IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео > Камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Касети
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Касети

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Касети
    Испратена: 20.Декември.2007 во 12:02
Какви касети користите, и какво ви е искуството од нив?
Кон врв
caki99 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај caki99 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 12:17
e toa ti e dobra ideja,maxel tdk i ponekogas panosonc
za drugo ponatamu
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 14:28
Јас најмногу коиристам Sony.
Сега за сега немам користено други и неможам да направам некаква споредба (за жал). Инаку мислам дека не е баш добро да се мешаат касети од различни производители, на иста камера.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 14:31
So vreme, nekako avomatski se koncentrirav na Sony, mozhebi zatoa sto samo tie pravat DVCam kaseti. Do sega ne sum imal problem so biko kakva kaseta od ova firma, a isto taka i od Fuji. Ovie dva brenda mi se najpreferirani od site. Koga nemam pristap do niv, togash alternacija mi e JVC, potoa bi sledel Maxell i na krajot TDK i Panasonic.
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 15:40

Jas najchesto koristam ne-Sony kaseti.

Muabetot beshe deka postojat dva tipa
na kaseti spored tipot na podmachkuvach koi go koristat.

Suv i vlazhen.

Sony koristele "wet" lubricant, a ostanatite "dry".

Meshanjeto na tipovi kaseti (dry/wet)
mozhelo da dovede do reakcija megju ostatocite
na lubricant na glavata i da ja "zachepat".

Od tamu i sovetot da se koristish eden vid na lenti.

Pred meshanje na tip na kaseti
sovetlivo bilo da se udri edna kaseta za chistenje.

Sum koristel Maxell, TDK, Fuji, Panasonic...
Mislam i Sony nekolku pati.

================================

Nego vo kontekst na temava...
Kolku pati ja re-upotrebuvate kasetata?

I vashe licno iskustvo posle koj pat pochnuvaat problemite.

Do sega sum presnimuval preku ista lenta 2-3 pati.
Ama nishto obavezatelno. Sum nemal problem.

Za seriozna rabota se razbira taze lenta .голема%20насмевка

Pozdrav

Igor

голема%20насмевка
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 16:01
Па и јас сум преснимувал до 3 пати. После тоа нова. Инаку имам преснимувано до 6 пати без проблем, (една за тест) но викам ај да не претерувам.голема%20насмевка
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 16:04
Инаку да пренесам искуство од еден пријател кој работи во телевизија, не државна но една од поголемите. Кажа дека земале касети од некоја германска продукција кои биле преснимувани од 3 до 5 пати, (за германците тие биле изамортизирани) и истите ги преснимуваат додека механички не се оштетат т.е. искинат. Епа сега видете.намигнување
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 16:09
Originally posted by Александар_А Александар_А напиша:

Инаку да пренесам искуство од еден пријател кој работи во телевизија, не државна но една од поголемите. Кажа дека земале касети од некоја германска продукција кои биле преснимувани од 3 до 5 пати, (за германците тие биле изамортизирани) и истите ги преснимуваат додека механички не се оштетат т.е. искинат. Епа сега видете.намигнување

Ete toa ti se vika environmental friendly !!!
голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Pozdrav

Igor

голема%20насмевка
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 16:09
Ај да кажам уште нешто додека не ми избега мислата. Мислам дека преснимувањето на касетите повеќе од три пати повеќе штетно влијае на главата на камерата (ја запрљува), отколку на самата касета. Се лепат прљавштини, прашина, кондензација...

Изменето од Александар_А - 20.Декември.2007 во 16:10
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 16:25
Od aspekt na meshanje kaseti... ne sum imal nikakov problem, a sum meshal od site brendovi kako na kamerite, taka i na pleerite. Kaj ovie vtorive nemam nitu opcija sto da koristam bidejki klientite mi nosat sekakvi kaseti za presnimuvanje ili konverzija na DVD i megjunarodni standardi.

Od aspekt na toa kolku pati sum koristel kaseti... ovie malive DV gi koristam nekolku pati, dodeka ne zabelezham deka pochnuvaat dropouts ili nekoi drugi problemi. Onie golemite DVCam kaseti planiram da gi upotrebuvam isto taka dodeka ne zabelezham nekakov problem so niv, ama nikako da dojde toj moment. Imam nekoi od niv so godini i navistina ne znam kolku pati se presnimeni... ednostavno ne umiraat, pa toa ti e. Ednas samo staviv Panasonic DVPro vo kamerata i po edno-dve snimanja vidov deka ne e kako treba. Tolku za Panasonic. Istoto go zabelezhav i so mala DV kaseta.

Ne sum siguren dali e do toj brend, no nikogash ne sum imal nikakvi problemi so nitu eden drug (zboruvam za digitalni) osven so Panasonic. Mislam deka ima neshto specifichno vo kvalitetot na izrabotkata na tie lenti i do nivnata lubrikacija, sto gi pravi ovie nezgodi. Zatoa bi gi preporachal Panasonic kasetite samo za Panasonic kameri i pleeri.

Apsoltno se slozhuvam so Aleksandar deka povekekratnoto koristenje na kaseti doveduva do nivno zaprljuvanje, sto potoa se reflektira vrz sostojbata na video glavite na kamerata.

Изменето од Zoran K - 20.Декември.2007 во 16:26
Кон врв
caki99 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај caki99 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 20:28
okolu koristenjeto na kasetite i nivno poveke kratno snimanje.obicno gi snimam po ednas i vo paket so dvd gi davam na klientite.
koristam kaseti sto se dostapni na nasiot pazar;
maxel...za sega dobra, sum nemal nekoi drob fremovi
tdk.... sum naogal na nekoja po edno drop fremce
panasonic ay-dvm63pq. kupeni vo belgrad 5 evra
gi koristam za svoja potreba i dve od niv gi imam snimano i po 4/5 pati i za sega se vo red.
interesno dobivam amaterski mini dv kaseti od klienti za obrabotka i tie se od razlicen proizvoditel i se mnogu poveke snimani i ne sum videl problem,ama toa se nivni kaseti,koga rabotis nesto za naplata treba da se pazi.
Od svadbarski kamermani ima informacija za soni kaseti sto se kaj nas na pazar mislam po pakuvanje se narandjasti im se prljaat mnogu glavite na kamerata a na nekoi veke im se rasipale???
inaku imam panasonic 62 i glavata ja nemam cisteno do sega a ima dosta dobro odraboteno. POZDRAV

Изменето од caki99 - 20.Декември.2007 во 23:46
Кон врв
Izzi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Регистриран: 18.Септември.2007
Поени: 4475
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Izzi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 11:05
користам исти касети како и татко ми (кој е професионалец,па логично е да му верувам на изборот)...Maxell MiniDV
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 11:12
Колку често ја чисти главата татко ти? После колку симени касети. И дали често фрла дропови. Ако ти е познато ова може да ни пишеш.
Кон врв
Izzi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Регистриран: 18.Септември.2007
Поени: 4475
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Izzi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 11:20
тоа не ми е познато,бидејки камерата ја одржуваат на неговото работно место

инаку користи Canon DM-XL2

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.