IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Прашање до атеистите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Прашање до атеистите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324>
Автор
Порака
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 09:50
луѓето не настанале од мајмуни, туку од хоминиди! Не е исто! Така да ве молам, не ги вреѓајте мајмуните дека луѓето настанале од тие благородни суштества!
Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 10:46
Ushte ednash iako veke nekoj pishuvashe:lugjeto ne nastanale od majmuni, tuku tie i majmunite imaat zaednichki predci, na edna strana evoluirale majmunite, a na druga chovekot!
Inaku majmunite i chovekot spagjaat vo grupata na primati, poradi toa shto mozhat da manipuliraat so palecot!

Ako lugjeto nastanale od majmunite, zoshto denes nekoj majmun ne se pretvoti vo chovek?

Kolku i da ima Darvinovata teorija propusti i da e neverojatno negovoto objasnuvanje za potekloto na vidovite, sepak e poprifatlivo od toa deka gospod sozdal se shto postoi na zemjava!

A koj go sozdal kreatorot?збунетост
always look on the bright side of the life!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 11:21
Originally posted by bluebell bluebell напиша:

Kolku i da ima Darvinovata teorija propusti i da e neverojatno negovoto objasnuvanje za potekloto na vidovite, sepak e poprifatlivo od toa deka gospod sozdal se shto postoi na zemjava!

bluebell, работата е во тоа што тие пропусти не се мали дупчиња, туку во корен ја сечат целата ПРЕТПОСТАВКА на Дарвинчо. Проблемот е што во Комунизмот на нашиве простори се вршеше индоктринизација на народот дека тоа е апсолутен факт, додека секаде на светот, па и денеска кај нас, се потенцира на тоа дека тоа е само претпоставка т.е. веќе побиена претпоставка која се одржува сеуште додека атеистите не најдат некоја алтернативна претпоставка за тоа како настанал животот без присуство на Бог.

Ова прашање е неизбежно во било која теорија или претпоставка за настанокот на универзумот и животот, без разлика дали таа е теистичка или атеистичка, и на тоа прашање единствено теистите можат да одговорат бидејќи тие, за разлика од атеисите, на почетокот имаат едно Вечно и несоздадено Битие кое го нарекуваат Бог.
Сите временско конечни работи имаат потреба од причина за нивното постоење, но единствено Вечниот Бог нема потреба од таква причина, бидејќи Самиот Тој е прапричина на се што постои.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 15:43
на почетокот имаат едно Вечно и несоздадено Битие кое го нарекуваат Бог.

Evangelos fala za objasnuvanjeto, kolku shto razbrav vernicite veruvaat deka nesozdadenoto(t.e.nishtoto, sozdalo se na zemjava). I toa se prifakja kako nepobitna vistina i tochka, ne se diskutira povekje za toa.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 19:35
mesi ne go preteruj големо%20гушкањеголема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
bond....james b Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Ноември.2006
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 20:19
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

bluebell, работата е во тоа што тие пропусти не се мали дупчиња, туку во корен ја сечат целата ПРЕТПОСТАВКА на Дарвинчо. Проблемот е што во Комунизмот на нашиве простори се вршеше индоктринизација на народот дека тоа е апсолутен факт, додека секаде на светот, па и денеска кај нас, се потенцира на тоа дека тоа е само претпоставка т.е. веќе побиена претпоставка која се одржува сеуште додека атеистите не најдат некоја алтернативна претпоставка за тоа како настанал животот без присуство на Бог.

Ова прашање е неизбежно во било која теорија или претпоставка за настанокот на универзумот и животот, без разлика дали таа е теистичка или атеистичка, и на тоа прашање единствено теистите можат да одговорат бидејќи тие, за разлика од атеисите, на почетокот имаат едно Вечно и несоздадено Битие кое го нарекуваат Бог.
Сите временско конечни работи имаат потреба од причина за нивното постоење, но единствено Вечниот Бог нема потреба од таква причина, бидејќи Самиот Тој е прапричина на се што постои.
  sto lupetas ,samo "bog' znae!збунетост
You live only ONCE!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 23:14
Џејмс, ова е тешка дискусија за тебе, оди снимај си филмови, за тоа не ти е потребно ни наука, ни теологија.

на почетокот имаат едно Вечно и несоздадено Битие кое го нарекуваат Бог.

Evangelos fala za objasnuvanjeto, kolku shto razbrav vernicite veruvaat deka nesozdadenoto(t.e.nishtoto, sozdalo se na zemjava). I toa se prifakja kako nepobitna vistina i tochka, ne se diskutira povekje za toa.

Ако мислиш на АТЕИСТИЧКИТЕ верници, тогаш си во право, бидејќи тие веруваат дека Ништото создало се на земјава, поточно Ништото си создало материја и енергија (спротивно на термодинамичките закони), потоа Ништото си создало и природни закони кои потоа во тандем со слепите сили на природата почнале да ја готват вселената, земјата, а потоа и во прабиотичката супа да го куваат животот. Вулканите ја грееле ринглата, громовите ја мешале, а земјотресите ја треселе да не загори супата... колку убава научно фантастична приказна, која е убава на увце, а горчи во разумот.
Додека ТЕИСТИЧКИТЕ верници веруваат дека несоздаденото е всушност Бог кој плански и целисходно создал се на Земјата.

