IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Приватни или Државни факултети?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Приватни или Државни факултети?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 31>
Автор
Порака
OUST Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 6653
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај OUST Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:33
Прочитав поголемиот дел од размислувањата и можам јас да ја констатирам истата слика којашто воопшто владее кај нас. Значи за државниот универзитет познато е дека условите за студирање се на многу пониско ниво од приватните, односот на професорите кон студентите е многу поинаков на приватните универзитети во однос на државните. Тука би можело и да се постави прашањето, зошто професорите, од кои поголемиот дел се дојдени од државните универзитети се однесуваат многу поинаку во споредба со тоа како се однесувале додека биле професори на државните? Дали е тоа поради платата која сега им е многу поголема, или заради правилникот на работа којшто го пропишува газдата на приватниот универзитет, а тој секако треба да биде во правец на тоа да привлече што повеќе студенти!
Но сепак јас не се сложувам со глобализирањето на фактите дека сите професори на државните факултети се исти. Има е таму прекрасни професори кои што стојат на располагање постојано и од кои можеш да добиеш коректен однос и решавање на некој проблем доколку го имаш. Тоа пред се се однесува на помладите професори, додека постарите... па тие се научени на некој друг систем, со години предавале по други програми и не може да се очекува од нив после толку години да се променат. Затоа најдобро решение би било сите тие да одат во пензија кога ќе им дојде време (а не да остануваат самоволно „како големи експерти во нивната област“ уште многу години), а нив да ги заменат млади професори кои многу полесно ќе ги имплементираат новините што се внесуваат во нашиот образовен систем!

Изменето од OUST - 14.Јануари.2008 во 15:38
Кон врв
antigona Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 139
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај antigona Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:39
Originally posted by OUST OUST напиша:

Прочитав поголемиот дел од размислувањата и можам ја да констатирам истат слика којашто воопшто владее кај нас. Значи за државниот универзитет познато е дека условите за студирање се на многу пониско ниво од приватните, односот на професорите кон студентите е многу поинаков на приватните универзитети во однос на државните. Тука би можело и да се постави прашањето, зошто професорите, од кои поголемиот дел се дојдени од државните универзитети се однесуваат многу поинаку во споредба со тоа како се однесувале додека биле професори на државните? Дали е тоа поради платата која сега им е многу поголема, или заради правилникот на работа којшто го пропишува газдата на приватниот универзитет, а тој секако треба да биде во правец на тоа да привлече што повеќе студенти!
Но сепак јас не се сложувам со глобализирањето на фактите дека сите професори на државните факултети се исти. Има е таму прекрасни професори кои што стојат на располагање постојано и од кои можеш да добиеш коректен однос и решавање на некој проблем доколку го имаш. Тоа пред се се однесува на помладите професори, додека постарите... па тие се научени на некој друг систем, со години предавале по други програми и не може да се очекува од нив после толку години да се променат. Затоа најдобро решение би било сите тие да одат во пензија кога ќе им дојде време (а не да остануваат самоволно „како големи експерти во нивната област“ уште многу години), а нив да ги заменат млади професори кои многу полесно ќе ги имплементираат новините што се внесуваат во нашиот образовен систем!

Hm,pa ne bas site mladi.I tie nekako go sledat primerot na svoite postari kolegi.Ama da,ima nekoj sto zasluzuvaat da imse simne kapa.I vo pravo si za platata.Toa se istite luge,koi predavale na drzavnite,a na privatnite se zlato.Ama se znae,tukaima gazda,ako ne mu se svigas-cao si odis.Zatoa se tolku fini.Takov e slucajot so Suklev.Predavase na Fon,ama se zaboravi sirotiot deka tamu studentite ne se dolzni da gi trpat negovite foliranja,go prijavija,i si otide.Koga se bi funkcioniralo taka
Јас имам оружја,кои не ги познавате,имам начини и патишта,кои не ви се познати
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај antigona Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:43
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Antigona...go zasluzuvash mojot respekt...ako neshto ti znaci... jas poveke zboruvam za nashiot mentalitet deka mora da se zavrshi fakultet po sekoja cena i deka fakultetot se gleda kako izles od siromashtija, pa posle se nervirame deka sme zavrshile fakultet pa nema rabota. Imam drugarka vo Amerika i spored nejzinoto zboruvanje tamu lugeto mnogu cesto se "prekfalifikuvaat" vo drugi oblasti...spored potrebite na pazarot...

Blagodaram.Kako i da e jas znam kolku sum sposobna,i kolku mozam da uspeam.Megutoa ne e vo red site da trpat,poradi poedinci.A toa sto kaj nas e in da se zapisuvaat samo na ekonomski i praven,sto vikase eden profesor,so lopata mozeme da ve vadime,toa e drugo.Krivi se instituciite.Se znae ako se ispolni odredena kvota,taa godina nema zapisuvanje na toj smer ili fax. Mamamd,ne bese nisto konkretno protiv tebe,tuku sakam malku lugevo da sfatat deka i nekoj sto e na privatnite fax.vredat,i toa mnogu.
Кон врв
BidiFit Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јануари.2008
Поени: 454
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BidiFit Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:47
СЕ разбира дека на приватните факултети се обрнува повеќе внимание што и како се предава,но и мотивацијата на професорите е поголемааа - што немора да значи....
Кон врв
OUST Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 6653
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај OUST Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 16:12
Се сложувам со тебе Антигона дека не сите млади професори се однесуваат како што треба, но во глобала гледано многу повеќе можеш да наидеш на разбирање кај млад професор, отколку кај „старине орли“ кои не ги интересира ништо повеќе од тоа како да си ја земат својата плата. Во однос на односот на професорите на државните универзитети, тој драстично би се променил доколку се разбие трендот на незаменливост. Факт е дека доколку седнат во професорските фотељи, тие си мислат дека се семоќни. Треба да сфатат дека никој не е незаменлив и дека на крајот на краиштата тие се таму за нас, а не ние за нив. Колку што сум упатен, по новиот кредит трансфер ситем студентите ги оценуваат професорите. Е тоа е за поздравување, но само доколку тие оценки имаат некаква важност и доколку тие оценки бидат земени во предвид за понатамошната работна кариера на секој професор одделно. Тогаш нашите мили професори ќе ги остават волчјите кожи и ќе се скротат како јагниња!
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 18:32
Poznavam profesori koi od drzavniot Univerzitet vo Skopje
se vrabotija kako profesori na privatnite fakulteti.
Sho mislite(koga zboruvame za odnos student-profesor)
kako se odnesuvvat tamu sprema studentite????
Sosema jasno,znaeme .....no,...me buni faktot deka istite ludje
bile dosta kritikuvani od studentite koga bile na drzavnite fakulteti.
Za sa objasnam podobro ke citiram eden od niv i toa bash taka,kako
shto beshe kazano(pa i neka se prepoznae):
-" Za tie pari????Ako treba
ke gi ucham i oro da igraat....."-тагатагатага
Komentar-nepotreben.
Ne me buni  od kade odednash se pojavi svesta,moralot,zelbata da toj chovek navistina dade se od sebe za slednite generacii koi doadjaat.
Kade beshe sokriena zelbata da sozdade struchni,sposobni i umni ludje,
dodeka beshe SAMO profesor na drzavniot univerzitet???
Zalosno,no sepak vistinito e toa deka i tuka kako i sekade parite ja igraat
glavnata uloga.
I ...stojam seushte cvrsto zad mojot post- pogore i kazanoto mislenje za podrshka na privatnite fakulteti...tie(sega zasega)navistina sakaat da uspeat, i da dokazat deka frazata plati-dobij diploma ne e tochna.
Btw...ova sekako ne e paushalno kazano,i dvete deca mi se zapishani na privatni fakulteti(ednoto ovaa godina ke diplomira) i jas znam,zatoa shto gledam kakov e nachinot na uchenje sporedbeno so ona koga jas ucev na drzavnen fakultet.

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Polaris Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2007
Локација: Turkey
Поени: 1514
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polaris Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 19:04
Originally posted by mamma mamma напиша:

Poznavam profesori koi od drzavniot Univerzitet vo Skopje
se vrabotija kako profesori na privatnite fakulteti.
Sho mislite(koga zboruvame za odnos student-profesor)
kako se odnesuvvat tamu sprema studentite????
Sosema jasno,znaeme .....no,...me buni faktot deka istite ludje
bile dosta kritikuvani od studentite koga bile na drzavnite fakulteti.
Za sa objasnam podobro ke citiram eden od niv i toa bash taka,kako
shto beshe kazano(pa i neka se prepoznae):
-" Za tie pari????Ako treba
ke gi ucham i oro da igraat....."-тагатагатага
Komentar-nepotreben.
Ne me buni  od kade odednash se pojavi svesta,moralot,zelbata da toj chovek navistina dade se od sebe za slednite generacii koi doadjaat.
Kade beshe sokriena zelbata da sozdade struchni,sposobni i umni ludje,
dodeka beshe SAMO profesor na drzavniot univerzitet???
Zalosno,no sepak vistinito e toa deka i tuka kako i sekade parite ja igraat
glavnata uloga.
I ...stojam seushte cvrsto zad mojot post- pogore i kazanoto mislenje za podrshka na privatnite fakulteti...tie(sega zasega)navistina sakaat da uspeat, i da dokazat deka frazata plati-dobij diploma ne e tochna.
Btw...ova sekako ne e paushalno kazano,i dvete deca mi se zapishani na privatni fakulteti(ednoto ovaa godina ke diplomira) i jas znam,zatoa shto gledam kakov e nachinot na uchenje sporedbeno so ona koga jas ucev na drzavnen fakultet.
  Vo pravo si ama ela razberi se so balkanskiot narod deka toa e taka...лутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутина
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 01:34
Vo pravo si ama ela razberi se so balkanskiot narod deka toa e taka...лутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутиналутина

Sonuvajtesi Balkanski melodrami,,, MAKEDONSKO OBRAZOVANIE steknato na drzaven univerzitet vo odnos so ZAPADNO EVROPSKO, pokonkretno mozam da kazam za Germanija e NULA(iako vo germanija skoro site univerziteti se drzavni) a privatnoto od makedonija ne se sporeduva, ne postojat standard za da mozat tolku nisko da sporeduvaatсршено%20срце

Ubavi sonista dolu na Balkan so makedonskoto obrazovanie
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 02:34
Jbg..prijatele,nema sekoj takvi uslovi kakvi ti se pruzeni tebe.
Morame da se davime so ova shto go imame,kakvo i da e....
od dve zla,kako veli pogovorkata-sekako ke go izbereme pomaloto..

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Cindarella Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 15.Јануари.2008
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Cindarella Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 05:08
ova e stranata na euro koledz vo kumanovo, a ne na new york college
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Cindarella Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 05:27
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee   dodeka ima vakvi Mladi so zastaren karakter ke tapka makedonija vo mesto...................zalosnOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Cindarella Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 05:29
Originally posted by blashka blashka напиша:

sto poveke privatni fakulteti...
    razlikata megu privatnite i drzavnite
    e ogromna...koga eden profesor ili asistent
    odvojuva po tri casa za eden student,a na drzavniot
    ne mozes da go najdes,profesorot za potpis...
    sto sakate poveke...

dodeka ima vakvi luge so vakvo mislenje makedonija ke tapka vo mesto.............ZalosnOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 07:10
Pushti si ja cergata kolku ti se dolgi nozete...Lisicata go gledala grozjeto...pa koga ne mozeshe da go skine si zamina velejki kiselo e. Tocno e deka na drzavnite ima profesori shto studentite ne mozat da gi najdat ni potpis da zemat pa roditelite si plakaat 300 den za da zapishat decata godina, a tocno e deka na privatnite za odredeni studenti se gleda niz prsti. No vo globala i na ednite i na drugite ima i dobri i loshi i studenti i profesori. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај antigona Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 10:56
Originally posted by Pustinski-Lav Pustinski-Lav напиша:

Sonuvajtesi Balkanski melodrami,,, MAKEDONSKO OBRAZOVANIE steknato na drzaven univerzitet vo odnos so ZAPADNO EVROPSKO, pokonkretno mozam da kazam za Germanija e NULA(iako vo germanija skoro site univerziteti se drzavni) a privatnoto od makedonija ne se sporeduva, ne postojat standard za da mozat tolku nisko da sporeduvaatсршено%20срце

Ubavi sonista dolu na Balkan so makedonskoto obrazovanie
<!-- End Member Post -->

Sedi be strasen si
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 31>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.