|
Катастрофите од нашите новинари! |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | ||||||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 06.Октомври.2008 во 16:57 |
|||||
Svedoci sme deka naseto novinarstvo e vo mnogu losa sostojba a kompetentnosta na t.n. novinari pod golem znak na prasanje. Kako rezultat na toa imame mnogu loso informirana javnost.
Mene licno mnogu cesto mi se slucuva da vlezam vo euforija citajki nekoj naslov na tekst za potoa da svatam deka nema vrska tekstot i naslovot. Zatoa bi sakal na ovaa tema da prostirame i komentirame novinarski gafovi, inforrmacii koi nemat vrska so realnosta, politizirani natpisi, prenapumpani naslovi, loso preneseni vesti i tn. i tn.so drugi zborovi cela novinarska tragedija so koja makedonecot sekojdnevno se soocuva. Kako za primer ke dadam denesen tekst na Misko Ivanov za A1. Македонија ќе земе учество во Белене? Мишко Иванов Коментари (0) 06.10.2008 16:18 Македонија сериозно да размисли за учество во проектот Белене. Претседателот Црвенковски за А1 вели дека во енергетскиот сектор отсуствува било каква стратегија што може да предизвика долгорочни последици за земјава. Имајќи ја предвид ограниченоста на енергетските капацитети и лимитираните ресурси од јаглен, претседателот Црвенковски во неколку наврати излезе во јавноста со иницијатива земјава да учествува во изградбата на „Белане“ или да направи обиди за земање под концесија на дел од потенцијалите на јаглен на Косово за потребите на РЕК „Битола“. За жал, досега од Владата на РМ нема никаква реакција, потенцира Црвенковски, посочувајќи дека повеќепати ги повикувал сите Влади, парите од продажбата на ЕСМ да ги употребат за инвестирање во енергетски капацитети. Владата вели се чека официјална покана од Бугарија за учество во проектот „Белене“. „Досега не сме добиле ниту понуда, ниту било каков документ врзан со можности за македонско учество во Белене“, вели Ивица Боцевски, потпретседател во Владата. Менаџерите на „Белене“ преку А1 порачаа Македонија навреме да закупи струја за да избегне енергетска криза. Да не се одбива од прва идејата за учество во Белене, објаснуваат експертите. „Убава е понудата затоа што кој ти нуди нуклеарна централа во друга држава? Прво тој терет го тргате на страна и некој друг ја презема таа одговорност, околу заштита, радијација и сите тие работи“, рече Антон Чаушевски, универзитетски професор. Централата ја гради бугарски „Нек“, а стратешки инвеститор е германската компанија РВЕ со 49 проценти од сопственоста. Naslovot na tekstot e MAKEDONIJA KE ZEMA UCESTVO VO BELANE ? Prvo sto si pomisliv e toa sto go pisuva vo naslovot , za posle da go vidam prasalnikot na kraj na recenicata i da svatam deka covekot sakal da kaze DALI MAKEDONIJA KE ZEMA UCESTVO VO BELANE? |
||||||
Blue Magic
Група Регистриран: 15.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 94 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
А1 ја искриви сликата уште од почетокот на прилогот.Ако го следевте внимателно прилогот ,Бугарите не дадоја понуда за учество во Белене туку си доставија предлог до нас за да закупиме дел од нивното производство т.е. сакаат однапред да си го договорат пласманот на произведената енергија. Ако закупи Македонија дел од производството значи дека Македонија ќе треба да плати однапред 5-6 години, за купување на електрична енергија а за возврат на тоа ќе добие попуст на цената. Бугарија ќе добие средства за изградба на централата а нема да се задолжува. Паметни се б,лгарчета, знаат што прават. Само не ми е јасно како овие нашите квазиновинари станаа експерти за искривување на вистината и создавање топ теми од ништо.
Изменето од Blue Magic - 06.Октомври.2008 во 17:44 |
||||||
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
А што е ова Белене?
|
||||||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
nuklearka vo sorabotka so Rusite
|
||||||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Не се надевајте многу на Белене, Бугарите ќе удрат критериуми за тоа...
Тоа им останало од грчката школа. |
||||||
da be
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 101 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
критериума е ударен бе - "show me the money" се вика
|
||||||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ехх камо да беше тоа... Нема да биде тој критериумот, туку ќе биде.. Кажете дека "Македонскиот е Бугарски" и после тоа ќе биде Access granted Дотогаш ќе биде Access denied |
||||||
da be
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
ти сега ако мислиш да минеш само со едно признание - нема да поминеш
show mе the money - ова е тестот |
||||||
da be
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
и за да е по интересно има е времеви рок
show me the money NOW or forget it |
||||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Македонија има пари, ама џабе е, ќе видиш ако некогаш се надминат проблемите со Грција, ќе видиш која ќе биде втората земја која ќе ни стави вето за влез во ЕУ и НАТО. |
||||||
da be
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
е да де - да чекат да ги барате
|
||||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Според него, никаква промена на името од страна на политичарите не смееме да дозволиме. Патот кон Европската унија можеме да го изодиме само со работа и свртување кон себе.
Велија Рамковски „Како ја доживувам јас сега Европа? Пак со бројки. Милијарда и 543 милиони евра во тие банки се. Минимум милијарда евра, повеќе купуваме од нив роба отколку што им продаваме, што значи 2,5 милијарди станаа“, рече Велија Рамковски, основач на Фондацијата. „Не знам дали милијарда, но тешки милиони на украдени пари во нивните банки се. Сигурен сум дека на фактурите за робата што ја купуваме стои Република Македонија, парите во банките нивни - Република Македонија, пасошот со кој украдените пари се ставаат на сметка - Република Македонија“, вели Рамковски. „Значи сите пари ни се таму, па уште да се отвори пат младите да ни одат, бидејќи парите се таму. Па спрема татковината, спрема сопствената држава, треба малку гордост, малку инает“, додаде Велија Рамковски Neznam dali novinarot neznae sto zbori ili Ramkovski. Koi pari , cii milijardi, koi fondovi, koj da gi zeme , kako da gi zeme, sto si ima vrska seto toa so Evropa. Alal da im e nasite novinari posle sekoj procitan tekst cel sum vo prasalnici, i znam pomalku od sto znaev pred da go procitam. |
||||||
da be
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Македонија фаќа последен воз за „Белене“
Вицепремиерот Ставревски кон крајот на месецов заминува во Бугарија. На највисоко ниво, ќе бара информации за атомската централа „Белене“. За евентуално учество во Белене, ќе се знае откако ќе се приберат сите информации. Откако менаџерите на Белене, преку А1 порачаа Македонија навреме да се пријави и да закупи струја ако сака да ја избегне енергетска криза, Владата денеска потврди - сите варијанти остануваат отворени. Кон крајот на октомври висока владина делегација на чело со Ставревски заминува во посета на Бугарија. И домашната експертска јавност сугерираше да не се одбива од прва идејата за учество во Белене. „Убава е понудата затоа што кој ти нуди нуклеарна централа во друга држава? Прво тој терет го тргате на страна и некој друг ја презема таа одговорност, околу заштита, радијација и сите тие работи“, рече вчера Антон Чаушевски, универзитетски професор. Вчера и претседателот Црвенковски ја повика Владата сериозно да размисли за учество во Белене. Речиси сите земји во регионот се соочуваат со недостаток на струја, истрошени термокапацитети. Изградбата на нуклеарните централи, во Македонија се уште предизвикува дебата само во академските кругови. Многумина сметаат дека атомските централи може да претставуваат пресвртница во енергетската стратегија и за другите земји во опкружувањето. има ли веке пруга помегу МК и БГ? |
||||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Samo od Makedonska strana.
|
||||||
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |