IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 222324
Автор
Порака
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 07:57
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Anthony, kade najde del vo Biblijata kade se veli deka Muhamed ne e prorok?

Ako sakash na ova prashanje odgovori koga ke se vratish posle nekoe vreme, barajki takov citat od Biblijata.

Da beshe prorok crkvata kje go prifateshe i priznaeshe.
Kje go imashe i vo Biblijata. Tokmu zato i velam deka ne e prorok.
Shto novo kazal toj? Kazuval tugji proroshtva sto nekoi drugi gi propvedale godini i godini pred nego - i lazel deka se negovi vizii. Plagijator.
Da ne e toa nekoj nov zavet??? Ne e?
Koi se novitetite vo Islamot. Sto e novoto vo konceptot na k*ranot?
Nishto. Zatoa i mislam deka Gospod ne mu soopshtil nishto na Muhamed
Pa i jas znam, ako e taka da napisham nekakava si kniga i so silata na machot i sabjata da insistiram deka e sveta
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 09:39
Antoniy , ti od mars da ne si padnal be batka????

k*ranot vo sebe sodrzi odgovor na tvoite prashanja i veli:

Ako onie mislat deka k*ranot e od Bilo koj drug osven Allah vo nego bi nashle nesoglasija golemi, kontradiktornosti golemi...(Allah da mi oprosti ako pogreshno citirav) Poveli najdi kontradiktornost i dokazigo Quranot greshen.

Isto taka veli :Surah El Araf 7 (ajet 157) onie koi go sledat glasnikot pejgamber, koj ne znae da pisuva i da cita, kogo go naogaat zaveden kaj niv - i vo tevrat i vo indzil i koj im nareduva dobro i im zabranuv zlo.....
Ovoj ajet od k*ranot kazuva deka Muhammed s.a.v.s koj ne znae da cita i da pisuva, e zaveden i vo Biblijata, vo stariot i vo noviot zavet.
Ako ja citame
Biblijata vo Knigata na prorokot ISAIJA 29 (red 12) se veli: I mu ja davaat knigata na onoj koj ne znae da cita, i velat: >procitaj ja< i toj odgovara
> Ne znam da citam.<

k*ranot veli deka Muhammed e spomnat vo Biblijata, i ako ja otvorite biblijata navistina e tamu.

A Dzebral (gabriel), koga za prv pat mu se obrati na Muhammed s.a.v.s
Bese so zborovite IKRE (uci,citaj) a Muhammed odgovara: MA ANA BI KARI (neznam da citam)   Tocno kako sto se veli vo prorostvota vo Biblijata.   
Antony ti nesamo shto neveruvash vo k*ranot, ne veruvash niti vo Biblijata!!!

Postojat uste mnogu drugi nagovestuvanja od Biblijata za Muhammed s.a.v.s
Biblijata duri go spomnuva i po ime na Prorokot: Vo Evangelie spored Jovana 16 (red 7) No jas vistinata vi ja kazuvam: podobro e za vas jas da si otidam, oti, ako ne si otidam,Utesitelot nema da dojde pri vas; ako, pak, zaminam, ke vi go pratam (red 8) A on koga ke dojde ke go izoblici svetot za grev, i za pravda i za sud. A koga ke dojde On, Duhot na vistinata, ke ve upati vo sekoja vistina; no od sebe nema da zboruva, a ke govori sto cue, i ke vi ja kaze idninata
Isus vo ovie redovi zboruva za Duhot na vistinata koj ke dojde, zosto ako toj ne otide, Utesitelot nema da dojde pri lugeto...   i toj ke ja kazuva vistinata i nema da govori od sebe, ke govori toa sto ke cue... I ako za ovie zborovi gi prasas Hristijanite, za kogo se zboruva? Bez dvoumenje odgovaraat, Za Svetiot Duh!
No dali Isus veli taka?Isus veli:ako ne si otidam,Utesitelot nema da dojde pri vas; A Svetiot duh veke bil na zemjava, Povikuvaekise na na kazuvanjeto na Biblijata, za raganjeto na isus se veli : deka Svetiot duh ja osena Marija i taja zabremeni. Biblijata veli deka Svetiot Duh veke bil na zemjava, A Isus veli deka ako ne otide DUHOT NA VISTINATA nema da dojde, sto kazuva deka ova prorostvo ne se odnesuva na Svetiot Duh, tuku na Duhot na Vistinata.
No koj e duhot na vistinata?

