IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Народот кој ја ослободува жената
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Народот кој ја ослободува жената

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 53>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 19:20
Bi sakal da prasham neshto, i se nadevam na seriozno objasnuvanje (pred se od Aisha, no i od site drugi forumdzhi)...
Kakov e odnosot na muslimanite kon obrazovanieto na zhenata? Imam vo predvid svetskoto obrazovanie (fakultet na primer), ne religioznoto...
Кон врв
avramoskislave Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 50
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај avramoskislave Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 20:28
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Originally posted by avramoskislave avramoskislave напиша:

Можеби во исламот се споменува дека жената е рамноправна но колку е тоа применето? ПРАШАЊЕ и тоа големо.

Имам прочитано една книга од муслиманка од Арабскиот дел како беше насловот не ми текнува пред 5 години беше. Ќе ви го соопштам прочитајте ја па самите заклучете колку е рамноправна.

Друг пример вистинит во Тетово: Доаѓа еден албанец муслиман од Швајцарија после 3 години и го прашуваат што ти текнало да дојдеш, а овој вика па ми се родил син и дојдов да го видам. После 3 години, женаму да не била во хебернација па чекала да се врати мажот? Друг пример што сметам дека жените муслиманки не се ценети и омаловажени. Го прашуваат еден колку деца има овој вика 3. И му викаат само три, да бе три сина и 4 ќерки. Има повеќе случаи зборам за во Македонија каде за деца ги бројат само синовите а ќерките не. И затоа мислам дека жената нема ама баш никакви права кај муслиманите освен: домаќинка и за да раѓа деца.

Bidejki gledam deka si nov na forumov, bi te sovetuvala da prosetas malku niz nego i ke ne andevam deka ke ti se razjasnat nekoi raboti, vo vrska so ovaa tvoja prikaska koja ni ja kaza.

vo islamot ednakovo se tretiraat maskite i zenksite deca. Sekoe degradiranje na zenskoto dete e nasledstvo od vremeto na predislamskoto vreme, koga zenskite deca bile ubivani, od sramot. Koga dosol Islamot, najostro go osudil ovoj cin, i na zenskoto dete ne samo sto mu dal pravo na zivot, TUKU I MU VETIL RAJ NA ONOJ KOJ KE IMA DVE, TRI ILI POVEKE DEVOJCINJA I DOBRO GI VOSPITA. vakvo vetuvanje ne e dadeno za maski deca.

Isto taka Pratenikot Muhammed, neka e Bozji mir nad nego, imal 4 kerki, koi vo istorijata na Islamot zavzemaat ogromno mesto. Za najdobriot negov prijatel, Ebu BEkr, i vtor halifa, site znaeme za negovata umna i bogobojzna kerka Aisha, a imal i sinovi.

Znaci toa sto ti go navede ne drzi, ednostavno ne drzi...
Imase tema, verata obicaj ili tradicija. Ovaa tradicija ti slobodno tamu navedi ja, pa se nadevam dek ake ima nekoj tetovcanec ili albanec koj ke ti odgovori.

A VO VRSKA SO TEKSTOT NA EFENDIJA:
Zosto kaj rabotite samo ja gledate ambalazata a ne i sustinata. Toj tekst so sebe nosi poucni soveti.
Inaku i mazite toa go pravat za zenite. Rabotata e sto i dvajcata imaat nagrada (sevab)za grizata eden kon drug. Ista e nagradata i dolznosta i za mazot i za zenata. Duri na mazot mu se pisuva kako dobro delo sekoe usluzuvanje na zenata. Sekoj vernik gleda da zaraboti sto poveke dobri dela......Razlikata kaj mazot i zenata e toa STO TOJ MORA DA I OBEZBEDUVA HRANA I SITE DRUGI POTREBNI OSNOVNI SREDSTVA ZA NEJZINA EGZISTENCIJA. Znaci ima obvrska da stoi pokraj krevetot ako negovata zena pobara voda Bidejki toa mu e verska dolznost.

Zboruvame za islamot koj nie go ziveeme, a ne za tradicijata. By the way, od muslimanite na forumov najmallku se albanci....taka da zboruvas na prazno.

iNAKU NIKOJ NE VELI DEKA ONIE KOI NOSAT MARAMA SE BEZGRESNI. Se trudime da go dostigneme sovrsenstvoto. Za poedinci ne mozas da komentiram, ZNAM DEKA VO ISLAMOT TI E ZABRANETO DA GO GLEDAS TUGOTO.

Кажими еден цитат каде што зборувам за традиција а не за жената во исламот. Ако погледнеш ја дадов примери што сум видел а не традиции. И јас нереков дека во исламот жената не е рамноправна реков дека тоа не се применува и има разлика види подобро.

А книгата се вика Султана и е автобиографија од една жена од арапските земји само не ми текнува како се викаше. Деновиве ќе разберам па побарај ја и прочитај ја и кажи ми колку праведно било постапено кон истата.

И ако сум нов на форумов не сум на светов од вчера што некои иако се подолго исто како да се.

Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 21:18
ziveam do edna bolnica vo koja mnogu cesto arapite gi doveduvaat svoite zeni od arabija na pregledi,lekuvanje i na primer zenite idat vo jato po 5,6 od niv nekoi nosat zelezni ili zlatni maski mesto toa fered'to izgkedaat kako vo oklop pa toa ne li e provokacija 2 kg zlato na facata
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 21:30
imam isto cesto gledano koga odat negde muslimanite maz i zena ,,shetaat,,mazot odi 4do5 koraka napred ne odat zaedno, paralelno ili raka pod raka na pr. sto znaci toa probiva li pat mazot ili zenata ne e dostojna da odi do nego .od strana gledano po se izgleda ovaa vtoroto a mozebi ima i nekakvo znacenje?
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 21:41
Слушај Лаки,за правата и должностите на жената во Исламот е пишувано од кај мене овде до кај тебе домати...па каде и да си,прво прочитај добро каков е Исламскиот став по овие прашања па после коментирај,не е се меродавно а ниту веродостојно што ќе видиш на улица,за по некој автоматизам да го поистоветиш со Исламот.Еве јас на пример сум гледал христијанки и модерни,и затуцани,и облечени и полуоблечени,и пред мажот и зад мажот,и за рака,и вџимбала,ама пак знам,или ако незнам ќе прашам каков е ставот на жената во христијанството,не носам заклучоци според се она што ќе го видам.Така треба да постапиш и ти,значи прво:разгледај што се е пишувано за жената а после самиот можеш да си донесеш заклучок или евентуално ако нешто не тие јасно да си поставиш прашање,како што доликува.Ајде златен!
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 21:44
Efendija - aj te molam pishi neshto za stavot okolu obrazovanieto na zhenata vo Islamot... Dali e vo red da ima visoko obrazovanie i slichno...? Kakov e odnosot kon toa...? (Imam predvid univerziteti i svetovno obrazovanie, ne duhovno)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 21:47
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Efendija - aj te molam pishi neshto za stavot okolu obrazovanieto na zhenata vo Islamot... Dali e vo red da ima visoko obrazovanie i slichno...? Kakov e odnosot kon toa...? (Imam predvid univerziteti i svetovno obrazovanie, ne duhovno)

Е ова е веќе прашање кое заслужува посебно внимание.Зидарски сега морам да го напуштам форумот,но,кога ќе се вратам ако никој до тогаш нема пишувано со задоволство ќе ти пишувам.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 21:48
Aj kje udram edna nova tema za ova prashanje...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 22:13
pisuvav za lud'eto koi ja nosat muslimanskata nosija kako se dvizat a imase eden post od ajsa za dve bliznacki pa na cosot gi zapazi huligan koja ce ja napadne da ja ograbi taa vo minic ili taa so 2kg.zlato na glavata ili toa e vkusno i ne e provokacija.
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 23:19
Samo edno prashanje...nishto poveke.
Dali nekoj ja chital knigata na FATIMA MERNISSI

"DREAMS OF TRESPASS"
TALES OF HAREM GIRLHOOD
...ili vo prevod
"Sonishta za zabranetoto ovoshje"-Prikazni za edno detstvo
pominato vo harem

Eve i eden del od istata:
_" Nemozev da smislam nikakov odgovor,svakajki prvpat deka sekoj zbor na Samir e tochen,a sekoj moj e nebiten.Nenadejno svetot okolu mene stana chuden i kompliciran,a jas nemokna da go razberam. Pochuvstvuvav deka pominuvam nekakva granica,prechekoruvam nekoj prag,nemajki pretstava shto me cheka na sledniot chekor.
Detstvoto e vreme koga razlikite nemaat nikakvo znachenje.Otsega pa natamu nema da mozam da gi izbegnam.
Nashiot zivot ke e odreden so razliki.
Zoshto???prashav.Mina ne mi odgovori na prashanjeto,no reche deka poradi taa podelba,i mazite i zenite go vodat zivotot bedno i jadno.Podelbata im go onevozmozuva medjusebnoto razbiranje. Togash,dlabok jaz ja podeluva planetata na dva dela.I toj jaz stanuva granica koja deli na dve grupi-grupata na moknite i grupa na nemoknite.Kako da znam na koja strana sum,prashav??
Odgovori brzo,kratko i jasno: Ako nemozesh preku granicata,medju nemoknite si." -

Изменето од mamma - 08.Февруари.2008 во 23:38

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 23:26
neeeeeeee be mala bila ne razbirala sto znae dete sto e dobro
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 23:29
Originally posted by hr.lucky hr.lucky напиша:

pisuvav za lud'eto koi ja nosat muslimanskata nosija kako se dvizat a imase eden post od ajsa za dve bliznacki pa na cosot gi zapazi huligan koja ce ja napadne da ja ograbi taa vo minic ili taa so 2kg.zlato na glavata ili toa e vkusno i ne e provokacija.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 23:39

ПРИМЕР ЗА ДВЕ СЕСТРИ

Замислете пример за две сестри близначки, подеднакво убави, кои одат по улица. Едната од нив носи исламска облека, хиџаб, т.е. покриено и е целото тело, освен лицето и рацете. Другата сестра носи западна облека, мини здолниште. Веднаш зад аголот ги чека хулиган, кој чека прилика да им дофрли на девојките или да ги злоупотреби. Која од овие две девојки го привлекува – девојката со исламска носија или во мини здолниште? Нормално, неговото внимание ќе го привлече оваа со западна облека. Таков начин на облекување е индиректен повик да ја нападне или да ја омаловажува на улица. к*ранот ја говори вистината кога вели дека хиџабот е превентива од злостувањето.

Извини ама не ме удостои за да ти одговорам на твоето прашање од едноставна причина што лажеш,а тоа не е убаво.Ете ти го погоре делот од постот на Ајша,па самиот види каде пишува дека муслиманката на себе имала 2 кг.злато.

И во иднина биди реален кога ќе посочуваш на некој пост,немој вака вон контекст да измислуваш работи кои не се напишани.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2008 во 23:40
Originally posted by mamma mamma напиша:

Samo edno prashanje...nishto poveke.Dali nekoj ja chital knigata na FATIMA MERNISSI"DREAMS OF TRESPASS"TALES OF HAREM GIRLHOOD...ili vo prevod"Sonishta za zabranetoto ovoshje"-Prikazni za edno detstvopominato vo haremEve i eden del od istata:_" Nemozev da smislam nikakov odgovor,svakajki prvpat deka sekoj zbor na Samir e tochen,a sekoj moj e nebiten.Nenadejno svetot okolu mene stana chuden i kompliciran,a jas nemokna da go razberam. Pochuvstvuvav deka pominuvam nekakva granica,prechekoruvam nekoj prag,nemajki pretstava shto me cheka na sledniot chekor.Detstvoto e vreme koga razlikite nemaat nikakvo znachenje.Otsega pa natamu nema da mozam da gi izbegnam.Nashiot zivot ke e odreden so razliki.Zoshto???prashav.Mina ne mi odgovori na prashanjeto,no reche deka poradi taa podelba,i mazite i zenite go vodat zivotot bedno i jadno.Podelbata im go onevozmozuva medjusebnoto razbiranje. Togash,dlabok jaz ja podeluva planetata na dva dela.I toj jaz stanuva granica koja deli na dve grupi-grupata na moknite i grupa na nemoknite.Kako da znam na koja strana sum,prashav??Odgovori brzo,kratko i jasno: Ako nemozesh preku granicata,medju nemoknite si." -

Sekoja podelba, separacija i fragmentacija, na bilo koja osnova, tradicija, istorija, filozofija ili pretpostavka ne vodi nikade osven do limitiranja, nedorazbiranja, protivrechnosti, antagonizmi i vojuvanja.

Toa e onoa sto ne pravi sekogash da bideme stari, zakoraveni, slepi za novoto i svezhto sto se ragja so sekoe utro, sekoj den. Toa e onoa sto pravi da ne uchime nishto novo, da se zadovoluvame samo so arahaichnoto, nepostoechkoto, umrenoto.

Tokmu toa e onoa sto go pravi zhivotot negativen, nepodnosliv, mizeren i histerichen.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 53>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.