|
ПРАВОСЛАВНА УБАВИНА |
Внеси реплика | страница <1 3940414243 181> |
Автор | |
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sinajska ikona Spasitelja 6 vek. Jedna od najstarijih sacuvanih ikona Spasitelja na svetu. Sesti vek!!. Sto rece iguman man. Sv. Katarine i vladika Sv. Gore Sinajske : "..ovde je Nojeva barka ikonopisa..". Retko da je koja prezivela ikonoborstvo - imamo jako malo ikona 5-9 veka. Ova ikona je pronadjena posle II sv rata ispod premaza daske koja spolja stiti jedan manastirski prozor od surove pustinjske temp. razlike! Bozijim Promislom ikona je prezivela ikonoborstvo i tolike vekove delom zahvaljujuci "enkaustickoj" tehnici (boju vezuje pcelinji vosak). Preklopite levu stranu lika - Strasni sudija. Preklopite desnu - Pastir blagi. Kao ikonopisac mogu da kazem da je nepojmljivo kako je ikonopisac uspeo da objasni misteriju dvostruke prirode Hristove. Nijedna reprodukcija na svetu ne moze da pokaze lepo ovo.. Uzivo u man. riznici - suze su mi tekle dok sam je gledao "..Precistomu obrazu tvojemu klanjajemsja Blagi.." himna Nedelje Pravoslavlja. Moram da napomenem da su ikonoborci u to vreme upravo ANATEMISALI svakog ko pokusa da pokaze Dve Prirode. Taj majstor je mozda rizikovao i sopstveni zivot, ko zna... Metropoliten muzej je u riznicu Sv. Katarine stavio specijalno blago osvetljenje vredno pola miliona dolara, nepodesno za foto (sam Gospod zna kako sam iskukao blagoslov da uopste izvadim aparat) |
|
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
justinijan
Група Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 62 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
najubava tema dosega
|
|
aladin
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
MusketaR
Нов член Регистриран: 12.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 29 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ubavo ubavo
|
|
...:::My Life My Rules:::..
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од zidarski - 31.Март.2008 во 16:12 |
|
aladin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
stavi ja ,,orginalnata,,! ova nazalost ne vleguva vo temata pravoslavna ubavina bidejki e NAGRDENA UBAVINA!
|
|
aladin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
aladin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e ova e veke ubavina......pravoslavna i toa
|
|
aladin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.
Изменето од aladin - 18.Април.2008 во 19:54 |
|
rice
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
АТОС Изменето од mali simo - 17.Април.2008 во 16:49 |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 3940414243 181> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |