IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ИСЛАМОТ И BELLY-DANCE
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ИСЛАМОТ И BELLY-DANCE

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 11>
Автор
Порака
Dorian_22 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 34
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dorian_22 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 18:00
Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by Dorian_22 Dorian_22 напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Odnapred da se izjasnam, za da ne bidam pogreshno sfaten: ova go prashuvam bidejki me interesira i ne e nikakva provokacija.

Poveke pati imam videno na arapski TV programi belly-dance (kako se vikashe na makedonski?), doznav deka imalo i natprevari i postoele shkoli za uchenje vakvo tancuvanje.

E sega, ne mi e nishto chudno sto ima takvo tancuvanje, toa go smetam kako del od svetskoto kulturno bogatstvo, ne samo na arapskoto, tuku onoa sto navistina ne mi se vklopuva vo celata slika e deka se neguva i deka e najpopularno tokmu onamu kade sto spored muslimanskite pravila na zhiveenje ne smee da postoi.

Do vchera se raspravavme okolu oblekuvanjeto na hristijanskata zhena i muslimanskite chlenovi po sekoja cena go branea oblekuvanjeto na zhenite od glava do peti vo sekoja prilika koga e pred ochi na nepoznati lugje, koga vo ova tancuvanje tancherkite ne krijat nishto osven onoa najsramnoto i mal del od gradite. Razgoleni kako tancherki od Las Vegas, so najprovokativno tresenje na kolkovite i gradite, vo igra koja e izmislena da im go podiga na mazhite pritisokot na najvisoko mozhno nivo. Mislam, najprovokativno da gi naveduva na najgreshni misli.

Sega navistina me interesira, kako mozhe neshto vakvo da postoi vo muslimanski zemji kade sto sekoj milimetar od zhenskoto telo bi trebalo da e pokrieno, kade sto ne smeat da se objavuvaat sliki oblecheni po "normalni" zapadni normi, kade sto verskata policija religiozno sheta nasekade vteruvajki disciplina?

Kako vakvoto igranje se tretira vo k*ranot?

Kako vakvoto igranje i oblekuvanje se tretira megju muslimanite? Go odobruvaat ili ne? Im se pravi kjejf ili se zgrozuvaat? Go opravduvaat ili go anatemisuvaat? Go toleriraat poradi neshto ili ne mozhat da go iskorenat? Kako gledaat na toa mazhite muslimani, kako muslimankite, a kako policijata? Ako veke javno se prikazhuva tolku razgoleno telo vo bludnichav tanec, dali toa se pravi samo vo odredeni mesta i vo odredeni vremenski periodi ili ne postojat nekoi odredeni pravila okolu toa?

Navistina me interesira bidejki deluva paradoksalno na prv pogled i bez objasnuvanje lugjeto koi ne se muslimani ne znaat sto da mislat za ova.

Trbusni ples, Belly Dance, Bauchtanz raqs sharqi رقص شرقي (”eastern dance”).

Nikakva vtemelenost nema vo Islamot ovoj tradicionalen tanc koj e zastapen kaj odredeni narodi(Alzir,Maroko,Tunis,Egipet itn.)Od druga strana Messenger,mislam deka tie jasen Islamskiot stav za zenata i nejzinite prava i slobodi,kako i nejzinoto pokrivanje,i ottuka suvisno e da se komentira ovaa tema.Temata e offtopic od podforumot religija,i kako takva ne e zasluzna za komentar.Toa bi doslo kako jas sega da postavam prasanje DALI VO BIBLIJATA IMA PASUSI KADE SE DOZVOLUVAAT JAVNITE KUCI!

Navistina apsurdno i smesno e da se otvoraat vakvi temi.

Kakvi prava i slobodi na zenata vo Islamot be Mufljuz? Ti izgleda nesto bladas

Slusaj debilu eden!-Ako si dojden ovde nekogo da provociras si se zafrknal.Odi krsi glaata i gledaj tvoite sestri kakvi prava imaat,nemoj mene ovde da mi popuvas i pametuvas .JASNO TIE!

Abe Mufljuz, nemam sestra, a i da imav nemase da bide zabradena od glava do petici, toa bidi siguren...
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 18:02
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Zoshto togash mene me ubeduvash vo ispravnosta na k*ranot (po tret pat prashuvam)?

Zidarski!!!
Mesas babi i zabi...
Vaka Zidarski...
Ako go zemas k*ranot da go ptrocitas sam ke si se ubedis deka e Najispravna sveta kniga..
nema potreba nikoj od nas da te ubeduvat...
k*ranot nikade ne dozvoluvat nitu tanc ,nitu droga niu ona nargile koe go spominas,sve sto e stetno za covekot k*ranot go zabranil,

sega nemoj ti za postapkite na Muslimanite so Ime i Prezime,da mu stavas crna damka na Islamot i k*ranot...

Ne mesham nishto Halid... mnogu pati na forumov, kako i sega ti, pishuvate deka Islamot e vistinskata vera i deka k*ranot e vistinskata kniga. Ako e taka - zoshto prvo ne gi ubedite onie koi so generacii se vo taa vera, pa makar i samo so Ime i Prezime... pa potoa koga nie ostanatite kje vidime deka i tie veruvaat, togash i nie kje imame prostor za razmisla.
Vaka e dvoen arshin - se kritikuva se shto e nemoralno i se veli deka e hristijansko, a od druga strana, se tolerira istata nemoralnost vo muslimanskiot svet.
So ogled na toa shto ova e masovna pojava, dali toa znachi deka vistinskiot broj na vernici e mnogu mal?
Seriozno prashuvam, i se nadevam na konkreten odgovor, zatoa shto do sega site odgovori se samo odokolu!
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 18:08
Messenger:Ne postoi nitu eden Islamski teolog koj trbusniot ples go dozvolil.Zarem sega treba da ti postiram eden kup stranici za da se uveris deka toa e zabraneto vo Islamot?
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 18:09

Odnapred da se izjasnam, za da ne bidam pogreshno sfaten: ova go prashuvam bidejki me interesira i ne e nikakva provokacija.

Poveke pati imam videno na arapski TV programi belly-dance (kako se vikashe na makedonski?), doznav deka imalo i natprevari i postoele shkoli za uchenje vakvo tancuvanje.

E sega, ne mi e nishto chudno sto ima takvo tancuvanje, toa go smetam kako del od svetskoto kulturno bogatstvo, ne samo na arapskoto, tuku onoa sto navistina ne mi se vklopuva vo celata slika e deka se neguva i deka e najpopularno tokmu onamu kade sto spored muslimanskite pravila na zhiveenje ne smee da postoi.

Do vchera se raspravavme okolu oblekuvanjeto na hristijanskata zhena i muslimanskite chlenovi po sekoja cena go branea oblekuvanjeto na zhenite od glava do peti vo sekoja prilika koga e pred ochi na nepoznati lugje, koga vo ova tancuvanje tancherkite ne krijat nishto osven onoa najsramnoto i mal del od gradite. Razgoleni kako tancherki od Las Vegas, so najprovokativno tresenje na kolkovite i gradite, vo igra koja e izmislena da im go podiga na mazhite pritisokot na najvisoko mozhno nivo. Mislam, najprovokativno da gi naveduva na najgreshni misli.

Sega navistina me interesira, kako mozhe neshto vakvo da postoi vo muslimanski zemji kade sto sekoj milimetar od zhenskoto telo bi trebalo da e pokrieno, kade sto ne smeat da se objavuvaat sliki oblecheni po "normalni" zapadni normi, kade sto verskata policija religiozno sheta nasekade vteruvajki disciplina?

Kako vakvoto igranje se tretira vo k*ranot?

Kako vakvoto igranje i oblekuvanje se tretira megju muslimanite? Go odobruvaat ili ne? Im se pravi kjejf ili se zgrozuvaat? Go opravduvaat ili go anatemisuvaat? Go toleriraat poradi neshto ili ne mozhat da go iskorenat? Kako gledaat na toa mazhite muslimani, kako muslimankite, a kako policijata? Ako veke javno se prikazhuva tolku razgoleno telo vo bludnichav tanec, dali toa se pravi samo vo odredeni mesta i vo odredeni vremenski periodi ili ne postojat nekoi odredeni pravila okolu toa?

Navistina me interesira bidejki deluva paradoksalno na prv pogled i bez objasnuvanje lugjeto koi ne se muslimani ne znaat sto da mislat za ova.

Trbusni ples, Belly Dance, Bauchtanz raqs sharqi رقص شرقي (”eastern dance”).

Nikakva vtemelenost nema vo Islamot ovoj tradicionalen tanc koj e zastapen kaj odredeni narodi(Alzir,Maroko,Tunis,Egipet itn.)Od druga strana Messenger,mislam deka tie jasen Islamskiot stav za zenata i nejzinite prava i slobodi,kako i nejzinoto pokrivanje,i ottuka suvisno e da se komentira ovaa tema.Temata e offtopic od podforumot religija,i kako takva ne e zasluzna za komentar.Toa bi doslo kako jas sega da postavam prasanje DALI VO BIBLIJATA IMA PASUSI KADE SE DOZVOLUVAAT JAVNITE KUCI!

Navistina apsurdno i smesno e da se otvoraat vakvi temi.

Kakvi prava i slobodi na zenata vo Islamot be Mufljuz? Ti izgleda nesto bladas

Slusaj debilu eden!-Ako si dojden ovde nekogo da provociras si se zafrknal.Odi krsi glaata i gledaj tvoite sestri kakvi prava imaat,nemoj mene ovde da mi popuvas i pametuvas .JASNO TIE!

Abe Mufljuz, nemam sestra, a i da imav nemase da bide zabradena od glava do petici, toa bidi siguren...

Siguren sum,ce se motase okolu MRT so nejzinite drugarki...znaes zosto!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 18:10
Dobro efendija, ama zoshto e toa ostaveno taka? Toa mi e prashanjeto.

Negovoto ostavanje e katastrofalno po islamot.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Dorian_22 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Декември.2007
Поени: 34
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dorian_22 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 18:57

Изменето од Dorian_22 - 24.Јануари.2008 во 20:12
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 20:05
vo Biblijata postoi izjava kade Isus veli:
Koj strasno ke pogledne druga zena ima grev kako da imal odnos so taa zena. Sekoj Bludnik ke odgovara za negovite dela i ke bide kaznet...

E sega sudeeki spored ova se doaga do zaklucok deka 99% od Hristijasnkiot svet ne go pocituvaat ovoj zakon, i e sosem sprotivno od ucenjeto na Isus, ako gi pogledneme zenite vo sk. vo letnite denovi shto ke vidime
se minic do minic i golotija do bezkraj, seto ova privlekuva vnimanie kaj dvata pola pa so toa se postignuva grevot za koj zboruva Biblijata!!!

E ako sporedime so Islamskite zemji razlikata e: Ying Yang   Znaci sekoja generacija , kultura religija ima crni ovci, i luge koi ne gi zapazuvaat zakonite na religijata... Sekako deka e grev trbushniot dance ali ete ima i takvi, koi ne ziveat spored zakonite na Islamot, pa sekoj so svojot grev. Trbushnit ples ne e obicaj na Islamot pa islamot da bide odgovoren za toa, toa e predislamski obicaj na nekoi zemji, koj za zal opstanal do den dens, Islamot e deciden i zabranuva takvi raboti.

Poentata mi beshe pred da obvinite nekoja religija sogledajteja prvin vashata!!!

Isus veli : JA GLEDASH RASKATA VO OKOTO NA DRUGIOT A NE JA GLEDASH GREDATA VO TVOETO

site religii imaat crni ovci, no Islamot go ima minimumot, bidete sigurni deka e taka, videte samo edno video od HADZ kade vo eden den po 4 000 000 luge vo isto vreme mu pagaat na sedzde na Boga pa sporedete kade ima drug vakov sobir na liceto na zemjava!!!

Изменето од Sahih Bukhari - 24.Јануари.2008 во 20:11
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 20:06

Dobro efendija, ama zoshto e toa ostaveno taka? Toa mi e prashanjeto.

Negovoto ostavanje e katastrofalno po islamot.

Mene navistina mie cudno kako si zapnal kako vol po slama,pa kolkupati da ti kazam deka toa so seriatot e zabraneto!
Jas edinstveno mozam da ti odgovoram od islamska gledna tocka,a toa sto se zadrzalo do den deneska e problem na tie koi si go manifestiraat.Od druga strana razjasnivme kakva e razlikata pomedju sekularna i seriatska drzava,i ne treba sega da te buni sto vo nekoi sekularni islamski drzavi toa e ostanato do den deneska,i protiv reagiranjeto na Islamskata Ulema.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 20:14
Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

Poentata mi beshe pred da obvinite nekoja religija sogledajteja prvin vashata!!!

Isus veli : JA GLEDASH RASKATA VO OKOTO NA DRUGIOT A NE JA GLEDASH GREDATA VO TVOETO

Tochno toa mi beshe poentata! Pred da gledate kakvo e Hristijanstvoto i da velite deka site hristijani se vakvi ili onakvi - zoshto prvo ne si go sredite sopstveniot dvor i ne gi vratite bludnite sinovi na praviot pat... pred da zboruvate kako treba da se shiri taa prekrasna vera koja ete site ja pochituvaat... ako sakate da ja pochituvaat drugite - treba da pochnete so vash*te sopstveni sinovi, kjerki, brakja...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 20:25
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

Tochno toa mi beshe poentata! Pred da gledate kakvo e Hristijanstvoto i da velite deka site hristijani se vakvi ili onakvi - zoshto prvo ne si go sredite sopstveniot dvor i ne gi vratite bludnite sinovi na praviot pat... pred da zboruvate kako treba da se shiri taa prekrasna vera koja ete site ja pochituvaat... ako sakate da ja pochituvaat drugite - treba da pochnete so vash*te sopstveni sinovi, kjerki, brakja...

E kaj bese ti dosega?-Ti blagodarime sto ni kaza,toa ne sme go znaele,aj majkata......abe Zidarski ocigledno si nadvor od zivotot,izgleda nisto vece ne citas kako sto pisuva,nie sekogas si trgnuvame od nasiot dvor,no takvite kako tebe toa tesko im e da go vidat.Ako pocneme sega da redime statistika od bilo koj aspekt,na primer:

alkohol kolku konzumiraat hristijanite kolku muslimanite?
prostitucija,kolku e zastapena kaj muslimanite kolku kaj hristijante?
Od odgovorite ce ti se slosi,razlikata e daleku...daleku...daaaaaaaaleekuuuuuuuuuuuuuuuuuu ogromna kaj nas i kaj vas.Zatoa ne vleci me za jazik,prvo promisli sto sakas da napises pa posle napisi.
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 20:25
Ne barame nikoj da ja pocituva nashata religija, toa ne ni igra nikakva uloga!!!

Nie vo nikoj navrat nesme go napagale Hristijasnkiot narod kako narod, tuku Biblijata kako kniga po koja "zivee" Hristijasnkiot narod, e ako se povikame na 5 slucai na Incest vo knigite na Mojsej, i bludot i prostitucijata koja se opishuva vo Biblijata, doagame do mislenje, shto saka da propoveda ovaa kniga????

I za razlika od vas zidarski, sme ja procitale Biblijata ako ne drugo, a vie komentirate od rekla kazala.

Sekogash ke ima crni ovci vo religiite, celta e dase svede na minimum, a ako znaesh da rabotis so kom, slobodno informirajse koi zemji imaat NAJMAL % NA UBISTVA, SILUVANJA,NARKOMANI,HRONICNI ALKOHOLICARI,itn.

Zemjata vo koja ziveesh, spored sopstvenite statistiki vo sekoja minuta ima po edno siluvanje i po edno ubistvo, nekoi statistiki kazuvaat deka na sekoja 20 sekunda ima ubistvo, ali ajde nema da komentirame za toa, a drzavata vo koja ziveesh samata za sebi tvrdi deka e Hristijanska drzava koja go slavi Isus, a ne go sledi negovoto ucenje.
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 20:32
Zemjata vo koja zhiveam ima najmal procent na ubistva, grabezhi, siluvanja i slichno od site razvieni zemji vo svetot! Zhiveam vo Kanada, ne SAD, ima golema razlika.
No toa shto go napisha ti sega, a i toa shto go napisha efendija vo prethodniot post samo go negira toa shto ti samiot go reche - prvo izvadi ja gredata vo svoeto oko, posle gledaj go trnot vo tugjoto.
Ako Islamot e idealna religija, kakva shto ja pretstavuvate i ako k*ranot e idealnata kniga, togash zoshto tie koi se izrasnati vo taa vera, tie koi postojano go slushaat toa slovo, ne go pochituvaat...
I nemoj da zboruvash za procenti, zatoa shto i vo muslimanskite zemji, procentot na nepochituvachi na verata e ogromen! Toa shto sakam celo vreme da kazham e deka ne e Islamot vinoven za toa - zatoa shto Islamot si e ispravna religija.
Istotaka - ne e Hristijanstvoto vinovno za razvratot shto go ima vo zapadnoto opshtestvo, zatoa shto Hristijanstvoto si e ispravna religija.
I sekoj pat koga kje pomislish da gi kritikuvash Hristijanite - pogledni si go svojot narod, svojata krv, i pogledni kolku nechisti raboti ima tamu. Otkako kje gi ispravish niv, poveli, ischisti gi i nash*te damki. Se dotogash - ne kritikuvaj nikogo osven svoite!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 20:35
Toa shto sakam celo vreme da kazham e deka ne e Islamot vinoven za toa - zatoa shto Islamot si e ispravna religija. (od Zidarski)

Ova go cenam ,uste Shehadet da doneses i mozeme da ja zaklucime diskusijava!
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 20:36
Brat!!! i Gusul...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.