|
Oдносот на наставниците кон учениците |
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Автор | ||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
NiNa1
Сениор Love and peace Регистриран: 07.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 13795 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
забегано образование нема шо
|
||
Zaspana
Сениор Регистриран: 07.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 429 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
UZASEN ODNOS
|
||
lpartik
Сениор Регистриран: 26.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 402 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ВО СЕКОЕ ЖИТО ИМА КАКОЛ, НЕ СЕ НИ СИТЕ НАСТАВНИЦИ, НИ СИТЕ ПРОФЕСОРИ ЛОШИ, КАКО ШТО НЕ СЕ ЛОШИ СИТЕ ДЕЦА...ПОСТОЈАТ ПРОБЛЕМАТИЧНИ УЧЕНИЦИ, НО И ТИЕ СЕ ДЕЛ ОД УЧИЛИШНОТО СЕКОЈДНЕВИЕ,А НАСТАВНИОТ КАДАР ТРЕБА ДА ЗНАЕ ДА ПОСТАПУВА СО НИВ. ВО УЧИЛИШТАТА ИМА И СТРУЧНИ СЛУЖБИ ЧИЈА ЦЕЛНА ГРУПА СЕ ТОКМУ ТАКВИТЕ УЧЕНИЦИ. А ЗАРЕМ ЗНАЕЊЕТО НЕ Е МОЌ?! ИЛИ ЗАВИСИ КОЈА ВЛАДА ГО КАЖУВА ТОА... |
||
pobedni4ka
Нов член Регистриран: 11.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pa ja mislam pozgodna tema e obratnata
oti site deneska sme mamini mazi i ucenicite nemat nikakov odnos sprema nastavnicite |
||
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
КАКО НЕМААТ НИКАКОВ ОДНОС - А РОДНИНСКО - ПРИЈАТЕЛСКИОТ!?
|
||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
||
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како и односот на родителите кон децата, така и односот на наставниците кон учениците може да биде ОК или катастрофа, со сите сто рецки помеѓу мрзнење и вриење, и тое најнормална работа.
Сите имаме свои мани, проблеми и различни очекувањата од другата страна, па шансите за конфликт се секогаш големи. Важно е да постои взаемна почит и отворен канал на комуникација, тогаш проблемите се решливи. Ако не, треба да се почне од претходното, а исходот е неизвесен. |
||
NiNa1
Сениор Love and peace Регистриран: 07.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 13795 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
bog da e cuva e no zavisi
|
||
defma
Сениор Регистриран: 13.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 716 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Односот на наставниците кон учениците е едно проблематично прашање според мене зошто односот кон учениците се гради со тек на време. Не може да се каже дека постои модел на однесување кој сите наставници треба слепо да го следат, тука самиот наставник во зависност од структурата на учениците го гради својот однос.За некои тоа е сериозност, за накои отвореност кон учениците, пријателски настроеност.
Она што сметам дека е непотребно е одење во крајност т.с. претерана строгост или претерана отвореност. |
||
гоcтин
Гостин Регистриран: 24.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1797 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што мислите за односот на професорите со учениците?
Дали професорите се однесуаат ОК со децата или нивниот однос е огледало за нивното воспитување. Еве пример:Во едно од средните правни училишта во Скопје постои клас кој што добива "убави комплименти" од класниот раководител.Пример: ШТО СЕ ОДНЕСУВАТЕ КАКО ГОВЕДА; ДЕВОЈКО ПА ТИ МИСЛИШ-ЈАС СУМ СИГУРНА ДЕКА ТИ НЕМАШ МОЗОК ЗА МИСЛЕЊЕ; ВИЕ СТЕ ДЕЦА ОД РАБОТНИЧКА КЛАСА НЕ МИ СЕ ПРАИТЕ НЕЗНАМ КОИ(а она самата потекнува од село); ТИ МАРТИНЕ ИМАШ ПРОБЛЕМ СО САМИОТ СЕБЕ - ОДИ ЛЕЧИ СЕ; КОГА ВИЕ ЌЕ СТИГНЕТЕ НА МОЕТО НИВО ТОГАШ ДА ДОЈДЕТЕ ДА ЗБОРИМЕ-ВИЕ СТЕ БЕДНИ ОСНОВЦИ УШТЕ НЕМАТЕ СРЕДНО ЗАВРШЕНО-КОГА ЌЕ СТАНЕТЕ ОБРАЗОВАНИ КАКО МЕНЕ ТОГАШ ЌЕ ВЕ ВИДАМ,А ДО ТОГАШ МИЗЕРУВАЈТЕ... Сметате дека вакви класни раководители треба да се задржат на работа?Мене ако ме прашаат би ставила камери во секоја училница, и тогаш да видам кој професор ќе ги понижува учниците. Изменето од ma4kica - 13.Ноември.2008 во 00:12 |
||
Zajcef
Сениор TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па кај нас(од 5то одд.нагоре)психичкото малтретирање е задолжително кај едно 50%од професорите.Сарказам и Иронија колку да сакаш.Јас сваќам да ги малтретираат и исмејуваат тие што не се дисциплинирани ма тие што неучат?!Што сториле лошо тие-ниту му сметаат на некого ниту проблеми прават-,,скапаници,, се ама тоа е нивен избор!
Јас имам неколку такви другари и искрено жал ми е кога ги исмејува некој искомплексиран човек за тоа што не ја знаат лекцијата на пример.Многу голем е бројот на просветни работници со ,,трауми,,од детството и комплекси па сега имаат предрасуди за некој луѓе и лечат комплекси на нас учениците.И најтажно е што против ваквите не можеш да се бориш и да се пожалиш од нив затоа што никој не ти верува(и одма ти бапнува коментар од типот:,,ајде бе ништо не учите па сега професорите ви се криви ние деца ко бевме во југосла..бла,бла,бла)а пак во педагошко психолошките служби ако се пожалиш на професорот нема да му направат ништо а тебе ќе те кажат на него и ќе си носиш со здравје кец 4години.Плус и физичката казна станува се почеста во нашите училишта иако професорите кукаат како рацете им биле ,,врзани,,и дека ги тероризираме а не ни можат ништо... Патетика жива човек ќе рече образовани луѓе дури и факултет завршиле во период кога повеќето и средно немаа завршено ама тоа е... Изменето од Zajcef - 13.Ноември.2008 во 10:25 |
||
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
||
lilica
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Најнеопходни се камерите по ходниците и во училниците, па на родителскиот состанок да се дискутираат снимките.Родителите да видат колку сработиле професорите, а колку научиле децата.Ке има тогаш корпус деликти!
|
||
caldi33
Група Регистриран: 15.Ноември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 83 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
nastavnik - ucenik mora da se znae koj e i sto. ako ne se znae koj e nastavnik i koj treba da se slusa togas nema rabotna atmosvera i ne moze da se sledi nastava pa posle decata ni se pacienti nisto ne znaat. seto toa doaga od domsnoto vospituvanje bidejki decata nema koj da gi vospituva bidejki roditelite imaat mnogu za rabota a doma retko koj im posvetuva vnimanie. ne moze nikoj da se natprevaruva so 30 luge da vikaat okolu tebe. mora da ima rabotna atmosvera toa nekoj znae da go napravi nekoj ne. no sepak jas mislam deka problemot e vo decata deka imaat mnogu sila od roditelite.
|
||
гоcтин
Гостин Регистриран: 24.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1797 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да да...се сложувам Ама ај објасни ми како може една класна раководителка да се дере по учениците и да ги вреѓа ГОВЕДА и се што напишав погоре ако имаш прочитано!!! И тоа го оправдуваш?? |
||
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |