IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Каков грев ти лежи на совеста
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Каков грев ти лежи на совеста

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 11>
Автор
Порака
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 13:07
Originally posted by becenevem becenevem напиша:

Jas mislam deka nikoj ne gresi, sekoj se odnesuva i deluva taka kako sto njdobro umee. Nemoze nekoj da e svesen i da gresi. Site ucime od tie situaci sto ne opkruzuvaat. Greskata ne e greska tuku lekcija. Pa nikoj ne saka da gresi, koj e toj sto saka da predizvika soobrakkajka ili da si pukne vo noga ili prijatelot da go zastrela. Toa ne se greski, toa taka mora da bide.
A sto se odnesuva do grevot sto lezi na sovesta? Ne mora taka da bide, zasto da ve optovaruva nesto vie sto go napravivte, ako ne vi se dopagja toa drug pat ne go pravite, ama poradi toa ne mora sega 10 godini ili pomnogu sa se samounistuvate.
Nekoj deluva najdobro sto znae a drugite mu velat ti stalno gresis. Pa i toj ima pravo na zivot, kakov-takov, eden den ke nauci pa ke bide pameten kako drugite.

Се што сме напривеле свесно и сме ги повредиле тие што ги сакаме е свесен грев, а не грешка, и тоа е најтежок грев.
Данте ги класифицира гревовите според тежината во девет категории и ги сместува во деветте круга на пеколот. Нејлесен е несвесниот, оној за кој не знаеш дека си го направил. Најтежок е предавството.И казните, односно измачувањата на совеста е најсилна за грешниците од деветиот круг. А казната е немир, несоница, страв од одмазда... Ако си ја читал „Трепетлика’ од Гане мож=еби ќе ти биде појасно. Таа е симбол за предавството. Се врзува со Исус и со Богородица - да бидам краток. Ги предала со своето треперење.

БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 13:21
Izvini vaka ama jas nema da se fatam za knigata na dante, jas ne veruvam vo pekol ni vo 9 kruga. Ako mu ja procitam knigata mozda ke svatam sto saka da kaze, ama pak nema da poveruvam deka ima pekol i 9 kruga.
Na zemjava bilo koj i da e toa , bilo sto i da napravi vo pekolot sigurno nema da odi.
Кон врв
Monuska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Monuska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 13:44

Izneverata ne e greska, ne sakase komsijata da spie so druga zena , jas sakav da spijam so neja zasto custvuvav deka ja sakam. Ne e toa greska ili grev ako vodam ljubov so nekoja sto ja sakam.
A za ubicite da ne otvaram tema zasto ne sakam da se nametnuvam ama vo mnogu drzavi e ukinata smrtnata kazna a vo nekoj drzavi skros gi osloboduvaat velejki deka ne bile svesni.

А што ако за некое време почувствуваш дека сакаш некоја друга? Па по некое време трета? Ти ја изневеруваш таа со која си во моментот кон неа правиш грешка, правиш избор дали ќе бидеш искрен или ќе ја лажеш. Можеш да спиеш со која сакаш се додека не си во врска со некоја друга, се додека поради задоволство не оставаш солзи зад тебе...
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 13:56
Originally posted by Monuska Monuska напиша:

Izneverata ne e greska, ne sakase komsijata da spie so druga zena , jas sakav da spijam so neja zasto custvuvav deka ja sakam. Ne e toa greska ili grev ako vodam ljubov so nekoja sto ja sakam.
A za ubicite da ne otvaram tema zasto ne sakam da se nametnuvam ama vo mnogu drzavi e ukinata smrtnata kazna a vo nekoj drzavi skros gi osloboduvaat velejki deka ne bile svesni.

А што ако за некое време почувствуваш дека сакаш некоја друга? Па по некое време трета? Ти ја изневеруваш таа со која си во моментот кон неа правиш грешка, правиш избор дали ќе бидеш искрен или ќе ја лажеш. Можеш да спиеш со која сакаш се додека не си во врска со некоја друга, се додека поради задоволство не оставаш солзи зад тебе...

Sto i da i kazam nema da ja izlazam, ako i e ubavo so mene neka me druzi, taka mozat i 100 da se soberat pa ako im se dopagja neka uzivaat. imat pravo na sloboden izbor, neka pravat i tie sto sakat.
Nikoj ne ja tera so sila da place, ako taa samata se sozaluva deka idejata ne i bila dobra e togas so pravo ke se jade i ke place se dodeka ne se osvesti deka nisto ne i fali deka e ubava i normalna i nabrzo ke si go najde vistinskiot oti jas ne sum bil toj. mene moze da mi zablagodari so i ostaviv prostor da odbere i da ne i se sprotistavuvam na nejzinata zelba.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 14:06

Izvini vaka ama jas nema da se fatam za knigata na dante, jas ne veruvam vo pekol ni vo 9 kruga. Ako mu ja procitam knigata mozda ke svatam sto saka da kaze, ama pak nema da poveruvam deka ima pekol i 9 kruga.
Na zemjava bilo koj i da e toa , bilo sto i da napravi vo pekolot sigurno nema da odi.

И јас не верував додека не сватив дека тој е во мене. Потоа морав да одам низ Чистилиштето и уште одам...
Кон врв
topsexy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
10-K-H-HOT

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 3022
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај topsexy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 14:12
Greskite se greski samo ako gi zabelezime......
a ako se napravat svesno togas veke toa e grev
Кон врв
Monuska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Monuska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 14:16

Originally posted by Monuska Monuska напиша:

Sto i da i kazam nema da ja izlazam, ako i e ubavo so mene neka me druzi, taka mozat i 100 da se soberat pa ako im se dopagja neka uzivaat. imat pravo na sloboden izbor, neka pravat i tie sto sakat.
Nikoj ne ja tera so sila da place, ako taa samata se sozaluva deka idejata ne i bila dobra e togas so pravo ke se jade i ke place se dodeka ne se osvesti deka nisto ne i fali deka e ubava i normalna i nabrzo ke si go najde vistinskiot oti jas ne sum bil toj. mene moze da mi zablagodari so i ostaviv prostor da odbere i da ne i se sprotistavuvam na nejzinata zelba.

Што убаво си го решавате својот проблем со совеста вие машките (без навреда за оние кои не размислуваат вака) поточно оставате на женските да ви го решат. Се надевам дека уште на почеток кажуваш на кој начин размислуваш и и признаваш дека си лажго, зошто еве поаѓам од себе, знам дека никогаш не би била со некој кој сигурно би ме изневерил, те молам не мешај само љубов и сексуално привлекување како што направи во еден претходен пост.
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 14:30
Е, па, вака, мој БЕЦЕНЕВЕМ - да расчистиме околу пеколот какодел од задгробниот живот - ниту јас не верувам во него. Верувам само во материјата и во животот на земјата. Ниту пак Дане верувал во него, кога ја пишувал трилогијата „Божествена комедија“ - со значење на прекрасна, а не дека му припажа на Бога. Се работи за пеколот што го носиме во нас и го градиме за време на животот од тулите на гревовите што ги правиме, а како резултат на нашите слабости и маани - жетта за власт, лакомоста и страста.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 14:40
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Е, па, вака, мој БЕЦЕНЕВЕМ - да расчистиме околу пеколот какодел од задгробниот живот - ниту јас не верувам во него. Верувам само во материјата и во животот на земјата. Ниту пак Дане верувал во него, кога ја пишувал трилогијата „Божествена комедија“ - со значење на прекрасна, а не дека му припажа на Бога. Се работи за пеколот што го носиме во нас и го градиме за време на животот од тулите на гревовите што ги правиме, а како резултат на нашите слабости и маани - жетта за власт, лакомоста и страста.

Ne ni odi temava zatoa i podobro da ne pisuvam poveke. Crtanite filmovi se dvodimenzionalni, zivotot na zemjata e trodimenzionalen. Ti kako sto rece veruvas vo zivotot na zemjata. Kade se drugite dimenzi zasto da znaes deka gi ima.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 15:20

Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Ne ni odi temava zatoa i podobro da ne pisuvam poveke. Crtanite filmovi se dvodimenzionalni, zivotot na zemjata e trodimenzionalen. Ti kako sto rece veruvas vo zivotot na zemjata. Kade se drugite dimenzi zasto da znaes deka gi ima.

Е, зошто бе,баш убаво ни тече конверзацијата. Ти со своите убедувања јас моите. Зарем е тоа причина за откажување. Па јас и ти ако не можеме да се спогодиме околу еден грав како ќе се спогодата нашите политичи лидери кога носат на дужа два милиони грева? Биди малку по ведар!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 15:23

Мислам дека се оддалечуваме од темава која е Каков грев ти тежи на совеста.

Она што за некого е грев-за друг не е.

Онаа постапка заради која некој нема да може да спие-за некого ќе биде обично ништо.

Се зависи кој каква совест има, и дали ја има.

Постојат поемотивни и помалку емотивни луѓе, а постојат и луѓе за кои зборував погоре-алексотимичари, луѓе кои воопшто немаат емоции, па што и да сторат-ништо нема да им тежи на душата. (за среќа не се најмногубројни)

Но, Грижата на совеста навистина може да направи пекол и од земниот живот. Особено, ако лицето кон кое сме се огрешиле на извесен начин не е повеќе живо, или ако штетата е непоправлива, зависи што сме сториле, иако и тука има градација. Не е исто нели, да те тишти совест затоа што на рипките на соседот кој бил на одмор си им дал поголема количина храна па пливаат грбечки, или пак си повредил Човек на извесен начин-а не можеш да се измириш со него зашто не е веќе жив...

А тежи казната на совеста...и мене ми тежат такви гревови...но на кој совесен човек не му тежат?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 19:23
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Мислам дека се оддалечуваме од темава која е Каков грев ти тежи на совеста.

Она што за некого е грев-за друг не е.

Онаа постапка заради која некој нема да може да спие-за некого ќе биде обично ништо.

Се зависи кој каква совест има, и дали ја има.

Постојат поемотивни и помалку емотивни луѓе, а постојат и луѓе за кои зборував погоре-алексотимичари, луѓе кои воопшто немаат емоции, па што и да сторат-ништо нема да им тежи на душата. (за среќа не се најмногубројни)

Но, Грижата на совеста навистина може да направи пекол и од земниот живот. Особено, ако лицето кон кое сме се огрешиле на извесен начин не е повеќе живо, или ако штетата е непоправлива, зависи што сме сториле, иако и тука има градација. Не е исто нели, да те тишти совест затоа што на рипките на соседот кој бил на одмор си им дал поголема количина храна па пливаат грбечки, или пак си повредил Човек на извесен начин-а не можеш да се измириш со него зашто не е веќе жив...

А тежи казната на совеста...и мене ми тежат такви гревови...но на кој совесен човек не му тежат?

Точно бе Магдаленче, има луге на кои емоционалното поле им е како швајцарско сирење па во нив не може да се роди ниедна емоција. Тие немаат грижа на совеста и не се свесни дека направиле грев кон некого (Странецот) Си имаат мирен сон, поради што јас воопшто не им завидувам.
Таквите луге од друга страна не умеат да се радуваат, да уживаат во убавините на секојдневието. Дури не умеат и да тагуваат, да се исплачат.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 19:35
ٍДа, Странецот е многу добар пример за (не)човек кому се му е сеедно. Нит во живот се смеат, нит при мртви плачат, а па  камоли да  ги гризе совест за нешто.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 19:42
Тоа ми е и поентата - поарно грев во душата (совеста) отколу празна душа. Гревот те потсетува дека постоиш и му дава каква таква смисла на твојот живот - дејствуваш во правец на негово анулирање, иако можеби никогаш нема да се случи тоа. Ама ти дава надеж. Надежта е над се
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.