IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Не за НАТО, да за Уставното Име
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Не за НАТО, да за Уставното Име

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 33>
Прашање: priem vo NATO ili Ustavno Ime-Republika Makedonija
Одговор Гласови Статистика
81 [75,70%]
26 [24,30%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 17:42
znaete li zosto magareto go vikaat na svadba ? голема%20насмевка
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 17:45
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

znaete li zosto magareto go vikaat na svadba ? голема%20насмевка

Добро е, значи ти ја донесе водата што ја пиевме.
Не би поверувал доколку дрг тоа ми го кажеше дека водата е донесена од тебе. намигнувањеголема%20насмевка

,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 17:51
tokmu zaradi toa голема%20насмевка ... nema da ne pokanat za da se veselime голема%20насмевка
Кон врв
AlbanianGirl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2008
Локација: Cuba
Поени: 495
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlbanianGirl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 17:53
da da,,,sekako,,,jas duri i ne znam sto e ova dvoumenje ,,,normalno deka makedonija,,mozhe sosema sama da prezhivee,,,duri ne bi se cudela ako nekoj den gi dostigneme i Evropskite zemji,,i Amerika,,,i toa sosema SAMI...so nasite intelektualni,,umstveni,,politicki kapaciteti !!!

Изменето од AlbanianGirl - 21.Февруари.2008 во 17:54
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 17:56
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

tokmu zaradi toa голема%20насмевка ... nema da ne pokanat za da se veselime голема%20насмевка

А, зошто ни се?
Каму да се тргнат нато/овците од македонија.
голема%20насмевкаголема%20насмевка
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
PAVLIN Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Локација: Saint Helena
Поени: 889
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PAVLIN Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 17:59
Originally posted by Neonic Neonic напиша:

Pavlin, ako tebe ne ti preci nekoj da te "krsti" i da ti bira ime, kako sto toa sega go pravi Grcija so imeto na Republika Makedonija, i toa so nasmevka na liceto, mene iskreno mi preci!
 Ne sme nie Grcka ili NATO kolonija, pa da ni penetriraat vo gragjanskite i drzavnite prava i interesi, samata nacija da si go izbere svoeto USTAVNO IME, i ETNITET.
 Kako sto site normalni zemji na svetov, si go izbrale sami svoeto ime, isto taka i nie go imame TOA PRAVO.I toa Pravo e UNIVERZALNO, i neotugjivo.
 So samiot akt Edna zemja da i bira ime na druga zemja, se narusuva ne samo identitetot, tuku i suverenitetot na taa zemja/nacija.
 Ako tebe ne ti preci da si kolonija na Grcija, i politicki i ekonomski, mene mi preci..pa zatoa i ja otvoriv temava...

Dobro be neonic sto ti znaci ovoj izbor....NATO ili RM so koi fakti go opravduvas vlezot na RM vo NATo i obratno ne vlegvanjeto vo NATO....ne gledas li deka site se za imeto a se protiv NATO, pa licime kako Srbija vo momentov....znaci nie ne sakame da vlezeme vo NATO spored tvojava tema...ne mi drzi predavanja za Evropa i cenata na stanovite, zasto nemas poima kako se dvizi ta,mu rabotata....so takvi razmisluvanja mozeme samo da se se priklucime kon Srbija....pa do koga bre so vzesteni glavi ke odime niz svetot....temava uste ednas ke kazam deka nema apsolutno nikakva potreba da se komentira i jas nema povekje da baram razlika pomegju RM i NATO....GLUPOSTIизненадувањеизненадување
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 18:20
Kolku sto jas razbrav , avtorot na temava saka da kaze:
Ako uslov e imeto za vlez vo nato togas Nato ili Imeto.

Nikoj nekazal deka nesaka da vleze vo NATO ,
Da za NATO, megutoa samo kako Republika Makedonija.

