|
Кукастиот Крст |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 19.Јануари.2008 во 10:59 |
Дали кукастиот крст е наш симбол??
Има ли некој повеќе информации за ова?? Изменето од Vladimir88 - 19.Јануари.2008 во 11:00 |
|
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам, но сум крајно сигурен, дека кукастиот крст го сретнав на еден мозаик во Храклеа. Сепак како симбол им бил познат на Античките Македонци. какво значење му давале, не знам, но би сакал да знам. Секоја информација околу ова со внимание ќе ја проследам
|
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас знам дека симболот означува.
"Неосвојливо" И порано сум слушал од други дека тоа бил македонски симбол, ама не ми се веруваше, кога ги погледнав сликиве се изненадив и решив малку да се распрашам за ова.. |
|
naemnik
Сениор Регистриран: 09.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 658 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kukastiot Krst e Indo Evropski religiozen Simbol.
U Indija se vika SVASTIKA, i go ima u Hramovi i duri i na Budha Statui. No taj Kukast Krst nisho nema so Nacistichkio Krst na Germancite, bidejki ima sprotivna nasoka na dvizhenje. Ali Hitler od tam ja ima Inspiracijata. |
|
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Епа од каде кукаст крст на мозаици од Хераклеа??
Изменето од Vladimir88 - 19.Јануари.2008 во 12:14 |
|
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Незнам како и што означува знам дека има еден многу богат мозаик со кукасти крстови на плаошник ама знам дека кукастиот крст у Македонија е забранет со закон
|
|
ntg2003
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 483 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како в Германия ама тая е друга темава |
|
ntg2003
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
кукаст крст е символ на сонце - баш герб....
|
|
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во цел свет е забранет со закон ти текнува:). Само многу ми е чудна работава од каде на мозаик кукаст крст, и тоа во Хераклеа град основан од Филип 2(корегирајте ме ако сум грешка). Ако има некој повеќе информации нека каже.....мене ова стварно ме зачуди ми кажувале доста луѓе дека бил македонски симбол, дека бил на Александар симбол и дека означувал Неосвојливо.. За тоа дека ова бил симбол на Александар не ми се верува, но може да има некоја поврзаност, Ако има некој повеќе информации за ова нека каже.. |
|
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Една друга работа исто ме чуди,сите тврдат дека свастиката(кукастиот крст) е Индо-Европски симбол бидејки факт е дека го има на многу статуи од буди ама ниеден симбол во Индија не е постар или еднакво ист со мозаиците во Македонија.
Што кажува ова,дали е можно индијците да го прифатиле кукастиот крст од Македонците? |
|
ntg2003
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
После индийците траките са най многобройни....
|
|
ntg2003
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Оти е символ на Тангра.....
|
|
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Каде у тракија го има а иначе има еден мит кој кажува дека Александар пандорината кутија кога ја нашол ја замотал во кукастиот крст,ако убаво се погледа знакот на мозаиците низ Македонија тој и покажува еден вид на кутија
|
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |