IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Народот кој ја ослободува жената
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Народот кој ја ослободува жената

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 53>
Автор
Порака
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 10:18
Originally posted by brza brza напиша:

eve,...kako uzivaat "oslobodenite" zeni,..............http://www.youtube.com/watch?v=zTRKSycs_gg

brza ova mene mi e povekje zalosno otkolku smesno
Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 10:37
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Originally posted by brza brza напиша:

eve,...kako uzivaat "oslobodenite" zeni,..............http://www.youtube.com/watch?v=zTRKSycs_gg

brza ova mene mi e povekje zalosno otkolku smesno
ne da e zhalosno, tuku nemam zborovi za da se iskazham, pa toa i vsushnost saka da vi kazhe brza, do kade e stasano osloboduvanjeto na zhenata vo islamot. Dolg e patot.............................тагатагатага
always look on the bright side of the life!
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 16:14
?

Изменето од Anthony - 19.Февруари.2008 во 17:43
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 18:09
Toa e problemot Anthony... problemot se ragja tochno megju onoa sto e i onoa sto si prisakuvame da bide.

Onie, koi se zarobeni vo predrasudite na minatoto, ednostavno ne mozhat da vidat podaleku ili ne mozhat da najdat sila da penetriraat preku golemiot zid sto se isprechuva pred nivniot nos. Mnogu im e polesno da ti rechat deka zidot - NE POSTOI, a ti ne znaesh sto zboruvash.

Ako ne mozhesh da udrish po magareto, udri mavaj po samarot !!! Ne deka ke go reshish problemot, tuku ke ti bide polesno.

Изменето од Messenger - 11.Февруари.2008 во 18:10
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 20:25
Originally posted by Kali Kali напиша:

Убав текст, Aicha.Се сетив на нешто што еднаш ме заинтригира, ама немав прилика да го поставам прашањето. Може ќе знаеш да кажеш.Во џамија (не тука, туку западна Европа), запознав група жени кои доаѓаа да учат, значи имаа верско училиште во џамијата. Секако, сите беа покриени, едни целосно во црн хиџаб, други во полесни материјали во боја. Една од нив, ми кажа дека е мажена, но не живее со мажот, т.е. татко и’ беше тој кој ја донесе во џамијата. Малку потпрашав како и зашто, само се насмеаа сите и ми одговорија- знаеме дека ти е чудно, не можеш да разбереш; и отиде муабетот во друг правец, не се доискажавме.Сакав да прашам во кој случај може мажена жена да биде сеуште мажена, но да живее со родителите..и сеуште да биде член на заедницата, значи заедницата, џамијата не ја отфрла? Претпоставував дека можеби мажот ја отфрлил и се разведува од неа, ама некако имав впечаток дека тоа е можеби привремено. Плус, имав впечаток дека е некој вид казнување за нешто. Девојката изгледаше прилично тажно, и не учествуваше во муабетот како другите. 

Blagodaram Kali!
Jas navistina nemozam da ti kazam sto e ona sto ja macelo devojkata!
No mozam da ti kazam za razvodot vo islamo.
TOj e dozvolen, moze da go pobara i mazot i zenata, podednakvo!
Ponekogas e obostran, a ponekogas go saka samo ednata strana. Sto e sosema nornmalno i denska, i vo denesnoto pravo.
Nejziniot razvod nema nikakva vrska so bivanjeto clen na dzamijata. On se stanuva so aktivnoto ucestvo vo dzamiskite aktivnosti, i poteknuva od tvoeto versko znaenje a ne bracen status!!!! Pa studentite se i cesto najaktivnite. Brakot vo islamo se tretira kako dogovor, koj se raskinuva po baranjeto na ednata i drugata strana. A NE DOZIVOTNA ZAKLETVA!

Zalno e sto deneska pod vlijaneto na se pocestite razvoti, retko bivaat imuni i muslimanite. Toa e cesta pojava, no vo Islamot, pravno e regulirana! Zenata e zastitena, so t.n. mehr vo slucaj na razvod, cija granica i iznos biva odredena od samata zena, I VO SLUCAJ NA RAZVOD, VO ZAVISNOT OD TOA KOJ GO BARA RAZVODOT, TOJ GO ISPLAKA MEHROT.
EDNAKVO ZAR NE!!!!1

Pa pocituvana Kali, ako si vo SK. poveli i kaj nas vo dzamija. VSUSNOST OVA E OTVOREN POVIK DO SITE PRIPADNICKI NA PONEZNIOT POL , AKO SE ZAINTERESIRANI, DA DOJDAT NA PREDAVANJE VO JAHJA PASINATA DZAMIHA, SEKOJA NEDELE VO 12:30, IMA PREDAVANJE, za na razbirliv jazik. Ako nekoj e za neka mi se javi na l.p.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 20:42
Lele Antony pa ti si stanal HAFIZ, mislam deka znaes koga tolku dobro go poznavas k*ranot i znaes sto ima vo nego a sto ne.

Zenata vo islamot ima pravo da go bira svojot bracen drugar. I BRAKOT NE E VALIDEN AKO E SKLOPEN BEZ ODOBRENIE I VOLJA NA DEVOJKATA. A L O , CITAJ PISMEN SI VALJDA!

Seks robinka e: onaa prostitutka karski Sudot, onaa vo striptiz barot, t.n. sekretarki, zenite polni so silikoni. OVAA TVOJA KONSTATACIJA JA SMETAM ZA KRAJNO NAVREDLIVA A PODEDNAKVO E NAVREDUVA I TOA STO MODERATOROT TE PODRZUVA VO TOA. ZOSTO VO SPROTIVNO KE BRISESE. NO NAVIKNAV NA TOA. PA ODSEGA ANTONY OVA E POSELDNIOT POST NA KOJ KE TI ODOGOVRAM, VO IDNINA SAMO KE POMINUVAM POKRAJ NIV KAKO STO I TI POMINUVAS BEZ DA PROCITAS I RAZBERES NESTO OD NIV.

"Sekoj koj ke napravi dobro, bilo da e maz ili zena, ke vleze vo Rajot." (k*ran).
Niz celiot k*ran, Allah im se obraka na vernicite bez ogled na toa od koj se pol se. Koga se potrebni odredeni napomeni kon ednata strana SAMO TOGAS, AMA SAMO TOGAS GI IZDOVJUVA I POSEBNO NAPOMENUVA. Ama posto tebe tolku ti sece ti toa nemozes da go razberes. Sigurno vrtis niz k*ranot i baras "zena", e pa sovet VIDI GO POGLAVJETO, POGLAVJETO, CELO POGLAVJE NARECENO ZENA, POTOA MERJEM (A NEMA POGLAVJE NARECENO MAZ ILI SL.)

Nemoj da se zamaras da odgovaras bidejki nema da citam.
NO NE, TI SAKAS DA PISUVAS, DA NAVREDUVAS, DA PONIZUVAS. GI KORISTIS SITE RASPOLOZLIVI ZBOROVI. NE SE SRAMIS I LAGI DA IZNESUVAS. NO TVOITE LAGI SE KRATKI, KAKO I SE!

A ti Messenger, veke ne si interesen, tuku proziren!
LEsen si za citanje kako Bukvar.
I znaes sto, ostavi ne da ziveeme onaka kako sto ziveeme, vo svojata vera i tradicija. A ako ti si go poprimil American stille na ziveenje i sakas da unistis se sto ima istorija i kultura, togas prodolzi. I onaka procesto na globalizacija odamna STANA PROEKT!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2008 во 22:30
Originally posted by tofu tofu напиша:

Мене ми е жал за братот на мојата девојка. Кутриот секаде мора тој да оди, да купува, да ги шета. Девојките владеат во тој дом. Што тие ќе речат, така ќе биде. Далеку од тоа дека се подредени.
Не му е лесно...ама ако даде Господ да се земете наскоро со девојката, ќе му олесниш бар малкунамигнување
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2008 во 02:11
Тема: Народот кој ја ослободува жената
Bi sakal da kazam deka kako prvo i prvo samiot naslov e nelogicen.
Jas mislev deka muslimanite veruvaat vo bog-Allah, spored toa samo Bog e toj koj ja osloboduva zenata, a toa toj go napravil mnogu odamna, uste prvata zena imala pravo na izbor dali ke kasne od drvoto na poznanieto na dobroto i zloto, ili ne.
vtoro kakva e taa sloboda dokolku ti e dadena od nekogo, Bog ne sozdal slobodni i vo nitu eden mig ne ni ja odzel taa sloboda, samite si izbirame dali ke robuvame nekomu bilo toa da e covek ili narod, vo sekoj slucaj bilo koj e nemoken da ni nasteti dokolku veruvame i sakame , a taa sloboda da veruvame vo sto sakame i da sakame se, ni e dadena od Boga i nema narod koj moze da ve prisili na sprotivno, moze da ve ubie ama ne moze da vi nalozi sosila da sakate ili da veruvate, toa go moze samo Bog na tolku prekrasen milostiv nacin.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2008 во 09:04
Maria Magdalena - од твоја уста во Божји уши, хехехе. Не, искрено, по таа девојка би трчал како кученце ако треба. Ма секој ден нозе ќе и масирам! И ќе ве повикам сите на свадба
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2008 во 09:48
?

Изменето од Anthony - 19.Февруари.2008 во 17:42
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2008 во 16:24
Anthony - dobri idei imash, dobri postovi pishuvash... ama imash pogana usta... Zatoa ne mozhe da se razvie intelektualna diskusija, zatoa shto celiot post shto go napisha, go utna so poslednite nekolku rechenici...
Sto pati vekje rekov na forumive i ako ne se smeni toa, kje moram da brisham - NE JA NAVREDUVAJTE TUGJATA VERA! Toa vkluchuva - da ne se veli deka tugjata vera e izmislena, mnoguboshtvo, deka svetata kniga e napishana za politichki celi, da se okvalifikuva nechija sveta kniga kako "gjubre"! Vozdrzhete se site od vakvi pishuvanja i diskutirajte so pochit edni kon drugi!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2008 во 22:42
Koga pocnav da pisuvam na forumov, imav samo edna cel. Na moite sogragani da im ja pokazam vistinskata slika za muslimankata vo islamot. i jas nekogas sum imala predrasudi za istata, zosto sepak ne doagam od semejstvo koe e religiski nastroeno. No moeto neznaenje nikogas ne bese pricina da navreduvam, tuku naprotiv da osoznavam. Pred se bidejki toa e mojata religija, a od druga strana zosto da imam predrasudi kon nesto?! No za zal ovdeka toa e mnogu tesko.
Kolku i da vi objasnuvav vie se isto pisuvavte. I vi argumenitravme i dokazuvavme, no za zal retki bea tie koi sfatija a se pobrojni onie koi provociraa.
Casata prelea koga go procitav posledniot post na Antony. Ne me navredi tolku negovoto pisuvanje za zenata vo islamot, bidejki ne se naogam vo toa, KOLKU STO ME NAVREDI NAREKUVAJKI JA SVETATA KNIGA NA MUSLIMANITE, SO POGRDNI ZBOROVI.
Koga nekoj od nas ja narekol Biblijata taka vulgarno?!
Pocekav nekolku dena mislejki deka pisuvanjeto na Antony ke bide osudeno od clenovite na forumov, no nisto. bese samo onaka simbolicno "udren" po raceto od moderatorot. No negoviot post ostana se uste da stoi i da svedoci za nekoj so ograniceni sfakana.
Mislam deka ja sfakate pricinata za zaminuvanjeto na se poveke clenovi muslimani od forumov, ne deka se predavame, tuku ednostavno sfakame deka celta na forumov,a toa e t.n. intelektualen dijalog, paga vo voda posle site navredi koi se imaat upateno kon mene i kon islamot.
Ednostavno ne sakam jas da bidam taa na koja seta omraza kon muslimanite (citaj albancite) ke ja isfrlate.
Poveke ne bi sakala da pisuvam na forumov, no ke pominuvam odvreme na vreme da vidam kako odat rabotite, dali ima nekoi dobro namerno prasanje, i sl.
No se nadevam deka ke naucime nesto, ili ke go smenime pristapot kon lugeto, ili ednostavno ke ostaneme isti. Netoleranti i vulgarni ako e potrebno!
Mi bese i interesno ovdeka! Zapoznav dobri i pametni luge na koi im posakuvam se najdobro, a i na ostanatite, teka mozebi ke gi rasirat horizontite i ke gi prifatat promenite. Se nadevam deka ke se citame vo podobri vreminja i temi, no za zal sega forumot se ima mnogu vulganizirano i cuvstvuvame deka ne mi e mestoto tuka veke. Ako nekomu mu treba nesto slobodno neka mi pisuva na l.p.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2008 во 22:55
Aisha, najprvin da se izvinam od imeto na forumot. Kako moderator, iako mojata rabota e da vnimavam da ne dojde do vakvi situacii, ponekogash toa e nevozmozhno. Vo konkretniot sluchaj - ne sakav da go izbrisham celiot post, bidejki imashe nekoja poenta negova vo toa shto go pishuva, a ne znaev tochno kako se brishe samo del od postot!
Bi sakal da te zamolam od moe lichno ime, a i od imeto na mnogumina tuka, da ostanesh na forumov i da prodolzhish da pishuvash.
Ne se soglasuvam so tvojot komentar deka Biblijata ne e narekuvana so pogrdni zborovi, naprotiv, mnogu pati se sluchilo toa. Sepak - toa ne e opravduvanje i jas lichno ne veruvam vo idejata "mera spored mera". Treba da se razbirame edni so drugi i treba da se pochituvame pred se.
Nekolku pati imam vekje kazhano - koga kje mislite deka nekoj post e navreduvachki, pishete mi LP, i navedete shto konkretno e navreduvachki vo toj post, jas kje go otstranam! No ne mozham da vnimavam na site postovi, od zbor do zbor.
Ushte ednash se izvinuvam od moe ime za navredata shto si ja istrpila i pred se, zaradi toa shto ne sum reagiral na vreme. Kje go storam toa sega i se nadevam deka kje prodolzhime da komunicirame vo mir i da uchime edni od drugi.
So iskrena pochit,
Zidarski
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2008 во 22:57
Ајша..не ти се мешам во твојата одлука...ама ај размисли си уште еднаш...
Твоите постови беа културни, убави...
Немој да си дозволиш поединци да те изнервираат, па на било кој форум да одиш-секогаш некој некого навредува, обострано...
Битно е човек да научи да ги игнорира постовите кои се навредливи, а да си комуницира ефективно со луѓе кои се вољни културно да разговараат. Не очекувај сите да се сложиме во се-инаку се би било едноумие-но се додека има луѓе со кои можеш културно да разговараш, вреди да останеш.
А такви на овој форум ги има.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 53>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,594 секунди.