Te molam Pavline ne pametuvaj mnogu i ne gi iskrivuvaj rabotte.
Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 18:20

Originally posted by misterX misterX напиша:

steta sto nemam dovolno vreme da ti objasnam sto e eu. Daleku si ti od eu so tvoeto razmisluvanje. ti zivees vo sfrj ili vo Rusija no sega moram da odam a ocekuvaj edna dobra elaboracija za se ona sto imas napisano.
 Ajde, bas me interesira sto imas da kazes za EU.    Znaes kolku e m2 stanben prostor vo EU? Minimum 3000evra, znaes kolkava e prosecna plata vo Germanija??? okolu 2500 evra. Za eden stan vo Germanija od 80m2 kvadratni treba 7 godini da rabotis po 10 casa dnevno i da ja davas CELATA svoja plata za da kupis stan, i da ne bides pod kirija, a vo megjuvreme da jades VOZDUH, pies voda od fontani, i da mu se prikacis na sosedot na divo da mu krades struja...ah da zaboraviv, i da imas dupli kjebinja, bidejki cela plata ke ti odi za stanot, i nema da imas pari za plakjanje smetkiгазење%20од%20смеење  Kazi mi procentualno kolku Evropjani go imaat luksuzot da ziveat vo stanovi i kukji koi se 100% nivna sopstvenost, t.e isplateni. I za kolku godini moze eden mlad bracen par da kupi stan vo London ili Pariz????

Ne mi kazuvaj kako se zivee vo evropa zatoa sto jas imam i brat koj zivee vo italija,i sto pati sum bil tamu imam 100 rodnini koi ziveat vo germanija i isto tolku pati sum bil tamu a i 3 godini rabotev vo Italija. Ovde temata e druga a ti imas zastareni komunisticki t.e. jugoslovenski gledanja na nestata. Neznaes koj ti e neprijatel. dali Srbija koja ne ti ja priznava crkvata ili albanija koja te ima priznato vo sekoj pogled. Dali grcija koja ne ti go priznava imeto ili Albanija koja odamna go ima napraveno toa. Dali bugarija koja ne ti go priznava jazikot ili Albanija koja za toa nema nikakov problem. Onie koi ti se braka po religija te negiraat i ti vo se gledas problem narecen Albanija, Nato i dr. Pa tokmu poradi tvoite braka i Rusija so niv treba da zamineme onamu kade sto ni podavaat raka na konecno resavanje na problemite vo Makedonija.
Кон врв
PAVLIN Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Локација: Saint Helena
Поени: 889
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PAVLIN Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 18:26

- eve kako ke broba Gvujo da si ostane na vlast...so referendum

ПО ОТВОРЕНАТА НАЈАВА НА ПРЕМИЕРОТ

Стручната јавност против референдум

Гласањето за името содржи голема манипулација, оценуваат правници и лидери на партии

Непотребен и контрапродуктивен ќе биде референдум за промена на уставното име на Република Македонија, оценија правни експерти и лидери на партии откако премиерот Никола Груевски ја навести оваа можност. Груевски, запрашан за новиот предлог за името од Метју Нимиц, изјави дека за тоа ќе одлучуваат исклучиво граѓаните. - За името на Македонија во која било варијанта може да се одлучува на ниво на граѓани, а не на ниво на политичари. Името не е ни мое, ни на Радмила Шекеринска, ни на Бранко Црвенковски, Антонио Милошоски или на Никола Димитров. Тоа е прашање за кое ние немаме морално право да одлучуваме - рече Груевски. Љубомир Фрчкоски, професор на Правниот факултет во Скопје, оцени дека таквата најава содржи голема манипулација.

- Не треба воопшто да има референдум. Некои прашања во никој случај не се поставуваат на референдум. Во ваквата најава на премиерот се крие обид на политичката елита да ја избегне политичка одговорност. Политичката елита го има мандатот да го решава ова прашање. Во најавата гледам намера да се блокира дијалогот со Грција и да се влоши меѓународната положба на земјава - вели Фрчкоски.

Според него, последната идеја на посредникот Метју Нимиц е Македонија да добие време, бидејќи со прифаќањето да разговара за новите предлози, земјава сигурно ќе добие покана за во НАТО.

- Тие, всушност ни даваат време и се обидуваат да ни помогнат, а премиерот излегува со глупава идеја - оценува Фрчкоски.

Поранешниот министер за надворешни работи Денко Малески кусо коментира: - Ако државите на Балканот мислат да се движат кон ЕУ преку референдуми, а не преку водство на просветени и европско ориентирани политички елити, ќе ни треба уште сто години да станеме дел од цивилизирана Европа.Експертот за безбедносни прашања Билјана Ванковска, исто така, оценува дека не е потребен референдумот за името. Таа смета дека политичката елита може преку различни форми на комуникација да дознае што мислат граѓаните.- Референдумот е меч со две острици и е сосема непотребен. За националното име не смее да има политички референдум. Не може да дозволиме да се мешаат баби и жаби. Што ако се случи слаб одѕив кај граѓаните? Јас, на пример, нема да излезам на таков референдум, но какви мислења може да повлече тоа. Што ако се случи поделеност кај граѓаните? - се прашува Ванковска.Стојан Андов, лидер на Либералната партија, вели дека се надлежни државните раководители.

