neshto da napravite ili da imate, roditelite vi velele "Ne, jas znam shto e podobro za tebe!"

Obichno diskusijata techela vaka... vie ste prashuvale:

- A zoshto?

Odgovorot bil:

- Oti jas sum ti roditel.

Se razbira, toa za vas ne znachelo nishto vo odnos na onoa shto ste sakale da napravite:

- A zoshto?

- Oti sum postar!

Shto ima vrska strosta so toa dali vie sakate neshto vo momentot:

- A zoshto?

- ZA TVOE DOBRO, MAGARE EDNO!

Obichno tuka ste zastanuvale so prashanjata, bidejki od iskustvo znaete deka ako prodolzhite so sledno "A zoshto?" od tatkoto evetualno kje si dobiete po zadnicata, a majka vi odednash kje ve obremeni so nesakan grev i grizha na sovest velejki "jas zhivotot go davam za tebe, a ti vidi kako mi vrakjash..."

Sega, naucheni od svoite roditeli, ubeden sum deka istoto im go pravite i na svoite deca... mora sekogash da bide onaka kako sto ste pravele i vie... toa sekogash e merilo za onoa "jas znam tochno shto ti treba sega tebe i znam podobro od tebe oti jas sum postar i sum go pominal vekje toa".

Prashanjeto e kolku ima vistinska vrednost takvoto tvrdenje za onoa shto bilo dozhiveano nekogash, vo relacija na novoto vreme i novite potrebi, na strana sto se raboti i za potpolno razlichni individui koi samo po nekoja sluchajnost pripagjaat vo semejtvoto na roditelite?

Dali navistina roditelite sekogash znaat sto e podobro za decata?

I ne bi sakal tuka da se javat komnetari od stilot "pa, roditelite toa go pravat oti gi sakaat decata". Ostavete ja ljubovta na strana bidejki taa znae da bide slepa i ne e nikakov dokaz za bilo kakvo znaenje. Isto taka ne bi sakal da se postavuvaat primeri kako skokanje od prozor, stavanje raka na vzheshtena ringla, sechenje prstiso nozhici ili bilo kakvi drugi raboti koi se opasni po zdravje ili zhivot.

Da pozbrouvame za za toa dali roditelite, so samoto toa shto se vozrasni, po nekoj avtomatizam znaat shto e podobro, a shto ne za svoite deca? Dali onoa shto tie go prozhiveale i dali tokmu nivnoto specifichno iskustvo znachi edinstven nachin na ispravno zhiveenje? Dali roditelite preku svojata kontrola i diktat mozhebi ne sakaat na nekoj nachin da gi modeliraat decata po svoj terk?

I na krajot, dali decata na toj nachin imaat shansa da si gi ostavarat svoite zhelbi i idei, i da stanat svoi originalni chovechki lichnosti, bez da da bidat izmodelirani kako nekakvi kopii na svoite roditeli?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 00:26
Messi, a da stavese i treta opcija - so razgovor do dogovor збунетост

Vaka ni za ednoto ni za drugoto ne sum, zavisi od situacijata намигнување

Ne sekogas roditelot, znae sto e najdobro za svoeto dete, no i ne sekogas decata se svesni koj bi bile poslednicite, od ona sto tie momentalno smetaat deka e najdobro za niv, zatoa najdobro se so razgovor, smireno, da se dogovorime... bar kaj mene bese taka (najcesto posle edno dobro karanje голема%20насмевка)
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 00:42
E sega Sunny i ti... ne e rabotata so anketava da pravime spogodbi... "nitu nivno, nitu moe" ili "i nivno i moe".

Prashanjeto e ednostavno - dali roditelite znaat shto im e podobro na decata. Eve, jas glasam "Ne".

Najchesto ne znaat shto im e podobro na decata. Mozhat da znaat shto bi bilo podobro za nim, no ne za niv. Problemot se javuva koga roditelite odednash stanuvaat "vidoviti" od nivnoto znaenje i iskustvo, pa znaat podobro od decata shto e najdobro za niv... vo vrska so s'e i seshto. Decata mozhat da bidat vo pravo EDINSTVENO ako mislat kako roditelite.

Toa e kako jas tebe da to kazham "Sunny, jas znam shto e podobro za tebe".
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 01:09
Epa ko e takva rabotava i jas glasam NE ... Ne moze nekoj da znae sto e podobro za mene od samata jas,  изненадување
i da pogresam bar neka e radi toa sto jas taka odluciv i kraj...  трепкањеголема%20насмевка
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 12:37
Не гласав на анкетата, оти мора да постои 3 па дури и 4 опција....имено родителите секогаш се добронамерни но за да постапуваш правилно треба и добро да си го познаваш детето.
Постојат родители кои мислат дека се апсолутно во право и дека начинот на воспитување и сите одлуки треба тие да го определуваат без исклучоци а има и такви кои децата им ги препуштаат на судбината. Ни едното ни другото не е во ред.
Родителот треба да е водич на своето дете да се грижи, укаже, покаже и сподели и никогаш да не се става на исто рамниште да глуми другар и да разговара на тоа ниво.
Детето треба да знае дека тој родител секогаш и во секое време треба да биде „тука за тебе„ и да ти помага да се справиш со
животните предизвици а не да го превзема бремето. Доволно слобода е потребна секому за да се искаже себеси и го живее сопствениот живот кој без оглед на се мора да биде личен и единствен.

Рака на срце има и такви празноглави, мрзливи деца кои подоцна израснуваат во проблематични луѓе и некогаш мора притисок да им се врши да завршат училиште, да извршуваат некои одредени обврски бидејќи немаат ниту желба ниту чувствуваат одговорност кон самите себе  а ниту спрема другите. На тие мора што се вика со инка во глава да им се сипува.

Изменето од GlenKlouz - 14.Ноември.2009 во 12:40
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
ПодВодно Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 7391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ПодВодно Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 21:44
различните мотиви пречат во остварувањето нормална комуникација.
родителот е мотивиран од својата улога на заштитник (седи дома, облечи се, јади, бирај друштво), детето од потребата за слобода и истражување (имам крилја, сакам да ги пробам).

секој за себе си е во право а се нема нерви и/ли време да се објаснат сопствените аргументи, да се сослушаат, (ако треба и) признаат и (барем) почитуваат добрите намери или оправданите потреби на другиот    

Изменето од filmadzijka - 14.Ноември.2009 во 21:46
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2009 во 08:34
Mora da ima razgovori ,dogovori i pregovori na relacija roditeli-deca,no konstruktivni.
Roditelot e dolzen da  objasni i da go nasochi svoeto dete ,no ne i da mu nalaga  da odi iskluchitelno po negov terk.
Na ova deneshno vreme vo trka za pari,najverojatno decata se pomalku kje bidat ''tormozeni'' so razgovori ,ama da se zaprashame dali  toa ne bi bilo kontraproduktivno vo  vospituvanjto na decataзбунетост
Na krajot na kraishtata....kolku  kje'' investirash'' vo  vospitniot proces na sopstvenoto dete ,tolku vo idnina ochekuvaj za vozvrat.
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2009 во 14:45
Da, tokmu toa se sluchuva - "investiranje" vo decata, modeliranje spored zhelbite na roditelite i opshtestvoto. Originalnite chovechki sushtetstva koi na ovoj svet doagjaat kako unikatni bitija, nie gi prifakjame kako kako bezlichen materijal za koj smetame deka imame apsolutno pravo da go mesime i formirame onaka kako sto sakame... i od niv sozdavame nashi kopii.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2009 во 14:56
Ne me razbra dobro....
''Investiranje'' vo odnos  na vospituvanje,pa roditelot e dolzen da go upati svoeto dete na prav pat se dodeka ne stane samostojna zrela lichnost,a potoa toa kje bide sposobno samo da rasuduva shto e dobro a shto ne e.
Spored tebe deteto treba da se ostavi na milost i nemilost na okolinata,na sredinata ,na ulicata .....i taka samo da se  ''modelira''  za da bide  nezavisno   sushtestvo koe  nema da nalukuva na svoite roditeli.
A ona za kopiite....geni si se  geni,vlozuval ti  ili  ne vo formiranjeto na karakterot na svoeto dete,toa mora da nasledi  gen na svoite roditeli .
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2009 во 15:58
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Da, tokmu toa se sluchuva - "investiranje" vo decata, modeliranje spored zhelbite na roditelite i opshtestvoto. Originalnite chovechki sushtetstva koi na ovoj svet doagjaat kako unikatni bitija, nie gi prifakjame kako kako bezlichen materijal za koj smetame deka imame apsolutno pravo da go mesime i formirame onaka kako sto sakame... i od niv sozdavame nashi kopii.

Ок Месинџер имаше добра поента кога ја отпочна темава но биди реален и кажи на кого мислиш дека децата би требале да наликуваат ако не на своите родители и општеството во кое живеат? Моделирањето како ти го нарекуваш не можат да го вршат вонземјани.
Велам наликуваат оти никогаш никој не може да постане нечива верна копија(тоа е невозможно). Децата се директен генетски материјал од своите родители и во својот ген ги носат мноштвото карактеристики на своите родители и останатите предци.
Ти како да ја разбуди теоријата на оној средновековниот мислител (кој ли беше не ми текнува, ако некој знае нека го спомне) онаа за Табула Раза, дека децата се раѓаат како Празна Табла што верувам дека во 21 век никој веќе не ја поддржува ниту го дели истото мислење, оти сите знаеме дека е Погрешно и невистинито.
Родителите воглавном како и сите живи суштества на оваа Планета се должни да се грижат, да го хранат и припремат своето младенче за самостоен живот и не гледам никаков грев во тоа што се трудат од самото раѓање на детето да му ги пренесат сите цивилизациски средства за опстанок почнувајќи од говорот.
Мислам дека не треба да се дава негативна конотација на родителската работа бидејќи како и секој воспитен, едукативен и дисциплински процес и во овој може да се случат безброј грешки некои полесни, некои потешки, некои фатални....
Ако секој тргне од себе и погледне назад низ годините и се запраша дали на денешен ден јас сум тотално ист како моите родители?
Одговорот најчесто е НЕ. Да бидеш нечива копија значи дека имаш проблем со недостаток на сопствен идентитет или пак си од оние луѓе кои полесно живеат усвојувајќи туѓи животни пракси, понекогаш оние на сопствените родители.
Гордо можам да кажам за себеси дека многу наликувам на моите родители но пак не сум „плукната„ на нив. 

Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2009 во 16:22
Родителите со своите деца прават само една грешка која подоцна во најголем број случаи се мултиплицира во многу помали грешки кои самите деца ако се доволно свесни се обидуваат да ги исправат,а за тоа исправање некогаш се потребни години.

Единствената грешка кои родителите ја прават а мислат дека со тоа само го носат своето дете на прав пат е следнава -
-Родителите преку своите деца се обидуваат да ги доживеат своите неостварени соништа и тие соништа им ги наметнуваат несвесно на своите деца притоа наведувајќи го неискусното човечко суштество да тргне по пат кој го смета за правилен во тој момент а кој сигурно ќе се покаже како погрешен при наидувањето на првите потешкотии во него.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2009 во 04:57
Бааги имам размислувано на оваа тема. Баш пред некој ден правевме муабет со цимер ми околу ова, зошто правам работи кои не требало да ги правам итн. Но, кој ги одредува тие работи кои "не" треба да се прават? Самата единка може доволно самостојно да размисли за своите морални вредности и да одреди една граница до каде треба да се оди. Е сега, за разлика од мојот цимер, таа граница е многу понапред. Не се плашам да направам многу работи и земам предвид туѓи мислења и ставови за нив, но секогаш на крајот стојам на она моето. Ми кажав еден пример за тоа дека е исправно, ајде ќе го напишам и тука.

-Брачен пар си прават детенце и од најмало го учат што и како треба да не/прави и што и како е не/исправно. Дека треба од 6 год. да оди на училиште, да учи и да биде одличен, да не се тепа со другарите, да не пцуе, на убаво однесување, да не гледа многу филмови (и какви филмови смее воопшто да гледа), не го пуштаат да се дружи со деца бељаџии итн. Детето завршува основно, се запишува во средно (стручно или општо) каде што родителите сметаат дека е најдобро да учи (сепак, 14 год. се премалку за родителите да го остават детето само да одлучи. Барем кај повеќето семејства.). Учење, каков стил на облекување, каква музика смее да слуша, излегување денски и на вечер...се само дел од работите каде што тие му кажуваат по кои правила му е дозволено да "игра". Тие родители во неговата глава ствараат една слика како сакаат и треба да изгледа нивниот син и да се однесува. Притоа намалена е самодовербата кај тоа дете и можноста сам да одлучува. Откако ќе го заврши средното, ќе се запише на онај факултет каде што ќе му кажат и каде што ќе можат финансиски да го поддржат родителите. Ќе го заврши и тој факултет и на крај ќе остане уште да го оженат и да му најдат работа. Мислам дека нема некој редослед за тие две работи, која попрво ќе се случи за убаво нека е.

Прашањето до цимерот ми беше, како тоа дете ќе ги учи неговите деца. Што и како да прават? Онака како што го учеле неговите родители, кои живееле пред 50-60 год.. Кога ќе порасне неговиот син, ќе биде учен според она што мислеле дека е добро неговите баба и дедо, пред 80-90 год.. Па, тоа е еден цел век бе алооо.

Он топик:
Дали родителите знаат подобро од мене и од сите останати. Да. Мислам дека ретко кој очекува таков одговор од мене, но сепак е така. Ова го земам до возраст до 18 год.. Родителите секогаш знаат што е подобро за нивните деца, ако и само ако му кажат како стојат работите во реалниот свет, му помогнат во бирањето на насоката кон која ќе оди нивното дете, но никогаш да немаат главна улога во тоа и во секоја негова одлука и да ги поддржат истите. Да ги сваќаат горе-долу разликите што доаѓаат од разликата меѓу генерации и времињата во кое се растени. Во природата на секој млад човек е што побрзо да се осамостои, што повеќе работи да направи, да проба. Но, исто така се знае дека неискусност = многу грешки и од тука младите многу грешат. Тоа доведува до потреба оние постарите, да им укажуваат на нивните грешки, да ги поткараат некогаш кога овие младите погрешиле, никогаш со ќотек ништо не се решава.

Моите беа токму такви, затоа гласав дека секогаш знаеја што е подобро за мене. И секогаш ме оставаа самиот да го пробам тоа што ми го тврдат, да го изгорам газенцето и никогаш повеќе да не ми текне да повторам некои работи. Знаеја дека не е добро да излегувам од осмо одд., дека не е добро да пушам од 14 год., дека не е добро да пијам од 14-15, дека не е добро да се враќам во 6 часот на утро или воопшто да не дојдам дома, дека не треба да бегам од школо зашто сум пред исклучување и полно други работи. Јас ги пробав тие и полно други...И моето дете ќе биде така воспитано, сам да си го бира правецот кон кој ќе оди, со предходно образложување на тоа што е добро, а што не за него.

Изменето од bounty_hunter - 16.Ноември.2009 во 04:58
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2009 во 06:40
Imash prekrasni roditeli. Za zhal, takvite se retki.

Jas imav najdobar prijatel koj se obesi poradi odnosot na tatko mu kon nego. A znam edno momche koe se razboli poradi odnosot na majka mu kon nego i pochina na tinejdzerski godini. Znam deka ova se dramatichni primeri, no gi posochuvam bidejki ne se retki i tragichnite epilozi pottiknati od odnosot na roditelite kon decata.

P.S. Se dogovorivme deka tuka nema da giskutirame za roditelski soveti od zdravstven aspekt (pushenje, pienje, drogiranje...)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2009 во 07:53
изненадувањеизненадување

Strashno.....jas niv  ne bi gi narekla roditeli i cela srekja shto vakvite se retki  ,a ne onie roditeli od primerot na bounty.
Ete tokmu na takva ''investicija '' misllev jas  vo postot pogore,da se nasochi deteto  po ispravna pateka ,da se stvori bliskost i prijatelski odnos  so nego,da se dadesh  nesebichno kako  roditel  dodeka toa  se oformi i stane polnoletno, a potoa da go ostavish so sopstvena glava    da se nosi so predizvicite koi gi  nosi zivotot.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,438 секунди.