IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Самоубиствени Секти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Самоубиствени Секти

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 18:12
Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Pa zgora na se, im se vosh*tuvaat na mudzhahedinite, nivnata verzija na hrisitjanskite krstonosci, koi se borat za Alah i gi davat svoite zhivoti, a i zhivotite na site ostanati zaedno so niv, za Bozhjata milost, red i poredok spored k*ranot.

Strashno!

P.S. I ako treba ke najdat opravduvanje vo k*ranot za vakvi raboti. Toa e onoa sto site nadvor od Islamot go potenciraat - ne mozhe da interpretirash edna Kniga kako sto ti odgovara spored dnevnata politika. Demek ednash da odobruvash neshto, a utre ako ne ti odgovara, da pobarash drug ajet i da go negirash prethodnoto. Na vrvot od se, ako ne se slozhuvash so momentalnoto interpretiranje ke bidesh napadnat kako glupav, nepismen, neznajko, neprosvetlen, bezbozhen i t.n. Ne daj Bozhe ako si musliman, pa ne se slozhuvash so niv. Ke se vjasaat protiv tebe kako da si Gjavolot lichno. Mnogu pobozhno i prosvetleno odnesuvanje. I toa najmnogu doagja od fundamentalistite. Ili si so niv ili si protiv niv. Tuka nema nekakva srekna sredina. Za niv se e nesrekno ako ne e 100% po nivnata zamisla. Ke te toleriraat samo dodeka mislat deka ke ti go svrtat umot, a ako vidat deka nema nishto od toa - zaboravi na bilo kakva tolerancija! Naedash - off you go.
Jas mesenger davam samo moe glediste, na rabotite koi se slucuvaat vo
Palestina. Moeto mislenje ne znaci deka go opravduvaat site muslimanski
clenovi na forumot. Jas nikade ne spomnav dokaz od k*ran za ona sto jas
go iznesuvam tuka, nemoj da gi mesas rabotite, nikoj ne ti iznesuva
ovde aeti od Cesniot k*ran, koj sega te tera na vakov nacin da
iznesuvas  lagi za ostanatite muslimanski clenovi.

Koj reche deka Ti iznesuvash takvi delovi od k*ranot ?

A nekoj mora da iznesuva takvi delovi pred tie mudzhahedini za da gi indoktrinira na bezbozhni delanija, neli ? Za niv zboruvam, a tie se muslimani, neli ?

I tie se onie, koga ke masakriraat nevini lugje, zheni i deca, vo verskiot zanes na krvoprolevanjeto izvikuvaat ALAH AKHBAR !!!
Za toa zboruvam mudzhahid. Za muslimanstvoto, Islamot i mozhnosta k*ranot da se interpretira kako voditel na teroristi i decaubijci. Nemoj samo da se javish so replika deka toa ne e tochno. Toa go gleda svetot sekoj den.

Изменето од Messenger - 11.Февруари.2008 во 18:28
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 18:51
Gledna tocka na Islamot te. na Quranot vo vrska so samoubijcite,e:

Nieden Musliman nema pravo samiot sebe da si nashteti, a nezamislivo e da se samoubie...

Ima hadis koj vo koj Muhammed s.a.v.s veli: Sekoj eden koj si nanesuva shteta (bolki,rani) na svoeto telo, Ne e eden od nas!

Od ova se dobiva slikata za samoubiecot vo islamot, Najstrogo zabraneto e Musliman da se samoubie!!!!

Za ubivanjeto na nevini luge Quranot veli:

Al Maide - 32 ...ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao...

Posle ovoj Ajet od Quranot sekoj eden moze da svati deka licnosta koja ubiva nevini luge nemoze da bide Musliman, zashto Allah vo Quranot veli deka takviot koj ubiva nevini luge ima tolku golem grev, kako da gi ubil site luge na zemjava, pa koj bi napravil takvo neshto ako veruva vo Quranot???

NIKOJ!!!!

A to shto sekoj den na Mediumite gledame , toa e samo perenje na mozok, sekoj zdrav ja zne vistinata!!!

Zidarski brat milo mie shto taka razmisluvash i se socuvstvuvash so nevinoubienite, podpolno se slozuvam so tebe i stojam na toj stav, Deka sekoj eden koj ubiva nevini luge, ne e nikakov vernik, i ubiva za licni benificii, a verata ja koristi kako opravduvanje za delata koi gi raboti....

Изменето од Sahih Bukhari - 11.Февруари.2008 во 18:57
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 19:04
Bukhari - ti blagodaram za ovoj post, tokmu toa mi beshe poentata celo vreme! Prashanje e samo koga site vistinski muslimani kje go sfatat ova i kje prestanat da gi velichaat onie koi, kako shto samiot posochi tuka - go navreduvaat samiot k*ran i Bozhjiot Zbor.
Ako lugjeto sakaat mir i prosperitet za svoite brakja vo Palestina, mora da prestanat so poddrshkata na samoubijcite. Koga toa kje se sluchi, togash kje dobijat i poddrshka od ostanatiot svet, zatoa shto lugjeto kje gi vidat nivnite stradanja bez da bide taa slika zamaglena od zloba i negativizam.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 19:40
Zidarski, samiot znaesh deka samoubistvenite napadi nese nishto drugo nego edna propaganda, na Amerika, nema toa nikogash da prekine, veruvam deka gi ima ali ne vo brojka koj ja slushame na mediumite, seto toa e samo opravduvanje na cinot koj se pravi, kako 1 naftata, vtoro oformuvanje na drzava koja nepostoela na tie prostori!!!!

Amerika i izrael ke si gi ostvarat svoite zamisleni celi, narodot okrivuval ili ne, zamisleniot plan ke go ostvarat po sekoja cena, nema pomosh od toa dali lugeto ke opravduvaat ili ne, se e zaludn brat, pa taa si oformija propaganda deka se borat protiv "terorizmot" koj nema da prekine dodeka ne iscedat do posledna kapka nafta, i dodeka ne ja oformat zacrtanata karta na iszrael.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 19:52
Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

Gledna tocka na Islamot te. na Quranot vo vrska so samoubijcite,e: Nieden Musliman nema pravo samiot sebe da si nashteti, a nezamislivo e da se samoubie... Ima hadis koj vo koj Muhammed s.a.v.s veli: Sekoj eden koj si nanesuva shteta (bolki,rani) na svoeto telo, Ne e eden od nas! Od ova se dobiva slikata za samoubiecot vo islamot, Najstrogo zabraneto e Musliman da se samoubie!!!! Za ubivanjeto na nevini luge Quranot veli: Al Maide - 32 ...ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne ?ini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se ne?iji ?ivot sa?uva - kao da je svim ljudima ?ivot sa?uvao... Posle ovoj Ajet od Quranot sekoj eden moze da svati deka licnosta koja ubiva nevini luge nemoze da bide Musliman, zashto Allah vo Quranot veli deka takviot koj ubiva nevini luge ima tolku golem grev, kako da gi ubil site luge na zemjava, pa koj bi napravil takvo neshto ako veruva vo Quranot??? NIKOJ!!!! A to shto sekoj den na Mediumite gledame , toa e samo perenje na mozok, sekoj zdrav ja zne vistinata!!! Zidarski brat milo mie shto taka razmisluvash i se socuvstvuvash so nevinoubienite, podpolno se slozuvam so tebe i stojam na toj stav, Deka sekoj eden koj ubiva nevini luge, ne e nikakov vernik, i ubiva za licni benificii, a verata ja koristi kako opravduvanje za delata koi gi raboti....    

Blagodarnost i od mene Sahih a tvojava replika. Tuka se slozhuvam apsolutno so tebe. Sekoj koj ubiva nevini lugje, pod bilo koj izgovor, ne odi po Bozhjiot zbor. Znachi site onie mudzhahedini koi raznesuvat nevini lugje bez diskriminacija ili koi drzhat za zalozhnici deca vo uchilista i nevini lugje vo teatri ne se muslimani i ke gorat vo Pekolot.

Sega, sosem sluchajno, neshto mi padna vo ochi, pa bi te prashal ovde bidejki ne mi se otvara nova tema.

Citirash:

Al Maide - 32 ...ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne ?ini - kao da je sve ljude poubijao...

Znachi postoi provizija vo k*ranot deka mozhes da otepash chovek ako pravi nekakov nered ili ako otepal drug chovek? Spored koj kriterijum ke procenuva eden vernik dali da otepa drug chovek zatoa sto k*ranot toa mu go dozvoluva vo ovie sluchai? Kako ke interpretira toj deka neredot zavrednuva smrtna presuda ili deka ubivanjeto na nekoj chovek avtomatski zavrednuva drugo ubivanje kako kazna?

Mozhesh malu da elaborirash okolu ova?

Изменето од Messenger - 11.Февруари.2008 во 22:04
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 19:56
Bukhari, go prifakjam tvoeto mislenje za ova, no sepak e fakt deka ima mnogu zabludeni dushi koi mislat deka se pogolemi muslimani ako uchestvuvaat vo takvi napadi... Kolku i da ima propaganda, ima mnogumina koi javno i otvoreno veruvaat vo opravdanosta na takvite napadi (kako shto mozhesh da zabelezhsish i vo ovaa diskusija od chovek koj sebe si se narekuva musliman, neli?). Ne mozheme se shto izleguva negativno od toj svet da velime - "a, ne - shtom e losho, znachi e od amerikancite". Vreme e sekoj sam da prifati odgovornost za svoite postapki i za postapkite na negovite bliski, za da mozheme da najdeme prostor za zaednichko razbiranje. Nikoj ne veli deka e lesno i deka kje se sluchi vednash, no mora da se pochne od nekade. Istoto vazhi i za Makedonija i za site ostanati zemji.

Изменето од zidarski - 11.Февруари.2008 во 19:57
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 20:22
Znaci ako ti go ubie ednoto dete, dozvolimu toa da mu go napravi i na drugoto dete, ako ti ja siluva ednata sestra povikaj go toa da i go napravi i na drugata.

Ne zboruvaj od pamet, tuku zamisli kako se custvuvaat ovie luge na koi im e nanesena taa nepravda, a ne se vo moznost da ja dokazat bidejki se blokirani na sekoj mozen nacin, a ostanatiot svet e gluv za toa.(mudzahid)

Mnogu nelogicno i ofanzivno razmisluvanje, zarem nekoj veruva deka evreite sekojdnevno siluvaat po nekoja zena vo palestina ta sto sekojdnevno po nekoj se roka vo sinagoga.

Ajde da zamislime deka imam sestra i deka nekoj mi ja siluval, ako go ubijam nego nisto ne dobivam dobivam dokolku toj odi vo zatvor i tamu malku da se odmori i da razmisli sto i kade zgresil i utre da dojde i da se i izvini na mojata sestra, jas ete imam deca i mnogu gi sakam ama ne znaci deka ako nekoj ubiec so koeficient na inteligencija 2 i jas treba da pagjam na negovo nivo, sekako ke go prijavam slucajot vo policija i ke se molam na Boga na takviot Gospod da mu go dotera umot.
No i dokolku ete Gospod mi go zeme umot sepak ne veruvam deka bi mozel da ubijam bilo kogo osven storitelot nikoj drug ne e kriv za toa nitu deteto negovo nitu tatko mu nitu prijatelite negovi, a osobeno ne odzata kade sto odi da se moli zaedno so nekoi slucajni vernici vnatre bez razlika dali se zeni i deca ili mazi so eden zbor nevini lugje.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 20:26
Vo red, vaka kratko ke ti objasnam okolu stavot na Islamot okolu vojnite i ubivanjata:

Kako prvo vo Islamot e strogo zabraneto da se pocne vojna, ili prv da se objavi vojna na drzava narod ili bilo koj , koj ne napravil nikakvo losho na Islamot.

Vojnata edinstveno e opravdana vo slucaj da bidesh napadnat!!!

Vsushnost taka "funkcionira" i sekoja demokratska zemja, na ovoj princip.

Islamot dozvoluva branenje a ne napaganje, vo slucaj da bidesh napadnat dozvoleno ti e dase branish.

Dozvoleno na eden Musliman e da ubiva samo onoj koj nego go ubiva, a ne ostanatite i nevini lica, znaci ako veke na eden Muslimanski narod mu se objavi vojna, togash toj narod ima pravo da se brani i da ubiva braneeki se, no ne i da preteruva....

Ima i zakon za ubivanjeto vo vojna:
Ne smee da se ubie NEVINO LICE, CIVILNO LICE, STAR COVEK, bilo da e zena ili maz, NESMEE DA SE UNISHTUVAAT OBIEKTITE NA TOJ NAROD, NESMEE DA SE UBIVAAT DECA, NESMEE DA SE UBIVAAT NIVNITE ZIVOTNI NESMEE DA SE UNISHTUVA ZEMJATA, DASE ZAGADUVA ILI SPALUVA ,i edna redica na zabraneti raboti, vo kratko dozvoleno ti e dase borish samo protiiv onoj koj se bori protiv tebe, te. onoj koj te napadnal; a nemash pravo da ograbish ili napadnesh bilo shto drugo od toj narod, i na kraj Allah vo Quranot veli A ako onie prestanat da se borat protiv vas, i vie prestanete, Allah gi mrazi bezrednicite i preteruvacite!!!!

Ima i zakon za zarobente vo vojna, treba da im se obezbedat uslovi za zivot da se snabdat so hrana i se shto im treba za eden normaken zivot, a isto taka zarobenikot treba dase cuva pod zashtita da ne mu bide nanesena nekakva shteta od treto lice, i tn.... dodeka prestane vojnata potoa zarobenikot se osloboduva, a ako pobara i ponatamoshna zashtita od Muslimanite taa negova zelba se udovoluva na najdobro mozen nacin...

E sega kazetemi vie dali ima zakon na zemjinava topka koj veli, vo vojna nesmeete da ja unishtuvate zemjata ili zivotnite i tn.   Zamislete duri i zivotnite na neprijatelot si imaat svoi prava koi nie gi pocituvame, a ne pak za lugeto, isto taka zarobenicite se tretiraat na najdobro mozen nacinn no ete mediumite si go pravat svoeto, perenje na mozoci!!!!

I da napomenam ushte ednash seto ova e dozvoleno vo slucaj da bidesh napadnat ili da ti e objaveno vojna!!!!

Изменето од Sahih Bukhari - 11.Февруари.2008 во 20:32
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 20:34
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Prasanjava ti se smesni mesi!!!

Ne samo Mudzahedinite nitu nikoj Musliman ne smee da se povreduvat,ili da povreduvat Bespravno,,

Sega znam i so prasanje ke postavis...

P.s.Neli Amerikancite,Srbite,Ira,Eta,se Hristijani???

Dali smeat spored Biblijata da Povreduvaat Bespravno,i da izigravaat Svetski policajci!! Povikuvajci se na "Mir"...

Da unistuvaat Zivoti na Nevini Luge,deca ,zeni i starci,(MUSLIMANI)--

Dali smeat Mesi???

Koi se pak tie da Vospostavuvaat "Mir" na Zemjata,prvo neka si vospostavat Mir vo svoite Mesta...

Koj gi ovlastil niv za Toa???

Mesi,znaj deka najgolem Terorist vo svetov e drzavata Vo koja TI ziuvas...Nemir,bezredija,maltretirajna,Ubistva,Nasilstava,site tie poteknuvaat od zemjata koja Demek se povikuvat na " Mir "

Pozdrav...

Znachi mozhe da se bide musliman iako se povreduva samiot i povreduva drugi, ama so pravo ?

Znam za pravoto za samoodbrana, zatoa i rekov deka vo nekoi sluchai postoi provizija vo k*ranot i jas se slozhuvam so toa. Prashnjeto mi e dali mozhe nekoj koj namerno ke si go odzeme zhivotot i so toj akt ]nasilie namerno ke odzeme zhivoti i na nedolzhni lugje, zheni i deca, dali i toj se ushte se smeta za musliman i dali ke odi vo Rajot ?

P.S. Sega ne zborime za hristijani i za toa dali smeat da pochnuvaat volni ili ne i dali imaat pravo da bidat svetski policajci i t.n. Ako sakash otvori posebna tema za toa.
[B

.O vjernici, jedni drugima na nedozvoljen na~in imanja ne prisvajajte, - ali, dozvoljeno vam je trgovanje uz obostrani pristanak B]i jedni druge ne ubjajte! Allah je, doista, prema vama milostiv.-Onoga ko to nepravi~no i nasilno uradi - Mi }emo u vatru baciti, to je Allahu lahko[/B(En-Nisa-29,30ajet)

Mesi dovolen li ti e odgovorov????

samoubistvoto ne go podrzuvam,no nemoj da bidis ubeden deka toa samo go pravat Muslimanite,,Moze i nekoj tvoj ,(amerikan)da se oblecet vo oblekata na Palestinecot ili Iracanecot i da se Razneset,so samo da davat losa slika na Islamot,,,Ili ne Hristijanite ne se opasuvaat so dinamit..Tie toa pomoderno go pravat..Ja frlaat Bombata u Centarot ili vo Kafe,se poubivaat,i pak toj si ziuvat,e malu ovie "Muslimanive" po naivni se...

P.s
Mesi sega ne zborime za Svetskiot policaec a ???

Ama ne treba da zborime i za Mudzahedinite,,poso ne se itie Sekta...samo da znaes...

Ako sum jas off topik,ti si uste povece,poso neli temava e Samoubistveni sekti???

Mesi--Mudzahedinite ne se Samoubice!!!

Изменето од Halid ibn Velid - 11.Февруари.2008 во 20:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 20:36
Postariot brat:

Ti batka mislam deka si eden od tie so isprani mozoci!!!!!

Poveke od      3 miljoni        ubieni nevini deca zeni i starci vo vojnite vo palestina irak i avganistan, a ti pishuvash prikaski ovde ako nekoj ti ja siluva ednata dajmuja i drugata sestra....

More etika, daj da probame prakticno dali fumkcionira toa?????

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 20:44
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

P.s.Neli Amerikancite,Srbite,Ira,Eta,se Hristijani???

Dali smeat spored Biblijata da Povreduvaat Bespravno,i da izigravaat Svetski policajci!! Povikuvajci se na "Mir"...

Da unistuvaat Zivoti na Nevini Luge,deca ,zeni i starci,(MUSLIMANI)--

Dali smeat Mesi???

Koi se pak tie da Vospostavuvaat "Mir" na Zemjata,prvo neka si vospostavat Mir vo svoite Mesta...

Koj gi ovlastil niv za Toa???

Mesi,znaj deka najgolem Terorist vo svetov e drzavata Vo koja TI ziuvas...Nemir,bezredija,maltretirajna,Ubistva,Nasilstava,site tie poteknuvaat od zemjata koja Demek se povikuvat na " Mir "

Pozdrav...

Ne smeat! I nema opravduvanje za nivnite postapki!

Dali Mudzhahedinite ili]bombash*te samoubijci se smetaat za pravedni muslimani, =koga ima desetici sluchai vo koi odzemaat zhivoti na nevino naselenie (i toa ochigledno nevino - deca, uchenici i slichno)? Dali imate opravduvanje za takvite postapki?

Mudzahedinite,,DA Se pravi Muslimani, A za Samo ubicete,vece imas odgovor kolku se muslimani.....

Samoubicete gi podrzuvam,isto kolku sto i ti gi podrzuvas,,Svetskiot policaec koj maltretirat,nevini deca,zeni,starci...

Samoubicete gi podrzuvam onolku kolku sto Ti gi podrzuvas ,,Ira I Eta...

P.s. Zidarski!! Znaes li sto e najeftino nesto Denes na Svetov????/

Bezpravno prolienata Muslimanska Krv....

Poz...

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 21:09
Halid, razbiram shto velish, se izvinuvam ako vo pogreshna grupa gi staviv Mudzhahedinite!
No, i na tebe i na Bukhari vi e jasno tuka, vo vrska so samoubijcite, deka duri i da e toa kako shto velite vie "namesteno", sepak ima ogromna poddrshka od naselenieto vo muslimanskite zemji i toa dosta javno. Eden od glavnite propagatori na takvite napadi beshe poraneshniot vodach na Hamas (sum gledal video od negov govor od pred mnogu godini, vo koj povikuva na takvi napadi). Da, lugjeto toa go poddrzhuvaat od neznaenje, od nepravilno razbiranje na Islamot, od toa shto se podvedeni... No mora vie muslimanite da se spravite so toa pred zapadot da pochne da gleda na vas pozitivno. Se dodeka izleguvaat lugje i javno gi poddrzhuvaat takvite napadi (kako Hezbolah i Hamas), nema da mozhe da se postigne mir. Jas do sega ne sum videl javna i masovna osuda na takvite napadi od islamskata zaednica. A veruvaj mi - sekoj pat koga kje ima civilni zhrtvi vo Irak, vo samata Amerika gragjanskite zdruzhenija pokrenuvaat sudski procesi protiv armijata i vo momentov duri ima zakon deka sekoj vojnik koj kje ubie civil vo Irak mora da odlezhi zatvor, a drzhavata da plati oshteta na semejstvoto (isto shto bi se sluchilo i vo Amerika ako na primer policaec sluchajno zastrela nekoj na ulica za vreme na presmetka so kriminalci). Toa shto sakam da kazham e deka narodot na zapad pochnuva masovno da se protivi na tie metodi na vojuvanje i da prevzema akcii kako ova shto go navedov, dodeka vo islamskiot svet nema takva reakcija vo obraten pravec. A ako sakate da postignete mir, treba da ja ima.
So pochit,
Z.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 21:12
I ovoj tekst sledi po tret pat....

Палестинка

Родена е во земја во која е секој сантиметар свет. Се родила во звукот на експлозијата земја – земја кои ги рушиле улиците не нејзиното идно детинство. И нејзината мјака пораснала со зуците на експлозијата и рушењето на зградите. Сите нејзини живи роднини животот го поминале во гето, околени и постојано опкружени на понижувања и протерувања. Како и останатите девојчиња таа сакал да си игра, да скока по дворот и да ги облекува куклите, но наместо тоа таа морала да се крие од к*ршуми и секој момент да дојдат војниците и да ја срушат нејзината куќа.
Никој незнаел да и објасни зошто таа неможе да има своја куќа, во својата земја во која нејзините предци живеаат веќе две илјади години. Додека растела се и станувало појасно. Војниците имале само цел – да целиот нејзин народ го уништат и истераат.
Во изминатиот половина век повеќе од два милиона Палестинци се иселени под притисок на израелсата војска. Секој ден над окупираниот дел од нејзината домовина паѓаат бомби и секој ден убиваат по еден од нејзините најблиски. Нејзините сонародници се одлучиле за последната опција – самоубилачки напад, како на некој би му скренале внимание за ужасната трагедија која им се случува. Но наместо да се сопре геноцидот која им се случува тие биваат прогласени за терористи, што во овој момент е еднаково со наредбата сите да се убијат. Дали му преостанува нешто на нејзиниот народ освен да се борат до крајот?
Ставила бомба околу себе и храбро тргнала да ја изврши задачата. Некои ќе ја сметаат за херој, некои за терориста, но нејзината постапка значи нејочигледно НЕ за фашистичката политика на Израел. Беше една од многуте млади Палестинци који го дале својото живот како би можеле некои други млади луѓе да ја сфатат нивната порака.
Во моментот кога почина имаше 20 години. Не била војник ниту пак била обучена за војување. Беше само кројачица која неможе веќе да ја поднесе рамнодушноста на јавноста спрема страшната трагедија на нејзиниот народ. Нејзината смрт не смени ништо. Не го допре срцето наниеден арапски принц кој живее неколку километри подалеку во луксузна вила. Единствено нешто што направија исламските лидери беше дикусијата дали самоубилачите напади се верски дозволени. Кукавичлук е единствениот збор со кој може да се опише нивната реакција. Многу празни зборови се потрошени во залажувањето на луѓето дека се ќе се реши со преговори. Сликите на убиените сега зборуваат наместо народот на Палестина. Улиците на Палестинските градови се полни со рушевини, крв и смрт. Тоа е трагичен факт во борбата со камења против тенковите, бомбите против авионите F-16. во исто време израелските плажи се полни со сурфери, капачи и шетачи низ морето, а луксузните хотели веќе ги примаат првите гости, како да неколку километри подоле не течат реки крв на невини луѓе, жени и деца. Треба да се биде потполно слеп за да во тоа не се види сличноста со Хитлеровиот нацизам чии жртви беа припадници на истиот тој народ кој денеска врши масовна убиства врз Палестинците. На преживеаните им останува уште ослонувањето на Аллах и надежтта дека некој ќе и спротивстави на нацистичката политика на Ариел Шарон и ќе спаси од изумирањето на еден од најстарите народи на Блискиот Исток. Што можат да направат обичните луѓе? Да пуштат по некоја солза кога ќе видат слики од убиените? Демонстрираат по улиците надевајќи се дека тоа ќе има бар некој ефект? Што и да направат им останува малку надеж дека тоа ќе им помогне на Палестинците. Они секој ден умираат како што умре Палестинката од почетокот на приказнава. Дали оние кои себеси се нарекуваат луѓе ќе ја дозволат смртта на нејзиниот народ, како што немилосрдно ја занемарија нејзината смрт?....

www.nahla.ba

PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 21:23
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Halid, razbiram shto velish, se izvinuvam ako vo pogreshna grupa gi staviv Mudzhahedinite!
No, i na tebe i na Bukhari vi e jasno tuka, vo vrska so samoubijcite, deka duri i da e toa kako shto velite vie "namesteno", sepak ima ogromna poddrshka od naselenieto vo muslimanskite zemji i toa dosta javno. Eden od glavnite propagatori na takvite napadi beshe poraneshniot vodach na Hamas (sum gledal video od negov govor od pred mnogu godini, vo koj povikuva na takvi napadi). Da, lugjeto toa go poddrzhuvaat od neznaenje, od nepravilno razbiranje na Islamot, od toa shto se podvedeni... No mora vie muslimanite da se spravite so toa pred zapadot da pochne da gleda na vas pozitivno. Se dodeka izleguvaat lugje i javno gi poddrzhuvaat takvite napadi (kako Hezbolah i Hamas), nema da mozhe da se postigne mir. Jas do sega ne sum videl javna i masovna osuda na takvite napadi od islamskata zaednica. A veruvaj mi - sekoj pat koga kje ima civilni zhrtvi vo Irak, vo samata Amerika gragjanskite zdruzhenija pokrenuvaat sudski procesi protiv armijata i vo momentovduri ima zakon deka sekoj vojnik koj kje ubie civil vo Irak mora da odlezhi zatvor, a drzhavata da plati oshteta na semejstvoto (isto shto bi se sluchilo i vo Amerika ako na primer policaec sluchajno zastrela nekoj na ulica za vreme na presmetka so kriminalci). Toa shto sakam da kazham e deka narodot na zapad pochnuva masovno da se protivi na tie metodi na vojuvanje i da prevzema akcii kako ova shto go navedov, dodeka vo islamskiot svet nema takva reakcija vo obraten pravec. A ako sakate da postignete mir, treba da ja ima.
So pochit,
Z.
Ima zakon a ??? Abe Zidarski vo sekoja Drzava ima Zakoni,no kolku se pocituvaat..????

I k*ranot e Zakon,i stavot e Jasen na k*ranot za Samoubistvoto,no ete nekomu ne mu e Jasno i se samoubivat

P.s. Zidarski ako ima takov zakon ,deka sekoj koj ke Ubie civil ,ke odi vo Zatvor,i drzavata Amerika ke placat osteta na Familijata od Ubieniot,,Veruvajmi deka Site Amerikanci(vojnici) treba da idat U zatvor,I ako "amerika"im placa osteta na familijata na ubieniot ke nema da jade....za sebesi...

Ne te negiram deka ima takov zakon,Izglasan,no Veruvaj deka ne se pocituvat...Formalno e Zidarski...

Perenje na Mozoci...Lazenje na Javnosta....

Im placala,ne be Zidarski, im dava procent,od ona sto im go Ukrala...

Pozz...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.