Изменето од EvAngelos - 12.Февруари.2008 во 00:05
Кон врв
bond....james b Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Ноември.2006
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 23:36
.........."Вулканите ја грееле ринглата, громовите ја мешале, а земјотресите ја треселе да не загори супата... колку убава научно фантастична приказна, која е убава на увце, а горчи во разумот"............

edno neshto pametno da kazes! tocno e deka e naucnofantasticna,za razlika od tvojata koja e samo.....fantasticna! a ako nesto ne e pri zdrav pamet....toa e postoenjeto na nesto takvo... kako sto ti go zamisluvas gospod!
You live only ONCE!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2008 во 16:07
АТЕИСТИЧКИТЕ верници!

Zarem postoi i takvo neshto?збунетост (shto e toa neverni vernici?)

Додека ТЕИСТИЧКИТЕ верници веруваат дека несоздаденото е всушност Бог кој плански и целисходно создал се на Земјата.

E, a na ova  stvarno ostanav bez zborovi!голема%20насмевка
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2008 во 16:37
Vo prasanje e veruvanje.Darvinovata teorija za evolucija e vece pobiena i na nea ne treba da se oslonuvame. Kako i da e nekoj ce kaze kako pobiena pa taka procitajte na net i ce videte dosta naucni istrazuvanja i nepobitni fakti deka teorijata ne drzi voda. Edno prasanje gore nekoj vece go postavi zasto se uste majmunite ne se pretvaraat vo ludje (evoluiraat). Dali e podobro da veruvam deka sum nastanal od majmun ili pak deka sum sozdaden od Boga po negov lik ???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2008 во 20:18
Ne znam kolku se validni ili ne ama fakt e deka i naukata ne raspolaga so cvrsti naucni dokazi za fundamentite na postoenjeto, i se se sveduva na teorija.
Sto se podobri tie teorii od veruvanjata, i ednite i drugite se nedokazani, samo nie veruvame deka ima nesto super-inteligentno sto ja sozdalo seta ovaa ubavina koja ne opkruzuva od momentot na budenje dodeka ne si legneme, a potoa sledat snistata koi od koi poneverojatni.
A Ateistite znaci isto taka bidejki ne dokazale deka ne postoi kreator znaci ne veuvaat deka toj postoi ama toa so sigurnost ne go znaat.
Predcuvstvuvam deka anakin ke se razzestoci, ama navistina ako znae deka Bog ne postoi togas neka ni objasni i nam kako dosol do toj zaklucok, ta ete i nie da znaeme, a ne vaka da veruvame, Samo da ne e i toa nekoja tipicna vernicka izjava od tipot ne me prasuvaj od kade ama znam , ne bracko ti veruvas deka znaes, Ako so sigurnost znaevte nemase ovaa tema da ima 22 strani bez opipliv dokaz.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2008 во 00:04

АТЕИСТИЧКИТЕ верници!

Добро утро, зарем атеистите се качиле на небото и виделе празен престол па се апсолутно сигурни дека Бог не постои?
Дали се верни или не верни не знам, но сугурно знам дека тие се ВЕРНИЦИ кои ВЕРУВААТ дека Бог не постои.
Еднаш имаше тема (уште постои) "Дали постои Бог?" и аргументите на теистите спрема атеистите беа нешто како 50:3, од кои атеистичките аргументи беа од типот: Ако Бог постои зж не се покажит да го опулиме, или ако Бог постои зж не му удри бокс на злото, или ако Бог постои зж изгуби Јувентус, зж ова, зж она, зж не направи вака, зж не постапи така, зж не биде ваков, зж не бите таков.. што всушност води во едно глобално прашање-аргумент: Ако Бог постои зошто не е онаков каков што jaс си го замислувам?

Ако мене ме прашуваш, согласно нивните оскудни аргументи за непостоењето на Бог, тие се најголемите фанатични верници на светот голема%20насмевка
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2008 во 00:13

АТЕИСТИЧКИТЕ верници!

Добро утро, зарем атеистите се качиле на небото и виделе празен престол па се апсолутно сигурни дека Бог не постои?
Дали се верни или не верни не знам, но сугурно знам дека тие се ВЕРНИЦИ кои ВЕРУВААТ дека Бог не постои.
Еднаш имаше тема (уште постои) "Дали постои Бог?" и аргументите на теистите спрема атеистите беа нешто како 50:3, од кои атеистичките аргументи беа од типот: Ако Бог постои зж не се покажит да го опулиме, или ако Бог постои зж не му удри бокс на злото, или ако Бог постои зж изгуби Јувентус, зж ова, зж она, зж не направи вака, зж не постапи така, зж не биде ваков, зж не бите таков.. што всушност води во едно глобално прашање-аргумент: Ако Бог постои зошто не е онаков каков што jaс си го замислувам?

Ако мене ме прашуваш, согласно нивните оскудни аргументи за непостоењето на Бог, тие се најголемите фанатични верници на светот голема%20насмевка

tra tra tra trabunjas
aj vaka
JURIJ I GERMAN bile gore i rekoa sami sme
hehehhehehehe-- sala mala

no citajki te tebe kako se ubo objasnuvas
mi lici deka - za gospod se znaes
ili toj sekoja nokj ti sepka vo useto i kazuva za sebe si
ili imas bujna fantazija i ja trosis na objasnuvanje se za  Gospoda

Изменето од anakin - 13.Февруари.2008 во 00:13
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2008 во 10:30
e Evangelos a ti mnogu jak argument dade

pojak argument zdravje
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,217 секунди.