![]() |
|
И Библијата забранува свинско месо |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1011121314 18> |
Автор | |
Halid ibn Velid ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
[QUOTE=EvAngelos] значи Стариот Завет забранува свинско месо, а Новиот Завет дозволува. QUOTE] A Stariot i noviot zavet so edno ime kako se vikaat?????
|
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Твојата илустрација е погрешна и не се совпаѓа со она што јас го тврдам. Ако веќе сакаш таква илустрација, еве ти една адекватна:
Ти ја почитуваш Македонија, земјата во која живееш, но не живееш според нејзините закони од 20 век, туку според денешните, од 21 век. Едни закони беа во комунизмот, а други во демократијата. Но тоа не значи дека сите закони од комунизмот се поништени. На пример законот "не кради", сеуште важи.
Сепак Парламентот има право да изгласува нови закони и да ги менува старите. Ти живееш според денешните закони, а не според оние во комунизмот.
Во времето на Социјализмот беше казниво ако говориш против другарот Тито и доколку тогаш ти кажеше нешто против него ќе си добиел КАЗНА. Но денес веќе не важи овој закон (променет е), и нема да добиеш казна доколку кажеш нешто лошо против Тито.
Доволно јасно Halid?
![]() Изменето од EvAngelos - 28.Јануари.2008 во 23:27 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Во Новиот Завет нема цитат во кој Бог го забранува свинското месо, но има цитат во кој го дозволува. Тоа е следниов:
18 Тој им рече: „Така! Зар и вие не разбирате? Не сфаќате ли дека ништо не може да го направи човекот нечист, што влегува однадвор во него,
19 зашто не влегува во неговото срце, туку во стомакот и оди на одредено место?” Така ги прогласи сите јадења за чисти. 20 Исто така им велеше: „Она што излегува од човекот, тоа го прави нечист, 21 зашто од внатрешноста, од човечкото срце, излегуваат: лоши мисли, разни видови блуд, убиства, 22 кражби, лакомства, лукавства, пакости, разузданост, око лукаво, богохулство, гордост, безумство. 23 Сите тие зла излегуваат од внатре и го прават нечист човекот.” |
|
|
|
![]() |
|
Pustinski-Lav ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 534 |
Cudno, mnogu cudno... da bide se dozvoleno da se jade |
|
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
|
![]() |
|
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Jas znam sto pisuva vo Noviot Zavet,te prasav za nesto drugo,za izbrisani(revidirani citati),no,vo red znam odnapred deka ce negiras.
Eve ti sega uste edno BLAGODARAM za odgovorot! ![]() |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
![]() |
|
Pustinski-Lav ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 534 |
Izbrisani(revidirani) citati e ova dobiva smisla
![]() |
|
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
|
![]() |
|
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
VI JA CITAM TEMATA, NE SAKAM NIKOGO DA NAVREDAM, AMA MISLAM DEKA PUSTINSKI LAV, EFENDIJA I HALID, DAVAAT NEARGUMENTIRANI ODGOVORI I POSTAVUVAAT PRASANJA VO KOI SAMI SE ZAPLETKUVAAT
3:1 - MISLAM DEKA EVANGELOS NEMA DOSTOJNI PROTIVNICI
|
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
![]() |
|
Sandokan ![]() Група ![]() Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 47 |
Isus ne bil ispraten da go izmeni verozakonot.Toj bil obrazuvan vi sinagoga od negovata 12 godina i drzel predavanja vo sinagogata.Isto taka ja odrzuval sinagogata besprekorno cista.Kolku hristijani go sledat ovoj primer na Isus kako i primerot na obrezuvanjeto na Isus.Molitvite koi se izveduvaat vo denesnive crkvi ne se ni priblizno isti so molitvite koi gi izveduval Isus.
Vo evangelieto po Marko se spomnuva deka Isus ubil 2000 swinji.... 11. A tamu, po ridot pase{e golem broj sviwi. 12. I site besovi Go molea i velea: <Prati ne vo sviwine, da vlezeme vo niv." 13. I Isus vednas im pozvoli. Pa, kako izlegoa, ne~istite duhovi - vlegoa vo sviwite; i se grgnaa sviwite po strmninata vo moreto, a bea okolu dve iljadi; i se izdavija vo moreto. 14. A onie, {to gi pasea sviwite, pobegnaa i izvestija vo gradot i po okolijata. I mnozina izlegoa da vidat {to stanalo. Spored Matej: 30. A daleku od niv pase{e golem broj sviwi. 31. I besovite Go molea i govorea: <Ako n# izgoni{, pozvoli ni da otideme vo sviwine!" 32. I On im re~e: <Otidete!" I tie izlegoa i otidoa vo sviwite. I odedna{ site sviwi se surnaa niz strmninata vo moreto i se izdavija vo vodata. 33. A sviwarite pobegnaa i, {tom dojdoa vo gradot, raska`aa za seto toa i za ona, {to se be{e slu~ilo so besnite. 34. I ete, izleze celiot grad da Go presretne Isusa i, koga Go vidoa, Go zamolija da si otide od nivniot Ovde gledame deka Isus ne se grizel mnogu za swinjite i deka gi smetal za necisti kako i necistite duhovi koi gi isprati na nesto slicno na niv.Prljavoto so prljavo se mesa. Spored hristijanite Isus vo noviot Zavet go izmenil samiot zakon koj veke postoel i go dozvolil svinskoto meso i vinoto koi bile zabraneti vo stariot zakon.Istoto i so obrezuvanjeto..sto nema logika osven da se kaze deka pisatelite na noviot zavet koi nemaat preziminja napisale nesto sto go podrzuvalo planot na Pavle da ja unisti obnovata vo veruvanjeto na vistinskiot Bog i so toa ja vratil paganskata mitologija vo veke razvienoto versko razbiranje na sto najgolema zrtva se , bile i ostanale seuste onie malku hristijani koi sakaat da bidat pobozni i predadeni na Bog.. |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Ја мајката, кога Алах менува во Кyранот има логика, а кога Исус менува во Библијата, тоа нема логика. Е свака ти част, баш си објективен
![]() |
|
|
|
![]() |
|
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Ajde za da bideme objektivni do kraj ce otvoram Isnhallah utre tema pod naslov:EVANGELIETO SPORED BERNABA,pa tamu ce imas moznost da si procitas mnogu vistini koi ste gi sokrile so tekot na vremeto,pa i za vistinata na alkoholot i svinskoto meso i se ostanatoto za koe sporime na forumov.Ce te vidam togas kako ce se branis.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Ок, тогаш утре и јас ќе ти отворам тема под наслов "Кyран според EvAngelos" и таму ќе имаш можност да си прочиташ многу вистини кои сте ги сокриле со теков на времето, па и за вистината на алкохолот и свинското месо и се останато за кое спориме на форумов. Ќе те видам тогаш како ќе се браниш |
|
|
|
![]() |
|
Ajde togas do utre,pa ce vidime....nov den...nova nafaka. ![]() Изменето од efendija - 29.Јануари.2008 во 02:43 |
|
|
|
![]() |
|
Sandokan ![]() Група ![]() Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 47 |
Evangelos ne bev ja sto napisav vo biblijata deka Isus rekol" nedojdov da go smenam zakonot..."
Dodeka vo k*ranot jasno stoi deka Allah nekoi ajeti gi derogiral so podobri,kako sto e so alkoholot...od delumna zabrana vo konecna i celosna zabrana.. Ovde nie zborime za sprotivnosti.. Isus , kako i site muslimani rastel bez da ima svinsko na svojata trpeza ..kako i kaj evreite denesni I ti kolku i da sakas na takov covek ako mu dades svinsko meso..ke mu se povraka i ke mu smrdi..i ke go mrazi toa poveke od se.. Barem taka bese kaj mene i kaj nekoi muslimani sto gi znam... so sila nebiva nisto..ti garantiram |
|
![]() |
|
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Не јадам свинско
Не пијам алкохол Не пушам цигари Што мустра сум пак јас ![]() |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1011121314 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |