|
Лош брак или добар развод? |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 17> |
Автор | |
OUST
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 6653 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ovie denovi bev svedok na edna traumaticna scena:
Zenata: Marem malku ti bea 4 godini shto me krsheshe od kotek, pa sega i deteto vo dom sakash da go pratish! Mazot: Mnogu mi e gajle, a i od kade sum siguren deka detevo e moe. Jas si imam dete, zeni ima kolku sakash, ama ti nema da go dobiesh ova dete, ako treba ni jas ni ti nema da go imame, neka odi vo dom, ama alimentacija ne ti plakam.Crkni sama, sakash razvod, ke go imash. Definitivno se uveriv deka posle loshiot brak, sleduva ushte polosh razvod. Tashko na onie shto se ucesnici i vo ednoto i vo drugoto. |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....ЗОШТО БИЛА КРШЕНА ОД ЌОТЕК 4 ГОДИНИ....ИЛИ ПАК ТОА НЕ Е ВООПШТО ВАЖНО????.....СИГУРНО НЕ Е ОД ЌЕИФ,ИМА СЕПАК ПОПАМЕТНА РАБОТА ОД ЌОТЕКОТ...ТАКА???? |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zagor...mani shega...na covek vo visoko alkoholizirana sostojba ne mu treba pricina...bidi realen i kazi deka sekoj slucaj e slucaj za sebe. Poznavam mnogu slucaevi kade zeni-mamini mazi, se razveduvaat samo zatoa shto mazot/sinot bil ljubezen so mama/svekrvata, a nejze toa i smetalo. No ima i slucai kade ni gospod ne moze da pomogne, se napil mava se zivo pred sebe. Slucajot za koj zboruvam e mlada devojka od selo, od patrijarhalno semejstvo kade razvodot e golem sram, kade se smeta deka zenata ke trpi i ke molci. Selski luge kade majkata si posegnala po zivotot samo zatoa shto kerkata im nanela sram...so toa shto se razvela. Nemoj te molam, ima trgaicni situacii vo ova nasha zemja.
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЗНАМ..И НЕ Е ЛЕСНО СЕПАК!НО,ПРИЧИНАТА СЕПАК ПОСТОЕЛА ОД ПОРАНО..МНОГУ ТРЕБА ЗА ДА ОБЈАСНАМ,ИАКО СЕ СЕ СВЕДУВА НА НА ЕДНО ИСТО...!КОГА СЕ МЛАДИ..ТОГАШ СЕ ЛУДИ!ПИЈАНИЦА ВЕЛИШ...СИГУРНО НЕ СЕ СРЕТНАЛЕ ВО МУЗЕЈ ИЛИ БИБЛИОТЕКА..ШТОМ Е ПИЈАНИЦА(ЈАС ТАКА ГИ НАРЕКУВАМ ЛУЃЕТО ШТО СЕ ОПИВААТ)...КАКОВ МОЖЕ ДА БИДЕ!!!..ПОСТОИ РИЗИК..ПЛУС ДЕЦА..КАДЕ И БИЛ ПАМЕТОТ ТОГАШ..СИТЕ СЕ ИСТИ,САМО КУКААТ И ГЛЕДААТ ШПАНСКИ И СРПСКИ ДА НЕ КАЖАМ ХРВАТСКИ СЕРИИ....(ТИЕ ОД СЕЛАТА ПОГОТОВО...НЕ МИ ПРИЧАЈ МЕНЕ БАРЕМ ЗА ОВА)
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sekoja planina so svoja tezina...samo koga ke vidish na kolku nisko nivo se simnuvaat coveckite nagoni se podzamisluvash.Pa se opteretuvash dali nekogash ova moze da im se sluci na moite deca...Vo sekoj slucaj pak ke recam ...losh brak...zavrshuva i so ushte polosh razvod.
|
|
Quentin
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ниедна жена не е должна да трпи алкохолизирана џукела што во моменти на транс крши од ќотек се живо што ќе и' застане на пат. Проблемот е што жената во нашето општество долго време била репресирана и ставана под закрила на мажот, така да, таа не може лесно да се осамостои доколку се реши за развод... Затоа е потребна ЕДУКАЦИЈА, а не мажачка на 16 години! Сакам да верувам дека доаѓаат генерации кои коренито ќе го променат балканскиот архетип на жена-готвачка, перачка на машки посрани гаќи, мијачка на садови, рибачка на теписи, жртва на пијани простаци...итн итн...
Изменето од Quentin - 02.Февруари.2008 во 08:46 |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Quentin, za ovoj moj zivot sum se iznagledala slucaevi kolku sakash, ne se podobri ni onie "civiliziranite". Veruvaj deka sega poveke se rakovodam po ona narodnata...plukaj v pazuvi...i moli boga da ne nakapesh...a za balkanskiot arhetip...ocigledno kaj nas se odi vo ekstremni sprotivnosti...ili mnogu pokorni...ili epten razgaleni...sredina malku ima...kompromisi...ushte pomalku.
|
|
Quentin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Секако дека има милион разни нијанси во однос на поставеноста во семејството на брачниот пар, меѓусебните спорови што ги доведуваат до физички пресметки итн, итн...
Меѓутоа, гледано статистички факт е дека жените се најмногу изложени на насилство, па од тој аспект сакав да кажам дека за да може една жена да се разведе, потребни и се услови за да го продолжи животот самостојно. Необразована и без никакви квалификации таа не може да успее да изгради независен живот и така мора да остане изложена на постојани малтретирања. Изменето од Quentin - 02.Февруари.2008 во 09:00 |
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dokolku sekoj brak bi se sosotoel i od po dvajca ziranti od dvete strani, ovaa tema nema da postoese
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Imam prijatelka koja so prviot den od stapuvanje vo brak belezi se: koj kolku vlozuva vo zaednickiot zivot, kolku krediti zemal, i normalno nie site se cudevme zoshto go pravi toa...duri nie zenite od drushtvoto malku ja osuduvavme...koga edni od zaednickite prijateli se razveduvaa, mazot pokusha da ja nasanka zenata deka poveke od imotot e od negovite roditeli...odnosno negov pa ferski zenata ne treba da go dobie. Togash ova nasha zaednicka prijatelka (koja raboti zaedno so predrzvedenata) otvori tie svoi tefteri pa pocna da presmetuva...izleze deka zenata go natplatila "nasledeniot imot". Po nekoe vreme, zgrozeni od advokatite i nivniot sistem na "keshiranje od nesredeni odnosi megu strankite" lugevo se otkazaa od razvod, ama od togash site nie nekako pocnavme da si vodime nekoja "pritaena evidencija". Neznaesh shto sleduva...imaj dokazi...
Изменето од mamamd - 02.Февруари.2008 во 09:16 |
|
Quentin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Апсолутно се согласувам mamamd, ништо во животот не може да се предвиди и затоа да не се опуштаме многу во фантазија "све је моје твоје"
|
|
овца
Нов член Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Секој треба сам да знае, секој проблем е сам за себе,
ова прашање си го поставувам 18 години, толку трае мојот брак, а зошто? Нашата одлука носи одговорност, во секоја смисла, и не само за нас, нели? ОН бил добар татко а лош сопруг, не пие не тепа ама се што седне во скут не прескокнува. Јас сум ОВЦА, 18 години, по моја одлука, ама имам здрави деца денес и они се пред да го почнат својот пат. Сега е време да им покажам што несмеат да згрешат како јас, сега се они на потег, порано беше незамисливи тоа. БРАВО нели? А мојот живот помина,да, јас бирав, јас платив, ОН допрва ќе плаќа, незнаел што има покрај себе и не ценел и за жал уништил се. СЕ буквално се што сака ке му дадам за замена за мојот мир. А ако имам среќа ќе успеам да најдам некој што ќе ми го пружи тоа од што сум се лишила сама заради моите одговорности до сега. Лошо е се, ама секогаш има полошо. А најлошо е староста да ја минуваш САМ. Во мојот случај е и тоа подобро отколку да разговараме за X,Y,Z, цела азбука и да му префрлам секој ден со која колку и како ... Друг пат повеќе, едно е сигурно, човек каков е таков е не се менува ни љубовта неможе чуда да прави. Затоа си бира, секој сам колку и то и зашто може да издржи. Совршенства не постојат. |
|
Quentin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Најдобро знаат тие што почувствувале на своја кожа. А ние останатите, можеме само да мудруваме... Секоја чест, не за признанието, туку за сето она што стоички си го издржала. Знам дека во таа игра не постојат совршенства, исто како што не постојат ни победници ни губитници.
Изменето од Quentin - 02.Февруари.2008 во 19:29 |
|
Внеси реплика | страница <1 1011121314 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |