IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Верници и неверници
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Верници и неверници

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 16:24
Jas ne se smetam za nekakov tipichen religiozen chovek i go delam mislenjeto na zidarski. Ne mislam deka ateistite se poloshi od teistite po defolt, samo zatoa sto ne se religiozni. Najubav primer za toa vi e prikaznata za dobriot samarikjanin. Koj znae vo sto veruval toj chovek i dali voopshto veruval vo neshto, a sepak postapil onaka kako sto bi trebalo da postapi sekoe bozhje chedo.

Onoa sto Butel go veli, za zhal, e propagirano do sveshtenstvoto na religiite so cel da gi napravat lugjeto da se chuvstvuvaat losho i greshno ako pomislat da izlezat od religijata. Ushte polosho, kako sto znaeme nekoi religii ne zastanuvaat samo na pritisoci i plashenje so zborovi, tuku i krevaat raka na vernicite kako bozhem Bog da gi namestil kako Negovi lichni egzekuteri.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 16:27
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Не постои нешто такво како "неверник". Според мене и атеистите се верници кои ВЕРУВААТ дека Бог не постои.
Не постои нешто такво ни како "добар верник". Постојат само верници што се трудат да бидат добри и верници што не се трудат.

Точно така. На ова само ке додадам, ако некој мисли НЕверник како демек тој греши претерано и сл. тоа се вика ГРЕШНИК а не неверник. А ако се декларираме по грешките во верници и неверници-па сите грешиме, е сега тука има разлика од грев до грев и тоа голема. Не може некој  кој е порелигиозен да речеме дека е грешник колку некој што греши и во работи кои претерано свесно ги прави како на пр. крадење, убивање и сл.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 16:30
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ah bre Anakine prijatele, ajde odi i prochitaj sto napishale chlenovite... ne e bash taka kako sto komentirash. Odi na pochetokot i chitaj se do krajot...

slusaj mesi
i da citam i da necitam
go gledam naslovot i me iritira
samiot naslov e provokativen i vednas upazuva ne malovredna moja malenkost
se cudam kako ti ne go uocivas
nemoze da ima dobra tema ako ima sranje naslov

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 16:34
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

anakin, што мислиш за темава? голема%20насмевка

Originally posted by tofu tofu напиша:

ако повеќето верници не се однесуваат како што им налага верата, дали тоа значи дека бројот на вистински верници на светот е минимален?

Да.

evan  - jbg ne sum ja primetil ma mi se nakotija tuka repliki
sega ja primetiv
a ti prijatele moj odma sfati kade lezi zajakot

ps- ova e tret post po red vo ova tema
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 16:42
Според мене Анакине не ни треба ваква тема да има. Во последно време секакви теми за секакви прашања се отвораат што за тоа може да се дискутира во темата РАЗГОВОРИ отколку само да се лупне нова тема.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 19:48
Anakin - vnimavaj malku na nachinot na obrakjanje! Ako imash protiv, iznesi argumenti, ne navredi.
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 19:53
а може јас да гледам сеир? голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:45
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Anakin - vnimavaj malku na nachinot na obrakjanje! Ako imash protiv, iznesi argumenti, ne navredi.

so argumenti baras zidarski??????

citaj go nalovot

so e podobro dobar nevernik ili lish vernik

jas sum lud ili mi smrdat nozete

imas li ti predstava koja e ova navreda za nas
dali si voopsto svesen so tipov napravil od nas po difolt

so sakas sega da mu objasnuvam deka taka ne se stavat lugje na kantar???????????

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:48
ene vi temi

so e podobro ?????????

dobar indijanec protiv losh kauboec

dobar crnec protiv losh belec

dobar musliman protiv losh kristijanin голема%20насмевка
ova da gi iritiram nasite sogragjani od forumov

dobar fasist protiv losh partizan

a connected ima pravo ovoj pat da si pravi seir
ti posakuvam connected dobra zabava
oti kje se smeesголемо%20гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:49

drugo
navredi????????????????????

abe milo moe zidarsko ti si dozvolil najgolema navreda vo naslovot

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:50
Anakin - mozhebi naslovot ne e bash najadekvaten, ama eve shto pishal Tofu vo prviot post:
Ме интересира вашето мислење, т.е. ставот на различните религии по ова прашање, затоа што обично се напаѓа неверникот без разлика каков живот води. Секаде гледам дека неверникот е во немилост само затоа што не верува во Господ. Фактот што можеби неверниците се многу подобри луѓе од повеќето верници се занемарува. Ова прашање може да има и подпрашање: ако повеќето верници не се однесуваат како што им налага верата, дали тоа значи дека бројот на вистински верници на светот е минимален? Ако е така, тоа е погубителен факт за религиите.

Odnosno - se postavuva pozitivno kon "nevernicite" (ateist bi bil poadekvaten termin), kakov shto e i samiot (taka barem se ima deklarirano tuka na forumov). Shto znachi - temata e postavena od "nevernik". Ako imash problem so formuliranjeto na temata, daj podobar predlog za naslov, vo odnos na prvichniot post na Tofu, no prashanjeto taka kako shto e postaveno e sosema vo red i e vo odbrana na "nevernicite".
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:52
Anakin - chitaj prvo shto pishuva vo prviot post od temata, pa posle komentiraj po nea. Ti rekov - ako imash podobar predlog za ime - kazhi.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:54

Anakin - mozhebi naslovot ne e bash najadekvaten, ama eve shto pishal Tofu vo prviot post:
Ме интересира вашето мислење, т.е. ставот на различните религии по ова прашање, затоа што обично се напаѓа неверникот без разлика каков живот води. Секаде гледам дека неверникот е во немилост само затоа што не верува во Господ. Фактот што можеби неверниците се многу подобри луѓе од повеќето верници се занемарува. Ова прашање може да има и подпрашање: ако повеќето верници не се однесуваат како што им налага верата, дали тоа значи дека бројот на вистински верници на светот е минимален? Ако е така, тоа е погубителен факт за религиите.

Odnosno - se postavuva pozitivno kon "nevernicite" (ateist bi bil poadekvaten termin), kakov shto e i samiot (taka barem se ima deklarirano tuka na forumov). Shto znachi - temata e postavena od "nevernik". Ako imash problem so formuliranjeto na temata, daj podobar predlog za naslov, vo odnos na prvichniot post na Tofu, no prashanjeto taka kako shto e postaveno e sosema vo red i e vo odbrana na "nevernicite".

se postavuva pozitivno??????????????
koj mu dal pravo da se postavuva pozitivno
PA NIE SME POZITIVNI i bez negovo postavuvanje

ene ti matematika za sporedna

1 ( dobar) * X (NEVERNIK)= -1(losh) *Y ( vernik)

za da se razmotruva neednakvosta
treba X da e negativen broj
a y pozitiven

Изменето од anakin - 13.Март.2008 во 20:56

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:56
imam naslov imam
DALI e podobro DA SI VERNIK ILI DA SI NEVERNIK

Изменето од zidarski - 13.Март.2008 во 20:57
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.