IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Проповедања на Муслимани по Црквите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Проповедања на Муслимани по Црквите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 15>
Автор
Порака
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:02
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Dobro, sega malu me zbunuvaat muslimanskive chlenovi. Ako tolku sakaat megjuverski dijalog zarem ne mozhat od svoja strana da napravat edna mala odstapka i za dobro na ovozmozhuvanjeto na taa sredba da prifatat ZA SEGA opcija VEDNASH DO CRKVATA (vo neziniot dvor obichno ima ushte edno zdanie).

Mora li po sekoja cena da bide vnatre VO CRKVATA (ne znam zoshto mora da bide tokmu vo nea?), pred ikonostasot i pred site ikoni i sveki i vernici koi doshle da se molat ?

Poentata e messenger da se obratime do hristijanskite vernici,za onie temi koi pogore gi spomna bratot VD.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:02
http://youtube.com/watch?v=NGo0uQdNrf4

Poglednete gore navistina interesno. Ezan(Pokikot za molitva kaj muslimanite ) vo crkva голема%20насмевка

Koga moze  tamu zasto ne i ovde vo MK?
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:04
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Sard  ti se kolnam vo Allah nemase nesto sto mi zabranija. E  sega samo
edno neznam... Koga bese utrinskata liturgija jas nemozev da  sedam
tolku dolgo.Umoren bev ,zaminav  da legnam i pak se  vratev na krajot.

Mozno e da sum go ispustel delot kade  trebalo da me izbrkaat големо%20гушкање
Дали пристапи кон моштите? Дали ги помириса?
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:04
Znam be belichke,mnogu ubavo te razbiram,ama i ti treba da znaes deka vo dzamija so izbrisani cevli ne se vleguva,mislam deka si videla kako izgleda dzamija ako ne vo zivo na TV sigurno...i zarem sobuvanjeto na cevlite za tebe e tolku tesko,kako da te terame da doneses Kelimei-Sehadet?
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:04
Rekoa deka toj sto nemal vera nemozel da gi pomirisa.Nemalo da mirisaat голема%20насмевка

Изменето од khaleefah - 19.Јануари.2008 во 21:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:07

Rekoa deka toj sto nemal vera nemozel da gi pomirisa.Nemalo da mirisaat голема%20насмевка

Sto da mirisas be brate,ne sum vo tek?
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:09

Sard  ti se kolnam vo Allah nemase nesto sto mi zabranija. E  sega samo
edno neznam... Koga bese utrinskata liturgija jas nemozev da  sedam
tolku dolgo.Umoren bev ,zaminav  da legnam i pak se  vratev na krajot.

Mozno e da sum go ispustel delot kade  trebalo da me izbrkaat големо%20гушкање

Машко у правоси тој дел е прикарајот на литургијата и се нарекува лиургија на верните во апостолската црква излегувале сите што немало да се причеста со телото и крвата Христова но подоцна поради слабата вера на народот почнале да се острануват само некрстените има една прозба која вели : Огласени(некрстени) излезете никојод огласените да не остане а вие верни за огласените пак и пак на гопода да му се помолиме но верувај денеска никој нема да те избрка од црква затоа што тоа е дом божји и е отворен за сите
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:10
Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by belichka belichka напиша:

crkvata hram Bozji i e mesto za molitva,

a za razgovori ima prostorii,

ete moze kaj nas v crkva ne e dozvoleno da se razgovara zasto e mesto za molitva,

a neznam zasto v dzamija e dozvoleno se da se razgovara ama da se sobues ....nema logika...

Vaka belichke: i vo dzamijata si ima pravila za muslimanite kako da vleguvaat,so abdest(mienje i cistenje na odredeni delovi od teloto),cist,namirisan,i sobuen.Bez cevli,zosto vo dzamija se obavuva molitva Namaz ,i ima kilimi,nekulturno e sose kal da vlezes vnatre.Higiena be duso.

Дали освен собувањето би се барало нешто друго од човек кој не ја прифаќа Мухамедовата проповед?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:10

Vera vo Ednosushnata Zivotvorna i Nerazdelna Troica...tocno tak znaci nekrstenite za da ne pohulat deka nemirisaat i deka ne se sveti...a nie pravoslavnite vernici koi pristapuvame so vera toa ni se otkrivaa.

Znaci ima ogranicuvanja!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:13

Dobro, sega malu me zbunuvaat muslimanskive chlenovi. Ako tolku sakaat megjuverski dijalog zarem ne mozhat od svoja strana da napravat edna mala odstapka i za dobro na ovozmozhuvanjeto na taa sredba da prifatat ZA SEGA opcija VEDNASH DO CRKVATA (vo neziniot dvor obichno ima ushte edno zdanie).

Mora li po sekoja cena da bide vnatre VO CRKVATA (ne znam zoshto mora da bide tokmu vo nea?), pred ikonostasot i pred site ikoni i sveki i vernici koi doshle da se molat ?

И мене ми чуди, има ли сокриена причина за тоа... бидејќи ако е намерата добронамерна и разумна не гледам разлика разговарањето да се одржи надвор од храмот Црква.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:13

http://youtube.com/watch?v=NGo0uQdNrf4

Poglednete gore navistina interesno. Ezan(Pokikot za molitva kaj muslimanite ) vo crkva голема%20насмевка

Koga moze  tamu zasto ne i ovde vo MK?

Ај објаси ова Pokikot што значи
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:14
Originally posted by sard sard напиша:

Originally posted by belichka belichka напиша:

crkvata hram Bozji i e mesto za molitva,

a za razgovori ima prostorii,

ete moze kaj nas v crkva ne e dozvoleno da se razgovara zasto e mesto za molitva,

a neznam zasto v dzamija e dozvoleno se da se razgovara ama da se sobues ....nema logika...

Vaka belichke: i vo dzamijata si ima pravila za muslimanite kako da vleguvaat,so abdest(mienje i cistenje na odredeni delovi od teloto),cist,namirisan,i sobuen.Bez cevli,zosto vo dzamija se obavuva molitva Namaz ,i ima kilimi,nekulturno e sose kal da vlezes vnatre.Higiena be duso.
Дали освен собувањето би се барало нешто друго од човек кој не ја прифаќа Мухамедовата проповед?

Normalno da ne e pod dejstvo na alkohol,nisto drugo.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:17

Poentata e messenger da se obratime do hristijanskite vernici,za onie temi koi pogore gi spomna bratot VD.

Ама зошто баш во Црква? Верниците таму се тивки и не разговараат многу. Само свештеникот и тоа не секогаш одржува поучна проповед на крајот од службата.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 21:19

Сега бидејќи те фативме во лага. Од сега нема ништо да ти веруваме, вклучувајќи и дека вакво нешто ти рекле.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.