- Тие треба да ја завршат работата. Името не треба да е предмет на референдум. Смее ли една генерација на граѓани да си зема право да решава за името? - прашува Андов. Лидерката на СДСМ Радмила Шекеринска е изненадена од предлогот на Груевски.

- Се чудам како тој бара граѓаните да се изјаснат за предлогот кога јавно не го соопшти. Тоа е бегање од одговорност. Груевски треба веднаш да ја соопшти содржината на предлогот за името, а потоа да се носат одлуки. Има многу аналитичари, кои се прашуваат дали ваквата одлука треба да ја носат и граѓаните, оти таа ќе има реперкусии и на минатите и на идните генерации. Треба да го избереме најумниот, а не најлесниот пат - вели Шекеринска.

Џевад Адеми од ДУИ идејата ја нарече „смешна и несериозна“.

Професор Владо Поповски, пак, смета дека прво треба да се почека на конкретен предлог.- Идејата на премиерот за референдумот се раководи со чувство на голема одговорност. Сепак, потребно е да се почека, да се види евентуален предлог - вели Поповски
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 18:30

steta sto nemam dovolno vreme da ti objasnam sto e eu. Daleku si ti od eu so tvoeto razmisluvanje. ti zivees vo sfrj ili vo Rusija no sega moram da odam a ocekuvaj edna dobra elaboracija za se ona sto imas napisano.
Ajde, bas me interesira sto imas da kazes za EU.    Znaes kolku e m2 stanben prostor vo EU? Minimum 3000evra, znaes kolkava e prosecna plata vo Germanija??? okolu 2500 evra. Za eden stan vo Germanija od 80m2 kvadratni treba 7 godini da rabotis po 10 casa dnevno i da ja davas CELATA svoja plata za da kupis stan, i da ne bides pod kirija, a vo megjuvreme da jades VOZDUH, pies voda od fontani, i da mu se prikacis na sosedot na divo da mu krades struja...ah da zaboraviv, i da imas dupli kjebinja, bidejki cela plata ke ti odi za stanot, i nema da imas pari za plakjanje smetkiгазење%20од%20смеење Kazi mi procentualno kolku Evropjani go imaat luksuzot da ziveat vo stanovi i kukji koi se 100% nivna sopstvenost, t.e isplateni. I za kolku godini moze eden mlad bracen par da kupi stan vo London ili Pariz????

Ne mi kazuvaj kako se zivee vo evropa zatoa sto jas imam i brat koj zivee vo italija,i sto pati sum bil tamu imam 100 rodnini koi ziveat vo germanija i isto tolku pati sum bil tamu a i 3 godini rabotev vo Italija. Ovde temata e druga a ti imas zastareni komunisticki t.e. jugoslovenski gledanja na nestata. Neznaes koj ti e neprijatel. dali Srbija koja ne ti ja priznava crkvata ili albanija koja te ima priznato vo sekoj pogled. Dali grcija koja ne ti go priznava imeto ili Albanija koja odamna go ima napraveno toa. Dali bugarija koja ne ti go priznava jazikot ili Albanija koja za toa nema nikakov problem. Onie koi ti se braka po religija te negiraat i ti vo se gledas problem narecen Albanija, Nato i dr. Pa tokmu poradi tvoite braka i Rusija so niv treba da zamineme onamu kade sto ni podavaat raka na konecno resavanje na problemite vo Makedonija.

Samu mala ispravka, Albanija ne ja priznava Makedonija pod ustavnoto ime.
Albancite vo site opstini kaj sto se vo pogolem broj pravat teror vrz Makedoncite.Procitaj sto se sluci vo Kicevo.Pa posle komentiraj.
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 18:32
Ејј
Шкипериа не ја признава Македонија под уставното име??
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 18:33
Referendum........kakov referendum........nekoi prasanja ne zasluzuvaat odgovor!...........neli?
Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 18:34
A pod koe ime ja priznava?
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 18:35

A pod koe ime ja priznava?

Demo(n)cratic Republic of Monkeydonija???
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.