IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Народот кој ја ослободува жената
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Народот кој ја ослободува жената

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 53>
Автор
Порака
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Локација: Germany
Статус: Офлајн
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 23:42
abe zasto si bukvalist ti davam primer ako bi nosela zlatna maska znaes kakvi se?aj sega bidi dobar i odgovori vkusno li e toa
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 23:46
Originally posted by hr.lucky hr.lucky напиша:

abe zasto si bukvalist ti davam primer ako bi nosela zlatna maska znaes kakvi se?aj sega bidi dobar i odgovori vkusno li e toa

Тоа АКО е претпоставка...или твоја фантазија....и да ти кажам јас незнам какви се тие златни маски..не сум видел жена да носи таква златна маска на лицето.....затоа и немам што да ти одговорам....барај друг!
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 23:48
eve ovaa e moja prikazna si odat dve sestri bliznacki ednata omazena vo evropa drugata za nekoj seik od doka ednata oblrcena vo mini a drugata vo muslimanska nosija i setaat taka zad cosot stoi huligan kogo ce se obide da napadne
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 23:49
zaboraviv da napisam so zlatna maska
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 23:53
Лаки....не вежбаме овде ментална гимнастика...затоа,те молам поштеди ме од вакви прашања.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2008 во 00:02
pa vie tvrdite deka sovremeniot nacin na oblekuvanje e provokativen,tocno ama se ima mera do kaj da se odi se znae kako se odi na vecera kako na plaza vidis deka i od vasite zeni ima nefkusni raboti iako se zabuleni mozat da provociraat.
Кон врв
avramoskislave Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 50
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај avramoskislave Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2008 во 00:15
Книгата на FATIMA MERNISSI не е роман туку автобиографија и не се бабини деветини. Јас книгата ја имам прочитано таа е истата што ја споменав што не ми текнуваше насловот. Прочитајте ја па заклучите а не дека се бабини деветини.

Пак ќе кажам дека во исламот се зборува дека жената е до мажот, но мене прашањето ми е дали навистина во реалниот живот е така.

А тоа со близначките воопшто не ја покажува положбата т.е. позицијата на жената во исламот. Инаку немора да е провокативно облечена можеби некого повеќе пали униформа од голотија, има секакви луѓе. Знаеш чисто од љубопитност што има под тоа. Во природа на човекот е да открива нешто непознато.
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2008 во 00:28
[QUOTE=avramoskislave]Книгата на FATIMA MERNISSI не е роман туку автобиографија и не се бабини деветини. Јас книгата ја имам прочитано таа е истата што ја споменав што не ми текнуваше насловот. Прочитајте ја па заклучите а не дека се бабини деветини.

Tochno taka...zatoa i prashav dali nekoj ja prochital i me interesirashe mislenje,potvrda,negiranje...shto da e...

Ова овде се раскажува некој роман,или се коментираат бабини деветини,во оваа тема на сите прашања ако ја проследите од почетокот се дадени одговори,и затоа сметам дека е сувишно било какво филозофирање.

efendija,ako se e kazano,site odgovori se dadeni i site ponatamoshni komentari se suvishni neka temava se zatvori

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2008 во 00:36
Originally posted by avramoskislave avramoskislave напиша:

Книгата на FATIMA MERNISSI не е роман туку автобиографија и не се бабини деветини. Јас книгата ја имам прочитано таа е истата што ја споменав што не ми текнуваше насловот. Прочитајте ја па заклучите а не дека се бабини деветини.

Пак ќе кажам дека во исламот се зборува дека жената е до мажот, но мене прашањето ми е дали навистина во реалниот живот е така.

А тоа со близначките воопшто не ја покажува положбата т.е. позицијата на жената во исламот. Инаку немора да е провокативно облечена можеби некого повеќе пали униформа од голотија, има секакви луѓе. Знаеш чисто од љубопитност што има под тоа. Во природа на човекот е да открива нешто непознато.

Демек ако ја прочитаме книгата на FATIMA MERNISSI тоа ќе ни биде доволно за да ја сватиме положбата на жената во Исламот.Е Славе,Славе....

Ај пошто си нов гледам дека многу работи не ти се јасни....фрли еден скок до првата страница на темава,па пропливај до последната страница до твојот пост,и ќе видиш дека не ти преостанува ништо друго,туку да си го избришеш постот.Оти толку ти вреди бе Славе!

А за последното точно така МОЖЕБИ ,....но,за да се увериш дека тука нема МОЖЕБИ...туку дека се зборува во целина (батали исклучоци)погледни ги светските статистики кои говорат за силувања,и за било што друго кога е во прашање жената,значи тргни од дома па заврши во некој основен или апелационен или било кој друг суд(можеш и во Хаг),земи било која исламска и било која неисламска земја,спореди ги овие работи..увиди ја разликата колкава е во овие две земји и кристално ќе ти биде јасно зошто ние муслиманите ГОРДО ВЕЛИМЕ ДЕКА САМО ВО ИСЛАМОТ ЖЕНАТА СЕ ЦЕНИ КАКО ЖЕНА-од било кој аспект!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2008 во 00:38
Не тие лош предлогот mamma,и јас мислам дека темата може слободно да се затвори.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај avramoskislave Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2008 во 00:58
Ефенди. Книгата дали кажува или не треба да ја прочиташ па да зпоруваш. Инаку за силувањата, дали ти знаеш дека најголем број на силувачи се муслимани или па не е битоно тоа затоа што жените не се муслиманки. И каде е тука вашето почитување кон жената или вие само жената муслиманка ја почитувате. Јас нереков дека нема ни христијани кои не силувале но ако толку се правите вие муслиманете дека сте добри со жената нема ниедна да силувате без разлика од која вероисповед е. Инаку силувачи се најчесто исфрустирани и болни луѓе, (тука има и муслимани и христијани).

