![]() |
|
Зошто во Македонија умира поезијата? |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Автор | |
Mindy ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 24.Април.2009 во 17:25 |
Погледнете само кои се „основни феномени на нашето постоење“: Корупцијата, сиромаштијата, невработеноста, необразованоста, неправдата, етноцентризмот, стравот, омразата, насилството, нетолеранцијата. Може ли еден несреќен човек да биде поет? ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Anarchy ![]() Сениор ![]() ![]() Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nemoj pak za nesreknite luge da se fakate....moze sekoj da bide poet sto e kreativen, nadaren ima pozitivni misli i svakanja za denesnicata i ima zelba za poezija
![]() |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Najubavite i najvrednite dela ..... najubavite poezii.. pesni... stihovi.... najubavite umetnicki sliki.... nastanale koga licnosta se naogjala vo mnogu teska ljubovna, psihicka , semejna , finansiska kriza.... duri po negova smrt dobiva besceneta vrednost .......... sekogas NESREKNJATAljubov...... i celokupniot nesrekjen zivot...... prestavuva dvigatel na vnatresniot talent na liscnosta koja vo tie momenti najvise ke se eksponira..... Mislam CST sporedbata ne ti e bas , bas.... kazi mi eden primer....... ete kaj nas vo MKD........ za nekoj bogat,srekjen covek ... sto poezija ili bilo kakovo delo ima stvoreno??? aa?? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() p.s. ne ti odgvoriv...... vo MKD poezijata ne umira......tuku nema koj da ja im ja prenese na mladite pokolenija vo ucilisnite klupi .... ![]() Изменето од bijonse1 - 24.Април.2009 во 18:05 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Мила bijonse1 , идејата не ми беше да набројуваме успешни или неуспешни македонски креативци на полето на литературата , туку сакав да кажам дека токму оние феномени кои ги набројав погоре ,влијаат да една креативна душа нема желба за создавање и творење.
Значи човекот е опкружен со тие феномени во една таква да ја наречам жалосна средина, која и не му баш дава некоја надеж дека ќе му се исплати творењето. Имам забележано на „Струшките вечери на поезијата„ , поголем процент учествуваат странски поети , отколку македонски Зарем Македонија нема креативни луѓе или нив може на раце да ги изброиме ? |
|
![]() |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
И пак да не ме сфатете погрешно ,,,,,не сакам да набројуваме колку и кои се, туку да се даде акцент повеќе на факторите и причините кои го кочат творењето на македонскиот поет
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Lithium ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Тема: Зошто во Македонија умира поезијата?
Испратена: 24.Април.2009 во 17:25 Ја не знам од каде ваков заклучок ![]() |
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Zosto zbunet ne saka da izdava vo javnost
![]() |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
duri po negova smrt dobiva besceneta vrednost .......... - bijonse
![]() ![]() Da ne se lazeme, poezijata ne e ceneta kaj nas, mal procent se tie koi ja pisuvaat i razbiraat, a za da razbere mora da ima potencijal za poezija, no ne ja iskazuva zaradi nekoi kocnici i strav da ne bide ismean. Tie sto ja razbiraat poezijata, a ne pisuvaat, se osetlivi licnosti i na kritika i zatoa poetite gi ima vo pomal broj. Po mene, se e poezija, nema nikoj pravo da ja kritikuva, moze samo da odbere dali mu se dopaga. Sekoj sto cita poezija, treba i da pisuva. Od prva nikoj ne postignal spektakularni rezultati i na krajot na kraistata nikoj nikogo ne moze da go poducuva vo ovaa svera. Poezijata e metod na slobodni asocijacii, koi tek tuk se koregiraat za da imaat razbirliv smisol i nasoka sto iskazuvaat odredeni misli. |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
zatoa sto ovde ........kaj nas .........ima samo i samo ljubov od interes..........
ljubov koja se plakja i naplakja paricno , telesno, duhovno............ eeeee toa poezijata ne trpi taa saka ljubov cista kako solza ............ ![]() |
|
![]() |
|
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Затоа што од поезија не се живее, барем во Македонија моментално...
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Vo Makedonija nema nikogas da se zivee od poezija. Poeti ubijte se !
![]() Koga ti e tesko i tazno e se ti zemi pistol i ubij se. Makedonija ti nudi sareni bermudi. Изменето од zbunet - 27.Мај.2009 во 11:12 |
|
![]() |
|
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
![]() |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|
![]() |
|
kako da ne go bacam posle
![]() |
|
![]() |
|
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
a,moze,..shtom si tolku ,.daleku !
![]() |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |