IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 24>
Автор
Порака
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2008 во 21:19
Brate Buhari,ocigledno e deka ne sakaat da diskutiraat so fakti.Temata navistina e mnogu interesna:
BIBLIJATA KOJ JA NAPISAL?

Jas bi go prasal Sard,da mi kaze samo edna rabota,pa posle ce mu veruvam vo se,DALI BIBLIJATA IMA VERODOSTOEN LANEC NA PRENESUVACI?-Ovde baram vistina,iskrenost,a ne zavieni formi,znaci sakam direkten odgovor DALI BIBLIJATA IMA VERODOSTOEN LANEC NA PRENESUVACI OD MOMENTOT KOGA ZA PRVPAT POCNALE UCENICITE ISUSOVI DA JA PISUVAAT,PA SE DO DENES?]

Sakam odgovor na ova prasanje,pa posle imam jas materijal iza nekolkugodisna diskusija ako treba.No sega ce pocekam,direktno Sard da mi odgovori na ova prasanje.[

Изменето од efendija - 10.Јануари.2008 во 21:25
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2008 во 21:38
Bukhari, da, tokmu taka - Luka namislil da gi opishe nastanite koi se sluchile, taka kako shto toj gi videl - NO - toj e SVET chovek i Svetiot Duh e sekogash so nego, zatoa - toa shto go pishuva e vdahnoveno od Boga!
Pak navrakjajki se na Trojstvoto - tokmu kako shto velish ti "dobieno e so simbolika kakva shto koristish ti"! Tokmu taka! I tokmu toa e toa shto nie Hristijanite go barame, a vie Muslimanite go otfrlate. Toa e edna od osnovnite razlki. Kako shto rekov vekje - jas mozham da go prifatam toj fakt, mozhesh li ti? Ako ne mozhesh - bidi mi zhiv i zdrav, i veruvaj silno vo tvojata vera, a jas kje veruvam vo mojata.

Da dodadam samo...
Velish otfrleni se od "30 eminentni hristijanski shkoli"... Ne mi e potrebna eminentna shkola, institucija ili chovek, za da znam vo shto veruvam! Toa e moj izbor i moe chuvstvo, moja potreba. Toa shto mojata dusha go znae i go spoznava e edinstvenata vistina spored koja mozham da zhiveam.

Изменето од zidarski - 10.Јануари.2008 во 21:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2008 во 23:18
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Bukhari, da, tokmu taka - Luka namislil da gi opishe nastanite koi se sluchile, taka kako shto toj gi videl - NO - toj e SVET chovek i Svetiot Duh e sekogash so nego, zatoa - toa shto go pishuva e vdahnoveno od Boga!
Pak navrakjajki se na Trojstvoto - tokmu kako shto velish ti "dobieno e so simbolika kakva shto koristish ti"! Tokmu taka! I tokmu toa e toa shto nie Hristijanite go barame, a vie Muslimanite go otfrlate. Toa e edna od osnovnite razlki. Kako shto rekov vekje - jas mozham da go prifatam toj fakt, mozhesh li ti? Ako ne mozhesh - bidi mi zhiv i zdrav, i veruvaj silno vo tvojata vera, a jas kje veruvam vo mojata.

Da dodadam samo...
Velish otfrleni se od "30 eminentni hristijanski shkoli"... Ne mi e potrebna eminentna shkola, institucija ili chovek, za da znam vo shto veruvam! Toa e moj izbor i moe chuvstvo, moja potreba. Toa shto mojata dusha go znae i go spoznava e edinstvenata vistina spored koja mozham da zhiveam.

I ovde ce te prasam nesto zidarski: Kakov hristijanin si ti po vera?

P.S. za da znam koe oruzje da koristam....sekako vo debatiranjeto so tebe...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2008 во 23:54
Mislish kako denominacija?
Pravoslaven.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 13:22

Objasni mi go ovoj citat koj sto se naodja vo Evangelieto po Jovan,4:20-22:

20 Nasite tatkovci se poklonuvaa na
ovaa planina, a vie velite deka vo Erusalim
e mestoto kade sto treba da se
poklonuvame.“
21 Isus i rece: „zeno, veruvaj Mi deka
doadja vreme koga ni na ovaa planina,
nitu vo Erusalim ne ce se poklonuvate
na Otecot.
22 Vie mu se poklonuvate na ona sto
ne go znaete, a nie se poklonuvame na
ona sto go znaeme; zasto spasenieto e
od Judejcite.