И ова со силувањето не покажува кој на кое ниво ја става жената, што е и тема на подфорумов. Јас правам моабет колку е рамноправна во други работи а не кој колку е силуван. Не туку тресете глупости. Јас кажав примери и во погорните постови.

А тоа што сум нов нежначи дека не сум ги прочитал сите постови од почеток. За се има првпат. А ти ако си одамна не е доказ дека си попаметен по тоа што гледам дека не разликуваш што е што и сите постови ти се повторуваат со исти заклучоци без одговор на поставените прашања.

Едно не ми е јасно зошто никогаш не ја признавате грешката, впрочем човечки е да се згреши или пак виое сте безгрешни.

И уште нешто. По твое размислување за тоа дека сум нов немам право да се искажам. Па нели вие се правите дека сте онеправдени и се борите за рамноправност. Тука од твојата рамноправност јас негледам ни р.

А колку што знам форумов служи за секој да си го даде своето мислење, што незначи дека е во право, а ако мислиш дека не сум во право докажими а не се ваѓај на тој факт дека сум нов
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2008 во 01:14
toa sto si nov znaci, dek predhodno pred ti da se pojavis na forumov, veke za ovie temi se diskutiralo.

Jas navisitna bi vi cenela koga bi rpestanale da ni citirate knigi ili prakticni primeri koi ve opkruzuvaat.
nie vi go citirame k*ranot i Praksata na Pratenikot, n.b.m.n., a toa se izvorite na islamot a ne nekoja tradicija, koja ni na mene ne mi se dopaga.
Za da zboruvate za praksata vo Arapskite zemji , vie predhodno trebna da go znaete mentaliteto na Arapite...
No za albancite, pa dali nekoj od vas go cital Kanonot na leka Dukadzini, po nego uste ziveat. Odenjeto na mazot napred a zenata pozadi, toa e smesno za vistinskite muslimanite.
Zlaten oklop na liceto, sum videla na TV vo turcija konkretno. No koj bil vo Turcija znae deka tamu ima iljada sekti. Maramata e naredena kako zenata bi gi pokrila svoite ukrasi, i ponatamu vo k*ranskiot stih stoi...Nemojte da udirate so nozete za da ne se cue zvukot na nakitotznaci ovdeka simbolicno se objasnuva deka zlatot i site vidovi na ukrasi nesmeat da bidat dostapni za javnosta. Ovaa konstatacija svedoci deka ti ne si go procital tekstot za hixabot, kade sto stoi deka toj nesmee da bide UKRASEN i da privlekuva VNIMANIE. A zlaten oklop na liceto sigurno privlekuva.

a vo vrsk aso knigata i za nea slicni pa zname deka sega se najprodavani takvite knigi. Muslimanika izlegla od zandanite na haremot, bara sloboda, ja naoga na zapad, ima samo kerki, ponizena....
Iskreno dosadni se, sum se obidela da gi citam, no bespolezni se.....Ne se dokazani...Barem vie kako hristijani treba za toa da ste svesni...Tolku knigi sega se pisuvaat za nego, vo nekoi se navreduva Isus, vo nekoi se izvrtuvaat istoriskite fakti, se kako bi bile citlivi za lugeto... taka e i za knigite na t.n. muslimanki.

Dobro e sto zboruvame za predrasudite, no navistina bi bilo dobro koga bi go citale ona sto go pisuvavme na ovaa tema a i na ostanatite a povrzano so zenata vo islamot. Site sakaat da ja "oslobodat" a taa ne bara da bide oslobodena.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2008 во 01:36
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Jas navisitna bi vi cenela koga bi rpestanale da ni citirate knigi ili prakticni primeri koi ve opkruzuvaat.

Aisha - mnogu gi pochituvam tvoite postovi i smetam deka si edna od najerudiranite od muslimanite na forumov, shto samo po sebe zboruva za toa kakva e zhenata dokolku go sledi vistinskiot islam!

No da se navratam na delov koj go citiram od tebe... ubavo bi bilo i vie da se pridrzhuvate do ova tvoe baranje...
So pochit,
Zidarski
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај avramoskislave Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2008 во 01:47
Aisha јас убаво кажав во исламот вистинското место на жената е до мажаот и дека можеби и се дава еднаква слобода како и на мажот но исто споменав дека тоа не е во реалниот свет, дека тоа не се почитува.

Јас кажав примери во кој јас живеам и сум ги видел, а за во арапските земји неможам да тврдам затоа што не сум бил тамо. Но затоа беше мој братучед кој играше фудбал во Кувајт и ми кажа дека жените тамо немаат право, дури во нашиве земји жените имаат повеќе слобода од тамошните.

Исто ти кажа дека сите сакаат да ја ослободат но таа несака. Зошто? Што е ослободување според тебе?

Јас мислам дека несака самата да биде ослободена затоа што тоа е менталитетот на муслиманската жена, затоа што уште од мала е така воспитана.

И пак ќе кажам дека жената во ислмот е рамноправна а колку е тоа применето тоа се гледа од примери а не од кажувања.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 53>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.