IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што понатаму?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што понатаму?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
gladius Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Локација: Faroe Islands
Статус: Офлајн
Поени: 23
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gladius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Што понатаму?
    Испратена: 14.Август.2008 во 13:33
Седејќи на една од клупите кои се наоѓаат во паркот, ненамерно наслушнав разговор на двајца старци(маш и жена) кои на големата топлина си го најдоа спасот под една голе сенка на една клупа, веднаш до мојата. Досега никогаш немав сретнато луѓе кои со толкава страст се гледаа меѓусебно. Секој збор им беше исполнет со лјубов а погледите им беа како на мали, штотуку вљубени дечиња кои за прв пат ја вкусуваат љубовта. Беше орекрасно да ги слушам приказните од нивниот приватен живот, за тоа како се запознале во овој ист парк, како потоа ги поминувале следните две години , како потоа на истиот тој ден се случила и нивната свадба. Првото дете по 1 година брак, а набргу и второто. Но среќата не би им била толкава доколку на прославувањето на својата 25 годишнина од брак тие го добиваат и првото внуче. Замислете си само која е та среќа, за поклон за годишнина да добиете внуче. Но животот е суров, и на овој ден, една година по матурирањето на тоа внуче, старецот дознава дека има рак на белите дробови. Наеднаш, целиот жар во нивниот разговор згаснува, старицата почнува тивко да плаче а старецот видоно вознемирен, ја прегрнува. Сето она што го преживеале заедно, ќе биде само еден спомен откако тој ќе си замине, а тие спомени ќе бидат многу болни за старицата која ќе остане сама да го живее остатокот од, се надевам, долгиот живот.
Откако сето ова помина, вознемирен си заминав дома. ПО само две недели отидов на прошетка до паркот и седнав на истата клупа. Размислував долго за сето она што го бев слушнал тој ден, кога ја дознав суровата судбина на двајцата старци. Одеднаш мислата ми ја прекина еден тивок и треперлив глас кој ме праша колку е часот. Кога се свртев, таму стоеше старицата сосем сама, целата обвиена во црно со зацрвенети очи. Сватив. Таа останала сама. Ќе нема со кој да седне на клупата за да се скрие од сонцето и да се присетува на старите добри времиња. И кажав колку е часот, а потоа силно ја прегрнав.
Одејќи по патот накај дома, размислував. Која е целта на животот кога едден ден ќе не снема и ШТО ПОНАТАМУ....
Кон врв
Monuska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Monuska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 20:06
Сите мислиме дека го знаеме одговорот на твоето прашање, но всушност, никој вистински не знае додека не се соочи со вакво нешто... бадијала би зборувала и филозофирала кога едноставно, нема утеха за ова...
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 20:30
I smrtta e sostaven del od zivotot,mesto kade site ke odpatuvame...a tie se teski i neuteshni momenti koi sekoj nekogas ke gi prezivee...no zarem tokmu takvite ubavi spomeni ne se smislata na nasiot zivot?
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 22:28
Oваа убава приказна што ни ја расказа се вика живот.....нема тука што да се размислува...ни зошто, ни како.....само ке кажам среќни се што дочекале старост,што си го поминале животот во слога, среќни, што си виделе внучиња......нивната разделба е природна и против тоа не се може и не треба.........

Изменето од moira - 14.Август.2008 во 23:50
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gladius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 23:03
Originally posted by RUSHKA RUSHKA напиша:

Oваа убава приказна што ни ја расказа се вика зивот.....нема тука што да се размислува...ни зошто, ни како.....само ке казам среќни се што дочекале старост,што си го поминале зивотот во слога, среќни, што си виделе внучиња......нивната разделба е природна и против тоа не се мозе и не треба.........

Многу добро разбирам дека смртта е природен процес, но ако сето ова се случува и сите умираме, тогаш зошто толку се мачиме да створиме подобри услови за живот кога еден ден сите ќе завршиме под земја???
Знам дека нема одговор на прашањево, не сепак ме интересираат туѓите мислења
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 23:10
Originally posted by fragola fragola напиша:

I smrtta e sostaven del od zivotot,mesto kade site ke odpatuvame...a tie se teski i neuteshni momenti koi sekoj nekogas ke gi prezivee...no zarem tokmu takvite ubavi spomeni ne se smislata na nasiot zivot?

Што, мислиш дека постојат рај и пекол.....јас пример не верувам...

Прв бог на луѓето било сонцето, па биле античкиве ликови како Зевс, Минос, Јупитер и.т.н. сега е Исус, следен кој ќе биде?
Луѓето се развиваат, растат, стареат и умираат и толку..
Понатаму нема.

Изменето од Vladimir88 - 14.Август.2008 во 23:11
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 23:11
... sekoj covek se trudi da ostavi neshto zad sebe... koga bi ne plashela smrtta ... togash kakov zivot ke bide toa... zivotot se ziveee... a ziveenjeto znaci rabota...stvaranje...uzivanje... griza za pokolenijata... 
Кон врв
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2008 во 23:14
Што тоа треба да значи? Ако треба да умреме дека не треба да живееме? Во животот  работиме , се радуваме, тагуваме.....кој колку ке постигне зависи од неговите потреби и можности........но најголемо богатство е тоа што го носиме во градите...љубовта..

Изменето од moira - 14.Август.2008 во 23:49
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gladius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 00:30
Originally posted by RUSHKA RUSHKA напиша:

Што тоа треба да значи? Ако треба да умреме дека не треба да живееме? Во животот работиме , се радуваме, тагуваме.....кој колку ке постигне зависи од неговите потреби и можности........но најголемо богатство е тоа што го носиме во градите...љубовта..

А што откако ќе умреме?! Што останува од таа љубов?! Плод на таа љубов ќе биде само една неизмерна болка која секојдневно ќе ги пече оние кои не загубиле. Нормалное дека треба да живееме, да не требало, немало ни да се родиме... Но сакам единствено да ја знам целта на животот кој толку време неизмерно ќе зема и дава, за на крај сето тоа да заврши со само едно испуштање на здив, кое доаѓа ненадејно и никој не знае дека е последно...mamamd погоре спомуна дека тоа е грижа за поколенијата, но нели и нив еден ден ќе ги нема? Но потоа одговорот ќе биде а што е со тие после нив?! Епа тука е проблемот секогаш ќе има што...Затоа и прашувам ШТО ПОНАТАМУ...и се надевам дека ќе има и други луѓе кои кје дадат свое мислење вака конструктивно и кратко како твоето, кое и покрај тоа сто е мало ме натера да напишам цел есеј поздрав
Кон врв
Monuska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Monuska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 00:45
Кој вели дека нема понатаму? Тоа што не сме во оваа за нас една и единствена реалност не значи дека не постои и друга.. секој се обидува на свој начин да го замисли постоењето по овој живот овде но во никој случај, без разлика дали веруваш во рај и пекол или реинкарнација не треба да помислиме дека животот ни е залуден...
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gladius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 00:55
Originally posted by Monuska Monuska напиша:

Кој вели дека нема понатаму? Тоа што не сме во оваа за нас една и единствена реалност не значи дека не постои и друга.. секој се обидува на свој начин да го замисли постоењето по овој живот овде но во никој случај, без разлика дали веруваш во рај и пекол или реинкарнација не треба да помислиме дека животот ни е залуден...

Најверојатно грешно ми ги толкуваш речениците. Во никој случај не мислам дека животот е залуден, само сакам да знам ако има понатаму што е тоа. И сама споменуваш дека секој се обидува да го замисли постоењето по овој живот. Ако секој се обидува да го замисли зашто никој не се обиде да го докаже, за да не се мачиме да замислуваме самите како е и што е... Еве да речеме дека постои друга реланост, во која како и да смртта сепак ќе биде неизбежна работа...А што после тоа?
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 10:25
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Originally posted by fragola fragola напиша:

Што, мислиш дека постојат рај и пекол.....јас пример не верувам...

Прв бог на луѓето било сонцето, па биле античкиве ликови како Зевс, Минос, Јупитер и.т.н. сега е Исус, следен кој ќе биде?
Луѓето се развиваат, растат, стареат и умираат и толку..
Понатаму нема.

Hm...pa jas voopsto i ne pomisliv sto se slucuva so nas posle smrtta.Go kozav tokmu toa sto mislev,nema nisto megju redovi...Ljubovta,ubavite migovi i spomeni se sustinata na zivotot i ako ne postoi ni traga od niv vo mojot zivot,znaci toj bil prazen i bash me briga kade ke odam potoa...Religijata ja sozdal covekot,tocno,za da go namali sopstveniot strav od nepoznatoto i da pronajde uteha.
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 10:48
prviot post od temava ja iskazuva i tagata ama i srekata shto dvajcata ja doziveale...no tie ja doziveale i proziveale nivnata sreka i nivnata ljubov...se prashuvam kolku li samo dushicki na zemjata go proziveale zivotot bez ni troshka sreka kako likovite od prviot post.....spored mene tie se edni od retkite shto doziveale se dobro vo zivotot,deca,vnuci i starost...
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gladius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 12:35
Originally posted by fiks fiks напиша:

prviot post od temava ja iskazuva i tagata ama i srekata shto dvajcata ja doziveale...no tie ja doziveale i proziveale nivnata sreka i nivnata ljubov...se prashuvam kolku li samo dushicki na zemjata go proziveale zivotot bez ni troshka sreka kako likovite od prviot post.....spored mene tie se edni od retkite shto doziveale se dobro vo zivotot,deca,vnuci i starost...

Да, но како што можеш да забележиш мене ме мачи едно прашање...Што откако ќе проживееме се?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,113 секунди.