IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Брак со припадник од друга вера?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Брак со припадник од друга вера?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 27>
Автор
Порака
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Статус: Офлајн
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 01:04
ljubav sadrzi brigu(o voljenoj osobi kao majka prema detetu), odgovornost,respect i znanje
odgovornost bi lako presla u dominaciju i zelju za posjedovanjem
ako nema trece komponente
RESPEKT
to znaci da gledamo licnost onakva kakva je.
respekt predstavlja brigu da se druga osoba razvija zbog same sebe i na svoj nacin a ne da mi sluzi meni
ako volim drugu licnost osjecam se jedno isto sa njom, ali sa njom kakva sto je, a ne kakva bi meni odg kao objekt za moje iskoristavanje
jasno je da respekt je moguc jedino ako sam ja postigao nezavisnost; ako ne moram da vladam sa nekim i da eksplotram nekog
l'amour est l'enfant de la liberte
li ljubav je dijete slobode
a nikad dijete dominacije. a

vredi uste ednas da se postiraa

Изменето од Aisha - 01.Март.2008 во 01:05
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 01:14
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

ljubav sadrzi brigu(o voljenoj osobi kao majka prema detetu), odgovornost,respect i znanje
odgovornost bi lako presla u dominaciju i zelju za posjedovanjem
ako nema trece komponente
RESPEKT
to znaci da gledamo licnost onakva kakva je.
respekt predstavlja brigu da se druga osoba razvija zbog same sebe i na svoj nacin a ne da mi sluzi meni
ako volim drugu licnost osjecam se jedno isto sa njom, ali sa njom kakva sto je, a ne kakva bi meni odg kao objekt za moje iskoristavanje
jasno je da respekt je moguc jedino ako sam ja postigao nezavisnost; ako ne moram da vladam sa nekim i da eksplotram nekog
l'amour est l'enfant de la liberte
li ljubav je dijete slobode
a nikad dijete dominacije. a

vredi uste ednas da se postiraa

ovaa e kako treba da bide, se sl*gam so tebe no ima mnogu ludje koi ovaa ne go razbiraat, posebno od mashka strana sto mislis zasto e taka dali nerespektiranjeto i dominacija nad poslabiot vo ovoj slucaj zenata e plod na nesigurnosta na mazhot ili pak nemanjeto na hrabrost od strana na zenata da se izbori za svoite prava
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 01:20
Ako gi nema site 4 elementi, nemoze da bide ona vistinskoto...
Ednostavno e povrzano..
Griza bez pocit nemoze, ednosavno ke bide nesto kako pateticna ljubomora...
odgovornosta, bez pocitta, isto taka...

A na tvoeto prasanje, mozebi od dvete pomalku. Koga mazot e dominanten i ne ja pocituva zenata togas taa e nesiguran vo sebe i vo ona sto prestavuva taa.
Deka e individua, ne e nicii rob. Deka ima svoi prava, kako i obvrski. Taa e svesna za toa, vsusnost bi trebala da si gi znae pravata dadeni od BOga, zosto dominantniot maz ke bide premnogu zafaten so ispolnuvanjeto na SVOETO ego...
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 01:27

Ako gi nema site 4 elementi, nemoze da bide ona vistinskoto...
Ednostavno e povrzano..
Griza bez pocit nemoze, ednosavno ke bide nesto kako pateticna ljubomora...
odgovornosta, bez pocitta, isto taka...

A na tvoeto prasanje, mozebi od dvete pomalku. Koga mazot e dominanten i ne ja pocituva zenata togas taa e nesiguran vo sebe i vo ona sto prestavuva taa.
Deka e individua, ne e nicii rob. Deka ima svoi prava, kako i obvrski. Taa e svesna za toa, vsusnost bi trebala da si gi znae pravata dadeni od BOga, zosto dominantniot maz ke bide premnogu zafaten so ispolnuvanjeto na SVOETO ego...

Znaci deka za da se dostigne taa uramnotezenost mora da postoi prava ljubov kako imperativ i garancija za pocit kon zenata i obratno. Prava ljubov velam zasto nekoi velat (ne e moe mislenje) deka so vremeto ljubovta oslabuva duri i se gubi ...zenata ostanyva prezafatena so griza za decata dodeka mazot e sloboden da gradi kariera i da kazeme zivee slobodno...toa malku ne e fer neli
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 01:46
tuka zajakot lezi kaj egoto na mazot...
Koga nemoze da sfati deka za decata se i negova griza...Toa se i negovi deca....
Vo islamot, na Sudniot dena, mazot ke bide prasan za odredeni raboti, megu koi i za semejstvoto.
Ako e svesen deka e odgovoren za niv, ke se pogrizi za niv....
Muhammed, n.b.m.n., sekogas se grizel i gi cuval svote kerki, duri ostanal i vdovec, no sepak, vospital 4 prekrasni licnost.
denes onoj , balkanski mentalitet, ne mu dozvoluva na mazot da razmisluva vo mnozina, sepak ima isklucoci, a blaze si im...
Sepak za ljubov se potrebni dvajca...Dvajcata mora da se potrudat podednakvo.....
Brakot, Allah vo Quranot go opisuva na mnogu interesen i simbolicen nacin "Oni se vasa obleka i vie ste nivna obleka.."
Znaci bez obleka nemozeme, a na teloto sepak mu e najbliska oblekata.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 01:51
se sl*gam so tebe
no imam prasanje velis deka Muhamed bil vdovec pa neli Aisha mu bila zena,mislam,ostanala posle negovata smrt?
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 01:58
Koga bil zenet so svojata prva zena, Hatidza, r.a., samo so nea imal deca. So nea se ozenil pred da stane Pratenik, na 25 godini, pa se do nejzinata smrt imale prekrasen brak. Hadiskite zbirki svedocat za toa. inaku taa bila najuspesniot trgovec vo toa vreme vo Mekka, i eden interesen fakt povrzan so nea, e toa deka taa prva go pobarala Muahmmed, n.b.m.n., za maz.

Inaku posle nejzinata smrt ne se zenel odreden period. I godinata vo koja taa umrela se narekuva godina na zalosta.
Znaci posle nea prva zena mu bila Aisha, no postoi uste edno razmisluvanje, no vo momentov ne e bitno.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 02:06

Koga bil zenet so svojata prva zena, Hatidza, r.a., samo so nea imal deca. So nea se ozenil pred da stane Pratenik, na 25 godini, pa se do nejzinata smrt imale prekrasen brak. Hadiskite zbirki svedocat za toa. inaku taa bila najuspesniot trgovec vo toa vreme vo Mekka, i eden interesen fakt povrzan so nea, e toa deka taa prva go pobarala Muahmmed, n.b.m.n., za maz.

Inaku posle nejzinata smrt ne se zenel odreden period. I godinata vo koja taa umrela se narekuva godina na zalosta.
Znaci posle nea prva zena mu bila Aisha, no postoi uste edno razmisluvanje, no vo momentov ne e bitno.

ok blagodaram na objasnuvanjeto
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 13:46
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

ljubovta  ne  poznava granici? Togas  zasto niedena makedonka ni albanka ni turcinka ne se  omazela  za  ROM?Ne  veruvam deka se  site  grdi i na nikoja ne i se  svidel  nieden Rom. Mrazam licemernost da  toa nekoj go izustuva a  ne go praktikuva .Granici sekogas postoele i ke postojat.Tie  go dvojat  pravoto od  krivoto,vistinata od nevistinata,pametnosta od gluposta, ubavinata od grdosta itn...
Sakam da  kazam mozes  da  se  zaneses i da  se  zaljubes  no tvojata  ljubov  da nema  smisla i normalno ako si pameten ke se otkazes  svakajki deka taa  ljubov ke ti nanese poveke nesreka nego sreka.
meshavina od muslimani i romi i kauri ima mnogu vo mkd toa se muslimani POMACI koi ne se mnogu pocituvani vo islamskata zaednica,se smetaat za eden vid purjaci i se izbegavani od muslimanite iako se muslimani kako i ostanatite
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 13:59
sto se odnesuva do temata gledano od mija perspektiva   LJUBOVTA e i samiot bog-gospod taka da ne treba da se imaat predrasudi ako brakot e od vistinska ljubov niknata pomed'u dvaica koi se ljubat,jas sum okoreli protivnik na starci od 80 godini koga kupuvaat devojcinja od 15 i se blagosloveni od svojata religija a znaeme i od koi i koj toa go dozvoluva!za toa treba da se zamislat tie sto gi osuduvaat meshanite brakovi a ne da im prkosat i da gi osuduvaat mladite sto se ljubat,zoshto koj ja osuduva ljubovta c'e gori vo pekolot!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 14:13
Zosto za sekoja opstestvena pojava, sekogas se osuduvaat samo muslimanite?
kako na primer statusot na Romite!
Kolku Romi muslimani ima, ima i tolku hristijani....

No za zal, odnosot kon niv od poveketo zaednici e sekogas ist....

Mojata najdobra prijatelka vo detstvoto bila Romka, ama bas Romka, so nivnata religija (vsusnost gi slavea site praznici), sega e mazena i retko se gledame.
Momentalno imam edna dobra prijatelka ROmka, koja e muslimanka, pokriena, fina dobra...Ednostavno nemozes hr. lucky, da gi generaliziras rabotite, i site negativni pojavi da im se pripisuvaat na muslimanite.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 15:13
Postojat kaurski Romi i as Romi,kaurski te romi imaat temna koza i Romski mentalitet dodeka as Romite imaat i svoj jazik i nekoi gi vikaat turski romi bidejc'i golem del se muslimani.Licno ne mi smetaat chak i sum golem ljubitel na flamenko muzika.ne pravam predrasudi ni za muslimanite ni za pomacite ednostavno sum za imeto na LJUBOV i im go preporachuvam toa na site BEZ PREDRASUDI SE ZA LJUBOVTA toa e najispravniot i najkusiot pat lichno do boga imam jak oset za toa bidejkc'i drugo se moze da se kosi so veruvanja na edni ili drugi samo LJUBOVTA e nepobivna i sekogosh moze da se ima dokaz deka deka postoi.Kontra na nea e rabotata shto nikogash nema da se izmiram so tie starcite ,,vernici,,od 80 i kusur godini shto si zimaat so blagoslov od svoite religii ZENSKI DECA od 15 i pomalku godini za zeni,, ARAM da im e,,i sum protivnik na brakovi na nevideno shto e isto praksa i blagoslov na nekoi religii ,starcite se dogovorile i ajde svadba mesto da gi zapoznaat pa ako se rodi ljubov i brak neka ima a shto e ovaa: edniot slusha turbo folk,edniot tvrt rock i kakva srec'a ce imaat i idnina ?sramota i toa golema sramota i bozjo zlodelo.Na krajot na kraishtata Gospod najdobro znae med'u koi dvaicata da razvie ljubov a prokleti se tie shto osuduvaat i branat vo bilo kakva forma!!!              
Кон врв
Tattoo Beauty Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Tetovirana Sexy Ubavica

Регистриран: 10.Август.2006
Поени: 4549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tattoo Beauty Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 16:25
НИКОГАШ !!!
Кон врв
Irenica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
SIC ITUR AD ASTRA!

Регистриран: 20.Февруари.2008
Поени: 2899
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Irenica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 17:39
Koga ke te bakne kako sto nikogas dotogas ne si bila bakneta!
Koga ke te pregrne kako sto nikogas do togas ne si bila pregrneta!
Koga ke te ljubi i znaes deka taka ne si bila nikogas ljubena!Onaka vistinski!
Ne e bitno togas koj ja ima koja vera!
Ke se razbudis pokraj covek na koj koga ke mu go izgovoris negovoto muslimansko ime,nema da ti razbudi nikakvo poinakvo cuvstvo otkolku da kazes Stojance!
Понекогаш токму она што го бараш е она што не можеш да го видиш!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.