IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 147>
Автор
Порака
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 13:54
Od Goce Delcev sum-da. Ova e muzikalniot centar za makedonska muzika na Pirina.Od nasiot grad e makedonskiot slavej-Nikolina Chakardakova

http://www.youtube.com/watch?v=phAI6paAoI4

Tom
Sakam Skopsko

UBAVO.

KAZI mi ZNAMETO sto go veat Crveno i Belo cie zname e toa?

Изменето од kultuzin - 11.Март.2008 во 13:54
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 13:58
Originally posted by Tome1 Tome1 напиша:

Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Добро и?

Ova sa samo cast-site sa dali po nesto za razvitieto i vuzhodot na denesna Bulgarija....

zaboraviv da napisa naj-odolu-

Tome1 Tomev -roden vo grad Goce Delcev,Pirinska Makedonija-graganin,estet.......

Tom
Sakam Skopsko

Томе.....тоа се се мобилизирани македонци..(присилно мобилизирани)
Има и доста македонци кои биле мобилизирани во српската армија..
Имало доста македонци кои биле мобилизирани во турската армија..
И сега они се турци, или срби така???

Vistina e imalo-po vreme na ,Balkanskata Vojna,Prvata Svetska Vojna -koga Makedonija e bila vo predelite na Turskata Imperija-koj e mobiliziral tezi liude da idat vo Bugarija da se tepat na stranata na Bugarija-

http://www.promacedonia.org/bugarash/moo/znamenamoo.html

Tom
Sakam Skopsko

Кој те лажеше..
Дедо ми бил мобилизиран турски војник....прадедо ми...
Никогаш не бил во бугарска војска..(зборам за прадедо ми..)...во турска војска служел..

Дедо ми едниот бил во Кралство Југославија војник..
Другиот бил партизан...
Третиот бил бугарски војник, па преминал во македонски бригади, партизан исто така.умрен на фронт...
ИНАКУ СИТЕ СЕ ДЕКЛАРИРАЛЕ ЗА МАКЕДОНЦИ.
Дедо ми и ден денес е жив и ми кажуваше за ТОРТУРАТА на БУГАРИТЕ И СРБИТЕ ВРЗ МАКЕДОНЦИТЕ...

Затоа мене неможеш да ми продаваш муда за бубрези во ред?

Изменето од Македон - 18.Декември.2009 во 16:55
Кон врв
Tome1 Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 28.Февруари.2008
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 14:04
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Neznam sto sakas da kazes so ova.

Kazimi, sto e Bugarka koja raboti na Germanski fakultet.

Ili da ti bide polesno, Zlatan Ibrahimovic Sveganec e ili Bosanec.

Gerard Asamoa e Germanec ili od Afrika.

Vo toa vreme mnogu Makedonci pobegnale vo Bugarija i bile asimilirani.

Koga Zlatan Ibrahimovic stane   General vo Shedskata armija.ili koga Gerard stane Ministur na Germanija....malko ne e seriozno.Koga zboruvame za 5-10...100...coveka...ama koga zborivame za stotici hiljadi.Dnes vo Bulgarija jiveat barem 1 500 000 -2 000 000 makedonci ...i uste tolkova potomci na makedodnki bugari od Egejska i Vardarska Makedonija....

Tom
Sakam Skopsko

Fala za podatocite kolku MAKEDONCI ziveat vo BUGARIJA i milo mi e sto e taka.

Vo Sumen vo diskoteka me prasuva eden tip, vika od kaj si, vikam od MAKEDONIJA , mi vika dojdi da te gusnam zemjak i jas sum MAKEDONEC moite se od Pirinska Makedonija.

Pak ke te prasam ,

SO TE BUNI DRUGAR TEBE VO CELATA SITUACIJA?

ZOSTO TI I OSTANATITE 1.999.999 MAKEDONCI OD BUGARIJA ZNAETE DA ZBORUVATE I PISUVATE NA MAKEDONSKI A MAKEDONCITE NEZNAAT BUGARSKI.

Makedonskiot jazik se e razvival vo edna posoka vo poslednite 50 godini-sled resenieto vo manastirot Prohor Pcinski- da se sozdade makedosnka azbuka.Zatoa se e polucilo razdelenie na jazikot.Sovremenniot makedonski jazik ima mnogo zborove od srbliot i drugi jazici.No koga si zboruvam so stari ljude od strumica,Delcevo-se razbirame mnogo arno,no koga gledam MK TV-sat-e malko potesko da se razbere sicko.....

Tom
Sakam Skopsko
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 14:05
Македонскиот јазик од секогаш постоел....
Само бил во форма на наречија....
Централно македонско наречие било
Битолското-Велешкото-Охридското-Прилепското......а инаку денешниот македонски јазик е создаден од македонското велешко наречие.....
Прво прочитај па после збори

Изменето од Vladimir88 - 11.Март.2008 во 14:06
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 14:09

[QUOTE=Tome1] [QUOTE=Vladimir88] Добро и?

Кој те лажеше..
Дедо ми бил мобилизиран турски војник....прадедо ми...
Никогаш не бил во бугарска војска..(зборам за прадедо ми..)...во турска војска служел..

Дедо ми едниот бил во Кралство Југославија војник..
Другиот бил партизан...
Третиот бил бугарски војник, па преминал во македонски бригади, партизан исто така.умрен на фронт...
ИНАКУ СИТЕ СЕ ДЕКЛАРИРАЛЕ ЗА МАКЕДОНЦИ.
Дедо ми и ден денес е жив и ми кажуваше за ТОРТУРАТА на БУГАРИТЕ И СРБИТЕ ВРЗ МАКЕДОНЦИТЕ...

Затоа мене неможеш да ми продаваш муда за бубрези во ред?

Bili sa mobilizirani-verno e za Jugoslavkata vojska,turskapa-pomalko.Znaes li predi vreme sto mi kaza edin makedonec-poarno deka   sme makedonci-otkolkoto da sa ni napravili srbi.Golemiot kusmet na Makedonija e deka Titova Jugoslavija ne prosushtesvuva   barem 300 godini-a toku samo 46 godini.Sega ima pred tebe celata Svetska Istoricarska nauka-Amerikanska Istoricarska nauka...frenska....germanska....poveli i nameri podatoci za sicko koe te interesira-ke go najdes.az sum spokoen za ova koe ke go najdes. Samo ne vervaj na moabetot-"Svetskiot zagovor protiv Makedonija"-nema takova nesto...

Tom
Sakam Skopsko
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 15:11
http://www.kroraina.com/knigi/partiz.html
Кои беа партизаните во Македонија*
Никола Петров, Скопје, 1998

Додека во време на Втората светска војна во Србија, Црна гора, Босна и Херцеговина се создава силно партизанско движење, во Македонија , и покрај напорите на ЈКП, тоа нема успех. За тоа зборува во својот реферат до ЦК на ЈКП од 8 август 1943 г. Светозар Вукмановић – Темпо : «Во почетокот на март 1943 г. Пристигнав во Македонија каде што ја затекнав следната положба : Партијските организации во организационен однос беа во речиси полно разделување....Тоа се должи пред се на бугарското сознание на превладувачкиот дел од населението на Мкаедонија, кое не го поднесува антибугарскиот дух и не допушта да се дигне рака против Бугарија.» Нешто повеќе, самите комунисти и нивните раководители во лицето на Покраинскиот комитет, и ја земат властта од прилепчанецот Методи Шатаров – Шарло реско се спротивставуват на стремежот на српските комунисти да го наметнат своето водство и диктат. Во титовите архиви се запазени многу документи по тоа прашање. Во едно од нив се зборува : «Македонскиот ПК откажува да одржува врска со нас и се сврзува со БКП веднаш со започнувањето на окупацијата на Македонија. Шарло не се отзовува и по третата покана да дојде во Белград на заседание, на кој што треба да се разгледа прашањето за Македонија.» (1).

Методи Шатаров и неговите другари сметат, дека бугарската власт во Македонија не е окупаторска и не треба да се води вооружена борба против бугарскиот народ.

«Ова мириса не само на национал-шовинизам, туку и на германофилство.» (2) – се тревожат водачите на ЈКП.

...........
Кои и каде беа партизаните во Македонија

Веќе формираните партизански одреди се составени главно од Срби, Цинцари, Евреи, Албанци, Турци и местни Бугари од србоманските реони на Скопје, Црна гора и Поречието. Општо сите партизани не се повеќе од 50-60 човека во почетокот и брзо намалуват. Разбирајки дека не можат да се потпрат на местното население југословенските комунисти решават да донесат борци од Србија.

Tom
Sakam Skopsko
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 15:24
Многу читаш бугарски сајтови
Кроарина.
Ако си толку храбар, дојди да му кажеш на дедо ми дека бил бугар...може???
Само спреми си удобни чевли за да можеш да избегаш..
Зошто дедо ми бугари и срби не мириса

Па обично тие што се залагаа за обединета и независна Македонија на МАКЕДОНЦИТЕ..
Завршија по затворите..
А за тие партизани што завршија по затворите, можам и писма да ти постирам не е проблем......

А за тие партизани ти што викаш дека се залагале за "бугарска" Македонија
Отвори тема ќе дискутирам со тебе колку ти душа сака..
Има еден тон материјали за нив...
Кои биле што биле и какви биле...
А сигурно дека нема да ти се допаднат, зошто се на нив пишува
Македонија
Македонци
Македонската

Кон врв
ntg2003 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 483
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 15:40

Многу читаш бугарски сајтови
Кроарина.
Ако си толку храбар, дојди да му кажеш на дедо ми дека бил бугар...може???
Само спреми си удобни чевли за да можеш да избегаш..
Зошто дедо ми бугари и срби не мириса

Па обично тие што се залагаа за обединета и независна Македонија на МАКЕДОНЦИТЕ..
Завршија по затворите..
А за тие партизани што завршија по затворите, можам и писма да ти постирам не е проблем......

А за тие партизани ти што викаш дека се залагале за "бугарска" Македонија
Отвори тема ќе дискутирам со тебе колку ти душа сака..
Има еден тон материјали за нив...
Кои биле што биле и какви биле...
А сигурно дека нема да ти се допаднат, зошто се на нив пишува
Македонија
Македонци
Македонската

"E ти го и от МК пространството:
Партизанско движење во Македонија во текот на Времето на бугарското присуство всушност немаше. Мали партизански формировки дејствуваа во италианската зона во Дабарца и во германската зона во Егејска Македонија.

Повеќе од четириесет години во Скопје се шпекулира со илјадниците борци против «бугарскиот окупатор». Тие и сега зимат државни пензии. Тие борци се појавија кога бугарските органи, армијата и администрацијата се повлекоа од Вардарска Македонија во текот на првите денови на септември 1944 г. по наредба на комунистичката влада на Бугарија. За сравнување инвазијата на партизани во Вардарска Македонија е направена во текот на октомври 1944 г. после кога од името на новата комунистичка власт беше објавена мобилизација."

Македонец го е писал ова.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 15:58
Е арно..
Ај тогаш кажете ми зошто вакви писма кај Методија Шаторов-Шарло??

The letter from Metodiya Shatorov - Sharlo, the secretary of the Provincial Committee of the Communist Party of Macedonia, to “Stoyan” analysing the reasons for the collapse of the Kingdom Yugoslavia, calling the Macedonian people for unity and struggle against the partition of Macedonia. He also takes an attitude on the Macedonian question (May 1941)

The Macedonian military units collage of newspapers from 1944

Изменето од Vladimir88 - 11.Март.2008 во 16:03
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 16:16
Борбата против фашистичката окупација од Партизаните и КПМ е преземена 1943 год. од Илинденската организација.Постоеле вооружени чети уште од 1941год. но под команда на десничарската илинденска организација која до 1943год се разделила на повеке социјалистички фракции од која настанала и КПМ.Македонските социјалисти - десно ориентираните интелектуалци настапувале на сите комуни низ светот претставувајки го Македонскиот проблем уште од 1930год кога Илинденската организација станува најјака Македонска револуционерна опција.
НЕ се залажувајте  дека немало кој Македонија да ја поведе во борба за слобода од окупаторските фашистички силинамигнување

Изменето од Македон - 18.Декември.2009 во 16:57
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 16:32
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Борбата против фашистичката окупација од Партизаните и КПМ е преземена 1943 год. од Илинденската организација.Постоеле вооружени чети уште од 1941год. но под команда на десничарската илинденска организација која до 1943год се разделила на повеке социјалистички фракции од која настанала и КПМ.Македонските социјалисти - десно ориентираните интелектуалци настапувале на сите комуни низ светот претставувајки го Македонскиот проблем уште од 1930год кога Илинденската организација станува најјака Македонска револуционерна опција.НЕ се залажувајте дека немало кој Македонија да ја поведе во борба за слобода од окупаторските фашистички силинамигнување

Знам, што е била окупирана Jугославиjа..Кога са окупирале фашистите Jугославиjа, Македониjа не е постоела..Била е Jужна бановина...

Е уште един цитат, па от Македонец:

"Со сменувањето на Шаторов од функцијата секретар на ПК на ЈКП, раководството на ЈКП полага многу усилби, за да ги отсрани комунистичките структури во Вардарска Македонија од БКП откако ќе му придодаде на движението антибугарски карактер. Со полна сила е пуштен одново во движение планот на стариот српски шовинист Стојан Новаковић се наложува на местото на бугарското самочувство географското «македонско».

Составен е нов ПК на ЈКП за Македонија во состав : Лазар Колишевски, Бане Андреев, Борка Талев, Благој Јанков, Вера Ацева Мара Нацева. На чело на ПК е поставен Лазар Колишевски, но во текот на ноември 1941 г. тој е притворен од полицијата и на негово место доаѓа Бане Андреев.

ПК на чело со Андреев повторно се прави возможно да се разграничи од ЈКП. Заедно со тоа тој ја засилува својата соработка со ЦК на БКП. Тој ја издига лозинката на социјално-класова борба против монархофашистичката влада на Филов и за разрешување на македонското прашање во рамките на Балканската федерација.

Видниот комунистички функционер во Македонија Мирче Ацев со свое писмо до ЦК на ЈКП од 9-ти август 1942 г. соопштува, дека новото раководство на чело со Бане Андреев, после притварањето на Колишевски оди по патот на Шаторов, земајки становиште дека :

«.....Македонскиот народ уште ја нема изживеано својата илузија за «ослободување», дека уште им верува на бугарските власти......, дека нема услови ниту објективни, ниту субјективни за водење на партизанска војна, од тоа призлегува дека не треба да создаваме партизански отреди......Продолжи политиката на Шаторовото раководство, таа дури се продлабочи.» (1)

Југословенското комунистичко раководство е незадоволно од своите неуспеси во Македонија и невозможноста да ги изолира македонските комунисти од Бугарија."

Изменето од Македон - 18.Декември.2009 во 16:57
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 16:36
Комунистичкото движење во МАкедонија,Бугарија и цела Краљевина Југославија била многу слаба во времето од 1930 па до 1941/43год но благодарејки на втората светска војна и победата на комунизмот во историјата низ овие земји се напишани многу лаги затоа немој да веруваш се како што е напишано.Прост пример ти е БКП која е создадена и водена од Македонци до 1944год.Најголемото комунистичко движење во Бугарија било во Пиринска Македонијанамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 16:40

The Bulgarian police station in Prilep - object of one of the first militant actions of the Macedonian partisans, with a sketch of the attack (October 11, 1941). This date is celebrated in the Republic of Macedonia as the Day of the uprising of the Macedonian people

Абе ова е од што се нашите партизани бугарски настроени

Изменето од Vladimir88 - 11.Март.2008 во 16:42
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 16:45
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Комунистичкото движење во МАкедонија,Бугарија и цела Краљевина Југославија била многу слаба во времето од 1930 па до 1941/43год но благодарејки на втората светска војна и победата на комунизмот во историјата низ овие земји се напишани многу лаги затоа немој да веруваш се како што е напишано.Прост пример ти е БКП која е создадена и водена од Македонци до 1944год.Најголемото комунистичко движење во Бугарија било во Пиринска Македонијанамигнување

Има нешто верно... Првиот партизанин е бил от Македонско...Ма не е саму БКП водена от Македонци...Целата Бугарска фашистка пропаганда през периодот 1941 - 1944 во бугарско и Македонско е водена от Македонци Знаеш ли коj е Данаил Крапчев..Од kaдe е?

Изменето од Македон - 18.Декември.2009 во 16:58
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,160 секунди.