Ajde da go obrazlozime i zborot DUHOT NA VISTINATA koristen vo Biblijata, e PARAKLETOS koj pak zbor e korumpirana forma od zbort PARIKLETOS , Ako ovoj zbor go prevedime na Makedonski ke bide : Nekoj koj e FALEN, ili Nekoj koj e DOSTOEN ZA FALENJE) a pak ako se ova se prevede na Arapski ke bide:
Nekoj koj e FALEN e =(MUHAMMED) A nekoj koj e DOSTOEN ZA FALENJE e =(AHMED) Elhamdullilah i dvete od ovie iminja, se iminja na Pejgamberot Muhammed s.a.v.s     Sto kazuva deka i po ime Biblijata zboruva za Muhammed      

Ima uste mnogu nagovestuvanja edno od niv e i:
Vo Kniga Pesna nad pesnite 5 (red 16) Mijsej veli: HI KUMU MITTE KIM
VI KOLLI MUHAMMEDIM ZEJDUDI VE ZEJRAN BEJNE JERUSALIM
Ova e evrejska kotacija koja veli ustata negova - sladost, i celiot toj e pozelen.
Ete koj e mojot vozljuben ete koj e prijatelot moj, kerki erusalimski
Vo Evrejsakta Biblija od koja se prevedeni site Biblii, stoi imeto MUHAMMED

A ti Antoni kazuvash nekoi tvoi filozofii, udostoise procitaj ja Biblijata, posle pishuvaj, a za k*ranot nemoram niti da zboruvam se gleda deka samo si slushal za k*ranot i islamot a ne si pipnal so raka k*ran.

I navistina me cudi kako moze da mu sudite na neshto za koe nemate znaenje??? Procitajgo Quranot posle toa komentiraj.

Изменето од Sahih Bukhari - 19.Јануари.2008 во 09:45
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 10:58
Gledaj sunm ja prochital Biblijata
sum go prochital i k*ranot
Vo k*ranot ne vidov nishto novo
Genezta ista kako vo Biblijata
konceptot - ist kako vo stariot zavet...
Nishto novo
Ako razmisluvash podlaboko i analizirash koja e razikata pomagju stariot zavet i noviot zavet
kje vidish deka
oko zaoko i zab za zab
ne e isto so
...zavrti go i drugiot obraz...
Sto novo donel k*ranot? Nishto.
Za Isaija ... hm - ne si razbral nishto ili mozebi sakash da vidish neshto shto go nema??? Aj prochitaj go i redot 10 i redot 11 i razmisli - ako mozesh
Za evangelieto po Jovan, zboruvash?
Ti nitu mozesh da go svatish Svetoto Trojastvoa za da se povikash na Svetiot Duh - nitu pak si go prifatil Bozjiot sin - pa sega me ubeduvash deka Otecot dal predvesnici za nekakov si "duh na vistinata"??? Ajdeee
Koga kje go spomenesh Svetiot Duh - si gi spomenal Sveti Trojca a ne nekakov si prorok...
Sveta Trojaca gi nema vo knigicheto

Изменето од Anthony - 19.Јануари.2008 во 10:59
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 17:30
Anthony spored tebe:KOJ JA NAPISAL BIBLIJATA?
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2008 во 04:02
Originally posted by vd vd напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

Верувај, незнаат . . . секој си замешал прсти . . па сеа може да се каже : The Bible is written by UNKNOWN AUTHORS - for sure the author IS NOT GOD!

Gledaj glupavo prashanje?
Gledaj i chitaj kako eden prost chovek primitivno razmisluva i e poln so sebe.Si misli deka mnogu znae i nemoze da vidi kolku e praznoglav shtom postavuva prashanja na koj i trigodishno dete go znae odgovorot
Za razlika od k*ranot za koj se znae koj lugje go pishuvale i zatoa ne e Bozje slovo tuku lektira pishuvana od chovek- Biblijata e sveto pismo
Pogresno e da se prasha KOJ ja pishuval... zatoa shto svetoto pismo ne e od chovek ami e od Boga
Znachi da odgovoram
Biblijata ne e napishana od lugje. Taa e Bozje slovo koe Gospod Bog im go dal na lugjeto da go zapishuvaat - ako ve intersira koj se tie lugje shto go zapishuvale Bozjeto slovo otvorete ja Biblijata i kje vidite
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2008 во 15:03
Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Originally posted by vd vd напиша:

Верувај, незнаат . . . секој си замешал прсти . . па сеа може да се каже : The Bible is written by UNKNOWN AUTHORS - for sure the author IS NOT GOD!

Gledaj glupavo prashanje?
Gledaj i chitaj kako eden prost chovek primitivno razmisluva i e poln so sebe.Si misli deka mnogu znae i nemoze da vidi kolku e praznoglav shtom postavuva prashanja na koj i trigodishno dete go znae odgovorot
Za razlika od k*ranot za koj se znae koj lugje go pishuvale i zatoa ne e Bozje slovo tuku lektira pishuvana od chovek- Biblijata e sveto pismo
Pogresno e da se prasha KOJ ja pishuval... zatoa shto svetoto pismo ne e od chovek ami e od Boga
Znachi da odgovoram
Biblijata ne e napishana od lugje. Taa e Bozje slovo koe Gospod Bog im go dal na lugjeto da go zapishuvaat - ako ve intersira koj se tie lugje shto go zapishuvale Bozjeto slovo otvorete ja Biblijata i kje vidite

Drugar,namesto da izigruvas ovde dezuren policaec kazi nesto konkretno po odnos na tvoite nesoglasuvanja so nasite konstatacii,prestani so provokaciite,te pratam celo vreme i gledam deka znaes samo da se ufrlis i da porovociras bez da kazes nesto sto ce ne zainteresira na site ovde.Malce prebiraj gi zborovite koi mi gi upatuvas posto dobivam vpecatok DA TI JE JEZIK GORIJI OD PRLJAVE LOPATE!

Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 16:36
Vecerva na A1 televizija vo 23.55 casot ke ima dokumentarna emisija, nesto povrzana so ovaa tema i sl temi vo vrska so verite.  
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 17:13
muhamed nikade ama bas nikade ne e spomnat vo biblijata toa e fakt.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 17:46
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Си ја читал Библијата?

Си го читал евангелието по Варнава?

Што мисиш ти за Марко,Јован,Матеј,Лука,Варнава-дали треба да им се верува на нивните зборови?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 21:40

Си ја читал Библијата?

Си го читал евангелието по Варнава?

Што мисиш ти за Марко,Јован,Матеј,Лука,Варнава-дали треба да им се верува на нивните зборови?

Ajde templarius sto cekas,jas seuste go ocekuvam tvojot odgovor!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 21:45
Prvin odogovri na mojot post pa togas jas ce ti odgovroam na tebe. Verbata i faktite se dva razlicni pojma jas mozam da veruvam no toa ne mora da e tocno...fakt e deka muhamed ne se spomenuva vo biblijata nitu vo eden kontekst a za tvoja informacija evangeli ima eden kup - poznati i nepoznati...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 21:56

Prvin odogovri na mojot post pa togas jas ce ti odgovroam na tebe. Verbata i faktite se dva razlicni pojma jas mozam da veruvam no toa ne mora da e tocno...fakt e deka muhamed ne se spomenuva vo biblijata nitu vo eden kontekst a za tvoja informacija evangeli ima eden kup - poznati i nepoznati...

Fakt e Deka se spomnuvat Muhammed.a.s. Vo Biblijata.ce si dobiis za toa i dokazi...

P.s.Napisa imalo Kup evangelija Poznati i nepoznati a ??? na koja osnova Vie gi prepoznavate Evangelijata koi se Vistiniti a koi lazni??

Zosto Evangelijeto na Luka da se Prifatet a na Barnaba Ne???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 22:07
Aloooooo ne rekov vistiniti i nevistiniti tuku rekov poznati i nepoznati se nadevam deka po vtor pat ce ja razberes razlikata ili pak da pisuvam vo akrostih
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 222324
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.