|
Дали треба да се јаде месо или не? |
Внеси реплика | страница <1 23456 14> |
Автор | ||
SummerLove
Сениор verliebt Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7174 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
treba da se juade meso no ne da se preteruva
|
||
Bidi Neverna, Da Ti Bide Veren,Vrti Mu Go Grbot Ke Trca Po Tebe.Ne Roni Solzi Kolku I Da Boli ,Bidi Hrabra I Toj Ke Te Moli!!!
|
||
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
onie koi se krvna grupa nulta treba da jadat meso ... samo ne svinsko ... bidejki sme so svinjite mnogu slichni ... toa e kako kanibalizam ... mesoto da e dinstano ... a ne skara ... |
||
PARADISE MACEDONIA
|
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
нема врска крвната група со месото!
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Црвеното процесирано месо содржи пуно канцерогени материи, тоа е докажано. Исто како и конзерва печурки, со адитив Е330 и Е300.
Ама не се откажувам од месо, сепак |
||
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кали сега и ти ќе ме предомислуваш
|
||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не, не, и јас си јадам месо...што ни е гајле
|
||
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
blashka,gledam deka se dvoumish...
Sepak,najdobro ke e da se posovetuvash so nekoj lekar ili nutricionist ili pak poveke da prochitash od internetov (dobro e shto go ima ),pa krajnata odluka da e tvoja. Tuka nie ...sekoj ke si pishuva kako misli,ponekogash i pishuva kako ne misli,no sepak pishuva....i,seto toa moze da te stavi vo nedoumica vo kakva si i sega. Tochno e deka e potrebno meso za chovechkiot organizam,i jas ne sum apsoluten vegeterijanec-no upoznavajki se se poveke i poveke za shtetnosta na mesoto vo deneshno vreme koga znaeme deka se e zaga- deno pa i toa...osven ribata koja ja jadam vo neogranicheni kolichini,i toa iskluchivo morskata, mesoto gledam se poretko da mi e na trpezata. Kako i da odluchish neka toa e tvoj izbor. |
||
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
мамма јас и не сум толку неодлучна , точно знам што сакам
а овде си правам муабет и сакам да прочитам мислења само од
луѓе кои ми се драги и кои вистински ги почитувам...
и ти знаеш дека си една од нив...
|
||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И јас сум повеќе на морска храна, и на бело месо...
Од црвено не се откажувам, ама не јадам во големи количини и не често. Плус, внимавам да е квалитетно и добро спремено, печено. |
||
Eli
Сениор Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1968 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne smee mesoto skros da se otstrani od ishranata,zatoa so sodrzi hranlivi sostojki koi mu se potrebni na organizmot.Megutoa toa ne znaci pak i deka treba da se preteruva so mesoto vo vaseto meni
|
||
BidiFit
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 454 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За и против рибата!!!
За рибата се тврди дека е најздравото месо што може да се јаде: нискокалорична е, содржи многу белковини и омега-3 масни киселини. Значи, добра е за срцето и крвите садови, а лоша за мозокот. Зошто? Лосос, една од најбезбедните риби за конзумирање бирајте туна со назнака light школките и ракчињата се со низок % на жива Рибата и морските плодови содржат многу протеини, богати се со омега-3 масни киселини, спречуваат многу заболувања: срцеви болести, депресија, како и одредени видови тумор. Зависно од потеклото, рибата се дели на морска (сина): * инчуни; * сардина; * скуша; * лосос; морска (бела) риба * лист; * ослиќ; * бранцин, * зубатац. Слатководна риба: * шаран; * пастрмка; * сом; * крап. По количеството на маснотии, немасни се : * Ослиќ, лист, орада Полумасни се: * сардина, пастрмка, инчун, зубатац Масни: * јагула, октопод, ајкула, туна, лосос Масните риби содржат најмногу ДХА и ЕПА омега-3 масни киселини кои ја спречуваат појавата на депресија, деменција и други ментални болести. Некои истражувања покажале и дека рибата штити од болести на очите. Освен тоа, важно е да разликувате која е одгледувана, а која природна риба –природната е значително поздрава, бидејќи во рибниците рибата се храни со рибино брашно.Како ќе ја препознае одгледуваната риба? Рибите од рибниците имаат иста големина и најчесто се одгледуваат орада, бранцин, лосос, пастрмка и шаран. Најсигурни ви се: инчуни, сардини и скуша – овие риба уште не се одгледуваат. Како и да е, се препорачува рибата да се купува како овошјето и зеленчукот, значи – сезонски, бидејќи не се ловат сите видови риби во одреден период. Скриена опасност? Со оглед на големото загадување на водите, живата лесно доаѓа во речните, езерските и морските води, па така навлегува и во рибите. Големите видови риба, како скуша, ајкула, сабјарка, туна се хранат со ситна риба и акумулираат повеќе отрови. Големите дози на жива можат да предизвикаат оштетување на видот и нервниот систем и да го нарушат правилниот развој на фетусот и малите деца. Затоа се препорачува, бремените жени да внесуваат риба 1 неделно (до 340 гр.). Со низок ризик се сардина, лосос, пастрмка, ослиќ, скуша. Освен тоа, оние кои се занимаваат со оваа проблематика препорачуваат да не се конзумира кожата на рибата, а рибата добро да се испржи или да се испече на скара или во рерна. Доколку сакате да подготвите јадење од рак или јастог, задолжително отстранете го „зеленото“ ткиво (тоа е рибја жолчка), и тоа пред варењето, бидејќи може да содржи пестициди, кадмиум или друг токсичен метал. Што е безбедно? Најсигурна за конзимирање е сепак – замрзнатата риба. Таа прво треба да се одмрзне, па да се испржи во тавче или на скара, попрскана со сок од лимон. Здраво е да конзумирате немасна (light) туна и тоа до 170 гр.неделно; црвен или розе лосос кој е богат со омега-3, а со низок % на жива. Низок % на жива содржат и школките и раковите. Значи, рибата е супер, но - како и со секој вид храна – одбирајте внимателно. |
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
од каде тоа дека не смее жити се??? мене доктори специјалисти ми рекле дека може да се замени но не станува збор за соја туку за било што друго од животинско потекло. значи скоро се е исто освен вкусот на месо. и дај не збори вакви работи друг пат |
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Eli
Сениор Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1968 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Epa mene doktor specijalist mi kaza deka vo samoto meso ima sostojki koi gi nema vo drugite produkti,i deka ne treba skroz da se isfrli od ishranata..i ne moras taka da mi se obrakas,i da ne sum u pravo..mozes samo da kazes ne si u pravo ili sl.a ne AJ NE ZBORI TAKVI RABOTI DRUG PAT..ja kazuvam toa so lekar mi kazal a ne izmisluvam..taka da ako toj me izlazal znaci i ja sum izlazala..ako imas kliker ke skontas.. |
||
Внеси реплика | страница <1 23456 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |