IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ИСЛАМОТ И BELLY-DANCE
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ИСЛАМОТ И BELLY-DANCE

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 11>
Автор
Порака
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 16:37
ааа не зезајте со меч на гради, со змии, со марами со се живо и диво играат..ај ај прознајте си не се срамете...голема%20насмевка
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 16:38
Efendija - seushte chekam konkreten odgovor od tebe, na posledniot moj post vo temava.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 16:40
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Efendija - seushte chekam konkreten odgovor od tebe, na posledniot moj post vo temava.

Odgovorot tie daden vo moite prasanja,potrudi se da go osoznaes!
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 16:45
Halid ibn Velid , A sega ti ukljuchi go tvojot bojler (ne znaev deka razmisluvash so bojler) i razmisli zoshto toj tanc, ako ne e dozvolen spored islamot, ne se zabrani kako i jadenjeto, pienjeto, oblekuvanjeto... Ajde razmisli malu, ama bez da go prashuvash odzhata. Razmisli samiot, zoshto tebe ti zabranuvaat edni raboti, a ne ti zabranuvaat drugi, koga se raboti za isto neshto.

Ajde razmisli, zoshto za se ima napishano detalni upatstva i knigi i knigi so interpretacii, a za ova tancuvanje sto gi krshi site mozhni pravila, direktno ne se spomnuva ama bash nishto. Ne samo sto ne se sponuva vo Knigata direktno nishto (a direkno se sponuvaat sekakvi drugi pomalu vazhni raboti), tuku ne se pishuvaat knigi so interpretacii i NE SE ZABRANUVA kako sto se zabranuvaat mnogu drugi ponevazhni raboti.

Ajde sega ukluchuvaj go onoa so sto razmisluvash i razmisluvaj samiot, pa prashaj se " navistina majku mu, zoshto edno se zboruva, a drugo se pravi, zoshto policijata gleda dali zhenata ima shamija, a ne gleda dali igra gola pred tugji mazhi, zheni i deca ?"

Изменето од Messenger - 24.Јануари.2008 во 17:03
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 16:48
Originally posted by efendija efendija напиша:

Odgovorot tie daden vo moite prasanja,potrudi se da go osoznaes!

Ne efendija, ne mi odgovori i kje go postiram pak prashanjeto. Vo momentov stigame do dvoen arshin i dvoen moral.

"Imeno efendija - tokmu toa go zboruvam. No toa ne e mojata logika, a tvojata. Stotina pati imate spomnato tuka deka ova ili ona ne e hristijanski, bez da imate vo predvid deka vistinskite hristijani, se odnesuvaat moralno i skromno. No ima milioni od hristijanska veroispoved, koi ne go pravat toa. Istoto vazhi i vo ovoj sluchaj - vistinskite muslimani, ne pravat takvi raboti, no ima milioni muslimani koi odat i gledaat belly dance, neli?
Pogledni vo svojot dvor prvo, potoa vo toj na sosedot... Kako sakash da me ubedish vo tvojata pravota - koga onie koi se rodeni so tvojata vera ne ja pochituvaat dovolno?
(i pred da odgovorish so kontra argument - samo kje ti recham, deka jas ne se obiduvam tebe da te ubedam vo mojata pravota!)"

I poprecizno da prasham pak - zoshto me ubeduvash mene vo pravotijata na tvojata vera, koga lugjeto shto se rodeni vo nea, ne uspevash da gi ubedish vo istoto?!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 16:49
efendija, naogjaj citati i argumenti oti mantijata veke ti dogoruva.

Ajde vrti toa tefterite, mora nekade da ima neshto spomnato... mora... ne mozhe takva golotinja da se dozvoluva pred vernichki ochi bez da bide DIREKTNO spomnata i anatemisana.

Brzo baraj oti i ti nabrzo ke ostanesh gol... izgore mantijata.

Изменето од Messenger - 24.Јануари.2008 во 16:53
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Dorian_22 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Декември.2007
Поени: 34
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dorian_22 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 17:28

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Odnapred da se izjasnam, za da ne bidam pogreshno sfaten: ova go prashuvam bidejki me interesira i ne e nikakva provokacija.

Poveke pati imam videno na arapski TV programi belly-dance (kako se vikashe na makedonski?), doznav deka imalo i natprevari i postoele shkoli za uchenje vakvo tancuvanje.

E sega, ne mi e nishto chudno sto ima takvo tancuvanje, toa go smetam kako del od svetskoto kulturno bogatstvo, ne samo na arapskoto, tuku onoa sto navistina ne mi se vklopuva vo celata slika e deka se neguva i deka e najpopularno tokmu onamu kade sto spored muslimanskite pravila na zhiveenje ne smee da postoi.

Do vchera se raspravavme okolu oblekuvanjeto na hristijanskata zhena i muslimanskite chlenovi po sekoja cena go branea oblekuvanjeto na zhenite od glava do peti vo sekoja prilika koga e pred ochi na nepoznati lugje, koga vo ova tancuvanje tancherkite ne krijat nishto osven onoa najsramnoto i mal del od gradite. Razgoleni kako tancherki od Las Vegas, so najprovokativno tresenje na kolkovite i gradite, vo igra koja e izmislena da im go podiga na mazhite pritisokot na najvisoko mozhno nivo. Mislam, najprovokativno da gi naveduva na najgreshni misli.

Sega navistina me interesira, kako mozhe neshto vakvo da postoi vo muslimanski zemji kade sto sekoj milimetar od zhenskoto telo bi trebalo da e pokrieno, kade sto ne smeat da se objavuvaat sliki oblecheni po "normalni" zapadni normi, kade sto verskata policija religiozno sheta nasekade vteruvajki disciplina?

Kako vakvoto igranje se tretira vo k*ranot?

Kako vakvoto igranje i oblekuvanje se tretira megju muslimanite? Go odobruvaat ili ne? Im se pravi kjejf ili se zgrozuvaat? Go opravduvaat ili go anatemisuvaat? Go toleriraat poradi neshto ili ne mozhat da go iskorenat? Kako gledaat na toa mazhite muslimani, kako muslimankite, a kako policijata? Ako veke javno se prikazhuva tolku razgoleno telo vo bludnichav tanec, dali toa se pravi samo vo odredeni mesta i vo odredeni vremenski periodi ili ne postojat nekoi odredeni pravila okolu toa?

Navistina me interesira bidejki deluva paradoksalno na prv pogled i bez objasnuvanje lugjeto koi ne se muslimani ne znaat sto da mislat za ova.

Trbusni ples, Belly Dance, Bauchtanz raqs sharqi رقص شرقي (”eastern dance”).

Nikakva vtemelenost nema vo Islamot ovoj tradicionalen tanc koj e zastapen kaj odredeni narodi(Alzir,Maroko,Tunis,Egipet itn.)Od druga strana Messenger,mislam deka tie jasen Islamskiot stav za zenata i nejzinite prava i slobodi,kako i nejzinoto pokrivanje,i ottuka suvisno e da se komentira ovaa tema.Temata e offtopic od podforumot religija,i kako takva ne e zasluzna za komentar.Toa bi doslo kako jas sega da postavam prasanje DALI VO BIBLIJATA IMA PASUSI KADE SE DOZVOLUVAAT JAVNITE KUCI!

Navistina apsurdno i smesno e da se otvoraat vakvi temi.

Kakvi prava i slobodi na zenata vo Islamot be Mufljuz? Ti izgleda nesto bladas
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 17:43

efendija, naogjaj citati i argumenti oti mantijata veke ti dogoruva.

Ajde vrti toa tefterite, mora nekade da ima neshto spomnato... mora... ne mozhe takva golotinja da se dozvoluva pred vernichki ochi bez da bide DIREKTNO spomnata i anatemisana.

Brzo baraj oti i ti nabrzo ke ostanesh gol... izgore mantijata.

O,ti rasipana duso...ili kako uste da te narecam!Zarem seuste ne sfati deka Islamot nema nisto zaednicko so toj trbusen tanc?
Zarem uste nesfati deka nasite tefteri se svrteni odamna,i jasno sie kazano vo niv sto treba,a sto ne treba da se raboti?
O,ti koj sebesi se povikuvas na zdrav razum(a se somnevam deka go imas)!Zarem uste ce manipuliras so odredeni raboti i slepo ce mu gi pripisuvas na Islamot,a dobro znaes deka toa ne e taka?

O,ti minijaturno covece,koe od den na den se namaluvas vo moive oci,dodeka sosema ne isceznes.....kako da ti kazam poinaku deka temava tie offtopic,kako sto i ti celiot si offtopic.

I ne spomnuvaj mi mantii,takvi raboti nema kaj muslimanskite imami,ne zamaraj se so takvi raboti,posto ocigledno termostatot povece ne ti raboti,i ne si sposoben da premeris nekoi nesta.

I za kraj:KOJA E TVOJATA ULOGA NA FORUMOV KAKO MODERATOR?-Bas me interesira da znam!
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 17:45
?

Изменето од Pustinski-Lav - 24.Јануари.2008 во 17:45
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 17:46
Efendija - temata voopshto ne e off-topic. So ogled na toa shto celo vreme se spomnuva "rasipanosta" na zapadnoto opshtestvo i toa se karakterizira kako hristijanska rasipanost, ubavo bi bilo nekoj da objasni zoshto dve pojavi - kako stomachniot tanc i pushenjeto nargile (vo drugata tema), se tolku masovni vo muslimanskiot svet, ako se zabraneti spored k*ranot. Dali toa znachi deka i vo muslimanskiot svet, brojot na vernicite e tolku mal? Zoshto togash mene me ubeduvash vo ispravnosta na k*ranot (po tret pat prashuvam)?
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 17:46

Halid ibn Velid , A sega ti ukljuchi go tvojot bojler (ne znaev deka razmisluvash so bojler) i razmisli zoshto toj tanc, ako ne e dozvolen spored islamot, ne se zabrani kako i jadenjeto, pienjeto, oblekuvanjeto... Ajde razmisli malu, ama bez da go prashuvash odzhata. Razmisli samiot, zoshto tebe ti zabranuvaat edni raboti, a ne ti zabranuvaat drugi, koga se raboti za isto neshto.

Ajde razmisli, zoshto za se ima napishano detalni upatstva i knigi i knigi so interpretacii, a za ova tancuvanje sto gi krshi site mozhni pravila, direktno ne se spomnuva ama bash nishto. Ne samo sto ne se sponuva vo Knigata direktno nishto (a direkno se sponuvaat sekakvi drugi pomalu vazhni raboti), tuku ne se pishuvaat knigi so interpretacii i NE SE ZABRANUVA kako sto se zabranuvaat mnogu drugi ponevazhni raboti.

Ajde sega ukluchuvaj go onoa so sto razmisluvash i razmisluvaj samiot, pa prashaj se " navistina majku mu, zoshto edno se zboruva, a drugo se pravi, zoshto policijata gleda dali zhenata ima shamija, a ne gleda dali igra gola pred tugji mazhi, zheni i deca ?"

ABE TI NAVISTINA NE RAZBIRAS....
TI KAZAV ILI SAKAS POVTORNO DA TI GO ISCITIRAM TOA SO GO PISAV....
POVTORNO...
SO SAMOTO POKRIVANJE NA ZENATA SO HIGAB,TI DAVAT DO ZNAENJE DEKA SMESTALNO POD ITNA POSTAPKA I SE ZABRANUVAT..
TOA RAZGOLUVANJE I TOA TANCUVANJE...
ZNACI FARS(DOLZNOST)NA ZENATA I JE DA NOSET HIGAB,A SO SAMOTO NOSENJE NA HIGABOT VO SAMIOT HIGAB E I ZABRANATA NA SOGOLUVABNJETO I TANCOT...
NEZNAM KOLKU RAZBIRAS....
MN E JASNO...
A SEGA AKO TI NESAKAS DA GO PRIFATIS I DA SE VRTIS U KRUG..
TOA E VECE TVOJ PROBLEM....

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 17:46
Originally posted by Dorian_22 Dorian_22 напиша:

Odnapred da se izjasnam, za da ne bidam pogreshno sfaten: ova go prashuvam bidejki me interesira i ne e nikakva provokacija.

Poveke pati imam videno na arapski TV programi belly-dance (kako se vikashe na makedonski?), doznav deka imalo i natprevari i postoele shkoli za uchenje vakvo tancuvanje.

E sega, ne mi e nishto chudno sto ima takvo tancuvanje, toa go smetam kako del od svetskoto kulturno bogatstvo, ne samo na arapskoto, tuku onoa sto navistina ne mi se vklopuva vo celata slika e deka se neguva i deka e najpopularno tokmu onamu kade sto spored muslimanskite pravila na zhiveenje ne smee da postoi.

Do vchera se raspravavme okolu oblekuvanjeto na hristijanskata zhena i muslimanskite chlenovi po sekoja cena go branea oblekuvanjeto na zhenite od glava do peti vo sekoja prilika koga e pred ochi na nepoznati lugje, koga vo ova tancuvanje tancherkite ne krijat nishto osven onoa najsramnoto i mal del od gradite. Razgoleni kako tancherki od Las Vegas, so najprovokativno tresenje na kolkovite i gradite, vo igra koja e izmislena da im go podiga na mazhite pritisokot na najvisoko mozhno nivo. Mislam, najprovokativno da gi naveduva na najgreshni misli.

Sega navistina me interesira, kako mozhe neshto vakvo da postoi vo muslimanski zemji kade sto sekoj milimetar od zhenskoto telo bi trebalo da e pokrieno, kade sto ne smeat da se objavuvaat sliki oblecheni po "normalni" zapadni normi, kade sto verskata policija religiozno sheta nasekade vteruvajki disciplina?

Kako vakvoto igranje se tretira vo k*ranot?

Kako vakvoto igranje i oblekuvanje se tretira megju muslimanite? Go odobruvaat ili ne? Im se pravi kjejf ili se zgrozuvaat? Go opravduvaat ili go anatemisuvaat? Go toleriraat poradi neshto ili ne mozhat da go iskorenat? Kako gledaat na toa mazhite muslimani, kako muslimankite, a kako policijata? Ako veke javno se prikazhuva tolku razgoleno telo vo bludnichav tanec, dali toa se pravi samo vo odredeni mesta i vo odredeni vremenski periodi ili ne postojat nekoi odredeni pravila okolu toa?

Navistina me interesira bidejki deluva paradoksalno na prv pogled i bez objasnuvanje lugjeto koi ne se muslimani ne znaat sto da mislat za ova.

Trbusni ples, Belly Dance, Bauchtanz raqs sharqi رقص شرقي (”eastern dance”).

Nikakva vtemelenost nema vo Islamot ovoj tradicionalen tanc koj e zastapen kaj odredeni narodi(Alzir,Maroko,Tunis,Egipet itn.)Od druga strana Messenger,mislam deka tie jasen Islamskiot stav za zenata i nejzinite prava i slobodi,kako i nejzinoto pokrivanje,i ottuka suvisno e da se komentira ovaa tema.Temata e offtopic od podforumot religija,i kako takva ne e zasluzna za komentar.Toa bi doslo kako jas sega da postavam prasanje DALI VO BIBLIJATA IMA PASUSI KADE SE DOZVOLUVAAT JAVNITE KUCI!

Navistina apsurdno i smesno e da se otvoraat vakvi temi.

Kakvi prava i slobodi na zenata vo Islamot be Mufljuz? Ti izgleda nesto bladas

Slusaj debilu eden!-Ako si dojden ovde nekogo da provociras si se zafrknal.Odi krsi glaata i gledaj tvoite sestri kakvi prava imaat,nemoj mene ovde da mi popuvas i pametuvas .JASNO TIE!
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 17:56

Zoshto togash mene me ubeduvash vo ispravnosta na k*ranot (po tret pat prashuvam)?

Zidarski!!!
Mesas babi i zabi...
Vaka Zidarski...
Ako go zemas k*ranot da go ptrocitas sam ke si se ubedis deka e Najispravna sveta kniga..
nema potreba nikoj od nas da te ubeduvat...
k*ranot nikade ne dozvoluvat nitu tanc ,nitu droga niu ona nargile koe go spominas,sve sto e stetno za covekot k*ranot go zabranil,

sega nemoj ti za postapkite na Muslimanite so Ime i Prezime,da mu stavas crna damka na Islamot i k*ranot...
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 17:58
efendija, znachi vo k*ranot DIREKTNO ne se spomnuva nitu DIREKTNO se zabranuva stomachnoto tancuvanje, iako toa postoi daleku pred da se napishi taa Kniga i kako takva taa postoi za celo vreme do deneshen den.

Znachi ne mozhe da se najde nitu edna podlaboka i podalekusezhna interpretacija za tancov vo nitu edno sveto pisanie posle k*ranot.

Tvojot lichen stav prema nea, so tvoeto negoduvanje za nejzinoto postoenje go cenam. Te molam, kazhi mi zoshto toj tanc se tolerira, bez obzir sto e tradicionalen, koga e protiv site osnovni islamski nachela ?

Kako mozhe sveshtenstvoto da stoi ponastrana od nego i ne go anatemisa javno i ne go zabrani kako sto e zabranet alkoholot?

efendija, toj tanc e kako atomska bomba megju muslimanite. Unishtuva se sto im e vredno i za sto se zalagaat. Sto vredi sto zhenite se oblekuvaat i stavat shamii i vnimavaat koj ke im go vidi liceto, a koj ne, koga mazhite potoa gledaat golotinja od koja se kreva kosa na glava. Ovoj tanc e tolku toksichen sto gi unishtuva site moralni principi na islamot. Ti se trudish da se izborish za pristojnost vo zhiveenjeto, a zad grbot dozvoluvash vakvi raboti da se sluchuvaat bez nikakva kontrola.

Kako ke gledaat nevernicite na seto toa? Ke mozhesh nekoj da go uverish vo moralnosta na islamot koga site gledat kolku nemoralna rabota sle sluchuva sekojdnevno, bez nikakavi reperkusii, bez policijata da vleze vo tie mesta, da ja uapsi tancherkata, da go prekine razvratot i da gi zatvorti uchilishata kaj sto se uchi takvoto bezbozhno tancuvanje?

Toa e onoa sto dopira tolku dlaboko vo muslimanskiot nachin na zhiveenje i sto ima tolku golemi posledici. Ne e problemot vo onoa sto e napishano i sto se zboruva, tuku vo onoa sto se pravi i sto se dozvoluva. Delata se tie sto zboruvaat, kako sto vie samite sakate da go citirate Muhamed.

Изменето од Messenger - 24.Јануари.2008 во 18:02
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,139 секунди.