|
Најубавите македонски љубовни стихови |
Внеси реплика | страница <1 678910 11> |
Автор | |
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nikola Jonkov Vapcarov
Proshtalno na zena mi Ponekogash ke idam v tvojot son ko nechekan i dalek gost... Ti,ne me ostvaj na patot, von, Od porti istaj go lostot! Ke vlezam tivko,krotko ke si sedam Kraj tebe,v mrakot vtrenchen,da te gledam sam I koga nasiten,ke zapram da te gledam Ke mi te baknam i.........ke zaminam |
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
KOOOOLKU E UBAVAAAA.......
|
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
na5a
Сениор Регистриран: 22.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 196 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Многу дни пребродивме ние
како чун на немирно море насмеј се, на ветрот што бие љуби ме и главата горе... Зафир и Сенка |
|
biser
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 85 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МИ ВЕЛЕТ ОНИЈЕ ПИЈАН СУМ,
А ЈА СИ НЕ ЗНАМ КАКВО ЈЕ Т`ВА ПУСТО ПИЈАНСТВО, ЈА ДРУГО НЕШЧО НЕ СТОРИФ- С`ДЕ СИ ЗЕДОФ КРАЈ МЕНЕ САФА СО ВИНЦЕ ТИКВЕШКО И СИ СЕ МАЛУ НАЦИЦАХ. МИ ВЕЛЕТ С`НКИ НОЅЕВЕ - КО Д` ОДА МИ СЕ ВАЛЕЕТ. ЗЕМЈА СЕ ТРЕСИТ, ВЕРВИТЕ, ЗА Т`ВА СЕ НОЅЕ ВАЛКЕЕТ. И АК СИ ЧУКНА ГЛАВАТА НА ЏИЗДОИ И НА КАМЕЊА, И АК СЕ ЏУМКИ НА ЧЕЛО, ОТ ТАКВИ МАЛИ РАБОТИ АЛИ ТРЕБИТ ДА СЕ ПЛАШИМЕ. У ПИЈАНИЦА ПАДИНАТ МИ ВЕЛЕТ И СЕ СМЕЕТ. КО ДА ИМ НЕШЧО НАПРАИФ, ШЧО ИМА АКО ПАДИНА? ПАК КАКО ЈУНАК СИ СТАНВА. НЕМОЈТЕ УСТИ ПОГАНИ, ТУК ТАКА НЕ КЛЕВЕТЕТЕ МЕ, И ПАК ВИ ВЕРНО ПОФТОРА: ЈА СОСЕМ НЕ ЗНА ИМЕТО ОД ТОЈА ПУСТО ПИЈАНСТВО - ИЧ НЕ СУМ ЈА ПИЈАНИЦА. КОНСТАНТИН МИЛАДИНОВ |
|
biser
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 85 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ПЕСНА НА НАДГРОБНИОТ СПОМЕНИК НА ВЕРА ЦИРИВИРИ ТРЕНА ВО БУТЕЛ. НЕВЕРОЈАТАН ПЕСНА, МОЌНА, СОЛЗИТЕ САМИ ИДАТ, ЛИЧИ НА ШОПОВ
|
|
Figgy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 24.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ново утро, очите ги отворам,
зраци низ собата мала, темнина во мене, ножеви во душава, вода на лицево, секој ден болка, сепак надеж, таа не умира. |
|
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i koga ke ja dodades i muzikata i glasot na Vlado - pravo v srce
|
|
mamma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nikola Jonkov Vapcarov
Proshtalno na zena mi Ponekogash ke idam v tvojot son ko nechekan i dalek gost... Ti,ne me ostvaj na patot, von, Od porti istaj go lostot! Ke vlezam tivko,krotko ke si sedam Kraj tebe,v mrakot vtrenchen,da te gledam sam I koga nasiten,ke zapram da te gledam Ke mi te baknam i.........ke zaminam Morav da go postiram ushte ednas...prekrasno,ednostavno-prekrasno |
|
star
Сениор Регистриран: 24.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 260 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КАЖИ МИ НЕБО Кажи ми небо.Мое небо. Кажи ми:Небо на тишината. И јас,мало стебло во темната јас ќе се откорнам со сета вековна немоќ, и извишен високо,високо,високо,високо, високо ко топла човечка зеница, ќе станам небо,твое небо ќе станам небо на една Деница. Но не кажувај ми дека сум слаб, но не кажувај ми дека сум немоќен и да им погледнам во очи на тревките но не кажувај ми дека од сите треви во мене шумат само најкревките.скриј ја и премолчи денес вистината за едно мое поденешно утре. Кажи ми небо.Мое небо. Кажи ми:Небо на тишината. Ацо Шопов |
|
star
Сениор Регистриран: 24.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 260 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас ќе ја дополнам првата песна,не знам дали сте го читале оригиналот на Тишина,има уште една строфа ВО ТИШИНА Ако носиш нешто неизречено, нешто што те притиска и пече, закопај го во длабока тишина , тишината сама ќе го рече. Она раѓа исти наслутувања, тивко бодри и тивко нажалува, и еднакви мисли,доживувања, во срцето и умот распалува. |
|
star
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А еве уште неколку,па ќе има уште...Се од Ацо Шопов-легендата
КОГА ТИ Е НАЈТЕШК0 Кага ти е најтешко, кага ти се чини дека гласот ти е крик, a погледот - молење, загледај се, нурни се во водите сини, ај, во таа свежина, во тоа шумолење. Ќе сетиш o длабoк здив сила и смирување. Погледот ќе блесне жив, жив од подмладување. УБАВИНАТА На. Л. Личеноски Me прогони како жена блудна, ненаситна, похотна, осамена. Me грабнува вo прегратка пламена неизбежно и сo cилa судна. И ме фрла co дланката лесна в чудна игра, в чудно компонирање, изгаснувам во грч и умирање и се враќам в живот како песна. Па со поглед што блика и зрачи, потонувам до дно вo модрината, и кликнувам пак на убавината: Прострелај ме со своите лачи! Прострелај ме, па се' нека стивне без расудок, без празно умување, и блесокот на тоа лудување, само твојот блесок нека вивне. Изменето од star - 03.Март.2008 во 10:19 |
|
star
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Продолжува...Ацо Шопов,разбира се...
ПРОМЕНАТА Она личи на измама тешка. Безобзирно, дрско во крвта заронува. Денес што е за подбив и смешка Co утрешна смисла в миг го озаконува. Игро мудра, само таква биди, разгрни се сета богато надарена, и секогаш во животот иди од несекидневноста чиста и озарена. Се што гасне се в зеница сјае. Преминот е тихо, светло насмевнување. Дај природо, мојот живот да е далеку од секо штуро примирување. AХ TAA УБАВИНА Ax таа убавина, ax таа убавина, тоа диво во крвта завивање. Кине, граба, сече, носи како лавина, вечна е притаеност и вечно откривање. Не, не треба починка, не треба смирување, сето поле пукнало од здравина, па крвта е моја светло разденување од таа разгаленост, од таа убавина. |
|
mamma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....te ...obozavam..star..
|
|
star
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ацо Шопов,again:
МЛАДОСТ Секоја утрина се будам млад како сонцето што далгите но сонот ги позлатуво. Како успокојува таа млодост непрестајно раѓана и каква надеж обогатува! Ho минат бргу миговите на утрината и еве: вeкe и пладне наближува, една мисла бавно над ведрината потајно се спушта и загрижува. A кога во нокта како пред огледало минотото се слее вo иднината беспоштедно ме прогонат во мракот двете будни очи нa вистината. Ho утредента пак станувам пробуден од сонцето што далгите на сонот ги подмладува, па не знам дали од љубов или од омраза сo таа младост за се ме наградува. ГО БАРАМ СВОЈОТ ГЛАС Го барам својот глас во молкот див на морето, оно се скаменува. Во жолтата пустина на есента го барам, она зазеленува. Моите раце не се мои раце (моите раце сo прсти но месечина). Моите очи не се мои очи (моите очи, очи за далечина). Мојот збор е тврда вилица на времето што р'ти пo нивјето сo заби на семето. КОН ГАЛЕБОТ ШТО КРУЖИ НАД МОЈАТА ГЛАВА Галебе мој, не слетувај на моите очи. Ha тие брегови откинати ниеден пристан нема. Зарони во сите длабочини, надлетај над сите височини и дај виделина да земам! Галебе мој, јас очи веке немам. He слетувај на моето срце! Галебе мој, срцето не е мое: мини низ сите предели неминати, крај сите живи, непознати, загинати. Загледај во сите осамени, cитe разделени, и сите ледени врвои и сите ливади зелени, и чуј - додека твоето крило над нив морно се вие како немирно во нив моето срце бие! He слетувај галебе мој, врати се пак ва јатото. Јас сум лотка, осудена на судир со непознатото. Поздрав до мамма! |
|
Внеси реплика | страница <1 678910 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |