![]() |
|
Велигден - Фарбање на јајца |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Автор | |
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 13.Април.2009 во 08:11 |
Како вие ги фарбате? Само црвени или пак во разни бои? Кристализирани (со винска киселина) или пак со мрежички или ливчиња за добивање на шари???
![]() Мене најомилени ми се кристализираните...во разни бои да се прелеват... ![]() ![]() ![]() |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
|
defma ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 716 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Црвени со шари од ливчиња, најубави ми се и ме потсетуваат на времето кога бев мала.
|
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Фарбањето јајца и китењето на елката се две нешта кои ги обожавам
Јајца фарбам најчесто со природни материјали, лушпи од ореви, од кромид, сецкано цвекло, свежи коприви. Иако боите кои се добиваат не се оние дрежливите сепак се убави. Црвената боја обично ја добивам со фарбање со варзало кое за жал се повеќе не е она старото туку нешто го модифицираа. ![]() |
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Kali ![]() Сениор ![]() ![]() Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
mamce,aj pisi tehnik?
![]() so kromid? so koprivi? cveklo? inaku, nie generaciski nanazad pravime isklucivo crveni..po tradicija.. koga bev dete pravevme so borovi grancinja, livcinja i sl...vo posledno vreme, samo cisto crveni jajca. |
|
![]() |
|
ANITA11 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
vo razni boi i lepenki mu stavam
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Delicia ![]() Сениор ![]() *dream catcher* Регистриран: 20.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 10984 |
Првите јајца на Велики четврток ги вапцам црвени а инаку вапцам во повеке бои ,а за шарањето ја одржувам традицијата цртање си чист восок
![]() |
|
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Техниката е едноставна.
Во водата се ставаат сувите лушпи од кромидот и јајцата (може да се украсат со ливчиња од бозел, магдонос, нане и да се врзат во казичка. Ако се бели се добива некоја неодредена жолта боја, ако не се добива портокалова боја Истата постапка е со сите наведени тревки. Ииии може и со она лила зелка, сецкана на покрупни парчиња како и цвеклото. Мирисот од зелката не влегува во јајцето ![]() Се премачкуваат со вата натопена во зејтин за сјај. |
|
![]() |
|
ManushkA ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Април.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 499 |
Vapcanjeto jajca stana takva umetnost, jajcata se tolku ubavi sto ponekogas mi e zal da gi skrsam
![]() |
|
![]() |
|
E da i mene mi se slucuva toa. Ako vi se veruva od osmo odd. pa se do sea od sekoja godina cuvam po edno jajce...se krstam samo da ne mi se skrsi nekoe zaso toa stvarno ke bide smrdlivo
![]() Bas posle ke odam da zemam i vinska kiselina za kristalcinja ![]() |
|
|
|
![]() |
|
zaguben ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 3387 |
IMAM JAJCA ,IMAM LJUSPI OD KROMID KE NABERAM LIVCINA ZA DA DOBIAT NEKOI SARI I SAMO USTE MI FALAT HULAHOPKI DA IMA VO STO DA GI VRZAM JAJCATA
![]() I GOTOVO SPREMEN SUM ZA VAPCAJNE JAJCA ![]() Изменето од zaguben - 14.Април.2009 во 09:31 |
|
![]() |
|
pcelka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 3326 |
Не фарбам, ама сакам вапцани јајца...!!! ![]() |
|
секој нов ден, носи нова надеж...
|
|
![]() |
|
mimicria ![]() Сениор ![]() ![]() magnet za defekti Регистриран: 27.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 3444 |
Kako se crta so vosok?? Probav ednas ne mi uspea...PLS Kazuvaj tehnika!!! |
|
![]() |
|
Eli ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1968 |
Obozavam da farbam jajca..ova mi e najinteresen moment od celiot praznik..obicno so majka mi i baba mi gi farbame,ne sakame mnogu sareni jajca pa najcesto si gi farbame crveni,ama onaka bas ubava jaka crvena boja da si dobijat,i ponekogas so mrezicki gi pravime..ja sum taa sto znae po nekoe jajce da go tintri,da go farbam ,cickam so detali nekoi,pa posle da go cuvam dokolku mi sikoci ubavo :)
|
|
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |