|
Верска поезија |
Внеси реплика | страница <1234 19> |
Автор | |
Quentin
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мојот омилен псалм
Господ ми е светлина и спасение, од кого да се плашам? Господ е штит на мојот живот, пред кого да треперам? Кога же се доближат до мене злосторниците, моите противници, за да ми ја изедат снагата, тие се сопнуваат и паѓаат. Ако војска се крене против мене, моето срце не се бои; Ако избувне и војна против мене и тогаш сум полн со надеж. За едно му се молам на Господа, само тоа го барам: да живеам во Господовиот дом во текот на сите дни од мојот живот; да уживам во Господовата убавина, и да истражувам во Неговиот храм. Тој ме засолнува во Својот шатор, во зол ден; Ме крие во скрилница на својот шатор, тој ме издига на карпа. И сега ја кревам главата над непријателите што ме опкружуваат. Ќе принесувам радосни жртви во Неговиот шатор, ќе пеам и ќе се радувам во Господа. О, Господи, слушај го мојот глас кога викам, биди ми милостив и услиши ме! Моето срце зборува: Барај го Моето лице! Да, го барам Твоето лице, Господи. Не го криј Твоето лице од мене! Не отфрлај го во гнев Твојот слуга! Ти, помош моја не ме отфрлај. И не оставај ме Боже, Спасителу мој! Ако татко ми и мајка ми ме остават, Господ ќе ме прими! Научи ме Господи на Својот пат, поведи ме по рамна патека, заради моите противници. Не ме предавај на бесот на моите непријатели, зошто лажни сведоци станаа против мене, кои дишат со насилство. ВЕРУВАМ ДЕКА ЌЕ ГИ УЖИВАМ ГОСПОДОВИТЕ ДОБРИНИ ВО ЗЕМЈАТА НА ЖИВИТЕ. НАДЕВАЈ СЕ НА ГОСПОДА, ОХРАБРИ СЕ! НЕКА БИДЕ ЦВРСТО ТВОЕТО СРЦЕ. ДА, ЧЕКАЈ ГО ГОСПОДА. Изменето од Quentin - 03.Февруари.2008 во 19:27 |
|
ARMAGEDDON
Нов член Регистриран: 12.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
S A N J A M
Sanjam da me meleki na krilima kroz otvoreno nebo nose Tamo gdje je mjesto s mirisom ruža vječno boravište Uvjeren u njihova lahka krila koja prema Tebi put putuju Daleko tako daleko a s njima tako brzo i blizu Tebi I tekbir koji neprestano oni kao u horu uzvikuju Oči mi se od tekbira u prelijepim nebesima otvaraju same Dolazim s radošću k Tebi Allahu moj dragi I dušom i srcem napunjeni samo s Tobom Nemam nikog osim Tebe da mi ucinjene grijehe oprosti |
|
ARMAGEDDON
Нов член Регистриран: 12.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....Mome Uzvisenom Gospodaru....
Dok ovo pisem i polako disem moje ruke drhte a suze mi lipte srce kao i uvjek kad na Tebe mislim sve jace i jace kuca na neke stvari odgovoriti treba ali odgovor stoji na staklenom stolu na kojem ga pogledati volim u srcu ga cvrsto drzim i ucim i ucim i ucim sve dok ga nenaucim iz njega pouku uzimam a u ime Tvoje je prenosim Ti si Najveci a pored tebe drugoga nema ni kipa ni slike ni obicnog covjeka Ti si onaj u cije ime ucim Ti si onaj od kojeg mi se nikada nesmuci Ti si onaj u cijoj ruci je moja dusa Ti si onaj radi kojeg se drzim pravog puta Ti si onaj koji poklanja svjetlo Ti si onaj koji mi radost donosi Ti si onaj koji nam je odgovor dao Ti si onaj koji nam je Poslanika poslao Ti si onaj kome na sedzdu padam I za Tebe dobrovoljne rekate klanjam Ti si Najveci a veceg nema Sjecam se kad sam bila mala upitala mamu ko je veci Allah ili Bog Odgovor njen je bio da ni ona nezna A ocev odgovor je bio da je Tito Bog koji je na zemlji hodo Niti sam znala koje Tito niti koje Bog Za njega sam saznala a za Tebe nisam znala Sve do prosle godine dok me na pravi put izveo nisi I na kraju jos da kazem Neka je Slava i Hvala Tebi Mome Uzvisenom Gospodaru Allahu dzele sa’nuhu Allahu ekber ! Allahu ekber ! Allahu ekber ! |
|
MAKEDON-FILIP
Сениор Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
дечки па вие сте биле поетични покрај религиозни.
Немам зборој алал да вие само така напред |
|
Македонците верувале во Сонцето ВЕРУВАЈТЕ И ВИЕ.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај и од тебе нешто да видам па да си легнам (абе чекај нешто те прашав на некоја од темиве дали ми одговори, чек да проверам)
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
MAKEDON-FILIP
Сениор Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брзај брзај прваче .........
И да ти одговорив. |
|
Македонците верувале во Сонцето ВЕРУВАЈТЕ И ВИЕ.
|
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ve molam slusnete go ovaa:
you tube: "isusova poruka" posetete go ova na you tube ve molam ... d o b r a p o e z i j a ... |
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
П Р В А О Б Ј А В А
Рамазан беше,свет и мил ден, Полни шест месеци,од ден во ден, Мухаммед ги помина сам во пештерата,- Хира,на Џебел Ен-Нур,планината. Прегрст слатки урми и голтка вода, Му беа храна,скромен оброк, Живееше со мислата,се хранеше со неа, Копнееше по Создателот, По Најсилниот,по Хранителот. На криљата од мисли,со копнеж да знае, Се дигаше до звездите,каде што Нурот вечно сјае, Каде што започнува вселената,каде што престанува крајот, Каде што световите пловат,каде што се гледа на Џеннетот сјајот! Вселената ја гледаше како пеперутки рој, Бескрајните светови,ги прашуваше за број, Се враќаше повторно сам во пештерата, На ритчето мало-осветлено во планината. Ја прашуваше мравката:,како патиштата ги знае,!, И пајакот црн:,како знае да ткае!, Го прашуваше сончевиот зрак што блескаво сјае, Поради кого се спушта,зборовите кој му ги знае!. Но,одговорот го нема-длабоко е сокриен, Мухаммед е збунет-со сомнеж е покриен, Па полека почна да тоне во сон немирен, Од копнежот е скршен-болно уморен! Наеднаш,тогаш,во сонот му се појави сјај, Одекнаа зборовите:,ПРАВЕДЕН-СТАНУВАЈ!, Мухаммед се стресе,го дочека ден, Никого нигде нема,силно е возбуден, Какви чудни зборови слушна во сонот, О,колку е восхитен и прекрасен денот!. Го замори мислата,се прекина летот, Сонот повторно се спушти-заплови по светот, Мухаммед заспа,го совлада сонот, Ништо повеќе нема,како да е сам на тронот. Во пештерата повторно се вгнезди мир, Пајакот итро исчезна,како да е крив, Мравката ги пресретна мравките,им го прекина патот, Сонцето на врв од небото,-кој знае колку е часот! Додека во пештерата повторно се слушна јасен глас: ,МУХАММЕДЕ-ИКРЕ!,-се чу во тој час. Мухаммед се трзна,му застана здив, О,колку убави зборови,.....о,колку прекрасен стих!, Потта му го проби челото,-како да гори, ,МУХАММЕДЕ,ЧИТАЈ!,-Џебраил му говори! ,Јас да читам незнам!,-прошепоти тој, Џебраил му рече:,Повторувај по мене,ова е Објава од Господарот Твој!, И Вистината Вечна,ја даде својата најава, Во Мухаммедовата душа се разлеа првата к*р,анска Објава! А Мухаммед молчи,-му се полни душа, Додека Вистината Вечна-ја повторува и слуша, к*р,анската убавина по крвта му шета, Аллаховата Објава,во срцето му слета! |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dvanaesetti rebiul evel
pred sonceviot zrak, se udri verskiot temel, izbega od ovoj svet verskiot mrak. toj svetot go mena, vo nemirot dade son, svetot so svojata mudrost go plena allah e na najvisokiot tron... samo mal del, tolku mi dozvoli vremeto ke ima uste... |
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се надевам дека некој нема да ми се налути што му ја превземав оваа поема. Hej covjece,hej smrtnice,pricekaj, digni glavu,osvrni se,pogledaj, svijet svjetova nebom kruzi u beskraj, medju njima sitna praska neznana, tolika je zemlja tvoja rodjena! Na toj prasci,zemlji tvojoj sicusnoj, na podlozi kori tankoj,pljesnivoj, ti se radjas,zivis,mrijes, tu se kopas,gnjijes,sijes, i kroz casak,gorak,slatki, kol'ko traje zivot kratki, vices,hulis,dovikujes, ne bojis se,ne strahujes: "NEMA, NE PRIZNAJEM,PORICEM GA!." A svjetovi dotle plove kroz nebesko modro more, neshvatljivi,neizmjerni, puni sutnje,nedostizni, ko zna kakvi,ko zna kuda, vasionom svuda,svuda... Um zastaje,rijec se gubi, samo srce koje ljubi svud nazire JEDNOG BOGA, STVARAOCA BESMRTNOGA, Vjecni Razum,Vjecno Ime, koje stvara,ravna svime... On stravicne pozna tajne, i sicusne i beskrajne: dali pcela sluzi cvijetu, zbog cega je sta na svijetu, sta je manje od manjega, sta je vece od vecega, gdje je konac,gdje je kraj, gdje pocetak,gdje smiraj?... |
|
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве уште една многу убава
Never Look Back Never look back on the past with regret For the days that might have been, Nor the promises made that were never kept and the goals you did not win. For life cannot always be perfect And our days don't always shine bright, And promises are sometimes broken And dreams may not turn out just right. But no time has ever been wasted Nor did idle tears just fall That the dear Lord was not watching And understood it all. For to everything there is a season, A time to reap and sow, A time to laugh and a time to cry, And a time for us to grow. So let the ghosts of past memories Fade and slip away For the promise of another season Begins with another new day. Jean V. Russell |
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Никој нема да ти се налути,на олку убави стихови,најмалку тој од кого си ги позајмила...се надевам! |
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SUZA IZ AFGANISTANA
Esselamu alejkum, my brothers and sisters pisem ovo pismo to my friend Hasan He was my best friend u Afganistan Kad sam njega upoznao Ja american a on brat musliman Bio sam slave of the United States of Amerika Moja mission da ubijam mudzahedin Hasan came to me kad sam htjeo da skinem burka of sister Iz Tenka se cula glasna rap muzika Then muzika stopped I saw veliki man in bijela dzalaba Kad ja saw his brada ja remember words of moja girl friend u Amerika: Kill all those with a long beard Hasan kaze sisters must be respected Ja uvjek mislio sisters are their slaves Hasan came to me but on mene don't hurt or shoot na mene he only kaze: "Why does you want to kill the truth?" U ruku he has jedan red k*r'an "If I don't kill you I will have to go in prison for the rest of my life" Ja answered to Hasan "If you kill the truth you will have to stay in prison after your life. This place is called Dzehennem. It's the place of fire and fear" Ja neznam why but jedan suza fall down iz my eye. Ja placem whole day because of this words Hasan i ja we se sakrili in brda and stay there 3 duga dana. Ja pitam Hasan "Can I be a musliman?" He kaze "Yes but you must say LA ILLAHA ILLA LAH" After ja kazem Allah is the only God, Hasan tell me that on doso iz Bosnia da ratuje protiv Amerika. After jedna Godina sa my friend Hasan he moro return to Bosnia. Ja osto u Afganistan da ratujem but ovaj put for the truth a ne for Amerika Now ja sam at home Ja married a muslimanka with nikab Moj stariji sin se zove Abdurrahman The mladzi is Abdulaziz Svaki dan mislim na man koji me je ucio o Allahovoj vjeri But ja nemogu da nadzem him That's the reason sto ja pisem pismo to him Hocu da pokazem my sons sta je jedan pravi musliman It's my lovely friend Hasan from Afganistan the land of islam |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1234 19> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |