IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Прашање до атеистите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Прашање до атеистите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 24>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 15:34
Originally posted by tofu tofu напиша:

Fantastic Lady - проблемот е што јас навистина сакам да го видам Господ. Ех да знаеш колку би сакал да ми се појави и да ме увери дека тој не чува сите, и дека на сите што се добри на земјата ќе им биде уште подобро на небото. Ама ете, не ми се појавил до сега. А колку ќе беше убаво Бог да им се појавеше на сите, знаеш ли колку ќе беше поубав животот и помирен. Сите ќе си верувавме во Господ, милина! А не вака секој да влече на своја страна, те овој бил Господ, те оној бил Господ.

Ne ti oponiram, bidejki so nekoi raboti se slozhuvam so tebe...

... tuku sakav da potenciram neshto sto mozhebi ke ti pomogne da osoznaesh raboti koi vo momentov se daleku od tebe.

Osnovata rabota vo percepiranjeto na stvarnosta e stavovot koj ke go zezemesh ushte na pochetokot. Dokolku sakash da gi razbresh drugite pogledi ke treba da napravish perceptualen shift (eve, Fantasitchnata Dama me zarazi so nejziniot simaptichen govor!).

Vmesto da mislish ke veruvam vo onoa shto ke vidam, pomisli na ke vidam onoa vo sto veruvam.

Изменето од Messenger - 04.Февруари.2008 во 15:35
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 15:36
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

А каде во Кyранот Мухамед рекол: "Јас сум Пејгамбер на Аллах"?

Evangelos!!!! sigurno imas Quran pa ke razlistas do kaj ovoj ajet koj sega tebe ke ti go pastiram za da ne se mislis Sampion deka si tuka na Forum,poso gledam nekavi pehari pastiras na forumov..

Reci:O Ljudi,ja sam svima vama Allahov Poslanik(Sura-El-Araf-158ajet)

Evangelos,aj sega i ti vratimu na Efendija za toa sto ti barase da mu pisis pasuz za Isus kade toj direknop velet deka e Bog...aj bidi Ljubezen ..

,!Заиста су вјерници браќа!,-Аллах да те награди брате Халиде,за овој ајет.

-Сега останува уште ЕвАнгелос да подаде рака,и..па-па...да си оди дома!Не мора да стане муслиман,нам ни требаат муслимани со убедување,а не вакви како него.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 15:37
Amin Brate i tebe, i na Site Muslimani da gi nagradet..
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 15:37

Мене ми е гајле ти што бараш и во која вера ќе се префрлиш. Мое е да докажам дека во Библијата Исус Христос лично и персонално потврдува дека е Бог кога вели:

Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!”

Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”

(Јован 20:28-29)

Целта на Библијата не е да задоволи нечии лични желби за тоа како и со кои точно букви, запирки и точки треба да бидат напишани нејзините објави, туку нејзината цел е на искрениот трагач по вистината да му ги објави нејзините вистини, на разбирлив и јасен начин како горниов цитат што ти го наведов.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 15:41
Originally posted by efendija efendija напиша:

А зошто пак треба така да пишува?

За да се уверам дека Исус самиот рекол:,ЈАС СУМ БОГ,!

Evangelos!!! Daj nie ne barame Toma so mu rekol na Isus Barame dali Isus mu rekol na Toma ---Jas sum tvoj Bog ili kade Isus rekol Jas sum Bog....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 15:46

Мене ми е гајле ти што бараш и во која вера ќе се префрлиш. Мое е да докажам дека во Библијата Исус Христос лично и персонално потврдува дека е Бог кога вели:

Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”

Целта на Библијата не е да задоволи нечии лични желби за тоа како и со кои точно букви, запирки и точки треба да бидат напишани нејзините објави, туку нејзината цел е на искрениот трагач по вистината да му ги објави нејзините вистини, на разбирлив и јасен начин како горниов цитат што ти го наведов.

Како не тие срам вака да лажеш,како воопшто немаш обзир за она што те прашувам,зарем не гледаш дека испадна смешен и дека ниеден нормален човек нема повеќе да ти верува.

Каков е тој Бог кој во својата книга која ја објавил не рекол самиот за себе:,ЈАС СУМ БОГ!;?...ами чекал некој друг да го нарече така?

Зошто во Тевратот(Стариот Завет),Бог директно му рекол на Мојсеј:;Јас сум Бог,?

Зошто во к*р,анот,Аллах многупати вели:,Јас сум Бог,мене обожавајте ме,...итн...?

Ако е Исус Бог зошто ниту еднаш самиот за себе не рекол во Библијата,дека е Бог?

-Е кутриот ти,наместо убаво да кажеше дека нема таков цитат во Библијата,ти се држиш на ветер и магла во твоите ставови.

Целта не ми беше на христијаните да ги напаѓам,целта ми беше убаво да си дискутираме,за вакви чувствителни работи.

Но,ти ЕвАнгелос,очигледно докажа и покажа дека не си спремен за вакви дискусии.Баш мие жал.

Изменето од efendija - 04.Февруари.2008 во 15:48
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 15:48

Исусови зборови се: "Поверува, зашто Ме виде."
Во што поверувал Тома?
Предходниот стих не кажува дека Тома поверувал дека Исус е Господ и Бог. "Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!
Доколку не беше така, тогаш Христос ќе му рекол: "Не богохули Тома, Јас не сум твој Бог, јас сум само пророк како и сите останати". Но Христос не му рекол тоа, туку му рекол: "Поверува, зашто Ме виде." од каде за секој разумен човек со над 2 грама мозок меѓу ушите следи дека Исус е Бог. голема%20насмевка

Не ми се верува дека уште дискутирам со вас за ова doh
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 15:53
Efendija,,,ne sakal da se falet Isus i zatoa cekal nekoj si Toma da go narecet Bog.

Evangelos povtorno isto prasnje kako provoto koga ete navodno Toma mu rekol "Moj Gospod i Moj Bog"..zosto Isus ne mu rekol na Toma ...DA..jas sum Bog..[
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 15:54

Исусови зборови се: "Поверува, зашто Ме виде."

Во што поверувал Тома?

Предходниот стих не кажува дека Тома поверувал дека Исус е Господ и Бог. "Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!

Доколку не беше така, тогаш Христос ќе му рекол: "Не богохули Тома, Јас не сум твој Бог, јас сум само пророк како и сите останати". Но Христос не му рекол тоа, туку му рекол: "Поверува, зашто Ме виде." од каде за секој разумен човек со над 2 грама мозок меѓу ушите следи дека Исус е Бог. голема%20насмевка

Не ми се верува дека уште дискутирам со вас за ова doh

Дај ми Исусови зборови:ЈАС СУМ БОГ или МЕНЕ ОБОЖАВАЈТЕ МЕ.
Престани со демагогиите,веќе не си интересен,не запинај за нешто што го нема во Библијата.Ех кутар ти,кога би знаел какво Богохулие кажа сега,каква невистина.

:“I spomeni kad Allah reče:“ O Isa, sine Merjemin, je sili ti rekao ljudima:“Uzmite mene i moju majku kao dva boga mimo Allaha? Reče Isa:“Ti si čist od onoga što ti ne doliči. Ja nejmam pravo reči ono što nije istina. Da sam ja to rekao, Ti bi to znao. Ti znaš šta je u meni, a ja ne znam šta je kod Tebe. Ti najbolje znaš ono što je nevidljivo(gajb).“ Ja im nisam rekao ništa drugo osim ono što si mi Ti naredio. Rekao sam:“Obožavajte Boga, moga Gospodara i vašeg Gospodara!“ Bio sam svjedok među njima dok sam bio među njima. A pošto si mi dušu uzeo, Ti si ostao promatrač njihovih djela. A Ti si svjedok svemu. Ako ih Ti kazniš, Tvoji su robovi , a ako im oprostiš, zaista Ti si moćan i mudar.“ (Maide 119-120)  

Убаво нели,ЕвАнгелос?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 16:02
''O SLJEDBENICI KNJIGE, NE PRETJERUJTE U SVOME VJEROVANJU I GOVORITE O BOGU SAMO ISTINU. MESIH-ISA, SIN MERJEMIN, SAMO JE BOŽIJI POSLANIK I NJEGOVA RIJEČ KOJU JE DOSTAVIO MERJEMI I DUH OD NJEGA. PA VJERUJTE U BOGA I NJEGOVE POSLANIKE I NE GOVORITE:"TROJICA SU! ALLAH JE SAMO JEDAN I JEDINI BOG. ON JE ČIST OD POTVORE DA BI IMAO DJETE. NJEMU PRIPADA SVE ŠTO JE NA NEBESIMA I ŠTO JE NA ZEMLJI. SAM JE BOG DOVOLJAN KAO SVJEDOK.'' (NISA 171)

КАДЕ ЕвАнгелос ,ИСУС ЗА СЕБЕ РЕКОЛ ВО БИБЛИЈАТА :,ЈАС СУМ БОГ,! ?

"NEVJERSTVO SU UČINILI ONI KOJI KAŽU:"ZAISTA JE BOG TREĆI OD TROJICE.'' A NEMA BOGA OSIM JEDNOG BOGA. A AKO SE ONI NE PROĐU ONOGA ŠTO GOVORE, ZAISTA ĆE BOLNA KAZNA SNAĆI ONE OD NJIH KOJI NE VJERUJU.'' ( ALI IMRAN 76 )

''SVAKAKO SU NEVJERSTVO UČINILI ONO KOJI SU REKLI:''MESIH,SIN MERJEMIN, ZAISTA JE BOG.'' A MESIH JE REKAO:''O IZRAELIĆANI, SLUŽITE BOGU, MOM I VAŠEM GOSPODARU. ZAISTA ĆE BOG LIŠITI DŽENETA ONOGA KOJI PRIPISUJE DRUGA I NJEGOVO SKLONIŠTE JE VATRA. A NASILNICIMA NEMA POMAGAČA.'' ( ALI IMRAN 75 )

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 16:02

efendija, кога ти велам да ми најдеш цитат од Кyранот каде Мухамед вели "Јас сум Пејгамбер на Аллах", ти велиш дека нема таков, но дека има таков каде друг (Аллах) дава сведоштво за Мухамед дека тој е Пејгамбер негов.
А кога јас ти давам цитат од Библијата каде друг потврдува дека Исус е Бог, ти тоа не го прифаќаш и ми велиш дај ми цитат каде што самиот Исус за себе вели: "ЈАС СУМ БОГ"

Зошто два критериума? Зошто еден за тебе, а друг за мене?

Зошто велиш дека е во ред тоа што друг за Мухамед вели дека тој е Аллахов Пејгамбер, а велиш дека не е во ред тоа што друг вели за Исус дека е Бог?

Зошто ако не можеш да најдеш цитат од Кyранот каде Меухамед вели "Јас сум Пејгамбер на Аллах", ти тоа го бараш од мене?

Зошто бараш од мене нешто што ти самиот не можеш да го исполниш?

]

Evangelos--Dali Isusovoto Ucenje te Ucet da lazes???Zosto ne si Dostoen na ona Sto go pisuvas ,,Barase Ajet ete ti,,,Kaj si sega ti???Zosto ne davas sega Pasus Direkten kade Isus veli Jas sum Bog...

Neli e ova Bolno I licemerno ,,Licemerieto ne mu dolikuvat na Covek..Toa si se Lepet na Necovek

Ne moze covekot da bide od edna strana Vernik a od druga Munafik(Licemer)..

Vo Hristijanstvoto neznam kako e Mozebi se moze odednas da se bide i Vernik i Licemer...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 16:06
Каде тоа јас сум лажел? Зошто сум лицемер?
Знаеш ли ти воопшто што значат овие два збора во македонскиот јазик? голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 16:07
Ефендија, што е според тебе Исус? Човек? Пророк?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2008 во 16:09
Originally posted by efendija efendija напиша:

''O SLJEDBENICI KNJIGE, NE PRETJERUJTE U SVOME VJEROVANJU I GOVORITE O BOGU SAMO ISTINU. MESIH-ISA, SIN MERJEMIN, SAMO JE BOŽIJI POSLANIK I NJEGOVA RIJEČ KOJU JE DOSTAVIO MERJEMI I DUH OD NJEGA. PA VJERUJTE U BOGA I NJEGOVE POSLANIKE I NE GOVORITE:"TROJICA SU! ALLAH JE SAMO JEDAN I JEDINI BOG. ON JE ČIST OD POTVORE DA BI IMAO DJETE. NJEMU PRIPADA SVE ŠTO JE NA NEBESIMA I ŠTO JE NA ZEMLJI. SAM JE BOG DOVOLJAN KAO SVJEDOK.'' (NISA 171)

"NEVJERSTVO SU UČINILI ONI KOJI KAŽU:"ZAISTA JE BOG TREĆI OD TROJICE.'' A NEMA BOGA OSIM JEDNOG BOGA. A AKO SE ONI NE PROĐU ONOGA ŠTO GOVORE, ZAISTA ĆE BOLNA KAZNA SNAĆI ONE OD NJIH KOJI NE VJERUJU.'' ( ALI IMRAN 76 )

''SVAKAKO SU NEVJERSTVO UČINILI ONO KOJI SU REKLI:''MESIH,SIN MERJEMIN, ZAISTA JE BOG.'' A MESIH JE REKAO:''O IZRAELIĆANI, SLUŽITE BOGU, MOM I VAŠEM GOSPODARU. ZAISTA ĆE BOG LIŠITI DŽENETA ONOGA KOJI PRIPISUJE DRUGA I NJEGOVO SKLONIŠTE JE VATRA. A NASILNICIMA NEMA POMAGAČA.'' ( ALI IMRAN 75 )

Имаш погоре според мене што е Исус,јасно ти пишува.Туку да се вратиме на прашањето:

КАДЕ ЕвАнгелос ,ИСУС ЗА СЕБЕ РЕКОЛ ВО БИБЛИЈАТА :,ЈАС СУМ БОГ,! ?[/QUOTE]
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.