|
Како ги организирате фотографиите? |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
zatko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ednostavno
pravis folda na hard disk,ja imenuvas so ime ,mesto data i gi stavas fotkite natre otkako ke soberes negde 4GB gi stavas na disk i tolku http://www.blissvp.com |
|
www.blissvp.com
|
|
Vojkan
Сениор Регистриран: 02.Мај.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 387 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кај мене е каша-попара. Нешто слично како Затко, само место име ставам датум од кој до кој се сликани. И после не можам да се снајдам. Тоа е за оригинал фајлови од апарат.
Друг фолдер имам за мали (за нет) и имам фолдер за PSD фајлови (кои исто се хаос пошто на букмарк не ми ја дава фотката и не знам кое е кое (и покрај тоа што имаат имиња. Е сега, јас користам едно програмче за книги, а истата фирма има за фотки. Па еве ти линк http://www.collectorz.com/photo/download.php и побарај крак на нет. Ваљда ќе најдеш. За книги е супер, а за фотки не знам, пошто не сум го пробал. Ама ќе го пробам денес утре. Поздрав |
|
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
|
|
hypertech
Сениор Регистриран: 02.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ги архивирам на хард диск се додека не ми се исполни до крај, па после ги режам на двд. Сместени се по фолдери по сесии, до сега од околу 30-35000 фотки знам сите каде ми се наоѓаат, само имам проблеми со едитите. Оригиналите си се на сигурно, ама едитите.... некои сум ги работел во помали резолуции, некои сум ги поставил на нет и сум ги избришал..... заради време и простор, најчесто обработувам во помала резолуција и сега гледам дека не е тоа баш најпаметната работа...
|
|
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
|
|
Vojkan
Сениор Регистриран: 02.Мај.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 387 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mислам дека имаше дискусија на оваа тема. За мене најдобро да се имаат три верзии - оригинал, PSD и мала (верзија од PSD за нет) со исто име како и PSD. Само јас мојава теорија не ја спроведувам целосно во дело.
|
|
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
|
|
amanito
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 26.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da da imashe tema ama nemozev da ja najdam pa zatoa ja pochnav pak,
ako nekoj od administratorite moze da ja spoi so starata bi bilo super. E sega shto se odnesuva do programchinja sega za sega where is it mi izgleda najprivlechen za arhiviranje |
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vase ocekuvaj skoro da dobies zip folder na mail. imam uste 20tina dvd da proveram :)))))))))))))))))))))))))
|
|
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
|
amanito
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 26.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sepak izgled jas go najdov najdobroto reshenie barem za mene taka mi izgleda
aj ke probam da go spodelam so vas ama malku ke mi treba vreme za da vi go objasnam procesot |
|
Sanja84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ah uste psd da cuvam
Site ama bas site so se tie vcerasnite mi se arhivirani na dvd,i na sekoe od niv so marker imam zapisano po nekolku klucni zbora t.e mesto datum i sl,sto ke mi pomognat za pobrzo snaogjanje. Imam eden poseben folder kaj sto mi stojat obraboteni fotografii i omileni vo najgolema rezolucija,nezavisno od toa dali nekoi od niv gi imam veke na print ili ne.Taka da toj mi e najvazen i sekogas pri raka |
|
|
|
KoKi
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 466 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
where is it e odlicno programce, vo nego imam poveke katalozi od cd/dvd diskovite so mp3ki, divx filmovi, backup programi... no ne za fotografii... ne mi e logicno da gi cuvam vo katalog default-iminjata na site mozni jpg/raw fajlovi sto gi imam... zatoa nekako (odvaj) se snaogam na sledniov nacin: site fotografii mi se sortirani vo folderi po datum na fotografiranje + vo imeto na folderot dopisuvam po dva tri opisni zborcinja... a od koga ke gi editiram, malite verzii odat vo poseben folder, zavisno kade sakam da gi objavam, fotoidividi ili picasa... 'foto.idividi' folderot mi e haos, dodeka 'picasa'-ta mi e sreden so poseben podfolder za sekoj album, vo koj cuvam i kopii od objavenite fotki vo originalna golemina. (a neznam zosto) od koga zemav nadvoresen hd, se odviknav od snimanjeto na dvd (najveke od mrza)... iako mislam deka sepak redno e da si napravam backup... |
|
Searcher
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 18.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 46 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa, jas gi podreduvam vo nekolku folderi:
- mesta na slikanje, - tema (pr. pejsazi, panorami, portreti, aktovi...). Vo sekoj folder pravam i podfolderi, - periodi na slikanje (pr.juni-juli'08, avg-okt'08...) Inaku, ako se zafatis so ova rabota, ce potrosis povece vreme, nego li da zemis da slikas, taka? Pa stvarno zeznata rabota, ama se sreduvaat. Ne se nerviraj! |
|
Searcher
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E, aj molimte prati go toa programce ili od kaj da go simnime?
|
|
Searcher
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da go vidime, mozebi ce bide prifaten od poveceto clenovi?
|
|
sasebt
Сениор Регистриран: 10.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas imav napisano nekade na forumot ama ne znam kade
jas si naprajv programce, koe cita od EXIF, i ti gi podreduva slikite vo folderi: <aparat>/<godina>/<mesec>/<den> a imeto na fajlot e cas.minuta.sekunda.jpg (koga e chkrapnata fotkata). momentalno go imam probano samo so jpg (sea zasea ne slikam RAW), i si raboti mnogu ubavo. duri, direktno od karticka si gi kopiram slikite vaka suredeni. tie si gi stavam vo eden folder orginali, a si imam i folder obraboteni i nesredeni. ps. ako go saka nekoj programceto neka mi kazi |
|
Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
|
Dovicinski
Нов член TheTruth Регистриран: 20.Април.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 36 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Прати го и на мене програмчето !
|
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |