IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАТЕНИКОТ МУХАМЕД
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАТЕНИКОТ МУХАМЕД

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 34>
Автор
Порака
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 02:14
Ebu Hurejre Abdurrahman prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selem, rekao: "Muslimana (vijernika) ne pogodi nikakva nesreca ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, cak ni obicni ubod trna, a da mu zbog tiga Allah dž.š. ne oprosti dio njegovih grijeha."

Rijadussalihin, broj/stranica - 0037, Sahih, MUTTEFEKUN ALEJHI,
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 13:10

Muhammed a.s. rekol:"Cudna e sostojbata na vernikot!-Sekoja negova rabota nemu mue dobra,a toa na nikomu ne e taka osven na vernikot.Ako go zatekne radost,toj mu se zablagodaruva na Allah i ce mu bide dobro.A ako go zatekne steta i tesnotija,toj se strpuva i pak ke mu bide dobro."(Muslim)
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јануари.2008 во 23:10
Muhammed a.s. rekol:"Ispraten sum da go usovrsam moralot kaj ludjeto" (Buhari)
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 20:08
niz tekot na zivotot na ovaa nasa planeta se menuvale golem broj na pratenici toest proroci koi bog gi ispratil do narodot za da ja prenesuvaat negovata vera, da gi prenesuvaat negovite zborovi do narodot i da go vodat istiot.   toa go dokazuva i faktot deka i prviot covek na ovaa planeta adem a.s (adam) bil pratenik kako i site drugi koi dosle posle nego. sekoj pratenik ja nadopolnuval po nesto verata i go obnovuval uste ednas ona sto mu bilo kazano na predhodnite, pa taka bozjata vera stanuvala se posvatliva, pocelosna i obvacala se poveke prasanja sto go zasegale i go zasegaat covekoot. pa taka pratenik po pratenik doagame do nultata godina toes do raganjeto na predposledniot pratenik isa a.s (isus) kade zapocnuvaat da se zapletkuvaat rabotite vo ovaa edinstvena bozja vera. doslo do slucaj da onie koi trebalo da go prenesat ona sto bese doneseno od nebesata do pratenikot, negovite najbiski i prijateli, zastapuvaat razlicni stavovi i da go prikrijat ona sto bese isprateno od bog direktno, i se zafatile so iluzijata sekoj od niv da si go iskaze svoeto mislenje preku raskazuvanje i da go prestavi kako sveta kniga (denesnite zaveti). no ne uspeale da go storat toa bez graska, bideki bog ne sakal celosno da bide sokriena vistinata. eden takov primer e delot kade sto napisale deka isa a.s (isus) rekol deka posle nego ke dojde posledniot bozji pratenik, no otkako ja utnale rabotata tuka tie uspeale do nekade da si ja popravat rabotata velejki deka toj posleden pratenik ne e nikoj drugi otsem nekoj si covek koj gi kapi vo vodata ostanatite sto denes e nareceno krstevanje i se izvrsuva na malite vo hristijanstvoto, no vi islamot e toa nareceno gusul i za toa ne e potreben nikakov svestenik tuku toa e obicno kapenje za precistuvanje na teloto, ne nikade vo nitu edna kniga ne ostanalo zapisano deka toj krstitel e pratenik. ne dokaz koj bi dokazal deka toj e navistina pratenik, tuku sprotivno, postojat cvrsti dokazi deka toj ne bil prastenik, nikogas vo isorijata na nitu edna religija ne se videni dvajca pratenici vo isto vreme, i vo svoeto izlaganje isa a.s (isus) ne rekol "ke dojde uste eden pratenik so mene" tuku rekol "ke dojde posledniot pratenik posle mene" znaci toa ne e jovan krstite tuku nekoj drug koj ke dojde posle nego. i navistina vo sedmiot vek posle isa a.s vo mekka na dvanaesetti rebiul evel po muslimanski kalendar na ovoj svet dojde posledniot pratenik pred sudniot den, onoj koj ja dopolna bozjata vera, onoj koj ja stavi tockata na krajot na verata koja sega \e dopolneta i ne postoi prasanje koe go zasega covestvoto a da nema odgovor, no koga go velam ova nemojte da mislite deka muslimanite gi znaat odgovorite na site ovozamski zagatki, no so ovie zborovi sakam da kazam deka k*ranot gi znae site zagatki koi go zasegaat svetot, no muhammed s.a.v.s rekol deka k*ranot e celina koja se izucuva i se istrazuva no taa ke se istrazuva do sudniot den i nikogas nema da se istrazi vo celina. imame mnogu argumenti koi cvrsto dokazuvaat deka muhammed e navistina posledniot pratenik ispraten do covestvoto. ako pocnam da gi raskazuva site argumenti ce mi treba cela nok no jas mislam deka eden bi bil dovolen.

muhammed s.a.v.s. imal sposobnost da kaze nesto koe se slucuva vo momentot na mnogu golema oddalecenost od nego, a znaeme deka vo negovoto vreme ne postoel internet, telefon, televizija i nisto slicna za tolku preku koe bi mozel tolku brzo da ja doznae sluckata, nogov edinstven medium bil melekot dzebrail.
toa go znaeme po sluckata so persiskiot kral kisra koj koga go procital pismoto so koe muhammed go povikuva vo islam naredil da go donesat muhanned a.s i da go ubijat. koga negovite vojnic i stasale do negovata kuka i mu ja kazale namerata za koja se dojdeni tuka muhammed s.a.v.s mu rekol "vratite se doma, vie poveke nikogas nema da go vidite vaseiot kral kisra, toj e mrtov,go ubi negoviot sin poradi nepravilno vladeenje so carstvoto" vojnicite ne mu veruvale, no koga se vratile vo persija doznale deka navistina kisra e ubien. posle doznavanjeto na vojnicite deka toa sto muhammed s.a.v.s go kaza e vistina, raskazale za toa niz persija i za kratko vreme golem procent od naselenieto vo palestina primilo islam a po nekolku godini islamot stanala religija koja e prisutna vo nad 90% od palestinskite familii.

ova e samo eden od primerite koi jasno dokazuvaat deka muhammed s.a.v.s e posledniot pratenik ispraten od boga, deka toj e onoj koj go zavrsi usovrsuvanjeto na bozjata vera islam.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 23:19
Muhammed a.s. rekol:"Zboruvaj ja vistinata,pa makar i dae protiv tebe!"
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 23:27
па што лажете тогаш ?? нели сте верници ... збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 23:29
Originally posted by Biserna_Devojka Biserna_Devojka напиша:

па што лажете тогаш ?? нели сте верници ... збунетост

Fala mu na Allah dz.s. vernici sme!-A kade zabeleza deka lazeme Biserna_Devojko?
Imas li konkreten primer?
Кон врв
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 23:30
конкретен пример... паа да видам малце... да речеме пола вероисповед... збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 23:45

конкретен пример... паа да видам малце... да речеме пола вероисповед... збунетост

Ocigledno ovde nenie mesto za ovaa diskusija,de facto sme offtopic,no bidi pokonkretna,posoci barem eden primer,eve zemi me mene za primer.
Кон врв
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 23:49
не сакам никој лично да го навредам... ама јас нема да дозволам да ме навредувате мене и мојата религија... така да ... сакаш пример.. еве ти пример... зошто кажуваш дека исус не постоел... да ја кажуваше вистината... немаше тоа да го викаш... зошто го велиш тоа кога знаеш дека има некои непобитни факти дека постоел ??
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 23:57

не сакам никој лично да го навредам... ама јас нема да дозволам да ме навредувате мене и мојата религија... така да ... сакаш пример.. еве ти пример... зошто кажуваш дека исус не постоел... да ја кажуваше вистината... немаше тоа да го викаш... зошто го велиш тоа кога знаеш дека има некои непобитни факти дека постоел ??

Nemoj mila moja,tolku da izbrzuvas!
Kako mozam da recam deka Isus ne postoel koga toj vo k*r,anot e spomnat na mnogu mesta,koga toj e sostaven del kako i ostanatite bozji pratenici od Islamot.Verovatno te zbunuva islamskiot koncept za Isusa?-pa tuka gi brkas nekoi raboti,zatoa vaka:Nie veruvame deka Isus bil Bozji pratenik,no ne veruvame deka Isus e samiot Gospod!
Sekako deka toj postoel,samo neuramnotezen covek bi rekol deka Isus ne postoel.
Кон врв
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 00:03
зошто тогаш тврдеше во темата како да се толкува Библијата дека е измислен... или печатна грешка... оти ти не лажеш нели... ??

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 00:23

зошто тогаш тврдеше во темата како да се толкува Библијата дека е измислен... или печатна грешка... оти ти не лажеш нели... ??

Ne be biserna devojko,jas ne tvrdev deka Isus e izmislen,tuku deka ISUSBOG e izmislen,tuka ima razlika!
Znaci:da povtoram,spored Islamot Isus e covek(Bozji pratenik) a ne Bog. Mislam deka se razbravme.
Кон врв
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 14:49
Originally posted by efendija efendija напиша:

Muhammed a.s. rekol:"Zboruvaj ja vistinata,pa makar i dae protiv tebe!"

Баш се чудам за некои работи??????

па вистина има само една не може да има две вистини ???

ако ја измените вистината таа повеќе не е вистина нели????се претвора во лага може добро камуфлирана но лага е сепак.

е сега кој ја зборува вистината?????? може мухамед не си го подразмислил ова кое го кажал, може а ?????
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 34>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.