IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Народот кој ја ослободува жената
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Народот кој ја ослободува жената

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 53>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 01:25
Сам ќе се огласи...стрпи сеголема%20насмевка
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
BUGS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Февруари.2008
Локација: India
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 01:28
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Сам ќе се огласи...стрпи сеголема%20насмевка
CEKAM! A NA OVAA TEMA DA CEKAM?
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 04:12
Efendija, ne mislam deka si vo pravo i navistina mislam deka premnogu generalizirash. Iskluchoci se obiduvash da gi nametnesh kako pravilo. Veruvaj mi - pogolemoto mnozinstvo od mazhite ovde ako vidat deka nekoj ja zakacha nivnata zhena, ili ako nivnata zhena e so nekoj drug - kje se chuvstvuvaat isto kako i ti, samo shto verojatno nema da ja natepaat (ne velam deka ti kje go storish toa), tuku kje se razdelat so nea. No zhenata mozhe da izgleda doterana, ubava, nashminkana i pak da ti e verna i da e samo so tebe, kako shto i ti kje bidesh samo so nea. Toa ne zavisi od verata, tuku od vernosta...
Toa shto kje i postavish pravila na zhenata, ne znachi deka kje te saka i pochituva. Najmnogu shto mozhe e da se plashi od tebe i od posledicite ako gi narushi pravilata. A ako te saka - togash kje bide verna so celoto svoe srce, telo i dusha. Za toa ne se potrebni pravila, za toa e potrebna samo ljubov.
Кон врв
Quentin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јануари.2008
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Quentin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 06:41
Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by Quentin Quentin напиша:

Абе нема оправување со овие...Тие живеат во друг универзум... Се смеам со часови кога ќе ми каже некој муслиман дека е студент на Правен факултет

А да ти каже некој хомосексуалец дека е студент на Правен факултет,ќе се цакалаш пак од смеа?

Види, види, па ти имаш слушнато и за хомосексуалци. Ете еден напреден муслиман. Браво! Сега ќе ми тврдиш дека не постојат хомосексуални муслимани? Хахахаха ај да го видам и тоа чудо иако е офтопик.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 12:02
Originally posted by Kali Kali напиша:

Ајде една идеја- слободата е обратнопропорционална од свесноста. Колку повеќе човек е свесен, толку помалку е слободен, оти свесност значи совест, правила, морални кодекси, одговорност, а се одалечува од инстинктот, од природата.

Меѓутоа свесноста е нешто непроценливо, бидејќи се гради и создава, развива. Создавањето по дефиниција е божји елемент, божја даденост. Божја даденост е и природата на луѓето, даденост сама по себе.

Тие –природни закони- не се одбегнати во живеењето, дури и кога не се формално утврдени од религија...разликата е во тоа што западот смета дека веќе ги носиме во себе по дифолт и без да се одредени од закони.

Жената си ја живее својата природа, но патиштата таа ги открива и создава.

А љубовта и’ била отсекогаш императив и водач, таа е нејзин архетип.   

Ајша, да, западната жена може да биде слободна.

Нејзиното тело ( како и машкото) е по списанија, реклами, и на сцена во театар - бидејќи е уметност. Ослободено е од идејата на срам- во природата и природното нема срам; а се’ што е природно, е божје.

Мажите ја гледаат бидејќи е убава и им се допаѓа. Чувството на страст и посакување е исто- природно.

Природата е отворена пред нас и за нас таква каква што е, не е контролирана и управувана. Тоа можеби ќе значи лудило, но можеби ќе значи и расцут. 

На нас е да и’ пристапиме како што сметаме дека треба. Така се калеми она што ни е блиско и вредно, вистинско.

Порака една: да не гледаме веќе реклами- за наше добро, оти ужасно се глупави во последно време:)

Да допишамсреќа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 12:06
Кали, го прочитав твојот пост и ме интересира што претставува за тебе слобода?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 12:13

Секако, јас си пишав дека за мене слободата е нешто поразлично. Јас го сакам конфликтот( дури и внатрешен) бидејќи тој носи развој, напредок, сакам индивидуалност и сама да го бирам својот пат и да ја градам својата свесност, да се откривам себеси, светот, животот и вредностите низ самото живеење.   

Она што го бирам во релација со Бог.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 12:20

Ајде една идеја- слободата е обратнопропорционална од свесноста. Колку повеќе човек е свесен, толку помалку е слободен, оти свесност значи совест, правила, морални кодекси, одговорност, а се одалечува од инстинктот, од природата. Свесност-или совесност? ٍОва се две различни работи, човек може да е свесен но несовесен, свесен и совесен, несвесен и несовесен, т.е. неодговорен за своите постапки....
Меѓутоа свесноста е нешто непроценливо, бидејќи се гради и создава, развива. Создавањето по дефиниција е божји елемент, божја даденост. Божја даденост е и природата на луѓето, даденост сама по себе. Според тоа свесноста е будност на умот, разумот, способност да се мисли, делува целисходно, да се биде ориентиран во простор и време...свесноста може да се загуби при една сообраќајќа, незгоден пад, болест, итн....А Совесноста се гради и развива...совеста е нашето супер его.

Тие –природни закони- не се одбегнати во живеењето, дури и кога не се формално утврдени од религија...разликата е во тоа што западот смета дека веќе ги носиме во себе по дифолт и без да се одредени од закони.

Жената си ја живее својата природа, но патиштата таа ги открива и создава.

А љубовта и’ била отсекогаш императив и водач, таа е нејзин архетип.   

Ајша, да, западната жена може да биде слободна. Како?

Нејзиното тело ( како и машкото) е по списанија, реклами, и на сцена во театар - бидејќи е уметност. Ослободено е од идејата на срам- во природата и природното нема срам; а се’ што е природно, е божје. Се што е природно- е Божје, нели...по таа логика, ослободени, значи можеме да вршиме полови односи на улица, нужда каде ќе ни текне,бидејќи, нели, сме ослободени....

Мажите ја гледаат бидејќи е убава и им се допаѓа. Чувството на страст и посакување е исто- природно.  Страста и посакувањето на особа од спротивен пол е и тоа како природна-но и тука има граници...па дури и животните пред да се парат на пример се борат за својот партнер, го освојуваат, а некои и до крај остануваат заедно (лебедите на пример)...

Природата е отворена пред нас и за нас таква каква што е, не е контролирана и управувана. Тоа можеби ќе значи лудило, но можеби ќе значи и расцут. Неконтролирана природа никогаш неможе да доведе до расцут....Неконтролирана природа на еден нагон може да доведе до силувања, и ред други работи....

На нас е да и’ пристапиме како што сметаме дека треба. Така се калеми она што ни е блиско и вредно, вистинско.

Порака една: да не гледаме веќе реклами- за наше добро, оти ужасно се глупави во последно време:)

Порака: престанете да се угледувате на “слободата“ на “Западот“ и да ја имитирате по секоја цена. Иронично, но...таа најослободена нација на светот троши најмногу антидепресанти годишно...слободно отвори официјални податоци и види колку американци страдаат од депресија-преку 20 000 000 годишно. Преголемата слобода можеби им удрила во глава?

Да допишамсреќаОна што го бирам во релација со Бог.

Во твојата релација со Бог, ако вистински ја бараш, ќе најдеш една слобода, далеку поголема но и поинаква од оној концепт што сега го имаш за слободата.

Изменето од maria_magdalena - 21.Февруари.2008 во 12:23
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 12:36
Ајде една идеја- слободата е обратнопропорционална од свесноста. Колку повеќе човек е свесен, толку помалку е слободен, оти свесност значи совест, правила, морални кодекси, одговорност, а се одалечува од инстинктот, од природата

ОВА РАЗМИСЛУВАЊЕ МЕ ПОТСЕТУВА НА ЕДНА МИСЛА НА ЊОГОШ - „БЛАГО ОНОМ КО МАЛД ПОЛУДИ, ПА МУ ЧИТАВ ЖИВОТ ПРОЏЕ У ВЕСЕЉУ И СРЕЧИ“
ЗНАЧИ, СРЕЌНИ СЕ ТИЕ КОИ СЕ БЕСЧУВСТВИТЕЛНИ, КОИ немаат совест и кои имаат неразвиена свест. СПОРЕД ОВА, ИСТОРИСКИ ГЛЕДАНО, МАЈСРЕЌНИ БИЛЕ ПЕШТЕРСКИТЕ ЛУЃЕ.
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 12:39
Ијааа, со црвено ме искара...среќа

Свесност мислам баш. Свесноста ја донела совеста.
Во еден момент од нашиот развој, цивилизациски гледано, таа се развила, оформила. Потоа, викам дека се развива бидејќи е основа за учење и искуства, развој на свесност за себе, за другите, итн.

Јас зборам за една помалку теоретска основа која е основа на западната култура, една даденост- која понатаму секој ќе и’ пријде на овој или оној начин. А границите за кои ми кажуваш, па и тие постојат во рамките на природната даденост, не се неконтролирани. Секс со животно не е природно нешто. Уште повеќе, затоа е тука општеството и нормите.
Јас мислев повеќе на природност и (не) контрола од типот: моето тело е природно и убаво, јас сум свесна за него, го уживам и нема да го покријам со шамија - тоа е една контрола која и’ противречи на природата.

Јас не го спорам тоа што го велиш за западот. Токму на тоа мислев кога реков- Тоа можеби ќе значи лудило-.

Изменето од Kali - 21.Февруари.2008 во 12:50
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 12:40
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Ајде една идеја- слободата е обратнопропорционална од свесноста. Колку повеќе човек е свесен, толку помалку е слободен, оти свесност значи совест, правила, морални кодекси, одговорност, а се одалечува од инстинктот, од природата

ОВА РАЗМИСЛУВАЊЕ МЕ ПОТСЕТУВА НА ЕДНА МИСЛА НА ЊОГОШ - „БЛАГО ОНОМ КО МАЛД ПОЛУДИ, ПА МУ ЧИТАВ ЖИВОТ ПРОЏЕ У ВЕСЕЉУ И СРЕЧИ“
ЗНАЧИ, СРЕЌНИ СЕ ТИЕ КОИ СЕ БЕСЧУВСТВИТЕЛНИ, КОИ немаат совест и кои имаат неразвиена свест. СПОРЕД ОВА, ИСТОРИСКИ ГЛЕДАНО, МАЈСРЕЌНИ БИЛЕ ПЕШТЕРСКИТЕ ЛУЃЕ.

Или уште нешто...кога сме најслободни? Кога сонувамесреќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 12:49
Кали извини, моите црвени букви не ги сваќај како “карање“, така обично пишувам кога реплицирам на цитат...Само реплика, ништо друго...
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 13:00
СОВЕСТА Е ПРОДУКТ НА СВЕСТА, ПОТСВЕСТА НА СОВЕСТА, А СОНОТ НА ПОТСВЕСТА. ЗНАЧИ КРУГОТ ГО ЗАТВАРААТ ТОЧКИТЕ СВЕСТ И СОН - КОЛКУ ПОНИСКА СВЕСТ, ТОЛКУ ПОМИРЕН СОН.
КОЛКУ ПОМИРЕН СОН, ТОЛКУ ПОЧИСТА СОВЕСТ. КОЛКУ ПОЧИСТА СОВЕСТ, ТОЛКУ ПОМИРНА ПОТСВЕСТ. КОЛКУ ПОМИРНА ПОТСВЕСТ, ТОЛКУ ПОСЛОБОДНА ЛИЧНОСТ.
НЕ ЗНАМ, ПАК СЕ ВРАЌАМ КАЈ ПЕШТЕРСКИТЕ ЛУЃЕ...
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 13:15
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

I zatoa vo opshtestvata kade moralot se uteruva so stap i sabja ima toj da bide zdrav za vek i vekovi. Koj ke se zagleda vo tugja zhena ili mazh - leta glavata na sred ploshtad, pred site gragjani, na zhivo, spored sherijatskiot zakon.

Pa da vidish ti kako site ke bidat moralni, ami kako! Barem javno.

E samo kolku si "Pismen" da znais!! Od kaj be ti gi iznesuvas ovie "Fakti"???? Koj ti kazal deka vo Serijatska drzava Letat glavata za Zagleduvanje kon Sprotivniot tugi pol???

More za samoto Delo -Razvrat- ne e Latanje na Glavata, a pak sega Ovoj Polupismenjak mesi(Efendija super go narece) iznesuvat Fetva za Gledanje...
Letalo glavata..
P.s. Pred da pisuvas nesto,Ispitaj dobro dali e taka ili Prasaj nekoj Muslman koj ke ti kazet--Poso sega vaka Ispagas ne POLUPISME(kako sto te narece efendija) Tuku Skros NEPISMEN...

Изменето од Halid ibn Velid - 21.Февруари.2008 во 14:20
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 53>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,531 секунди.