Vie hristijanite vo vasite molitvi se vrtite kon Istok(Erusalim),zosto Isus i veli na zenata Samarijanka deka:doadja vreme koga ni na ovaa planina,
na Otecot.

Kakvo navestuvanje ovde dava Isus?
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 13:28
Толку долг текст за да ми кажеш кој ја напшишал Библијата. Дај, ако знаеш, кажи го по име и презиме, жити се!
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 19:46
Efendija, ne se poklonuvame kon Erusalim! Se poklonuvame kon Istokot! Ima prichina za toa - od istokot e izvorot na mudrosta. Bog izbral denot da pochnuva na istok i da zavrshuva na zapad. Na istokot pochnuva se. Ova e mnogu dolga diskusija, kje mi bide zadovolstvo da ja vodime... no imash pogreshna teza, ne se poklonuvame kon Erusalim. Ako si Hristijanin i zhiveesh vo Indija, pak kje se poklonuvash kon Istok. Toa e razlikata so Muslimanite - zatoa shto tie sekogash mora da se poklonat kon Kjaba, kade i da se.

(i da dodadam - veli "Nitu VO Erusalim" ne kje se poklonuvate... ne KON... ova e eden od citatite koi potoa se koristi za da se objasni deka vistinskite sledbenici na Isus nema da bidat samo vo Erusalim, tuku nasekade po svetot)

Изменето од zidarski - 12.Јануари.2008 во 19:48
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 21:56
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Efendija, ne se poklonuvame kon Erusalim! Se poklonuvame kon Istokot! Ima prichina za toa - od istokot e izvorot na mudrosta. Bog izbral denot da pochnuva na istok i da zavrshuva na zapad. Na istokot pochnuva se. Ova e mnogu dolga diskusija, kje mi bide zadovolstvo da ja vodime... no imash pogreshna teza, ne se poklonuvame kon Erusalim. Ako si Hristijanin i zhiveesh vo Indija, pak kje se poklonuvash kon Istok. Toa e razlikata so Muslimanite - zatoa shto tie sekogash mora da se poklonat kon Kjaba, kade i da se.

(i da dodadam - veli "Nitu VO Erusalim" ne kje se poklonuvate... ne KON... ova e eden od citatite koi potoa se koristi za da se objasni deka vistinskite sledbenici na Isus nema da bidat samo vo Erusalim, tuku nasekade po svetot)

Zidarski citaj be brat ubavo sto ti pisuvam,jas ti donesov citat od Biblijata,eve ce go povtoram:

poklonuvame.“
doadjaa vreme koga ni na ovaa planina,
na Otecot.
od Judejcite.

Ovie stihovi ti se od Jovan 4/20:22

I fino te prasav zosto se vrtite kon istok vo vasite molitvi,no vo ovie pasusi Isus jasno kazuva deka ke dojde do promena na pravecot na vrtenje.Prvo cekam da mi objasnis "dolgo i siroko",a posle jas ce ti go kazam mojot stav.

I te molam nemoj pogresno da me citiras.Ne brzaj citaj vnimatelno,zosto ova navistina ce bide kako sto velis ti"dobra diskusija".
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 21:58
Vie hristijanite vo vasite molitvi se vrtite kon Istok(Erusalim),zosto Isus i veli na zenata Samarijanka deka:doadja vreme koga ni na ovaa planina,
na Otecot.

Kakvo navestuvanje ovde dava Isus? (od Efendija)

Eve tocno sto te prasav,no,ti izgleda si me ispomesal so Bibliskiot citat.
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 22:00
Originally posted by efendija efendija напиша:

20 Nasite tatkovci se poklonuvaa na ovaa planina, a vie velite deka vo Erusalim e mestoto kade sto treba da se poklonuvame.“
21 Isus i rece: „zeno, veruvaj Mi deka doadjaa vreme koga ni na ovaa planina, nitu vo Erusalim ne ce se poklonuvate na Otecot.
22 Vie mu se poklonuvate na ona sto ne go znaete, a nie se poklonuvame na ona sto go znaeme; zasto spasenieto e od Judejcite.

среќа брате, ти благодарам за ова . . . не го знаев до сега, Аллах да те награди, поклонувањето навистина е изменето кон Мекка, Аллаху Екбер :)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 22:03
Originally posted by vd vd напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

poklonuvame.“
doadjaa vreme koga ni na ovaa planina,
na Otecot.
od Judejcite.

среќа брате, ти благодарам за ова . . . не го знаев до сега, Аллах да те награди, поклонувањето навистина е изменето кон Мекка, Аллаху Екбер :)

Pa toa sakam da mu go dokazam na zidarski brat,za da vidi deka i vo Biblijata Isus prorekol deka ke dojde do promena na Kibleto,no,sega cekam da mi go objasni citatot"dolgo i siroko",pa ke mu kazam nesto interesno,koe sigurno ne go znael.
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 19:18
nema nikogas da go docekas!!!!!

a za biblijava (bideki sega ja gledam temava)nema somnenie deka ja napisale apostolite.

biblijata e nesto kako vo islamot sto e hadisot, znaci vtora po vaznost kniga vo verata...

A      K A D E    E     P R V A T A???!!!!??...
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 19:38
Efendija, se izvinuvam za docniot odgovor, duri sega vidov deka e pishano po temata - otkako King imashe postirano, pa se pojavi temata pogore vo listata.
Ta... efendija - pravish edna greshka, koja se prashuvam dali e namerna ili e sluchajna od nedorazbiranje...
Nekolkupati tuka beshe povtoreno deka nema smisla da se vadat samo kratki citati za da se objasni neshto, zatoa shto taka se izoblichuva vistinskata smisla. Zatoa, ako se sekjavash, koga Pustinski Lav dade eden citat od k*ranot okolu vadenjeto od ognot na vistinskite vernici, namerno ja potfativ temata, za da vi objasnam preku vash primer, deka koga neshto kje se izvadi od kontekst, izgleda pogreshno. Ti i nekolku drugi tuka, objasnija potoa detalno deka toa se odnesuva na ognot na pekolot, so shto celata rabota dobi sosema druga smisla... Istoto e i vo ovoj sluchaj.
Isus i zboruva tuka na Samaritjankata. Za pojasnuvanje - Samaritjanite koi se evrejska religiozna grupa, imale svoe tolkuvanje na Talmudot i se poklonuvale kon planinata od kade veruvaat deka Bog se obrakja. Izraelitjanite, vo toa vreme, veruvaat deka treba da se poklonuvaat vo Hramot za koj bilo naredeno prvo na David, potoa na Solomon da se izgradi vo Bozhja Slava, i se naogja vo Erusalim.
Isus, koga doagja kaj Samaritjankata, taa go prashuva kako toj ochekuva taa da poveruva vo negovite zborovi, koga taa se poklonuva kon planinata, dodeka tie (Isus i evreite voopshto) se poklonuvaat vo Erusalim (odnosno vo Hramot). Mnogu e vazhno da se znae deka vo toa vreme ima SAMO EDEN hram za Evreite. Nema sinagogi! Toj i odgovara - deka mnogu brgu kje dojde vremeto vo koe nema da ima samo eden hram.
(vo islamot ova e protolkuvano kako promena na lokacijata, odnosno Meka)
Sledi go vnimatelno sledniot stih - veli - vie se poklonuvate na ona shto ne go znaete, odnosno, Samaritjanite se poklonuvale na neshto od koe se plashele (glasot od planinata), koe ne go poznavale, i go imale za neshto tugjo, tamu gore na vrvot so koe nemaat dopir. I prodolzhuva - a nie se poklonuvame na ona shto go znaeme! Odnosno - nie se poklonuvame na Bog koj so poznavame, koj sme go spoznale vo dush*te nashi, vo bitieto nashe. Bog e sekade okolu nas, a ne samo vo Planinata. I posledniot del - Zoshto spasenieto e od Judejcite - toa e Toj i negovite uchenici.

Zatoa efendija, trpenie-spasenie. Se ima odgovor, se ima objasnuvanje. Ushte ednash se izvinuvam shto docna odgovaram.
King - navistina treba malku podobro da se zapoznaesh so Hristijanstvoto pred da go sudish so izjavi koi nemaat pochva... Konsultiraj se ako nishto drugo so onie muslimani koi go poznavaat podobro.
So pochit,
Zidarski
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 20:29
Ti blagodaram za pojasnuvanjeto okolu samaritjanite i nivnata religija i nacin na poklonenie,ti blagodaram i za trudot koj sto si go vlozil vo odgovorot na moeto prasanje.Vidi zidarski ne e vadenje od kontekst jasna vistina koja sto ja prorekol Isus.Zarem sekogas mora Biblijata da se cita od A do Sh,a da se razbere nesto?
Nie pred nekoj vecer izgubivme polni 5 casa vo komentiranje na samo edna nastavka od k*r,anot,dodeka toa vo celost ne go objasnivme.Jas ovde konstatiram deka barem del od nas muslimanite odredeni raboti gi komentirame od dva aspekti,od Bibliski i k*r,anski,a za vozvrat na toa dobivam od vas ISKLUCIVO EDNONASOCEN ODGOVOR.No,toa sie vase.Jas pak bi se vratil na Bibliskite citati:

Vo Evangelieto po Jovan (4:20-24),se naodja dijalogot pomedju Isus i zenata Samarijanka,vo koj citat Isus obznanil deka Kiblata(pravecot) kon koj se vrtat ludjeto ce bide promenet,vo edno drugo vreme,i deka ce se naodja na drugo mesto.Poznato e deka Kiblata ne se menuvala vo vremeto na Isa a.s.,kako sto e poznato deka Kiblata ne moze da se promene svoevolno,osven preku Pratenikot kogo Allah dz.s. Go ispratil.Taka si ostanalo se do doadjanjeto na posledniot Allahov Pejgamber Muhammed a.s.,sto dokazuva deka ovaa radosna vest,koja sto se naodja vo Evangelieto se odnesuva na Muhammed a.s. I na promenata na Kiblata.Eve sto se veli vo ova evangelie:

20 Nasite tatkovci se poklonuvaa naovaa planina, a vie velite deka vo Erusalime mestoto kade sto treba da sepoklonuvame.“
Isus I rece: „zeno, veruvaj Mi dekadoadja vreme koga ni na ovaa planina,nitu vo Erusalim ne ce se poklonuvatena Otecot.
vie mu se poklonuvate na ona stone go znaete, a nie se poklonuvame naona sto go znaeme; zasto spasenieto eod Judejcite.

A za da se poklopi ova kako sto treba da videme sto veli Allah dz.s. vo 144 ajet od surata: Bekare:

“Nie gledame kako so kopnez go frlas pogledot tvoj kon neboto,i Nie sigurno ce napravime da se svrtuvaskon stranata koja ti ja posakuvas:zatoa zavtri go tvoeto lice kon Cesniot Hram(Kaba vo Mekka). I bilo kadeda se naodjate,zavrtete gi vasite lica na taa strana.NA ONIE NA KOI IM E DADENAKNIGATA(HRISTIJANITE) SIGURNO IM E JASNO DEKA OVA E VISTINA OD NIVNIOT GOSPODAR,aAllah vnimava na ona sto tie go rabotaat.”

Do objavuvanjeto na ovoj ajet,i muslimanite se vrtele kon Istok kon Erusalim vo svoite molitvi,no posle objavuvanjeto na ovoj ajet,tie pocnale da se vrtat kon Mekka,potocno kon Kabeto vo Mekka.Od ovde jasno proizleguva deka ova prorostvo go najavil Isa a.s. uste za negovo vreme vo dijalogot so zenata Samarijanka.

Mnogu Rabini i Hristijanski svestenici,koga videle deka prorostvoto Biblisko se realizira vo vremeto na Muhammeda a.s. go prigrlile Islamot,uvereni vo negovata vistinitost.

Ova e toa sto Allah jasno go naglasil vo delot od pogore citiraniot k*r,anski ajet:NA ONIE NA KOI IM E DADENAKNIGATA(HRISTIJANITE) SIGURNO IM E JASNO DEKA OVA E VISTINA OD NIVNIOT GOSPODAR...

No,sega e problem vo samoto tolkuvanje na taa kniga,se pravi natcovecki napor da se izvrti vistinata i taa da se nasoci vo drug pravec.A kolku vo toa se uspeva neka proceni sekoj realen tragac po vistinata!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.