|
Зошто се поклонувате? |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Onoj {to klawa namaz se spu{ta na sexda spu{taj}i gi (na podot) racete pred kolenata i naso~uvaj}i gi prstite od racete i nozete kon Kibla. „Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, koga saka[e da se spu[ti na sexda izgovara[e tekbir (zna~i velel Allahu Ekber), pa potoa se spu[ta[e na sexda.“[1] |
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekol: „Naredeno mi e da ~inam sexda so sedum delovi od teloto: so ~eloto, - i poka`a so svojata raka kon nosot - so dvete dlanki, so dvete kolena, so delot od stapalata (zna~i prstite od nozete), i naredeno mi e da ne gi spu[tam pantalonite i kosata“.[1] |
|
|
|
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
More brate ti ovde opisuvas detalno na koj nacin treba da se izvrsi
cel namaz. Mislam deka ne e toa sto prasuva Messenger |
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eve samo uste ova:
Vo ova polo`ba se veli: ((سُبْحَانَ رَبِّيَ الْأَعْلَى)) -1 (1) „Subhane Rabbiel ‘ („Slaven bidi, Gospodaru moj Vozvi{en“).[1] Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekol: „Koga Allah ]e mu se smiluva na nekoj od xehennemliite, im nareduva na melecite da go izvadat toj [to na dunjalukot go obo`uval Nego. A melecite ]e go razlikuvaat od ostanatite po tragite od sexdite, zatoa [to Allah mu zabranil na ognot da gi gori tragite od sexdite, i kako takov ]e go izvadat od ognot. Ognot go gori celiot ~ovek, osven tragite od sexdata“.[1] [1] Ahmed, Ebu Davudi, Ibn Maxe, Darekutni, Tahavi, Bezzari i Taberani vo „Kebir“. Изменето од DAIJA - 27.Јануари.2008 во 22:33 |
|
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
tolku
|
|
|
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dzezakellahu hajren ja ehiii-Allah da te nagradi so sekoe dobro brate,za iscrpnoto objasnuvanje!
|
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Amin!
I vas za vasiot trud sto zaednicki se nadopolnuvame vo prisustvo i otsustvo.
|
|
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Blagodaram za odgovorot.
Zakluchuvam deka obredot na opoklonuvanjeto e tochno opishan vo k*ranot od Muhamed i e namenet za Alah, neli? Sega, kako sto znam, poklonuvanjeto go vrsh*te na tochno odredena strana na svetot. Na koja strana i zoshto tokmu natamu ? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Imas greska vo formulacijata,obredot-Namazot-Molitvata se naredeni vo k*r,anot od strana na Allah-Bog vo opsta forma,a Muhammed a.s. vo svoite Hadisi(zborovi,tradicija)gi razrabotil,doobjasnal so svoj sopstven primer. Tocno e deka Moliotvata isklucivo mue nameneta na Allah dz.s. E sega da ti odgovoram i na vtoroto prasanje:Nie nasata Molitva-Namazot,isklucivo ja obavuvame svrteni kon Kaba vo Mekka,S.Arabija,koja od kaj nas se naodja na jugoistocnata strana.Natamu se vrtime poradi obligativnosta za toa koja nie dadena vo 144 ajet od surata Bekare koj glasi: Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu, i Mi ćemo sigurno učiniti da se okrećeš prema strani koju ti želiš: okreni zato lice svoje prema Časnome hramu!* I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu. Oni kojima je data Knjiga* sigurno znaju da je to istina od Gospodara njihova - a Allah motri na ono što oni rade |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |