|
Мој став за хомосексуалноста |
Внеси реплика | страница <1 2021222324 103> |
Автор | |
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да се каже дека владее епидемија на грип, сида или хомосексуализам, ВООПШТО не може да биде предмет на „лична“ навреда...
|
|
Neonic
Сениор Регистриран: 17.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 899 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Go zaboravi da go nabrois i zborot homofobija. I toa e bolest(fobija) i se lekuva kaj psihijatar.. |
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Psst ! Da ne cue onoj na kogo sum mu antipaticen...Drzte se momci !...a be ne vikajte tolku...pssst !...tivko i na prsti da ne go razbudite...
|
|
Quentin
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мора да се акцентира дека оваа "болест" е една од најстарите, а богами и најупорните во своето постоење...Да не најдеш лек за болест што го следи човештвото од неговиот настанок - вистинско фијаско на медицината
Додека го читав твојов пост, ми светна дека ТИ (поточно, твојата малограѓанштина) се најде да им поставиш дијагноза и да оквалификуваш како "болни" истакнати дејци и историски великани од калибарот на Оскар Вајлд, Вирџинија Вулф, Френсис Бекон, Леонард Бернштајн, Петар Илич Чајковски, Труман Капоте, Караваџо, Марлен Дитрих, Грета Гарбо, Ијан Мек Келен, Енди Вархол,Џорџ Гордон Бајрон... Целиот свет им се поклонува на делата на "болни луѓе"... Според твојата логика, овие великани требале да бидат затворени во санаториум, наместо да го облагородуваат човештвото со монументални ремек-дела Аџике Чорбаџике, зошто одиш во крајности со твоите тавтологии...? Ги прочитавме твоите ставови околу болеста наречена хомосексуализам, нема потреба да го контаминираш просторов со нови дијатриби и памфлети... Изменето од Quentin - 25.Јануари.2008 во 23:10 |
|
Quentin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мала поддршка за "болните" од екстравагантната и уникатна писателка Исидора Бјелица... Уживајте (ова може да го прочитате само од уникатен човек со смисла за животот)
(извадок од интервју) Во еден ТВ дуел со Марјан Ристичевиќ рековте дека хомосексуалци има и на село (тој го тврдеше обратното) но дека никој не може да ги види бидејќи се ебаваат во пченките. Мислите дека тоа го прават и на пластовите со сено и во шталите или само во пченките? Исидора Бјелица - Неодамна малку повеќе се информирав и дојдов до нови сознанија...тоа го прават и на тракторите но и на свежите пластови сено. Со поточе во позадина, но и по фенси шталите... Му одржавте и лекција по политичка коректност во таа прилика и на Борис Тадиќ. Како го толкувате фактот дека актуелниот претседател на Србија си дозволува хомофобични ставови? Исидора Бјелица - Ќе ви кажам дека многумина ми пристапија после таа емисија и отворено ми рекоа дека ги поддржуваат моите ставови околу хомосексуалците и марихуаната но тоа не може да го соопштат јавно зошто се политичари и тоа сериозно би се одразило на нивниот рејтинг. Тадиќ проценил во тој момент дека хомофобичниот став е политички профитабилен и општествено прифатлив и дека тоа му е поважно од политичката коректност и неговите искрени ставови. Јас бев поразена со откритието дека поважни му се политичките поени од вистината и своите искрени чувства... Најверојатно затоа и тој е успешен политичар а јас сум само писател. Човекот знае што да каже во право време, а јас се’ говорам в лице и во криво време... Јеби га. Иако Вас, цивилната сцена ве перцепира како националистка, се чини никој повеќе од Вас не направи поголема пародија од “васколиковото српство“. На пр. за патријархот Павле рековте дека повеќе е наклонет на будизмот отколку на православието поради тоа што не јадел месо па не можел ни да пости. Како го објаснувате ова? Исидора Бјелица - Само имбецилите и цивилните кмери од цивилниот сектор ме третираат како националистка. Не е мое да ги појаснувам догмите на било која боја, но ќе ве потсетам дека 90 % под нив беа во Комунистичката партија, додека јас уште како девојче се борев против вербалниот деликт и прогонот на хомосексуалците. За импортот на западната култура заедно со мојот маж направив многу повеќе од оние кои за тоа земаа дневници и хонорари... Јас сум против сите глупости, доаѓале тие од левица или десница, што се однесува до клерикализмот јас на него гледам се понегативно и кога можам ја критикувам. Напишав и текст дека од САНУ го сакам само Милорад Павиќ зошто единствено тој не онанира на “Косовка девојка“ или пак моето отворено писмо на радиодифузниот совет. Јас за разлика од Љиљана Хабјановиќ или Биљана Србљановиќ никогаш нема да бидат доволно подобна за ниедна идеолошка котерија за да потоа ме наградат и тоа го сметам за огромен успех. Не дозволувам да ме ставаат во никакви идеолошки рафтови. Знаете, смачено ми е од таа поделеност во Србија. И сопругот Небојша и јас сме се отсекогаш декларирале за национал-космополити со екстремно трансидеолошки ставови. Можеби тоа некому е друштвено неприфатливи, но јас сум толку декадентна и слободна да можам да кажам дека и двете Србии и првата и втората подеднакво од мене се далеку па немам проблем повремено да стојам на страната на Александар Вучиќ а повремено на Чедомир Јовановиќ и Чанак. Мои куќни пријатели се едни и други и хомосексуалци и трансвестити и стриптизети и пејачки и академици и рок икони и сликари и “свињогојци“. Што Исидора така блиску ја поврзува со геј унниверзумот? Исидора Бјелица - Јас како и мојот сопруг длабоко верувам дека секое суштестви е бисексуално. Од друга страна, во мојата рана младост најдобри пријатели беа хомосексуалците зошто тие луѓе беа најинтелигентните и најслободоумните и ако баш сакате имаа и највеќе стил, така што многу рано почнав да лобирам за геј слобода. Мојот прв новинарски текст кој го напишав на 18 години беше во еден младински лист и претставуваше памфлет против прогонот на хомосексуалците во тогашна Југославија. Напросто, хомосексуалците (Исидора најчесто ги спомнува како “геј особе“ м.з.) се најблису до мојот велтаншаунг, тие беа најдобри и најголеми уметници и ете од каде е моето отворено залагање за “геј ствар“. Да бидеш геј значеше пред се аристократичност на духот и отвореност за разни идеи. Геј културата...Вајлд, Жид, Пруст...и останатите великани на пишаниот збор, уметноста воопшто. Со некои се дружевте кога го напишавте „Љубов у Тунису“. Што тие имиња значат за вас – инспирација, патоказ? – и на кој начин – за оние кои не ги читале – нив ги обработувате во Вашата книжевност? Исидора Бјелица - Љубав у Тунису е првиот бестселер геј роман објавен на српски јазик, знам дека на некои им е непријатно дека го напишав јас, а не Владимир Арсенијевиќ...Таму е детално опишана таа страст помеѓу Вајлд и Жид...Вајлд е моја опсесија, мој патоказ и за мене мојот живот е најголемо уметничко дело.. Од друга страна, Жид, е мој духовен отец и јас еднаш годишно навраќам на Сид Бусаид како најважен топос на еротиката и културата... Изменето од Quentin - 25.Јануари.2008 во 22:58 |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
хомо=човек
фобија= страв верувам ваква болест имаат сите животни. а за човек, ако ја има, стварно треба да се лечи... |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па што ако некои големи умови биле геј? Некои големи умови биле наркомани? Други самоубијци? Трети шизофренични? И шо со ова докажа??? зип. нил. нада. |
|
Quentin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А зар ти мислиш дека нешто докажуваш тука? Јас само посочив дека за да оквалификуваш цела една популација (историски и географски детерминирана) како "болна" врз основа на различната сексуална ориентација, треба да си или глупав или луд
Настрана фактот дека во поткрепа на таквите твои позиции не нудиш никаков релевантен аргумент. Изменето од Quentin - 26.Јануари.2008 во 05:01 |
|
Quentin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Почитуван аџија, следи уште едно мало просветлување... Во кованицата хомофобија, зборот хомо е од грчко потекло и не значи човек, ами "исто", "еднакво" (антоним на хомо е хетеро со значење "друго" "различно"). На латински зборот homo значи човек... Немој да мешаш грчки и латински... Понудата за к*рс сеуште трае... |
|
Quentin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А професионалните истражувачи веќе одамна пресекоа вака: Homosexuality is no longer regarded as a mental illness by the scientific community. In 1973 the American Psychiatric Association (APA) removed homosexuality as a disorder from the Sexual Deviancy section of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, the DSM-II. The World Health Organization's in 1990, adopted a resolution to remove the homosexuality from the list of mental ilnesses, in the ICD-10. Изменето од Quentin - 26.Јануари.2008 во 02:46 |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
toa nishto ne znachi,...samo deka chovekot si ja izvadil od negovata lista na bolesti,.....ne moze da bide prirodmo neshto,...shto ne e toa!,...se znae,.... "gospod" na penisot,... kaj mu go odredil mestoto,...,..
Изменето од Eleni - 27.Јануари.2008 во 00:32 |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
doriangray
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|
doriangray
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од Eleni - 27.Јануари.2008 во 00:33 |
|
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|
R-C-F
Сениор Регистриран: 22.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nesakm da gi citam vasite izlagajna samo ke kazam od kade poteknuva homoseksualnosta vo svetot
golemite vladeaci za da gi odrzat vo discipliniran zivot svoite potcineti vo hranata im stavaat mnogu sovrseni "drogi" so koi se dobiva mnogu sovrsen covecki sistem na zivot
no na nekoi mesto celiot toj sistem ima propusti -lusge dobivaat rak, cudni bolesti-tuka najinteresni momentalno se psihickite sto na ist nacin se manifestiraat kako kaj zenite taka kaj mazite
zenite pokraj vaginalnoto zadovoluvajne posegnuvaat i po analnoto so sto dobivaat mnogu sovrseno opustajne na celiot organizam i slobodno cirkulirajne na krvta niz mozokot so sto uzivaat isto kako da primile mnogu sovrsena droga-istata potreba se javuva i kaj maskiot pol samo sto kaj niv toa ne se zema za normalno a i ne e
sovet: obratetese kaj lekar i obavezno daruvajte krv za da se isfrli od vasiot organizam taa hemikalija
|
|
M O J O T I Z B O R E I S L A M N E K A E I V A S
|
|
Внеси реплика | страница <1 2021222324 103> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |