|
Грчко-бугарски доверливи документи за Мак |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | ||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 29.Април.2009 во 17:44 |
|||
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=107827
Изменето од macedon_alex - 29.Април.2009 во 17:45 |
||||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Koj знае грчки да преведува:
Изглед на книгава и покана |
||||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
еве jас знам малку грчки - извинете не ми е многу добар
Грците и Бугари вo Македониjа се разбираат тешко последниве 80 години. Битно е дека сега се работи продуктивно за историската вистина на општиот хоризонт заиднината на нашите народи в Европската униjа и НАТО. Плод на соработката помеѓу националните архиви на Бугариja и Заедницата за македонски проучувања се публикуваните таjни Бугарски документи. Се покажува политиката на Бугариjа кон Македониjа на високо ниво на преговорите според триаголникот Софиjа-Белград-Скопје, 1950-1967 година, кога во Скопје се базира експанзионистички македонизам Никос Мертзос - Председател на Заедницата за македонски истражувања Проблемот со бугарските тајни документи, се реши благодарение на контактите кои биле востоновени за први пат помегу Државните архиви во Бугариjа и Заедницата за македонски изтражувања. Документите покажуваат комплексни процедури при формирањето на бугарската политика кон македонското прашање. Уверен сум дека нашата соработка со Заедницата за македонски истражувања ќе еволуриа успешно и со резултати. Борjана Бузаска Директор на Државниот архив на Бугариjа ПС Грчкиот може да ми е проблем ама македонскиот ми е перфектен мислам експанзионистички - ова ми е наjдолгиот македонски збор кoj сум пишувал Изменето од да бе - 29.Април.2009 во 23:58 |
||||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Еве ви jа книгата„Македонското прашање и Бугарија - Доверливи документи 1950-1967“- ексклузивно jа ставам прво на ИДИВИДИ.
За жал е на грчки, а накраj се документите на бугарски. Македонико Булгариа Изменето од lav4eto - 01.Мај.2009 во 08:00 |
||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Големо здружување меѓу Бугарија и Грција.
Делови од разговорот на Т. Живков со Крсте Црвенковски го имам читано пред неколку години. Кои документи се толку секретни не ми е јасно. Браво Лавче! |
||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
И мене не ми е јасно што толку се здружиа Бугарите и Грците кога се знае што е пропаганда а што историја
|
||||
Popi
Сениор Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Okolu istava tema statija i vo Nova Makedonija.
Грција и Бугарија во сојуз за македонското прашање
Celiot text tuka;
Zhalosno, navistina zhalosno. Se prashuvam samo so koe lice ke ni se prepravaat odposle, koga ke zavrshi ovoj niven zaednichki cirkuz?
|
||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Какво лице, грците го менуваат лицето во зависност од потребата и соговорникот.
Неодамна Милошоски и прати писмо на Бакојани, во кое меѓу другото бараше формирање Заеднички комитет за образование и историја, за билатерално разгледување на историските настани. Еве што му одговори Бакојани: „Основањето Заедничка комисија за образование и историја, земајќи ја предвид изразената чувствителност на Грција кон прашања од историјата, би сакала да нагласам дека историјата е наука која ја утврдува историската вистина преку научни методи. Таа не може, ниту треба да биде предмет на политичка корист или на кои било други политички согледувања. Во оваа смисла, историјата не е нешто за кое може да се преговара. Историјата на античкиот свет е веќе напишана и документирана, веќе со векови, преку макотрпни научни истражувања од страна на меѓународно угледни историчари и археолози. Билатерална комисија не може одново да ја напише историјата“. Исто така, пред десетина години, по иницијатива на Грција беа потпишани повеќе спогодби со Турција, со кои се договара “двете држави да соработуваат во прикажувањето на историјата, географијата, културата... и тоа особено во школските книги. За таа цел ќе се формира еден мешовит експертски комитет , кој ќе ги разменува и студира школските книги и ќе предлага исправка на неточностите.“ Значи, може со Бугарија, може и со Турција, само со Македонија не! Историјата не се пишувала по потреба, но кога се работи за грчките потреби, се разбира се е дозволено. |
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Буги, зошто си ги избришал сликите. Сакав да се покаже и на тие кои ги мрзи да видат за какви документи станува збор.
Сега нешто, кое не го знаев до пред неколку минути Значи Коминтерната сакала Помашка република???? |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Со оглед на фактот дека муслиманите биле антикомунистички настроени, а Помаците дури и денес ви Бугарија се антидржавно настроени не е чудо Коминтернета што се обидувала да ги придобие. |
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тоа е интересно. Не е извадено од контекст, има линк до книгата. Зошто токму 1940 е земена? |
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тоа е само пример даден, не означува токму 1940 година. А истотака можебитоа е и во контекст на 1941 година , односно започнувањето на борбата против бугарскиот окупатор, алудирајки на тоа дека не може до 1940 година да сме биле нешто, а после тоа да се бориме против тоа нешто. |
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јасно. Јас лично не знаев дека во тоа време имало емисии на радио Софија на македонски јазик
|
||||
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |