IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРИДОНЕС НА ИСЛАМОТ КОН ЧОВЕШТВОТО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРИДОНЕС НА ИСЛАМОТ КОН ЧОВЕШТВОТО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2007 во 19:26
Originally posted by KUKOC7 KUKOC7 напиша:

Навистина ме интересира за темава кој е придонесот на исламот?????????

Da te interesirase ke citase so red. A da imase citano so red nemase da go postavuvas ova prasanje.
1.Ili ne si cital.
2.Krivo ti e i nemas protiv argument (sto e naj verovatno).
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 16:00
Efendija, i tebe ne ti e do kraj tochen postot...
Bibliotekata e unishuvana vo 4-ri navrati. Prviot e pri osvojuvanjeto od strana na Cezar. Vtoriot e pri napadot na Avrelij, tretiot e Teofilus (hristijanskiot episkop na Alexandrija) i chetvrtiot e pri muslimanskoto osvojuvanje vo 645-ta godina. Za poslednoto ima mnogu legendi, no podocna stanuva jasno deka bibliotekata ne e unishtena pri prvoto osvojuvanje, a dosta podocna (okolu 40 godini).
Taka shto - site imale pridones kon unishtuvanjeto na toa kulturno nasledstvo.
Problemot ne e vo toa shto vo toa vreme takvi raboti se sluchuvale, problemot e toa shto denes se sluchuva istoto.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 16:06
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Efendija, i tebe ne ti e do kraj tochen postot...
Bibliotekata e unishuvana vo 4-ri navrati. Prviot e pri osvojuvanjeto od strana na Cezar. Vtoriot e pri napadot na Avrelij, tretiot e Teofilus (hristijanskiot episkop na Alexandrija) i chetvrtiot e pri muslimanskoto osvojuvanje vo 645-ta godina. Za poslednoto ima mnogu legendi, no podocna stanuva jasno deka bibliotekata ne e unishtena pri prvoto osvojuvanje, a dosta podocna (okolu 40 godini).
Taka shto - site imale pridones kon unishtuvanjeto na toa kulturno nasledstvo.
Problemot ne e vo toa shto vo toa vreme takvi raboti se sluchuvale, problemot e toa shto denes se sluchuva istoto.

Zidarski:dali mozes dami dokazes deka Amr Ibn As po naredba na Halifot Omer,ja zapalil Aleksandriskata Biblioteka?

Jas odgovorno ti tvrdam deka toa e laga,i izmislica,koja namerno e plasirana od nekoi antiislamisti.Jas sum spremen da odime do kraj po ovaa rasprava,i isto taka sum spremen da ti dokazam deka ova so muslimanite,apsolutno ne e tocno!

Изменето од Messenger - 21.Јануари.2008 во 15:36
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 16:09
Kako shto rekov - ne e zapalena od Amr Ibn As (iako se mislelo taka dosta vreme), a toa se sluchuva 40 godini pokasno...
Site "verski" vojnici go pravele toa, i vo toa vreme bilo sosema "normalno". Krstonoscite unishtile mnogu od literaturata shto postoela vo Erusalim, Saladin istotaka...   Prashanjeto e shto pravime denes okolu istite problemi i zoshto naogjame i denes opravduvanje za takvi dela? Toa shto se sluchilo pred 1500 godini, nema da go ispravime.
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 16:33
Jas samo sakav da mu pokazam na talibanot kolkav e pridonesot na toa zlo megju choveshtvoto shto se vika Islam
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 16:37
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Se prasuvaat nekoi zosto Muslimani ne ja napustaat Bozjata religija-Islamot,dodeka Hristijanite masovno begaat od Hristijanstvoto.

Najverojatno zatoa sto imaat pravo na izbor SAMI da odlucat.

Enivej, tendenciozno i sebicno e da se propagira odredena ideologija (i samo taa!) kako sushtestvena i esencijalna za razvojot na covestvoto. Ne deka islamot nema pridoneseno za razvojot na naukata, umetnosta, civilizacijata vo celina... ama, "Evropa pocna da se gradi posle islamot" ti se molam.
Mislam kako ocekuvas nekoj seriozno da te sfati so vakvi izjavi.
I celo vreme si vo periodot na sredniot vek.Se fakjas za eden period vo istorijata na svetot i se toa pa toa. Mislam...aloo. Jas denes ziveam. Aj da sporedime denes kako zivee Evropa i kako zivee Severna Afrika, Bliski Istok i sekade kaj sto ti e rasiren islamot. Vajda nema da se obiduvas da me ubedis deka e podobro kaj vtorive..

BTW, moze li covek da bide arap a da ne bide musliman? ili tie dve idat u paket :) Jas mislam ne. Zatoa sto barem vo zapadnata civilizacija (i kaj nas) etnickata i verskata pripadnost se dve razlicni raboti. Ova ti go kazuvam bidejki mnogu od pronajdocite koi gi ni gi dade na znaenje se poznati kako arapski a ne kako islamski ili muslimanski.

Mozam uste mnogu da ti objasnuvam na tvoite greski, megjutoa za sreka, vraboten sum pa nemam bas mnogu mnogu vreme za gubenje po forumi.

Pozdrav.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 16:40
Originally posted by Miralem1

Se prasuvaat nekoi zosto Muslimani ne ja napustaat Bozjata religija-Islamot,dodeka Hristijanite masovno begaat od Hristijanstvoto.
i posle jas sum navreduval....
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 16:48
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Znaete li koga e izgradena ovaa gradba na slikive od muslimanite ?

I da ne lepam uste sliki.... ova e gradeno vo vreme koga vo Francija a i cela Evropa se ziveelo vo satori. Koga izmetot niz prozorci go frlale pred kukite,vamu imalo kanalizacija.Koga kralicata se tusirala dva pati godisno vamu imalo vodovod. Koga vamu se gazelo vo blato,tamu ulicite bile so plocki i trotoari.Koga vamo temninata ni pokrivase,tamu ulicno osvetluvanje imase.

Koga?
Alhambra. Prekrasen primerok na islamska arhitektura e izgradena vo taa sostojba kakva denes ja poznavame za vreme na Nasrid dinastijata (poslednite islamski vladeteli na Spanija) otprilika sredina 13ti vek.
Mda. I koja e poentata. Anticka arhitektura si chul? Akvadukti, koloseumi, palati, potoa Aja Sofija? (da ne mislis deka muslimanite ja izgradile), piramidi, golemiot kineski dzid.. Vizantiskata, romanskata arhitektura go nadminale svojot vrv do 13 vek. A bogami i gotskata. Guglaj malce neam namera sliki da redam.
Vo makedonija imas eden kup crkvi koi poteknuvaat od 10-13vek.
Ne se ziveelo vo 13ti vek vo satori. Imalo gradovi, sela, pristanista...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 16:57
Me interesira zashto ne ja zalepi sveta Sofija ? I da ne prasha koga muslimanite ja izgradile? Pa neli e djamija ???
Kako vrven dostrel na nivnata arhitektura
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 17:47
Ne,sega ce go lepime kameniot most nekogasnoto osmanlisko remek delo,koe ete"kulturnite" i "naprednite" go olicija uste povece,menuvajci mu go licniot opis.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 17:57
Originally posted by efendija efendija напиша:

Ne,sega ce go lepime kameniot most nekogasnoto osmanlisko remek delo,koe ete"kulturnite" i "naprednite" go olicija uste povece,menuvajci mu go licniot opis.

помина вашето време
зар не ви беа доста 500 години?
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 18:08
помина вашето време
зар не ви беа доста 500 години?

Koj vika deka pomina,, naseto ce trae dodeka trae ovoj svetсреќа
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 19:21
Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Me interesira zashto ne ja zalepi sveta Sofija ? I da ne prasha koga muslimanite ja izgradile? Pa neli e djamija ???
Kako vrven dostrel na nivnata arhitektura

izvini samo da te popravam tebe i toj pred tebe...

ovie gradbi se izgradeni pred aja sofija!!!!!

i aja sofija da ne ima kanalizacija????

da ne ima vodovod???

da ne ima kupatila vnatre???

i den denes go nema toa !!!!!!

a ovaa gradba go ima !!!

uste pred nea.

a antickata arhitektura da ne ja izgradile hristijanite ?????
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2008 во 19:28
Originally posted by connected connected напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

помина вашето времезар не ви беа доста 500 години?

togas vladeevme nad vas so sila a sega vladeeme so mudrost!!!!!

samo da znaes deka koledzite "jahja kemal"   vo skopje, gostivar i struga 80% se polni so hristijani koi go izucuvaat turskiot jazik i izucuvaat istorija na turski jazik i geografija,

a da ne zaboravam da kazam deka takvi ucilista ima preku 130 niz site evropski drzavi!!!!!

a ne e toa se !!!   pogledni samo od kade doaga 80% od hranata sto ja jades ????

od kade doaga 90% od oblekata sto ja nosis???

i se drugo naokolu tebe ????

kazi mi zasto ne ja sakaat vo evropa ?????

bideki ako ja primaat ce bide najgolemata clenka vo evropa i ce mu gi stavime i onie trojca pratenici vo evropskiot parlament turci od germanija ce si nosat sami zakoni!!!!!

zatoa vardete se !!!!

pak ke ve porobime !!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.